Lifestyle

'Blogs over depressie en automutilatie moeten verboden worden'

58

Lekker discussiëren over actuele en/of maatschappelijke kwesties? Dat kan nu op Girlscene! Elke week legt Girlscene of een lezeres een stelling voor waar iedereen respectvol op kan reageren. Dit is de plek waar je terecht kunt met jouw standpunten over zaken die op dit moment spelen. De stelling van deze week: blogs over depressie en automutilatie moeten verboden worden. 

Faultlessly opende een topic op het forum over self harm en depression blogs.
"Hier is waarschijnlijk nog geen topic over maar wat vinden jullie van die blogs? Ik vind dat het niet veel nut heeft om zo'n blog te hebben, vooral als je al depressief bent of niet lekker in je vel zit. Je omringt jezelf dan alleen maar met negatieve energie en je wordt dan waarschijnlijk alleen maar depressiever. Ook kan het voor sommige mensen een trigger zijn en dat vind ik dus ook heel fout. Ik heb zelf een tijd in een dip gezeten en door o.a. Tumblr kwam ik aan steeds meer manieren om mezelf te verwonden. Nu ik daar eindelijk uit ben en er een andere kijk op heb, vraag ik me gewoon af wat andere mensen van dit soort blogs vinden." 


bron

Vitiligo zei:
"Lastig, lastig. Ik heb zelf niet in zo'n situatie gezeten dus ik kan alleen een subjectieve mening geven, denk ik. Een blog is natuurlijk een goede uitlaatklep, plus je kan er in contact komen met mensen die hetzelfde doormaken als jij. Echter denk ik zelf dat zo'n blog de huidige situatie er niet beter op maakt. Het helpt misschien op bepaalde punten, maar het lost je daadwerkelijke probleem niet op." 

Kurwa reageerde:
"Het kan een uitlaatklep bieden voor mensen met echte problemen. Ik vind het alleen zo jammer dat er zoveel aanstellers bij zitten die heel graag zwelgen in hun zogenaamde 'depressie', 'eetstoornis', terwijl ze zichzelf gewoon graag zielig en anders willen voelen."

Coccolare zei:
"Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die steun hebben aan het opschrijven van hun verhaal, maar het kan de situatie ook verergeren, daarom vind ik dat je het altijd in overleg met een therapeut/psychiater/psycholoog moet doen. Daarnaast vind ik dat je moet weten wat je schrijft. Als jouw verhalen anderen extreem kunnen triggeren, wanneer je bijvoorbeeld informatie geeft over hoe je jezelf pijn kunt doen, van vind ik dat je hiermee op moet passen. Natuurlijk gaan mensen er zelf naar op zoek, maar als schrijver heb je ook een verantwoordelijkheid. Overigens snap ik het nut niet zo van een openbare website. Kan iemand dit mij uitleggen? Is een dagboek niet net zo effectief? Een blog of een Tumblr, die anderen kunnen lezen, komt bij mij een beetje over als aandacht trekken, maar correct me if I'm wrong."

Wat is jouw mening over deze stelling?

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

58 reacties

 • 5 jaar geleden just a girl

  Dit is dus weer zo'n eigen keus kwestie. De een beleeft het als 'negatieve energie' de ander als 'uitlaatklep'. Laat mensen zelf bepalen of ze zo'n blog lezen/schrijven. Zelf ben ik wel op het idee gebracht om dat te doen door een Youtube filmpje, maar ik vind toch dat het je eigen keus is om dat te doen.

 • 5 jaar geleden DarkHorse

  Ik vind dat het moet blijvn,

  Een blof over self harm betekent niet dat je alleen schrijf over hoe slecht je je voelt maar ook dat je schrijft hoe je door de dag komt,

  Hoe je er vanaf probeert te komen en hoe je andere kunt helpen.

  Mij heeft het geholpen door verhalen van andere self harmers te lezen

 • 5 jaar geleden wildstars

  ik vind het niet erg kvind dat het mag blijven, jij wilt het zien of jij wilt het niet zien , en daarbij veel mensen weten niet wat een echte depressie is of wat echt problemen zijn, tegenwoordig zegt men zoveel dat men depressief is , maar veel mensen weten zelf niet hoe dat aanvoelt ------dat is mijn mening

 • 5 jaar geleden staystrongfromsadness

  een blog helpt echt wel, je leert mensen kennen die hetzelfde voelen, je voelt je er meestal niet beter door maar wel geholpen. zonder mijn blog zou ik niet meer kunnen leven, het is een deel van mij.

