Lifestyle

9 tips voor een origineel sinterklaasgedicht

10

Het is de grootste uitdaging van het jaar: een sinterklaasgedicht schrijven. Je gaat er ieder jaar weer goed voor zitten, maar na tien pogingen ben je nog steeds niet tevreden. We willen natuurlijk niet beginnen met 'Sint zat te bedenken, wat hij ... zou schenken', want het liefst wil je een origineel gedicht waarmee je jouw lootje blij kunt maken! Geen paniek, geef de hoop niet op. Met deze tips wordt een sinterklaasgedicht maken een makkie.

Sinterklaasgedicht tip 1: Wat wil je vertellen? 
Je hebt vast weleens een sinterklaasgedicht gehoord waar je na afloop helemaal niet begrijpt wat de schrijver er nou mee wilde zeggen. Dat wil jij natuurlijk niet! Bedenk daarom van tevoren wat je wil vertellen in je gedicht. Gaat het over het cadeau? Gaat het over de surprise? Gaat het over een bepaalde eigenschap van je lootje? Als je weet waar je het over wil hebben, dan gaat het schrijven van een sintgedicht ook een stuk makkelijker! 

Sinterklaasgedicht tip 2: Vermijd cliché's 
Zoals we al zeiden is het niet echt origineel om je gedicht met 'Sint zat te bedenken, wat hij ... zou schenken' te beginnen. Het lijkt dan alsof je weinig moeite in je gedicht hebt gestopt! 

Vind je het moeilijk om een originele beginzin te bedenken? Kijk dan hier voor beginzinnen. 

via GIPHY

Sinterklaasgedicht tip 3: Bedenk een rijmwoord, daarna pas de zin
Soms heb je een mooie zin bedacht, maar kom je er daarna achter dat er niks op rijmt voor de tweede zin. Of in ieder geval geen zin die ergens op slaat. Schrijf pas een zin op als je een geschikt rijmwoord hebt gevonden voor de tweede regel. Zo bedenk je je sintgedicht per twee regels. 

Voorbeeld:
Iris houdt van chocola 
Chocola (ma, la, ga...), heel weinig rijmwoorden dus.
Chocola is voor Iris een echte lekkernij
Lekkernij (mij, hij, zij, wij, rij etc.), veel beter! 

Sinterklaasgedicht tip 4: Maak grapjes
Het sinterklaasgedicht is hét moment om iemand terug te pakken. Dit bedoelen we niet op een gemene manier, maar het is gebruikelijk om iemand een beetje te pesten in een sinterklaasgedicht. Heeft de persoon van jouw lootje een rare gewoonte of heeft hij of zij dit jaar een blunder gemaakt? Dit kun je allemaal in je gedicht verwerken. Humor is heel leuk in een Sinterklaasgedicht, dat maakt het lekker persoonlijk. Zorg dus voor één of twee leuke grapjes, maar houd het wel gezellig :-).

Sinterklaasgedicht tip 5: Rijmschema
Veel mensen gebruiken bij het dichten een rijmschema. Er zijn verschillende rijmschema's die je kunt gebruiken voor jouw Sinterklaasgedicht:
- Gepaard rijmschema (a-a-b-b). Een rijm met zinnen die eindigen op de woorden graaf-draaf-leef-bleef is een gepaard rijm, waarbij tussen de eerste twee regels/laatste woorden op elkaar rijmen en de laatste twee regels/laatste woorden.
- Gekruist rijmschema (a-b-a-b). Een rijm met zinnen waarbij de laatste woorden van de eerste en derde regel en woorden van de tweede en vierde regel rijmen, in dit geval graaf-leef-draaf-bleef
- Omarmend rijm. (a-b-b-a-) Een rijm met zinnen waarbij de laatste woorden van de eerste en vierde zin rijmen en de woorden van de tweede en derde zin
- Gebroken rijm (a-b-c-a). Een rijm met zinnen waarbij de woorden van de eerste regel en de laatste regel rijmen en de tweede en derde zin niet.

Sommige mensen vinden dit handig om te gebruiken, anderen juist helemaal niet. Je kunt zelf bepalen of jij het fijn vindt om met een rijmschema te werken voor je sinterklaasgedicht. 

