Lifestyle

Afwijkende kleur urine... Wat betekent het?

27

Normaal gesproken plas je drie tot acht keer op een dag. Hoe meer je drinkt, hoe vaker je naar de wc moet en per dag plassen we ongeveer twee liter. Als je veel en regelmatig drinkt is urine helder van kleur, maar het kan ook voorkomen dat jouw plas een afwijkende tint heeft. Dit heeft meestal te maken met wat je eet, je hormonen en welke medicijnen je gebruikt. Wil je weten wat welke kleur betekent? Lees dan verder.

De kleuren urine die voorkomen zijn:
- lichtgeel
- donkergeel
- troebel/schuimend
- wit
- bruin
- zwart
- grijs
- rood
- paars

Urine is meestal lichtgeel tot donkergeel van kleur en dat heeft te maken met urochroom. Urochroom is een pigment dat een gele kleur aan pigment geeft. Minder geconcentreerde urine is daarom lichtgeel en geconcentreerde urine bevat veel urochroom, dus dat is donkerder van kleur.


bron

Lichtgeel
Wanneer je in een korte tijd veel water drinkt is urine transparant tot lichtgeel van kleur. Er is dan weinig urochroom in de urine aanwezig. De kleur is dan lichter door de grote hoeveelheid vocht. 

Donkergeel
Als je een lange tijd niets drinkt ('s nachts) of in een korte tijd veel vocht verliest is de plas donkerder. De verhouding vocht en urochroom verandert naar minder vocht en meer urochroom waardoor het donkergeel wordt. 's Ochtends heb je een donkere kleur urine omdat je 's nachts niet tot nauwelijks drinkt en transpireert.

Troebel/schuimend
Het is niet altijd een goed teken als urine troebel of schuimend is. Bijvoorbeeld wanneer er veel witte bloedcellen en pus aanwezig is. Dat heet pyurie en het is een infectie of ontsteking. Heb je last van jeuk en een branderig gevoel tijdens het plassen? Dat duidt op problemen met je urinewegen of een blaasontsteking. Schuimende urine betekent dat de nierfilters niet goed meer werken. Nieren filteren afvalstoffen uit het bloed en als het niet meer goed werkt krijg je een afwijkende kleur/substantie urine.

Wit
Als jouw urine wit is doe je er goed aan om even langs de dokter te gaan. Een hoog gehalte aan fosfaatzouten geven een witte kleur en dat is pas te zien als je bijna klaar bent met plassen. Het kan ook zo zijn dat er een lekkage is in het lymfestelsel richting de urinewegen of nieren.

Bruin
Een bruine kleur wordt veroorzaakt door afgebroken eiwitten. Mensen met een leveraandoening hebben vaak een lichtbruine kleur urine door een stof die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen. Dan zijn er nog verschillende tinten bruin: bierbruin (geblokkeerde galwegen of hepatitis), maar ook donkerbruin (fitsel, ruikt naar ontlasting). Als het een lange tijd aanhoudt moet je even contact opnemen met de huisarts.


bron

Zwart
Zwarte urine komt niet vaak voor. Iemand met huidkanker kan er last van hebben door melanine, net als een persoon met ochronose (stofwisselingsziekte). 

Grijs
Grijs heeft te maken met beginnende nierstenen. Nierstenen beginnen als gruis wat vervolgens in de urine terechtkomt. Drink voldoende en voeg citroensap toe aan je glas met water, dat voorkomt steenvorming. Als je een branderig gevoel hebt, raden we aan om naar de arts te gaan.

Rood
Heb je rode bieten gegeten of bietensap gedronken? Grote kans dat urine rood kleurt, net zoals tijdens de menstruatie. Maar meestal betekent het (naast bietjes eten) een blaasontsteking of nierbekkenontsteking. Het is niet altijd ernstig als urine rood kleurt, maar de reden van de rode kleur varieert, dus daarom kun je beter het beter even navragen bij de huisarts en een beetje urine opvangen om het te laten onderzoeken.

Paars
Paars of rood-paars betekent vaak dat je de stofwisselingsziekte porfyrie hebt. Een bepaald enzym wordt dan niet voldoende aangemaakt in de lever, waardoor urine de paarse kleur krijgt wanneer het met daglicht in aanraking komt. 

Vind je dit soort artikelen nuttig? Heb jij weleens een afwijkende kleur urine gehad?

Bron: gezondheidsnet, eudict, mlds, gezondheidsplein

LOVE dit artikel
4 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

27 reacties

 • 5 jaar geleden A.J.

  Ik vind dit artikel te ver gaan. Niet omdat het vies is, maar als analist weet ik dat een andere kleur van urine duizenden redenen kan hebben. 9 van de 10 keer is er niks aan de hand. Maarja iemand die dat niet is, kan dit lezen en denken ''Oh mijn urine ziet er zo en zo uit, laat ik maar snel naar de arts gaan'' om dan vervolgens te horen dat er niks is.