 • 5 jaar geleden Chocolateduck

  En dan heb ik het vooral over eetstoornissen, want er zijn er wel veel die niet weten wat een depressie inhoudt. Wanneer je echt depressief bent praat je hier vaak sowieso ook niet over.

 • 5 jaar geleden Chocolateduck

  Mensen als Kurwa moeten eens gaan ophouden met dat "aantellers" en "zogenaamd"... Het is niet leuk om je zo te voelen + je kunt hiermee mensen diep kwetsen.

  Als iemand zich zielig wil vinden, is diegene vaak sowieso al depressief, en wie een eetstoornis wil hebben, is er absoluut 1 aan het ontwikkelen.

  Pff houd je mond eens gewoon

 • 5 jaar geleden MyLifeIsFuckingBeautiful

  ik vind dat het gewoon moet blijven. Als je het wil lezen klik je het aan, en anders dan kijk je gewoon verder?

 • 5 jaar geleden L. E.

  Ik heb ook lichtelijk depressieve tijden gehad, en die tumblrs die ik volgde met depressieve tekstjes en plaatjes van littekens en automutilatie maakten het alleen maar erger. Je voedt jezelf met waar je naar kijkt, en ik voedde mezelf door die blogs met negativiteit.

  Er is niks mis met een blog waar je je emoties in opschrijft, maar tumblrs met alleen maar steeds depressievere blogs vind ik niks.

 • 5 jaar geleden Lieke-xxx

  ik vind het wel interressant om te lezen, meestal heb ik er nog nooit over gehoord en nu weet je er meer van. Laat het blijven

 • 5 jaar geleden Estrella

  Moeilijk. Ik ben zelf een aantal jaar zwaar depressief geweest waarvoor ik ook onderbehandeling was en ik gebruikte mijn blog toen om van me af te schrijven en deze stond op en gegeven moment vol met heel persoonlijke verhalen. Enerzijds prettig om inderdaad een uitlaatklep te hebben, zeker als je verder weinig of geen mensen hebt waarmee je kunt praten, anderzijds ook misschien niet helemaal verstandig omdat je je privédingen wel op internet zet en het je ook kwetsbaar maakt. Ik heb in die tijd enorm veel haatreacties van anonieme mensen gehad die mijn kwetsbaarheid zagen als een mooie manier om iemand nog verder met de kop in de modder te drukken. Gevolg was dat ik daarvan overstuur raakte en me nog depressiever voelde. Een gulden middenweg zou mooi zijn, dwz op een meer informatieve manier praten over dat soort problemen en op die manier anderen misschien juist tips geven over hoe ze er beter mee om kunnen gaan. Maar als je eenmaal in zo'n situatie zit is relativeren ook moeilijk en kun je dingen niet meer in verhouding zien. Bepaalde blogs 'verbieden' vind ik erg rigoreus. Ieder moet voor zichzelf weten wat hij of zij publiceert, vrijheid van meningsuiting tenslotte, maar of het altijd verstandig is, dat is maar net de vraag. Veel mensen weten, zoals degene onder mij al schrijft, ook inderdaad niet hoe het is om echt depressief te zijn, maar een ieder voelt dingen anders en over andermans gevoel oordelen is eigenlijk de grootste fout die je kunt maken.

 • 5 jaar geleden mewmewmew

  Ik denk dat 70% van de meisjes die zeggen dat ze depressief zijn niet eens weten wat het inhoud gewoon aandachttrekkerij als je het mij vraagt, als je je down of neerslachtig voelt ben je niet depressief. Als je vriendje het uitmaakt ben je 9/10 ook niet depressief, mensen verwarren slechte periodes met depressie waardoor mensen die echt depressief zijn raar worden bekeken. Iedereen maakt dingen mee, het leven zit nu eenmaal zo in elkaar, ups en downs. Het is een erge ziekte waarvan sommige nooit genezen, er gaan mensen aan dood. Dus denk aub 2x na voor je zegt dat je depressief bent of ga naar een psycholoog

 • 5 jaar geleden Floor

  Echt niet verbieden, sommige mensen vinden door zulke blogs vrienden/mensen die hun helpen en er kan dan zoveel voorkomen worden. Ze hebben altijd iemand nodig om hun verhaal bij kwijt te kunnen en soms kan dat niet in 'real-life' het is juist goed voor ze dat ze alles uit hun kunnen schrijven en dat mensen hun laten voelen dat ze diegene begrijpen.

