What to do als je even niet meer zo lekker in je vel zit?

Lifestyle door Emma

Nergens zin in? Wil je alleen gelaten worden? Heb je het gevoel dat je niks goed kan doen en je leven een ramp is? Dan heb je misschien last van een dipje. Je zit echt niet lekker in je vel en je perst een glimlach er nog maar met moeite uit. Ugh, zo'n dipje is echt niet fijn! Geen zorgen, een dip duurt niet voor eeuwig én Girlscene zet een aantal tips op een rijtje waarmee jij binnen no time weer lekker in je vel zit. 


Bron

Praten lucht op
Op het moment van een dip lijkt het alsof je alleen op de wereld bent. En het lijkt ook alsof alle mensen om je heen wel plezier hebben en dat jij je als enige niet goed voelt. Maar je bent niet alleen en iedereen zit weleens in een dipje. Zelfs de meest vrolijke en zelfverzekerde mensen voelen zich af en toe niet zo goed. Echt waar.

Om uit een dipje te komen is het belangrijk om te praten. Loop niet te lang met je depri gevoelens rond. Zoek iemand die je vertrouwt waarmee je kunt praten over je gevoelens. Denk aan je moeder, beste vriendin, vriendje, maar dit kan ook de moeder van een vriendin zijn of een docent op school. 

Zorg voor regelmaat
Sta elke dag om dezelfde tijd op en gaat op hetzelfde tijdstip weer naar bed. Zorg dat je niet te lang slaapt, ook al ben je overdag moe. Een verstoord slaapritme kan je dipje namelijk erger maken. 

Je bent wat je eet 
Het gezegde luidt niet voor niets: ''Je bent wat je eet''. Voeding kan een grote invloed hebben op je humeur. Misschien heb je tijdens het dipje minder eetlust, probeer toch elke dag genoeg en gezond te eten. Als je niet genoeg eet, dan heb je nog minder energie waardoor je je nog slechter voelt. Als je juist te veel eet, dan voel je je juist alleen nog maar slechter over jezelf. 

Eet dus gezond, niet te veel en niet te weinig. Zorg er ook voor dat je 1,5 tot 2 liter water per dag drinkt. 

Wees creatief
Een manier om je gedachten op een rijtje te zetten en je gevoelens kwijt te kunnen is door creatief bezig te zijn. Trek hier een middagje voor uit. Ga schilderen of knutselen. Maak een collage of moodboard. Schrijf een gedicht of verhaal. Maak een rap of zet je favo muziek op en zing héél hard mee. Of kijk op Girlscene voor leuke DIY's. 


Bron

Ga sporten
We hebben deze tip al vaak gegeven, maar ga sporten! Als je niet lekker in je vel zit is het misschien wel het laatste ding dat je wil: in je strakke sportpakje een beetje actief lopen doen. Terwijl je het liefst in je pyjama in je bed ligt, omdat je zo moe bent. 

Neem het van ons aan: sleep jezelf uit bed en trek toch dat sportpakje aan! Als je sport maak je een geluksstofje aan en bovendien kan niets op tegen het gevoel dat je hebt na een flinke work-out. Well done, you! 

Doe iets wat je altijd leuk vond om te doen
Wat vond jij vroeger leuk om te doen? Als je altijd op de manege te vinden was, ga dan weer eens een keertje paardrijden. 

Be grateful 
Als je even niet lekker in je vel zit heb je het gevoel dat álles misgaat. Je hebt het tentamen niet gehaald, je vriendinnen zouden je wel wat vaker mogen bellen, je ouders zouden minder mogen zeuren... Je ziet je leven niet bepaald rooskleurig in. Als je in een dip zit is het moeilijk om de positieve kant te zien.

Want heb je weleens aan de dingen gedacht die wel goed gaan? Je bent bijvoorbeeld nog nooit blijven zitten, je vriendin kwam laatst spontaan langs en met je ouders valt het eigenlijk wel mee. Door anders tegen dingen aan te kijken kun je een dip verjagen. 

Als je het moeilijk vindt om de positieve dingen te zien, koop dan een boekje en schrijf hier elke dag in op wat er die dag goed is gegaan. Hoe klein of onbenullig het ook is. Zo leer je focussen op het positieve en zullen de meeste negatieve gedachten naar de achtergrond verdwijnen. 


Bron

Leer loslaten
Tijdens een dipje zie je alles negatief in en denk je dat een foutje het ergste van de wereld is. Heel vervelend en bovendien onnodig. Want wat is nu het ergste dat er kan gebeuren? De wereld vergaat niet als je een tentamen niet haalt en je gaat echt niet dood van een ruzietje met je broer. Leer loslaten! 

Love yourself 
Wees lief voor jezelf. Je bent goed zoals je bent en jij mag er zijn! Geef jezelf een complimentje als je iets goed hebt gedaan en trakteer jezelf zo nu en dan op iets lekkers. 

Tot slot nog een paar wereldwijde 'geheimen' van gelukkig zijn:
- Accepteer wat je hebt
- Geniet van wat je doet
- Leef voor vandaag
- Kies voor geluk
- Koester je relaties
- Stop met vergelijken
- Blijf trouw aan jezelf 
- Waardeer geluk 

En als je eenmaal uit het dipje bent, dan heb je dat helemaal zelf gedaan. Dat is hartstikke knap! Wees hier trots op. 


Bron

Zit jij weleens niet zo lekker in je vel? Wat helpt dan bij jou? 

Bron: depriendan, hln, psychologiemagazine
Bedankt voor de tip, M.!