Lifestyle

Toffe opleiding: Forensic Sciences

42

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Mandy met haar tofste opleiding ever: Forensic Sciences aan Hogeschool Van Hall-Larenstein in Leeuwarden.

Mijn naam is Mandy en ik ben 20 jaar. Op dit moment zit ik in het derde jaar van de opleiding Forensic Sciences aan Hogeschool Van Hall-Larenstein in Leeuwarden. Ik heb deze opleiding gekozen omdat het forensisch onderzoek mij altijd erg geïnteresseerd heeft. Mede door CSI is deze interesse alleen maar groter geworden, maar in het echt is het natuurlijk niet zo flitsend als in de serie. ;)

De opleiding duurt 4 jaar. Het eerste jaar bestaat uit veel basisvakken als biologie, scheikunde en wiskunde. Ook zit je dit jaar regelmatig in het laboratorium, om te leren met verschillende apparaten om te gaan en hoe je veilig werkt. Dit is nodig om je goed voor de bereiden op de rest van de opleiding. De leukere vakken die je krijgt zijn Cybercrime en Criminaliteit & Opsporing. Bij Cybercrime leer je over criminaliteit op internet en ga je zelf ook met computers aan de slag om bijvoorbeeld harde schijven leeg te halen en andere computers te hacken. Criminaliteit & Opsporing is eigenlijk Criminologie. Hierbij ga je in op de vraag waarom mensen de criminaliteit ingaan. Persoonlijk vond ik dit het lastigste jaar, maar als je dit achter de rug hebt wordt het alleen maar leuker!

Tijdens het tweede jaar krijg je namelijk vakken als Wapenleer, Biologisch Sporenonderzoek en Forensische Patroonherkenning. Bij Wapenleer leer je veel over verschillende wapens en ga je zelf ook naar de schietbaan, bij Sporenonderzoek leer je welke sporen je tegen kunt komen en hoe je hier mee om moet gaan. Hierbij gaat het om biologische sporen als haren, bloed, speeksel en sperma. Bij Patroonherkenning krijg je fotografie, dactyloscopie (vingerafdrukken) en leer je met de computer bijvoorbeeld schoenmaten te achterhalen. Het laatste half jaar van het tweede jaar bestaat uit twee stages van elk tien weken. Je kan bij veel verschillende instanties terecht en kan zo een breed beeld van het werkveld krijgen. Zelf heb ik stage gelopen bij de Milieurecherche van de politie en bij de particuliere recherche.

Het derde jaar is voor mij net begonnen, maar het is tot nu toe erg leuk! Voor dit jaar konden we minors kiezen, hierbij kan je zelf een invulling geven aan een deel van het jaar. Ik heb hier voor Cybersafety en Criminaliteit & Opsporing gekozen, maar je kan ook de biologie-kant opgaan. Naast de minor volgen we dit jaar verplichte majors, elke periode een andere. We beginnen met Crime & Society en dit gaat over rampen die kunnen gebeuren en hoe je hierbij moet handelen. De tweede periode krijgen we The Letter dit gaat over handschriftonderzoek. De derde periode krijgen we Corporate Crime wat over criminaliteit door bedrijven gaat en de laatste periode Justice waar we rechten krijgen.

Het vierde jaar bestaat volledig uit stages. Het eerste halfjaar een projectstage en het laatste half jaar je afstudeerstage, waarbij je ook in het buitenland terecht kan! In de verschillende jaren ga je bij sommige vakken ook oefenen met een Plaats Delict-onderzoek om zo de theorie in praktijk te brengen. Dit is ook altijd erg leuk om te doen!

Met deze opleiding kan je vele kanten op. Door met een minor de biologie-kant op te gaan kan je bijvoorbeeld laborant worden bij verschillende laboratoria, maar je kan natuurlijk ook naar de politie. Hier zou je verschillende banen kunnen krijgen bij bijvoorbeeld de technische recherche of de tactische recherche. Ook bij de paticuliere recherche kun je terecht komen, dit zijn als het ware privé detectives. Ik zou deze opleiding aanraden aan iedereen die geïnteresseerd is in forensisch onderzoek en hier graag wat mee wil doen. Het is echt super interessant en je leert zoveel over verschillende kanten van dit vak, waardoor je er eigenlijk heel veel kanten mee op kan.