 • 5 jaar geleden Ona Wydouw

  en ook door andere die zich snijden op foto begon ik zelf ook te denke van als ik niet probeer te mindere of te stoppe word het alleen erger en dat wil ik ook niet

 • 5 jaar geleden Kel097

  Depressie en automutilatie moet bespreekbaar zijn. Veel mensen die hier aan lijden vinden het vreselijk lastig om erover te praten, maar met een blog is het makkelijker die gevoelens te uiten. Als jij hiervoor gevoelig bent, en dit soort blogs je triggeren, moet je gewoon uit de buurt van blijven, of onderzoeken waarom dit jou zo triggert. Als jij nergens mee zit zou zo'n blog niet zo'n heel groot probleem moeten zijn.

 • 5 jaar geleden Bowie

  Verbieden werkt niet, maar ik denk wel dat veel automutilatie (vooral plaatjes/foto's) gefilterd moet worden. Ik ben zelf door deze periode gegaan en door foto's van anderen die dat deden werd ik getriggerd. Je zit ergens in, en het is beter om dan OOK niet nog eens het op te zoeken.

  Natuurlijk ligt verantwoording ook bij jezelf, en niet bij anderen die het prettig vinden om kwijt te kunnen. maar ik denk dat mensen erbij stil moeten staan dat je niet helder denkt. überhaupt niet goed nadenkt. het is niet gezond, het is ontzettend fout.

 • 5 jaar geleden Danielle

  Verbieden vind ik echt geen goed plan, mensen uiten zich daar en andere mensen kunnen dan bepalen of ze het willen lezen of niet. Zolang er maar in de titel aangegeven staat dat het om depressie en automutilatie gaat.

 • 5 jaar geleden pikachu67

  Juíst door je verhaal kwijt te kunnen op zo'n blog kan dat heel erg opluchten.

  Meestal zit je namelijk gevangen in schaamte, door het online kwijt te kunnen kan je steun vinden bij mensen die je begrijpen, die je erdoorheen slepen omdat ze het herkennen en je advies kunnen geven. Hoewel dit wel nog veilig voelt omdat ze je niet in het echt kennen en je dus wellicht minder snel zullen veroordelen. Dit soort blogs kunnen mij erg helpen om erkenning te vinden. Ik voel me er minder alleen door endurf mijn gevoelens+gedachten te uiten omdat ze me niet echt kennen + waarschijnlijk meer begrijpen.

 • 5 jaar geleden Sooph

  Ik snap het zeker, ik heb zelf ook jaren een blog over eetproblemen, despressie en automutilatie gehad. Nu kan ik niet zeggen dat ik er destijds beter van ben geworden; integendeel; ik werd vaak meegesleept in de rollercoaster. Dat kan ik nu zeggen, maar toen niet. Ik voelde mij onbegrepen en had heel veel aan een online uitlaatklep; er waren in ieder geval mensen die mij begrepen en dat bood heel veel troost...

 • 5 jaar geleden Bente

  ik snap wel dat er zo over gedacht word, en het is wel zo, dat heb ik zelf ook wel gemerkt. Maar als je echt beter wilt worden, van je eetstoornis af wilt komen of je bent het zat dat de depressie je leven zo kan verpesten, en je hebt de moed en de wilskracht, dan kan je die mensen op tumblr bijvoorbeel die triggerende posts plaatsen unfollowen. een vriendin van mij heeft het gedaan en bij haar hielp dat wel heel erg, omdat zij ook echt van alles af wilde, maar zelf wil ik het nog niet kwijt, ik vind dat het je eigen keuze moet zijn want verbieden is ook niet goed omdat het sommige mensen wel veel steun kan bieden.

