Dag Sinterklaasje, dag, dag Zwarte Piet?!

Lifestyle door Redactie

Je zult er vast wel iets van mee hebben gekregen, de discussie over het sinterklaasfeest. Is Zwarte Piet een racistisch fenomeen en moet hij en Sinterklaas worden afgeschaft? Ieder jaar rond Sinterklaas gaat deze discussie, maar dit jaar is het extra heftig. Dit weekend werd het allemaal nog een tikkeltje erger, toen bekend werd dat zelfs de VN zich er mee aan het bemoeien was en een onderzoek deed naar het Nederlandse Sinterklaasfeest.

Bron beeld: De club van Sinterklaas

VN
Gistermiddag zat Verene Shepherd, hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar het Sinterklaasfeest bij het TV programma EénVandaag en zij pleit voor het afschaffen van het kinderfeest. Ze zegt:

"De werkgroep kan niet begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit een stap terug is naar de slavernij en dat in de 21ste eeuw dit feest moet stoppen. Als ik, als zwart persoon, in Nederland zou wonen, zou ik bezwaar hebben."

Het onderzoek naar Zwarte Piet is nog niet afgerond, maar Verene Shepherd heeft haar eigen mening al wel gevormd: "Wij gaan ook niet de straat op en zeggen; dit is hoe alle blanke mensen eruitzoen of dat is hoe alle blanke mensen eruitzien. Als we er achter komen dat onze informatie die we nu hebben onjuist is, zullen we onze mening bijstellen. Maar op basis van de huidige informatie zeg ik dat het niet zou moeten gebeuren", aldus Shepherd.

Discussie
De uitspraken van de VN-onderzoekster hebben nogal wat stof doen opwaaien in Nederland, maar ook in de rest van de wereld wordt het onderwerp besproken. The Washington Post bijvoorbeeld, noemt het Sinterklaasfeest "blatantly racist" oftewel, overduidelijk racistisch. 

En dat terwijl de meeste Nederlanders niet zijn opgegroeid met het idee dat Zwarte Piet een racistisch verschijnsel is. Zwarte Piet was zwart omdat hij door de schoorsteen kwam. Dat dat zijn kroeshaar haar niet verklaarde en waarom zijn felgekleurde kleding dan wel schoon bleef, daar dacht je als zesjarige toch niet aan?

Op Twitter, Facebook, maar ook gewoon op straat, is de 'Zwarte Pieten-kwestie' dan ook Hot Topic van de dag. Omdat veel Nederlanders zijn opgegroeid met het Sinterklaasfeest en daarbij sentimentele gevoelens koesteren, zijn de meningen vaak best heftig. 

"Waarom gaat VN zich niet eens lekker druk maken om Syrië" "Wanneer buigt de VN zich over Witte Kerst?" "De VN heeft in Syrië niet ingegrepen, omdat ze in het geheim bezig waren met een grootschalig onderzoek naar Sinterklaas" "We leven in een Dictatuur!"


Bron beeld: NRC

Gekleurde Pieten
Als oplossing voor de 'Zwarte Pieten' geven een aantal Nederlanders 'Gekleurde Pieten'. Dus niet alleen zwartgeschminkte pieten, maar ook roze, groene, blauwe, gele en paarse pieten. 

Ook Cabaratier Erik van Muiswinke - beter bekend als de Hoofdpiet - is het hier mee eens. In een stuk op NRC.nl schrijft hij "Piet moet natuurlijk blijven, maar hij kan minder zwart" en "Ik vond het altijd wel mooi dat zo'n apert politiek incorrecte traditie, witte mensen die zich zwart schminken en zeventiende-eeuws clownspak aantrekken, in Nederland juist wel kon."

Erik van Muiswinkel zegt verder dat we door moeten gaan met het Sinterklaasfeest, maar dat we Piet minder zwart en minder knecht moeten maken. "Maar een feest als Sinterklaas afschaffen, dat wil niemand."


Bron beeld: Het Sinterklaasjournaal

En nu?
We denken niet dat het Sinterklaasfeest zomaar afgeschaft zal worden. Uit onderzoek van Maurice de Hond associeert slechts 8% van de Nederlandse bevolking Zwarte Piet met slavernij. 9% vindt dat het Sinterklaasfeest moet worden aangepast.

Minister President Mark Rutte zei vorige week nog dat hij de discussie over Sinterklaas niet iets voor de regering vindt, maar meer iets voor de bevolking. Verene Shepherd riep Mark Rutte echter op om het Sinterklaasfeest af te schaffen, volgens haar heeft de regering de macht om dit feest af te schaffen.

Wij denken zelf dat het Sinterklaasfeest niet zo snel zal verdwijnen. Het uiterlijk van Piet zal wellicht veranderen, maar de Sinterklaastraditie stamt al uit de veertiende eeuw en is in de loop der eeuwen meerdere malen veranderd, dus dat is niet zo'n ramp, toch?

Sinterklaas gaat om de gezelligheid, het bij elkaar zijn met familie en vrienden, om de gezelligheid in de winkels met Sinterklaasliedjes die we al sinds kleins af aan horen, de spanning van 'wat vind ik in mijn schoen' en het schrikken van het kloppen op de deur door 'Piet'. Of Piet nu roze, paars, groen, geel of zwart is, maakt ons niet heel veel uit.

Wat vinden jullie van de hele kwestie? Zijn jullie het eens met het VN-onderzoek, of zijn jullie net als veel andere Nederlanders woedend?

Note: Respecteer elkaars mening in de reacties!!!

Bronnen: De Telegraaf, Washington Post, NU.nl, NRC.nl