Beauty Files: Primer

Beauty door Renee

In Beauty Files wordt de werking van een bepaald product uitgelegd. Je kent het vast wel... De make-up termen en producten slingeren je dagelijks om de oren. Gel eyeliner, contouren, highlighter, blenden... Ben je niet bekend met een bepaald product? Op Girlscene lees je hoe je de make-up gebruikt en waar je het moet aanbrengen! Deze keer: alles over primers.

Laten we eerst even onderscheid maken in de verschillende primers die je in de winkel tegenkomt. De meest voorkomende primers zijn in tweeën op te splitsen: primers voor het oog en het gezicht.

Oogprimer
Oogprimer - eigenlijk oogschaduwbasis - heeft dezelfde functie als een gezichtsprimer, maar werkt net iets anders. Door oogschaduwbasis aan te brengen op je oogleden blijft oogschaduw de hele dag op z'n plek. Bovendien zijn de kleuren veel beter zichtbaar en 'feller' waardoor het beter opvalt. Misschien herken je de volgende situatie wel: je brengt lila of andere pastelkleur aan op je oogleden en niet alleen verdwijnt het na een paar uur, de kleur valt ook niet echt op... Daarvoor is dus de oogprimer. Wees niet bang dat oogschaduw een ander kleur krijgt, hoor. Het blijft true to colour, maar dan beter zichtbaar.

Of je nu oogschaduw draagt naar school of werk, of een avond gaat stappen: oogschaduwbasis is onmisbaar. De meeste meiden hebben vettige oogleden waardoor make-up snel smudged en verdwijnt, terwijl je eigenlijk wilt dat je niet naar je make-up hoeft om te kijken. Sommige meiden zweren bij een beetje foundation en poeder op de oogleden en klaar, maar als je vette oogleden hebt is dat niet genoeg meer!

Een paar jaar geleden was het moeilijk om in de drogisterij dit product te vinden, maar daar is inmiddels verandering in gebracht! Girlscene's favorieten zijn NARS Pro Prime en Urban Decay Primer Potion daar niet te koop (online verkrijgbaar of bij Sephora in het buitenland wel), maar Essence, Catrice en HEMA hebben tegenwoordig een eigen variant in de schappen liggen voor een zacht prijsje.

Gezichtsprimer
Primer voor het gezicht is een ander verhaal. Normaal gesproken heeft ook deze primer als functie om make-up zo lang mogelijk mooi eruit te laten zien op de huid. Maar sinds een tijdje is er een andere primer op de markt: een illuminating of highlighting primer. Dat geeft een mooie glow aan je gezicht en laat foundation meer glanzen. Daarnaast zijn er ook matterende primers en ga zo maar door. Je kunt dus een gezichtsprimer vinden die goed bij jou en jouw huidtype past. Bij een droge huid staat een highlighting primer mooi en een vette huid heeft baat bij een matterende primer. Maar je kunt ook gaan voor een primer die zorgt dat make-up langer houdt op de huid of één met siliconen waardoor je huid een gladde canvas wordt. 


Budgetprimer met een glans: NYC, verkrijgbaar bij Kruidvat

Girlscene's favoriete glanzende budgetprimer is die van NYC. Kost slechts € 3,49 en laat je huid er net wat frisser uitzien. Ideaal op een dag waarop je vermoeid bent of je huid grauw oogt. 

GOSH heeft een fijne siliconen primer, waardoor het aanbrengen van foundation smooth gaat. Bij zo'n soort primer voel je wel dat er een extra laag op je gezicht zit, daar moet je van houden. Maar voor de beste foundation applicatie is deze variant een aanrader.

Let op: niet iedere huid reageert goed op siliconen. Als je merkt dat je onzuiverheden krijgt na het gebruiken van een primer die siliconen bevat, komt het mogelijk daardoor. 


Bourjois' matterende primer

Matterende primers vind je tegenwoordig ook gewoon in de drogisterij, mocht je niet het budget voor een luxe merk hebben. Bourjois kwam onlangs met een matte gezichtsprimer die Girlscene testte. Iets duurder maar wel heel goed is die van MAC! 

Gebruik je primers? Welke is jouw favoriet?