 • 5 jaar geleden Nyxe

  Een moeilijke kwestie. Het maakt de situatie er niet beter op en het kan andere mensen triggeren, maar(en dit is een grote maar), het is een uitlaatklep en voor anderen die door hetzelfde gaan kan het zeer steunend zijn. Door dit soort blogs realiseer je je dat je niet alleen bent en dat is onwijs belangrijk als je strijd met mentale ziektes. Vaak geven de eigenaars van dit soort blogs ook handig advies.

 • 5 jaar geleden Goodlife

  Ik ben het eens met Faultlessly. Je omringt jezelf echt met negatieve energie en wordt hier depressiever van. Maar voor sommigen is een blog ook weer goed omdat ze zo in contact komen met mensen die hetzelfde meemaken en het begrijpen.

 • 5 jaar geleden Liah

  Ben het wel eens met Vitiligo,

  @ Coccolare;

  Een dagboek is heel anders. Vaak durf je juist niemand er over te vertellen omdat je je schaamt of bang bent voor negatieve niet-begrijpende reacties. Wanneer je zoiets dus online zet, kom je er anoniem voor uit en dit kan (ervaringsdeskundige), opluchting bieden. Het is er uit, iemand weet het maar degene die het weten kennen jou niet en jij hun niet. Dat houd het veilig.

  En over het verbieden gesproken, mogen ze eerst de pro-ana sites verwijderen en verbieden. Dat is een heel forum waarin meiden elkaar alleen maar tips geven om je eetstoornis erger te maken. Vaak is het bij automutilatie vooral je verhaal kwijt kunnen. Aan de ene kant, kunnen plaatjes ed. je triggeren maar aan de andere kant , kan het ook juist een motivatie zijn; dit wil ik niet meer etc.

  Lastig, zelf vond ik het wel prettig om te weten dat ik echt niet de enige was..

 • 5 jaar geleden Dana

  Mensen zouden moeten mogen schrijven waar ze over willen zolang ze anderen daarbij niet schaden. Als mensen over hun problemen willen schrijven moet dat gewoon toegestaan zijn zolang ze de problemen van andere mensen maar niet verergeren. Mensen moeten gewoon mogen schrijven over hun depressie. Blogs die gaan over hoe je jezelf het best kunt verwonden e.d. zouden wel verboden moeten worden.

 • 5 jaar geleden Silly_x

  Ik heb zelf het afgelopen jaar in een depressive gezeten, en ben daar nog steeds van aan het 'genezen'. Ik heb juist veel gehad aan topics en blogs over depressies en automutilatie. Je praat met mensen die je begrijpen, en die in dezelfde situatie zitten en dit geeft je een begrepen gevoel. Mensen in je omgeving begrijpen vaak niet wat je voelt, hoe hard ze je ook proberen te begrijpen.

  Ik denk dat het juist goed is, die blogs en topics. Maar wel met mate, zonder artikelen zoals; ''welke manieren automutilatie'' er zijn of dat soort dingen. Dan ga je mensen juist wel ideeën geven.

 • 5 jaar geleden Demii

  Ik vind dat je het niet moet verbieden. Uiteindelijk bepaal je zelf wat je leest toch en meestal zie je wel aan de titel of gebruikersnaam waar het over gaat en is de beslissing aan jezelf.

  Ik ken de situatie en zit er zelf ook in, ik vind het heel fijn om het zo te laten lezen aan mensen die mij niet kennen dus ook niet beoordelen. je bepaalt zelf wat je zegt en de support van andere mensen helpen mij nog steeds en ben blij dat het kan.

 • 5 jaar geleden Ona Wydouw

  als ik zonder mijn tumblr zou moeten zou ik het niet weten. ik kan op geen enkele andere manier mijn gevoelens en gedachten kwijt. wat mss wel zou helpen is een boodschap voor het opene van de pagina zodat je weet wat er je te wachten staat.

  heb jaren psygologiche hulp gehad en zelf dit hielp niet. enkel mijn blog houd mij iets wat sterk.

 • 5 jaar geleden Appelmoes

  Je kan je verhaal kwijt, waardoor het op kan luchten. Omdat je met mensen praat die jou begrijpen. De meeste mensen in je echte eigen omgeving begrijpen je niet omdat ze het zelf nooit hebben meegemaakt. Maar het moet niet een blog zijn waar mensen zelfmedelijden zoeken, want dan geeft het wel heel slechte negatieve invloed op je eigen depressie/rotbui.

