Lifestyle

Toffe opleiding: Weddingplanner

23

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hierbij ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Priscilla met haar tofste opleiding ever: Weddingplanner bij Brancheorganisatie WeddingPlanners Nederland.

Thuis
De opleiding is voor een deel theoretisch en voor een deel praktijkgericht. Het is een thuisstudie, dus je kunt lekker in je eigen omgeving de stof bestuderen en thuis alles uitwerken. Hierdoor is de studie ook perfect te combineren met bijvoorbeeld een andere voltijdstudie of een baan. Je doet alles thuis en geeft jezelf op voor het examen wanneer jij denkt dat je daar klaar voor bent.


bron

Indeling van de opleiding
Je kunt de opleiding in verschillende versies volgen. Er is een schriftelijke opleiding en hierbij krijg je, wanneer je je aanmeldt voor de opleiding, het lespakket thuisgestuurd en kun je gewoon meteen aan de slag. Uiteraard zit er een studiehandleiding bij zodat je je eigen antwoorden na kunt kijken. Daarnaast is er ook een groepsopleiding. Hierbij behandel je de stof nog steeds zelf thuis, maar begin je de opleiding met een zogenaamde Kick-Off. De Kick-Off bestaat uit 4 dagen achter elkaar waarin je met je “klas” (vaak bestaande uit maximaal tien andere weddingplanners-to be) al een groot gedeelte van de theorie voorgeschoteld krijgt en dieper ingaat op het vak van Weddingplanner.

Wil je het toch liever alleen doen maar wel onder begeleiding van een coach? Dan is de individuele opleiding een prima keuze. Hierbij bespreek je met je eigen coach wat de lestijden zijn. Wil je bijvoorbeeld een paar middagen per week of liever een dag in de maand studeren? Geen probleem!

Elke vorm van de opleiding bestaat uit drie delen: deel 1 is het Weddingplannen zelf. Tijdens dit deel leer je alles over het organiseren van een bruiloft. Hoe verloopt een kennismakingsgesprek met een potentieel bruidspaar? Wat is de bruiloftsetiquette? Wat zijn de tradities in diverse culturen? Waar moet je op letten bij het zoeken naar een perfecte trouwlocatie?

Deel 2 behelst het opzetten van je eigen bedrijf. Als weddingplanner zal je niet voor een bedrijf werken, maar heb je je eigen bedrijf en hier horen dan ook een hoop aspecten bij. In deel 2 leer je alles over het opzetten van een bedrijfsadministratie, het verwerken van facturen, de belastingdienst, verzekeringen et cetera. Wat meer economisch dus.

Deel 3 van de opleiding kan eigenlijk door de eerste twee delen heenlopen. Dit is namelijk je stage. Als stage is het de bedoeling dat je een echte bruiloft organiseert! Je gaat op zoek naar een bruidspaar die gaan trouwen en je helpt hen met de complete organisatie van de bruiloft. Super leuk! Wanneer je met de stage begint mag je zelf bepalen. Dit kan je meteen bij de start van je opleiding doen, maar je kan natuurlijk ook eerst alle theorie behandelen en daarna pas starten met je stage.

In deel 1 en 2 zitten ook een aantal praktijkopdrachten. Deze opdrachten moet je thuis maken en opsturen naar de opleiding. Bij deze opdrachten kan je denken aan het uitwerken van een thema-bruiloft (inclusief moodboard!), het uitwerken van een bruiloft waarbij één van de partners uit het buitenland komt, het opzetten van een leveranciersnetwerk en het schrijven van een ondernemingsplan. Stuk voor stuk super leuke en leerzame opdrachten. Voor deel 1 en 2 staat in principe een jaar. Hoe lang je stage-opdracht duurt hangt natuurlijk af van je stage-bruidspaar. Wanneer ga je met hen starten en wanneer gaan ze trouwen?


bron

Na deel 1 en 2 volgt een schriftelijk examen. Heb je het schriftelijke examen na deel 1 gehaald? Dan mag je jezelf gecertificeerd Weddingplanner noemen. Je krijgt je diploma wanneer je alle opdrachten, examens en de stage-bruiloft met een voldoende hebt behaald. Nu ben je gediplomeerd weddingplanner! Het beroep weddingplanners is in Nederland nog niet zo bekend. Op dit moment zijn er zo’n 350 actief in Nederland. Het beroep is echt over komen waaien vanuit Amerika, waar 2 op de 3 bruiloften georganiseerd worden door een weddingplanner. In Nederland zul je niet zo’n grote concurrentie hebben. Elke weddingplanner heeft zijn eigen stijl en richt zich op een bepaalde doelgroep.

