Lifestyle

Toffe opleiding: Logopedie

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hierbij ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Janneke met haar tofste opleiding ever: Logopedie aan de Hogeschool Utrecht.ke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Janneke met haar tofste opleiding ever: Logopedie aan de Hogeschool Utrecht.

Ik studeer HBO Logopedie in Utrecht. Al lange tijd wist ik dat ik in de gezondheidszorg wilde gaan werken, maar de vraag bleef: wat dan precies?

 

Twee jaar geleden maakte ik kennis met logopedie via een open dag op de Hogeschool Utrecht. Ik was na de opendag helemaal om en mijn enthousiasme voor deze studie nam nog meer toe nadat ik een middagje had meegelopen bij een eigen praktijk van een logopediste. Sindsdien wist ik het zeker; dit is mijn studie, mijn toekomst.

Bij logopedie houd je je bezig met de preventie, het onderzoek, de behandeling, de begeleiding en het wetenschappelijk onderzoek van communicatiestoornissen. Als logopediste werk je altijd samen met mensen, iets waarvan ik al lange tijd wist dat dat was wat ik wilde. Je helpt mensen hun stem (weer) optimaal te gebruiken. Het is een erg breed beroep: je kunt in veel functies en werkplekken terechtkomen. Je kan kinderen helpen met stotter- of slisproblemen, maar bijvoorbeeld ook ouderen met afasie. Er zijn genoeg verschillende richtingen voor logopedisten. Een logopedist kan werkzaam zijn in de gezondheidszorg, het onderwijs, het bedrijfsleven maar uiteraard ook in een eigen praktijk. De opleiding duurt vier jaar en is onder andere te volgen in Utrecht, Groningen, Rotterdam, Nijmegen, Zwolle, Limburg, Eindhoven en Heerlen. Ik heb niet per se voor Utrecht gekozen omdat de opleiding hier erg goed is, maar meer omdat het gewoon een super gezellige studentenstad is! ;)

In het eerste jaar van deze studie richt je je vooral op de taalontwikkeling bij kinderen. Dit vind ik zelf heel leuk en interessant. Je krijgt veel studietaken waarbij je samen met een kind moet gaan spelen en dan bijvoorbeeld spraakopnames maakt van het kindje.

Het feit dat het niet een heel erg theoretische studie is, want dat is echt niks voor mij, sprak mij ook heel erg aan toen ik op de open dag kennismaakte met logopedie. Voor deze opleiding hoef je geen bepaald vakkenpakket te hebben, maar op zich is het wel handig als je biologie hebt gehad (zelf had ik dit niet). Er is ook geen loting maar om toegelaten te worden moet je wel een screening doen. Dit houdt in dat je naar de school gaat en daar wordt getest door een docent van de opleiding. De docent test dan of jij wel geschikt bent voor de opleiding. Daarmee bedoel ik of jijzelf geen spraakstoornissen/afwijkingen hebt (bijvoorbeeld slissen). Je kan dit beroep natuurlijk niet gaan uitoefenen als je eigen stem niet goed genoeg is. Het hoeft overigens niet perfect te zijn, als zij denken dat je bepaalde dingen kan verbeteren laten ze je wel toe of het kan dat je later terug moet komen voor een herkeuring. Voor de herkeuring moet je dan zelf naar een logopedist om wat dingen te verbeteren. Dan moet je daarna opnieuw de screening doen en word je wel of niet toegelaten tot de opleiding. Je stem is nu eenmaal het belangrijkste communicatiemiddel dat je hebt. Stel je eens voor dat je jezelf niet goed duidelijk kan maken omdat je een spraakprobleem hebt. Dat is een enorm obstakel in je leven. Het feit dat je als logopedist iemand kan helpen om weer (redelijk) goed te kunnen communiceren, naar mijn mening een van de belangrijkste dingen in de wereld, vind ik het mooiste aan dit beroep.

Kortom, het is een super leuke en interessante studie zonder al te veel theorie. Ik hoop dat jullie nu een beetje een beter beeld hebben van logopedie.

Wat vind jij van de opleiding Logopedie?

Wil jij net als Janneke dat jouw opleiding ook in de spotlights komt omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Door Janneke

LOVE dit artikel
8 meiden hebben deze blog geloved