Food

Girls issues: Eet ik te veel?

Trouble in paradise? Girlscene helpt! Heb jij een probleem en weet je niet hoe je het moet oplossen? Vertel je situatie aan Girlscene en wij proberen je te helpen. Ruzie met je beste vriendin? Kledingcrisis? Boytrouble?! Wij helpen! Vandaag een meisje dat niet weet hoeveel ze moet eten.


Bron beeld: Weheartit

 

Hi Girlscene,

Het valt me op dat er op Girlscene veel wordt gepraat over dik/dun zijn. Het artikel over dat gezond het nieuwe dun is... maar toch gaat een wildcard naar een meisje van 1.80 met maatje 34.

Nu heb ik zelf ook een vraagje. Ik vind het erg lastig om te bepalen hoeveel en wat ik moet eten. Persoonlijk vind ik het niet zo moeilijk om eten te laten liggen, maar als ik niet weet wat en hoeveel ik moet eten heb ik ook geen richtlijnen.

Ik volleybal 3 keer in de week, dus sport wel genoeg, maar toch heb ik het idee dat ik steeds dikker begin te worden. De standaard dingen als op vaste tijden eten, en niet (te veel) snoepen ken ik wel. Maar ik vind het lastig te bepalen hoeveel cruesli (of iets) voor ontbijt, hoeveel brood/appels in de kleine/grote pauze en 's middags als ik thuis kom?

Wat raden jullie aan om te eten? Hoeveel is nodig/normaal? Ik denk dat veel meiden met deze vraag zitten dus hoop dat jullie kunnen helpen!

Liefs -A.


Bron beeld: Weheartit

Lieve A,

We begrijpen je verwarring! Het is ook allemaal heel verwarrend. We verkondigen dat gezond het nieuwe dun is, maar toch wint een meisje met maatje 34 de wildcard voor de Elite Model Look. 'Helaas' kiezen modellenbureaus nog steeds voor hele dunne meisjes, daarvoor hebben zij heel veel verschillende redenen, waaronder het feit dat Sample Sizes bij designers, de kleding die de modellen moeten dragen, in de kleinste maat gemaakt worden.. zeg je natuurlijk, maak de sample sizes wat groter en dat gebeurt ook wel, maar nog steeds niet genoeg, dat is een proces dat langzaam plaats moet vinden. We zeggen 'helaas' tussen haakjes, omdat er ook heel veel super dunne meiden wel gewoon gezond zijn. Iedereen is anders gebouwd, een groot deel van de modellen (zeker Nederlandse modellen) zijn dun EN gezond.

Goed, jouw vraag, hoeveel moet je nu precies eten? Nou dat heeft te maken met heel veel factoren en daar is dan ook geen makkelijk antwoord op mogelijk. De hoeveelheid eten die je iedere dag moet binnen krijgen heeft onder andere te maken met je leeftijd (ben je nog in de groei?), je stofwisseling, hoe actief je bent (je sport veel!). Daarnaast zijn er ook heel veel verschillende opvattingen van verschillende instanties. Het voedingscentrum bijvoorbeeld (en de meeste traditionele diëtisten) houden zich aan de schijf van vijf, maar anderen hangen bijvoorbeeld weer de voedselzandloper aan. Het is maar net waar je in gelooft, wij kunnen niet zomaar zeggen wat goed en fout is.

Volgens het voedingscentrum mag een vrouw tussen de 14 en 18 jaar 2200 calorieën op een dag, vrouwen tussen de 19 en 30 mogen 100 calorieën minder. Ben je 70 jaar of ouder, heeft een vrouw volgens het voedingscentrum nog maar 1600 calorieën nodig.


Bron beeld: Weheartit

Goed, ben je tussen de 14 en 18 jaar en mag jij 2200 calorieën? Dan betekent dat niet dat je die 2200 calorieën allemaal in de snackbar mag eten, het is natuurlijk ook belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Kijk je naar de schijf van vijf, dan betekent dat het volgende..

- 2 stuks groenten/fruit (200 gram)
- 200 gram groenten
- 225 gram aardappelen, brood, pasta, peulvruchten
- 6 sneetjes brood
- 20 gram kaas
- 600 mililiter melkproducten
- 100-125 gram vis/vleeswaren
- 15 gram boter, bak en braadproducten
- 30 gram margarine
- 1 tot 1,5 liter water

Dit zegt het voedingscentrum, maar er zijn heel veel mensen die het hier niet mee eens zijn dus nogmaals, wij kunnen niet zomaar tegen jou zeggen.. 'dit moet je eten op een dag'. Je kunt je namelijk afvragen of de grote hoeveelheid zuivel die je iedere dag binnen krijgt niet te groot is en of margarine nu wel of niet gezond is, daar zijn de meningen ook over verdeeld.

Goed.. we maken het er niet echt duidelijker op voor je hè? Sorry! Maar eten is ook gewoon heel lastig, terwijl het eigenlijk zo leuk is en niet moeilijk zou moeten zijn. Ontbijt goed (bijvoorbeeld met havermout of een bakje muesli met yoghurt en fruit), neem rond tien uur een tussendoortje (bijvoorbeeld een gezonde muesli reep of havermout koek). Eet tussen de middag twee boterhammen of een salade, een soepje. Dan om 15.00u een stuk fruit, om 16.30u een handje noten en 's avonds je avondeten. 

Let ook op; op pakken staat vaak aangegeven wat de aanbevolen hoeveelheid per portie is. Zo is 40 gram havermout met 250ml (amandel)melk een gangbare hoeveelheid. Staat dit niet aangegeven op het pak? Dan kun je met Google ook wel ver komen. Kom je er zelf echt niet uit? Vraag een diëtiste dan om hulp, dit wordt vaak volledig vergoed door de ziektekostenverzekering.

Daarnaast.. het is niet gek dat je wat voller wordt, dat hoort bij ouder worden, de meeste vrouwen worden tussen hun vijftiende en vijfentwintigste een stuk breder. Omarm je vrouwelijkheid en geniet van je eten, eet bewust en geniet.. dat is het belangrijkste!

Liefs,
Girlscene

LOVE dit artikel
17 meiden hebben deze blog geloved