Daarnaast heerst er een grote “gun-factor”. Heb jij een kennismakingsgesprek met een bruidspaar waarmee je eigenlijk helemaal geen klik hebt, maar vindt je dit paar wel helemaal wat voor je collega-weddingplanner? Dan schuif je het paar gewoon naar je collega door! Die klik is natuurlijk wel heel belangrijk. Je gaat namelijk wel de mooiste dag van iemands leven organiseren!

En dat is wat dit beroep zo ontzettend tof maakt: je mag de mooiste dag van iemands leven waar maken en bent getuige van al die liefde en mooie momenten tijdens de bruiloft. Hoe cool is dat?

De toelatingseisen
Iedereen vanaf 20 jaar kan zich inschrijven voor de opleiding. Je hebt geen bepaalde opleiding of diploma nodig om te kunnen starten. Wel moet je natuurlijk aan een aantal competenties voldoen om een goede weddingplanner te kunnen worden. Hierbij moet je denken aan: zelfstandigheid, planning- en coördinatievermogen, stressbestendig zijn, creatief zijn, ambitie hebben, geen 9-tot-5 mentaliteit (erg handig, gezien je als weddingplanner als eerste op de bruiloft aanwezig bent en pas weggaat als de laatste gast het feest verlaat. Lange dagen dus!) en je moet ondernemerskwaliteiten hebben.

Herken jij jezelf in bovenstaande competenties en lijkt het je gaaf om iemands bruiloft te organiseren? Dan is misschien het vak van weddingplanner iets voor jou! Alle info over de opleiding is te vinden op de website

En ik? Ik heb inmiddels deel 1 van de opleiding afgerond en ben gecertificeerd. Ook ben ik al begonnen met mijn eigen bedrijf, Sparks Wedding- & Eventplanning. Binnenkort ga ik starten met mijn stage en deel 2 van de opleiding. Erg spannend allemaal. Ik heb al twee bruiloften mee mogen maken als ceremoniemeester en ik weet het helemaal zeker: Ik wil dolgraag deel uitmaken van iemands mooiste dag en deze tot een waar sprookje maken! Ik ben verliefd op de liefde en wat is er dan mooier dan jouw bruidspaar hun geloften af te zien leggen en al die liefde te voelen? Dat heb jij waargemaakt! 

Wat vind jij van de opleiding Weddingplanner?

Wil jij net als Priscilla dat jouw opleiding ook in de spotlights komt omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

LOVE dit artikel
23 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

23 reacties

 • 5 jaar geleden fgui

  cheap wedding dress http://www.dressgogogo.com/

 • 5 jaar geleden amber

  ohh ik wou al iets in die richting doen en nu heb ik er meer informatie over thankyou !

 • 6 jaar geleden priisciillaa

  Hoi Hessie,

  Het klopt dat ik inderdaad ook een mbo- en hbo opleiding heb, maar een workshop is dit zeker niet. Het is gewoon een opleiding waarbij je examens moet doen en waar je een diploma voor krijgt. Wanneer je klaar bemt, ben je gediplomeerd weddingplanner. Het klopt dat hier niet een bepaald niveau als mbo of hbo aan hangt, maar zoals ik zeg, het is wel een heel stuk uitgebreider dan een workshop. Je bent er echt dik een jaar mee bezig en doet dus ook echt examens. Vergelijk het met een studie via de loi of nti en dergelijke.

  Omdat je je ook pas voor deze opleiding in kan schrijven als je 20 bent, gaan we er maar van uit dat de meesfe meiden dan wel een opleiding hebben gedaan in in ieder geval mbo.

  Hoop dat het zo een beetje duidelijk is!

 • 6 jaar geleden Peej

  Super leuk!

 • 6 jaar geleden Hessie

  Superleuk voor erbij, maar in mijn ogen is dit meer een workshop dan een opleiding. Niks mis mee, maar misschien wel iets om even duidelijk te vermelden voor de dames die echt een serieuze opleiding willen gaan kiezen (de schrijfster van dit artikel heeft nog een hele MBO- EN een hele HBO opleiding hiervoor gedaan van bij elkaar 7 jaar als ik het goed heb!).

  Dus denk goed na over je toekomst en tuimel niet meteen in aantrekkelijke cursussen en workshops want dat heb ik namelijk ook gehad.

 • 6 jaar geleden priisciillaa

  Hoi noemidebruijn,

  Je hebt geen vooropleiding nodig dus zeker als je mbo hebt is de opleiding prima te doen.

