Lifestyle

Toffe opleiding: Forensic Sciences

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Mandy met haar tofste opleiding ever: Forensic Sciences aan Hogeschool Van Hall-Larenstein in Leeuwarden.

Mijn naam is Mandy en ik ben 20 jaar. Op dit moment zit ik in het derde jaar van de opleiding Forensic Sciences aan Hogeschool Van Hall-Larenstein in Leeuwarden. Ik heb deze opleiding gekozen omdat het forensisch onderzoek mij altijd erg geïnteresseerd heeft. Mede door CSI is deze interesse alleen maar groter geworden, maar in het echt is het natuurlijk niet zo flitsend als in de serie. ;)

De opleiding duurt 4 jaar. Het eerste jaar bestaat uit veel basisvakken als biologie, scheikunde en wiskunde. Ook zit je dit jaar regelmatig in het laboratorium, om te leren met verschillende apparaten om te gaan en hoe je veilig werkt. Dit is nodig om je goed voor de bereiden op de rest van de opleiding. De leukere vakken die je krijgt zijn Cybercrime en Criminaliteit & Opsporing. Bij Cybercrime leer je over criminaliteit op internet en ga je zelf ook met computers aan de slag om bijvoorbeeld harde schijven leeg te halen en andere computers te hacken. Criminaliteit & Opsporing is eigenlijk Criminologie. Hierbij ga je in op de vraag waarom mensen de criminaliteit ingaan. Persoonlijk vond ik dit het lastigste jaar, maar als je dit achter de rug hebt wordt het alleen maar leuker!

Tijdens het tweede jaar krijg je namelijk vakken als Wapenleer, Biologisch Sporenonderzoek en Forensische Patroonherkenning. Bij Wapenleer leer je veel over verschillende wapens en ga je zelf ook naar de schietbaan, bij Sporenonderzoek leer je welke sporen je tegen kunt komen en hoe je hier mee om moet gaan. Hierbij gaat het om biologische sporen als haren, bloed, speeksel en sperma. Bij Patroonherkenning krijg je fotografie, dactyloscopie (vingerafdrukken) en leer je met de computer bijvoorbeeld schoenmaten te achterhalen. Het laatste half jaar van het tweede jaar bestaat uit twee stages van elk tien weken. Je kan bij veel verschillende instanties terecht en kan zo een breed beeld van het werkveld krijgen. Zelf heb ik stage gelopen bij de Milieurecherche van de politie en bij de particuliere recherche.

Het derde jaar is voor mij net begonnen, maar het is tot nu toe erg leuk! Voor dit jaar konden we minors kiezen, hierbij kan je zelf een invulling geven aan een deel van het jaar. Ik heb hier voor Cybersafety en Criminaliteit & Opsporing gekozen, maar je kan ook de biologie-kant opgaan. Naast de minor volgen we dit jaar verplichte majors, elke periode een andere. We beginnen met Crime & Society en dit gaat over rampen die kunnen gebeuren en hoe je hierbij moet handelen. De tweede periode krijgen we The Letter dit gaat over handschriftonderzoek. De derde periode krijgen we Corporate Crime wat over criminaliteit door bedrijven gaat en de laatste periode Justice waar we rechten krijgen.

Het vierde jaar bestaat volledig uit stages. Het eerste halfjaar een projectstage en het laatste half jaar je afstudeerstage, waarbij je ook in het buitenland terecht kan! In de verschillende jaren ga je bij sommige vakken ook oefenen met een Plaats Delict-onderzoek om zo de theorie in praktijk te brengen. Dit is ook altijd erg leuk om te doen!

Met deze opleiding kan je vele kanten op. Door met een minor de biologie-kant op te gaan kan je bijvoorbeeld laborant worden bij verschillende laboratoria, maar je kan natuurlijk ook naar de politie. Hier zou je verschillende banen kunnen krijgen bij bijvoorbeeld de technische recherche of de tactische recherche. Ook bij de paticuliere recherche kun je terecht komen, dit zijn als het ware privé detectives. Ik zou deze opleiding aanraden aan iedereen die geïnteresseerd is in forensisch onderzoek en hier graag wat mee wil doen. Het is echt super interessant en je leert zoveel over verschillende kanten van dit vak, waardoor je er eigenlijk heel veel kanten mee op kan.

Voor deze opleiding ben je een havo- of vwo-diploma nodig en moet je het profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek hebben gevolgd. Ook met een MBO-4-diploma kun je deze opleiding doen. Voor deze studie is dus geen loting! Ik hoop dat ik jullie zo een redelijk beeld van mijn opleiding heb kunnen geven en dat voor sommigen de keuze voor een vervolgopleiding makkelijker wordt!


Het vergelijken van 2 hulzen tijdens Wapenleer


Schoenafdrukken opmeten en ingipsen tijdens Patroonherkenning


Haren analyseren in het laboratorium


Op de schietbaan tijdens Wapenleer. Hier zie je één van de 15(!) wapens waar we mee geschoten hebben

Wat vind jij van de toffe opleiding Forensic Sciences?

Door Mandy

LOVE dit artikel
21 meiden hebben deze blog geloved