 • 5 jaar geleden Magnificence

  Op topics zijn er vaak topics voor mensen met dit soort problemen. Op tumblr kun je het nooit stoppen. En dat hoeft ook niet. Verder ben ik het 3000% eens met @BrigitteBordot

 • 5 jaar geleden Pindakaasssh

  Waarom zou je iemand zijn persoonlijke uitlaatklep en vertrouwenscirkel verbieden? Hoogstens een waarschuwing als je de pagina aanklikt ofzo, maar via dit soort sites ontmoeten mensen andere mensen die in hetzelfde schuitje zitten, en dat is alleen maar fijn voor hunzelf, en die websites zelf misschien ook. Nogal stom om zoiets te verbieden.

 • 5 jaar geleden RockChick

  Ik vind niet dat ze verboden moeten worden. Het is zoals anderen al zeggen idd een uitlaatklep. Zelf had ik ook een blog waar ik dan schreef wat er in me om ging toen ik depressief was. Het luchte bij mij in ieder geval erg op. Ik vind het zelf ook fijn om dan verhalen van anderen te lezen. Maar mensen die ertegen zijn snap ik ook wel.

 • 5 jaar geleden Eefje

  Ik heb ook een hele lange tijd in een depressie gezeten, dat geef ik zelf toe. Ik ben er tot op de dag van vandaag nog niet helemaal vanaf, maar ik probeer positief te blijven en te genieten van mijn leven. Toen ik in mijn dieptepunt zat, heeft het mij geholpen door anderen hun verhaal te lezen. Een verhaal dat enkel informatie geeft over wat er is gebeurt met die bepaalde persoon, waardoor die bepaalde persoon dat bepaald iets heeft. Dat heeft goed geholpen, maar informatie over hoe je zichzelf kunt verwonden of wat dan ook zou het alleen maar erger hebben gemaakt. Het kan inderdaad voor sommigen de trigger zijn. Je verhaal delen vind ik goed, maar laat die informatie over hoe je zichzelf verwond of wat dan ook achterwege. Dat zorgt alleen maar voor meer problemen en bovendien zou ik liever een leuke, positieve blog plaatsen dan een negatieve, deprimerende blog.

  Liefs,

  Eefie ♥

 • 5 jaar geleden Daenerys

  voor mij is het een uitlaatklep, ook ben ik blij om mensen om mij heen te hebben die het zelfde probleem hebben.... ik lees het dan en daar word ik op een of andere manier vrolijker van om te lezen dat ik niet de enige ben.

 • 5 jaar geleden Sara

  Ik voel me de laatste tijd heel erg down.Ik ga me nog meer zo voelen door blogs over depressie te lezen.Maar soms helpt het ook omdat, ik dan zie dat meerdere mensen zo een probleem hebben en dan voel ik me niet meer ''alleen''.Ik vind eigenlijk dat het niet verboden moet worden, als je weet dat je je door die blogs erg down gaat voelen moet je het maar wegklikken.

 • 5 jaar geleden Bad Wolf

  Ik ben het er niet mee eens. Ik zit ervoor bij psychologen etc maar het enige wat ik te horen krijg is dat ik er niet meer van af kom (door dystimie) en dat ze niet weten wat ze voor mij moeten doen...

  Dus ik praat via deze blogs enz met mensen die in hetzelfde schuitje zitten en als ze het gaan verbieden dan zouden ze ook de psychologische hulp moeten verbeteren.

  Tenminsye dqt is dan mijn mening...

  Xxx

 • 5 jaar geleden Hannelore

  Sommige geloven misschien dat het aanleiding is tot meer en dat het aandacht zoeken is. Persoonlijk zit ik vaak in een dip, en op momenten dat het echt slechter gaat kan gewoon je verhaal eens doen goed doen. En net omdat je de mensen niet echt kent is het makkelijker om je hart eens te luchten. En hoewel het niet veel oplost is het toch een soort van opluchting.

 • 5 jaar geleden Meee

  BrigitteBardot: Dat is gesproken!

 • 5 jaar geleden BrigitteBardot

  Dan kun je iedere site wel verbieden want op iedere site staat wel een trigger. Het eerst wat ik op girlscene zie is knappe meisjes en afgetrainde lichamen.