Voor deze opleiding ben je een havo- of vwo-diploma nodig en moet je het profiel Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek hebben gevolgd. Ook met een MBO-4-diploma kun je deze opleiding doen. Voor deze studie is dus geen loting! Ik hoop dat ik jullie zo een redelijk beeld van mijn opleiding heb kunnen geven en dat voor sommigen de keuze voor een vervolgopleiding makkelijker wordt!


Het vergelijken van 2 hulzen tijdens Wapenleer


Schoenafdrukken opmeten en ingipsen tijdens Patroonherkenning


Haren analyseren in het laboratorium


Op de schietbaan tijdens Wapenleer. Hier zie je één van de 15(!) wapens waar we mee geschoten hebben

Wat vind jij van de toffe opleiding Forensic Sciences?

Door Mandy

LOVE dit artikel
21 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

42 reacties

 • 5 jaar geleden Feather

  @xRxDx Je kan verschillende kanten op, bijvoorbeeld in verschillende soorten laboratoria, maar ook bij een particuliere recherche, verzekeringsmaatschapijen voor bijvoorbeeld forensisch advies en eventueel politie, maar die kans is erg klein.

 • 5 jaar geleden RAGS.-

  ahh wauw!!lijkt me top dit, ik ben helemaal fan van CSI!! even een vraagje, wat voor werk kan je met deze opleiding doen?

 • 5 jaar geleden Faithandlove

  Aaaah.. jammer dat deze opleiding niet in de buurt zit! Leeuwarden, Enschede en/of Amsterdam zijn me toch iets té ver om dagelijks te reizen vanuit Nijmegen..

 • 5 jaar geleden Feather

  Hogeschool van Amsterdam en Saxion in Enschede hebben soortgelijke opleidingen, deze opleiding is echt alleen op het Van Hall-Larenstein in Leeuwarden en niet op de andere vestigingen van het Van Hall.

 • 5 jaar geleden Feather

  @cutie licious, ik heb je weer één gestuurd

 • 5 jaar geleden cutie licious

  sorry ik heb je bericht niet binnen gekregen kun je het nog eens sturen? @Feather

 • 5 jaar geleden Feather

  Ik heb je een note gestuurd als het goed is, @cutie licious!

 • 5 jaar geleden cutie licious

  hallo iedereen ik heb een vraag aan Feather. ik heb op school een sectorwerkstuk en ik moet iemand interviewen over dit onderwerp dus ik wou vragen of Feather misschien terug kan reageren als ze dit leest voor een interview? en als iemand anders nog iemand kent kan die dan ook misschien reageren alvast bedankt.

 • 5 jaar geleden EndlessNeigh

  Aah tof, ik doe deze opleiding ook (: Eerste jaar viel in mijn ogen nog redelijk mee (: Het tweede jaar is wel zoveel leuker. Laat je niet afschrikken door de wiskunde of scheikunde. Er is altijd wel iemand die kan helpen.

 • 5 jaar geleden Nirvana

  Ik heb echt mijn zinnen gezet op deze opleiding en door dit artikel heb ik meer zekerheid. Maar alsnog twijfel :')

 • 5 jaar geleden Treacherous

  OH MY! BEDANKT! Ik weet nu zo goed als zeker dat ik deze opleiding wil gaan doen!

 • 5 jaar geleden malou

  dit lijkt me echt een hele leuke opleiding!

 • 5 jaar geleden forcedtob

  echt dankjewel!

  ik wil al iets in deze richting gaan doen, maar kon niet veel info hierover vinden

  ik doe nu vwo dus moet wel lukken hoop ik

  lijkt me echt super leuk en bedankt voor de info!!

 • 5 jaar geleden RecklessDreamer

  Dit lijkt me echt heel interessant, ik zie mezelf dit wel doen

 • 5 jaar geleden Feather

  Leuk, dit heb ik ingezonden! Voor alle meiden die twijfelen door wiskunde en scheikunde, ik was daar ook echt ontzettend slecht in, maar school helpt goed qua bijlessen enz. dus daar heb ik het uiteindelijk mee gered. Dat is echt alleen het eerste jaar, daarna heb je er eigenlijk vrij weinig meer mee te maken. Ik heb het gewoon gekozen omdat het mij ontzettend leuk leek, wis- en scheikunde nam ik maar voor lief haha.

 • 5 jaar geleden Floortje

  Super tof stuk Mandy! En zulke mooie PR voor onze fantastische studie is natuurlijk nooit verkeerd

 • 5 jaar geleden Sneeuwwitje

  Echt heel vet!!