 • 5 jaar geleden Peace.

  Zeer nuttig, handig om te weten, mocht er iets zijn kun je het ook altijd terugzoeken.

 • 5 jaar geleden Just Eveline

  Ik vind zulke artikelen wel nuttig. Heb zelf gelukkig geen last van aparte kleuren.

 • 5 jaar geleden Stone

  Ik vind het nuttig!!

 • 5 jaar geleden JulyOctober

  Ik dronk toen ik klein was ontzettend veel rosvicee, die je moet aan maken met water. Toen kleurde mijn plas na een tijdje dezelfde kleur. Toen ik t minder dronk werd t gewoon weer geel. Ook at ik een keer super veel spinazie en werd mijn plas groenig. Voor de rest een keer urinebuis onsteking gehad ;/

 • 5 jaar geleden Janine

  Misschien ook een tip voor soorten ontlasting... Weet dat ik in een deuk lag toen ze op de opleiding vertelden dat je ook witte ontlasting kan hebben. Niet zo zeer hier door, maar hoe meer mensen op de hoogte zijn van wat wel en niet goed is, hoe beter zulke kunnen worden behandeld en voorkomen zelfs!

 • 5 jaar geleden Janine

  De 'kleur' van je urine, oftewel ochtend urine en door de dag urine heeft ook te maken met het Antidiuretisch hormoon (ADH).

 • 5 jaar geleden italian_food

  Nuttig artikel!

 • 5 jaar geleden Innocent

  ik zou flauw gaan vallen als ik een van de 7 laatst genoemde kleuren zou hebben

 • 5 jaar geleden Caitlin

  Ik vind het heel goed dat Girlscene hier aandacht aan besteed! Maar ik wil wel even zeggen dat jullie wat beter onderzoek moeten doen voor iets te plaatsen. Gezondheidsplein is een hele onbetrouwbare bron bijvoorbeeld. En ik zou graag nog wat toevoegen:

  Eiwitten in de urine hoeven niet noodzakelijk met een leverfunctiestoornis in verband te worden gebracht. Het kan ook aan de nieren liggen.

  De urine hoeft ook niet bruin te worden, maar wordt gewoon donkergeel. Dit komt door urobiline.

  Voor de rest, goed artikel!

 • 5 jaar geleden Renée - redacteur Girlscene (redactie)

  @ Sneeuwwitje: Dat kan ik me voorstellen ja…

  Bedankt voor de reacties meiden!

 • 5 jaar geleden Sneeuwwitje

  Haha, dit artikel las ik met popcorn, niet de beste combinatie.

  Maar wel goed dat jullie hier aandacht aan besteden, Girlscene! Erg nuttig.

 • 5 jaar geleden Hanaa

  Zeer nuttig arttikel!

 • 5 jaar geleden Manouk

  HAHAHAHAHA GATVEER

  - bruin

  - zwart

  - grijs

  - rood

  - paars

 • 5 jaar geleden Daenerys

  hahaha ik dacht serieus vanochtend nog aan zo'n artikel 0_0 .... ik heb helderziend :p

 • 5 jaar geleden M

  Zeer nuttig en leuk om te lezen!

 • 5 jaar geleden PagesOfMyDiary

  Lovebraidy ja als je spinazie hebt gegeten of je cupcakes oid met groene kleurstof hebt gekleurd xD

  Ik had een x blauw door kleurstof hahhah

 • 5 jaar geleden Lovebraidy

  Groene urine kan toch ook?

 • 5 jaar geleden Floralscents

  Wanneer je in een korte tijd veel water drinkt is urine transparant tot lichtgeel van kleur.

  alcohol zorgt daar ook voor bij mij toch.. haha ok

 • 5 jaar geleden xRaisaxx

  Erg handig artikel,

 • 5 jaar geleden Lisa

  Dit is nou eens een handig artikel!

 • 5 jaar geleden ScrewIt

  Complimenten, goed artikel GS!

 • 5 jaar geleden shortcake

  Superhandig inderdaad. Wist niet dat er paarse urine bestond.. o_O

 • 5 jaar geleden Ville88

  Idd nuttig. Maar je moet wel voorzichtig zijn met de correctheid van de bron.

  Dat de bron ook daadwerkelijk van een profesionele instelling is die weet waar die over praat.

 • 5 jaar geleden Anna

  ja dit is nuttig idd

 • 5 jaar geleden suplisa

  Dit soort artikelen zijn nuttig, voor meiden die hier vragen over hebben en ze niet durven te stellen. Via dit soort artikelen komen ze er toch meer over te weten zonder zichzelf bekend te maken

 1. 1