  Er is al zo weinig begrip voor depressie en automutilatie, dan kun je niet dit ook nog afpakken. En ja, je kan je slechter gaan voelen door negatieve dingen te lezen, maar door die blogs krijg je echt geen zwaardere depressie ofzo. Net als je geen anorexia krijgt door naar modellen te kijken.

 • 5 jaar geleden Meee

  Volledig mee eens met nofear!!

 • 5 jaar geleden Ultraviolet

  NeverGiveIn jouw blogs zijn voor jouw een uitlaatklep maar ze zijn ook nog is heel mooi geschreven

 • 5 jaar geleden Heathen

  Ik ben het er niet mee eens, mijn blogs zijn een grote uitlaatklep. Ik snap dat je niet helemaal moet gaanbeschrijven hoe je precies automutileerd en zeker geen foto's. Maar ik vind dat je best kan zeggen hoe je je voelt.

 • 5 jaar geleden Meee

  Haha, oké dan... Ieder z'n mening

 • 5 jaar geleden Valérie

  @Knuffie

  Klopt, maar aangezien niet iedereen het eens kan worden lijkt me dat de beste oplossing

 • 5 jaar geleden Meee

  @Valérie

  Dat heb je bij alles, hé

  @Miss Sykes

  Akkoord!

  @Foxface

  Foto's, oké, dat heb ik nu ook liever niet, maar ik vind wel dat je gewoon mag schrijven hoe je je voelt en zo.

 • 5 jaar geleden Foxface

  Ik vind dat het uberhaupt verboden moet worden, om self-harm foto's te plaatsen bijvoorbeeld. Het is shoquerend en prive, dat zet je niet op internet. De mensen die dat doen vind ik de echte aanstellers.

 • 5 jaar geleden JoruneLovieesYou

  Met dat te verbieden ben ik helemaal niet mee eens. Depressie en zelfbeschadiging is al een soort taboe want de meeste mensen praten daar totaal niet graag over, maar er zijn ook natuurlijk mensen die daar graag over prate want dan laten ze wat gevoelens los en voelen ze zich toch wel een beetje beter en als ze dat inzich moet opsluiten worden ze alleen maar depressiever!

 • 5 jaar geleden Valérie

  @Knuffie

  Ze zouden het niet moeten verbieden, maar er zijn ook mensen waarbij het tegenovergesteld werkt.

  Laten we het daar op houden haha

 • 5 jaar geleden Meee

  Volledig mee eens met Afroduck

  Valérie, ja, je mag ook wel je eigen mening hebben, geen probleem mee.

  Iedereen zijn eigen mening, hé. Maar verboden gaat te ver denk ik, want sommigen hebben hier écht wel baat bij. Wat Maaike zegt: ik weet hoe je je voelt, het voelt zo rot en kut. Dit kun je wel zeggen maar je kan er dan ook bij zetten,z et door etc...

 • 5 jaar geleden Kraplapje

  Ik denk dat het een zelfde onbegonnen strijd is net zoals pro-ana sites.

 • 5 jaar geleden Valérie

  @Maaike

  Eens! Ik vind niet dat het verboden zou moeten worden voor de mensen die er wel wat aan hebben, maar ik heb er niks aan. Soms werkt het zelfs averechts.

 • 5 jaar geleden Maaike

  Ik heb zelf ook een depressie (gehad?), en op internet inderdaad veel rondom zelfbeschadiging en depressies gezien en gelezen, wat me uiteindelijk totaal niet geholpen heeft. Het trekt je veel meer in die wereld en het geeft je uiteindelijk het gevoel alsof je toch wel in die hele cirkel zult blijven en alles slecht is. Ik vind het persoonlijk beter werkend als ik positieve teksen en plaatjes post, waarin ik het ook kan zeggen als ik me eens slecht voel maar waarin ik niet te horen krijg 'ik weet hoe je je voelt, het voelt zo rot en kut etc' maar 'zet door, het wordt beter.' Depressieve blogs maken het vaak erger, en dat is absoluut niet de bedoeling.

 • 5 jaar geleden Hipsterduck

  Er zijn zoveel artikelen die anderen kunnen triggeren. Iemand met een winkelverslaving kan door alle plaatjes op Girlscene ook getriggerd worden. Ik vind dat je zelf dan verantwoordelijk bent voor iets wat je wel of niet leest. Als je het wel leest en je houd daar iets aan over (verwondingen bijv.) vind ik dat dit dan je eigen schuld is. Als je al weet dat je snel getriggerd kan worden, waarom ga je dan artikelen lezen erover? Ik vind dat je tegen jezelf dan NEE moet zeggen en het weg moet klikken.