Sinterklaasgedicht tip 6. Houd het simpel
Een lang sintgedicht is niet per se beter. Sterker nog: liever te kort dan te lang. Lange sinterklaasgedichten kunnen uiteraard heel leuk zijn, maar het is heel moeilijk om een lang gedicht nog steeds over het bedachte onderwerp te laten gaan. En soms zijn korte gedichten ook nog eens veel krachtiger. 

Sinterklaasgedicht tip 7: Zorg voor ritme
Een gedicht moet lekker lopen. Ritme in een gedicht is dus heel belangrijk. Om te checken of je gedicht lekker loopt, kun je het gedicht hardop voorlezen. Zo hoor je welke zinnen of woorden je moet aanpassen. Soms helpt het om de volgorde van de zin te veranderen of om woorden toe te voegen aan de zin. Speel er een beetje mee, dan kom je er vanzelf uit. 

Sinterklaasgedicht tip 8: Het hoeft niet perfect 
Je bent geen professionele dichter. Het is dus niet erg als jouw sinterklaasgedicht niet perfect is. Soms kun je úren over je Sinterklaasgedichten doen, omdat je steeds niet tevreden bent. Dat hoeft helemaal niet! Het gaat om het idee. Als jouw lootje ziet dat je moeite hebt gedaan voor je gedicht, dan is dat al voldoende. Bovendien is iedereen in de feeststemming, dat kan niet fout gaan. 

Sinterklaasgedicht tip 9: Maak het mooi op
Sinterklaasgedichten gaan niet alleen om de tekst, ze mogen er ook mooi uitzien. Kies bijvoorbeeld voor een leuk lettertype. Wist je dat je ook fonts kunt downloaden? Wij hebben de leukste fonts op een rij gezet, misschien kun je deze ook gebruiken voor in je Sinterklaasgedicht. Je kunt er ook leuke plaatjes bij zoeken of je kunt de randen van het A4'tje er af branden met een aansteker (wees hier wel voorzichtig mee!), dan krijgt het een 'oud' effect. 

Kom je er zelfs na deze tips niet uit? En heb je al om hulp gevraagd? Kijk dan hier voor honderden originele Sinterklaasgedichten, of lees dit artikel even terug. 

Bron: de rijmpiet, kunstencultuurinfonu, van harte
LOVE dit artikel
18 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

10 reacties

 • 2 maanden geleden Kim

  www.sinterklaasgedichtenmaken.nl

 • 6 jaar geleden Fashionistax

  kijk op www.beautyfacts.webnode.nl

 • 6 jaar geleden It'sMYlife

  ik kijk voor rijmwoorden altijd op rijmgein.nl heel handig!!

 • 6 jaar geleden Scorpio

  Hoi, alles goei?

  Hier is je cadeau, doei.

 • 6 jaar geleden Merel_Jasmijn

  Ik vier dit jaar sinterklaas met een groepje vrienden en vriendinnen en we doen daarbij dan een cadeautje van ongeveer 10 euro met een gedicht. We hebben wel met elkaar afgesproken dat het gedicht minstens een half A4'tje moet zijn, het hoeft niet perse heel erg te rijmen en het allerbelangrijkste: het moet grappig zijn!! Ik heb het vriendje van mijn beste vriendin op me lootje staan, heb al hilaaaarische cadeautjes erbij bedacht, nu alleen nog een heel grappig gedicht en het komt helemaal goed

 • 6 jaar geleden Thasia

  Erg handig! ik ben gelijk aan de slag gegaan,

  deze keer eens iets anders geprobeert dan gepaard rijmen.

  Dit is m:

  Sint heeft jou dan toch wat gegeven.

  Al houd jij niet van liedjes zingen.

  En doe je ook graag gevaarlijke dingen.

  Piet heeft zijn roe al geheven!

  Maar stop,stop riep sint.

  Geef die arme Sam toch maar een kadootje.

  Ga hem maar zoeken in dat zootje!

 • 6 jaar geleden MerlinEmrys

  Handige tips!

 • 6 jaar geleden sacha

  Leuk

 • 6 jaar geleden Hester

  Leuke en handige tips! Ik moet dit jaar nog aan de slag, heb er pas een en heel veel losse cadeautjes = heel veel gedichten haha. Maar ik vind het altijd superleuk, het voegt echt wat toe aan het cadeautje en de sfeer en het is té leuk om er dingen in te verwerken, haha

 • 6 jaar geleden JustMe

  Super handig! alleen jammer dat we op school geen sinterklaas meer vieren...

 1. 1