  Als weddingplanner houdt je zelf het budget van het bruidspaar bij. Maar als je een beetje met excel overweg kan hoef je helemaal niet te rekeken. Discalculie is dus geen probleem! (Ik heb dat trouwens ook en heb er totaal geen moeite mee in mijn werk). In de opleiding komt rekenen ook helemaal niet terug. Niks aan de hand dus!

 • 6 jaar geleden tickettoparadise

  kun je dit ook met mbo doen? het lijkt me zoooo gaaf om te doen dit! maar ik heb wel discalculie(cijferblind)… is rekenen een groot onderdeel hiervan?

 • 6 jaar geleden cynthia

  dit lijkt me zo leuk om te doen

 • 6 jaar geleden priisciillaa

  Het is bijna zoals de film haha.ik ga er alleen niet met de bruidegom vandoor, hihi.

  Het is best hard werken maar het is wel supergaaf om al die mooie bruiloften mee te maken.

  Qua verdiensten verschilt het heel erg. De ene weddingplanner rekent een uurtarief (meestal rond 40,- per uur) en de ander rekent een bepaald % van het bruiloftsbudget. Ik heb een vaste prijs gemaakt, ik reken 1500,- excl btw en excl reiskosten voor de totale organisatie. Dus komt ongeveer neer op 1700,- per bruiloft. Dit is natuurlijk geen vast maandinkomen! Ik werk daarom ook nog 32u per week voor een baas. Natuurlijk hoop ik uiteindelijk zoveel bruiloften per jaar te kunnen doen zodat ik ervan kan leven. Voor nu werkt het nog prima zo.

  Er zijn weddingplanners die zo'n 30 bruiloften per jaar doen en daar dus echt wel een leuk belegde boterham mee verdienen! Zou toch lekker zijn!

 • 6 jaar geleden Demi

  bedankt, nu weet ik eindelijk wat ik na mijn opleiding verder wil gaan doen! haha

 • 6 jaar geleden Floor

  Hoeveel verdien je daar eigenlijk ongeveer mee op hbo niveau ?

 • 6 jaar geleden Miss Great

  lijkt me leuk om die studie naast mijn school te doen het is wel handig dat het vanaf 20 jaar is want dan ben ik net klaar met mijn opleiding die ik nu doen het is ook een hele leuke opleiding wat zwaar aan poten is dus dat ben ik we gewend als die opleiding nog wil gaan doen

 • 6 jaar geleden Bo

  Leuke opleiding!!!

 • 6 jaar geleden xSharoonn

  Is het net als in de film ? hahaha

 • 6 jaar geleden priisciillaa

  Hoi meiden!

  Thnx voor de leuke reacties!

  Het is ook een superleuk beroep!

  Tuurlijk merk ik dat veel bruidsparen in het begin denken: ach, dat doe ik zelf wel! Tot ik ze vertel wat er allemaal bij komt kijken. Gemiddeld gaat er gauw 100 uur zitten in het organiseren van een bruiloft namelijk. Veel mensen realiseren zich dat niet en dan zijn ze snel om

  De opleiding is trouwens prima te combineren met een andere studie hoor! Het is misschien even aanpoten, maar het is zeker te doen!

  Check vooral de site van de owpn voor open avonden! En als jullie meer info willen: info@sparksweddings.nl en ik zal ze allemaal beantwoorden!

  Liefs, priscilla

 • 6 jaar geleden carotje14

  vet cool ! xc

 • 6 jaar geleden riannexx

  Ik ga dit doen !

 • 6 jaar geleden Annerieke

  Dit lijkt me echt vet leuk :o Maar ik studeer al Geneeskunde, ook super leuk missschien kan ik het combineren? Hihi

 • 6 jaar geleden xstrawberriess

  OMG dit is echt mijn drooooomberoep! Ik vraag me alleen af of er wel werk in is..

 • 6 jaar geleden SilverBlueberry

  Dat klinkt echt als een heel leuk beroep! Lijkt me heel moeilijk om alles goed te organiseren maar als het eenmaal een geweldige dag is geworden is dat echt super leuk Dit deed me trouwens ook denken aan zo'n film 'the wedding planner' :p

 • 6 jaar geleden Soepstengel

  Haha iemand die ik ken wou dit altijd perse doen

 • 6 jaar geleden yasmine658

  Lijkt me een leuk beroep maar ik vraag me af of daar een serieuze markt voor is in het zuinige down to earth Nederland

 • 6 jaar geleden Rozemarijn

  superleuke opleiding!!

 1. 1