  Ik vind een blog juist een goede uitlaatklep. Alleen zou ik mijn blog dan niet openbaar plaatsen. Vooral niet als het om automutilatie gaat oid. Maar ookal is het openbaar dan kom ik toch nog steeds terug op wat ik hierboven heb geschreven. Anders kunnen we net zo goed alles verbieden.

 • 5 jaar geleden Valérie

  @Knuffie

  Ja ik kan mensen zeker begrijpen die dat wel nodig hebben, ik vind ook zeker niet dat ze verboden zouden moeten worden, dat gaat te ver. Maar mijn eigen mening is dat -hoe goed het ook bedoeld is - niet altijd leuk is om te lezen.

 • 5 jaar geleden Traveler

  Zo kun je alles wel gaan verbieden. Ik snap het wel want het lijkt mij niet erg opbeurend om dit soort blogs tegen te komen als je zelf depressief (of iets) bent. Maar het helpt bij veel wel om het van je af te schrijven. Ook kan het helpen om met lotgenoten te praten.

 • 5 jaar geleden Meee

  @Valérie

  sommige mensen hebben daar wel nood aan.

  Het kan dat je na zo'n blog te lezen je slechter gaat voelen, maar probeer dan uit eigen ervaringen of steun een reactie achter te laten. Ze gaat echt blij zijn dat je ze wilt helpen en dat je jouw steun toont. Zou je dit ook niet fijn vinden als je hier iemand een plezier mee kan doen?

 • 5 jaar geleden Valérie

  Ik ben momenteel herstellende uit een klein dipje, ik heb zelf totaal niet dat ik daar met anderen mensen op internet (anoniem) over zou willen praten, ik heb genoeg steun in mijn vriendinnenking en familie. (Het is niet zo erg dat ik mezelf verwond ofzo, gewoon even een dip)

  Ik heb persoonlijk wel dat als ik 'depressie' artikelen lees, ik mezelf er wel slechter door voel. Ook als je als optie krijgt om naar een artikel te gaan waarin staat of je misschien wel depressief bent ipv een dip doet je dan niet altijd goed. Ik vind ook dat er speciale plekken moeten zijn voor mensen die wel de behoefte hebben om online anoniem erover te praten

  !

 • 5 jaar geleden Meee

  Het is juist goed dat meiden hier hun verhaal kwijt kunnen en dat wij er zijn voor hen te steunen! Soms moeten we ons verhaal eens kunnen neerschrijven op een site waar niemand ons kent, weet je.

  We hebber er inderdaad wel andere site's voor, maar als je je wilt snijden en dat eerst gaat opzoeken op een andere site kan het ook een trigger zijn, het maakt eigenlijk dus he-le-maal niks uit!

  Steun krijgen van mensen die je niet echt kent kan ook heel begripvol overkomen, je moet er gewoon zijn voor de mensen, dat zou je zelf toch ook wel willen?

  En tenslotte, je kunt je verhaal naar girlscene redactie sturen om het te laten verschijnen onder 'Heftig verhaal', wat is het verschil dan om er zelf een blog over te maken of er een heftig verhaal van te maken?

  Jeezes, respect voor de mensen die een beetje steun en begrip vragen, hoor!

 • 5 jaar geleden Ville88

  @ Cocolare daarom vind ik dat je het altijd in overleg met een therapeut/psychiater/psycholoog moet doen?

  Daar wil je echt niet altijd mee praten hoor.

  Er moeten gewoon een paar websites komen die alleen gericht zijn op dat en anoniem kunnen posten ofzo maar wel onder anonieme begeleiding.

  Dus een professionele website met moderatoren en echte psychiaters/therapeuten of mensen die ook zoiets hebben mee gemaakt en eruit zijn gekomen, moeten worden goedgekeurd en een moderatorbadge krijgen maar toch anoniem blijven.

  Dan blijft alles onder toezicht en wordt het niet te veel verspreid over het internet en kunnen mensen toch hun ei kwijt.

 1. 1