 • 5 jaar geleden bo

  Ik studeer daar diermanagement!

 • 5 jaar geleden Orchidee

  Leuk en duidelijk artikel! Lijkt me zeker een interessante studie.

 • 5 jaar geleden Signal

  Erg leuk artikel! Opleiding lijkt mij erg interessant. Helaas ben ik niet goed in wiskunde en scheikunde anders zou ik deze studie wel overwegen.

 • 5 jaar geleden Myu

  Spijtig dat ik erg slecht in wiskunde en wetenschappen ben, dit klinkt namelijk superinteressant!

 • 5 jaar geleden Squidward

  Ik studeer ook Forensisch Onderzoek. Alleen is het bij ons allemaal bagger geregeld en is er niks spannends aan.

 • 5 jaar geleden Tess

  Wauw, klink echt super!

  Ik krijg al bijna spijt dat ik psychologie studeer

 • 5 jaar geleden abmis

  Woow, super toevallig !

  Ik had gister precies een gesprek over dit onderwerp, scary haha :p.

  Lijkt me echt super interessant, zouden ze ook opendagen hebben om te demonstreren wat het allemaal inhoud en wat je er allemaal mee kunt?

  Het is zo ontzettend breed, ik zou niet weten waar te beginnen.

 • 5 jaar geleden Janine

  Dit wilde ik vroeger ook super graag doen, maar ik wilde niet naar Amsterdam ervoor. Uiteindelijk ben ik Applied Science gaan doen, waar je o.a laborant mee kan worden en uiteindelijk ook die weg uit kan gaan. Na een half jaar ben ik met deze opleiding gestopt, omdat ik het niet leuk vond en ik vond het super moeilijk. Nooit een kei geweest in natuurkunde en daar kwam technologie ook nog eens bij. Nu doe ik Verpleegkunde, wat ik ook super leuk vind, maar als ik het aankon was ik dit zeer zeker gaan doen!

 • 5 jaar geleden Carmen

  Wauw, dit lijkt me inderdaad een toffe opleiding. Ook duidelijk geschreven en erg leuk dat er foto's bij staan van wat je onder andere allemaal doet!

 • 5 jaar geleden Mirte

  wauw, gaaf!

 • 5 jaar geleden Febe

  Wauw, lijkt me fantastisch om te doen Jammer genoeg zit ik nu in een richting waarin ik geen chemie enzo heb, en maar 3 uur wiskunde...

 • 5 jaar geleden vivalaprimadonna

  Oeh, dit is zo stoer! Leuke opleiding

  Zou ik ook wel willen doen, maar ik ga toch liever eerst voor Geneeskunde

 • 5 jaar geleden Goodlife

  Wow klinkt leuk als het echt bij je past! Ik vind dit trouwens een erg duidelijk geschreven artikel!

 • 5 jaar geleden Smith

  Lijkt me echt supergaaf, maar scheikunde en wiskunde, ai.

 • 5 jaar geleden DAYLIGHT

  Interessant! spijtig dat je wiskunde krijgt :p

 • 5 jaar geleden Glitch

  Dit lijkt me een ontzettend leuke opleiding Misschien ga ik dit ook wel doen!

 • 5 jaar geleden A.J.

  Eindelijk, ik heb hier zo lang opgewacht. Ik wil heel graag forensisch onderzoeker worden. Ik heb bijna mijn MBO Medisch Analist afgerond. Ik wist alleen niet zeker of de opleiding in Friesland er nog was omdat je in de studielink alleen die van Amsterdam en Enschede kon vinden. Er is zeker geen mogelijkheid om met Mandy in contact te komen? Ik heb namelijk zoveel vragen over de opleiding. Ik wil dit als sinds mijn 13e, ik ben inmiddels 22 en het is nog steeds mijn droom. Beetje jammer dat ik nu nog meer ga twijfelen welke locatie mijn eerste keuze gaat worden =[

 • 5 jaar geleden Jamie

  Ik ben enorm gaan twijfelen om iets in deze sector te gaan doen maar ik ben er nog altijd niet uit wat

 • 5 jaar geleden Jennifer

  Mijn vader doet dit werk en hij vind het een heel boeiend beroep.

 • 5 jaar geleden Zoë

  Ziet er ontzettend leuk uit !

 • 5 jaar geleden Xxsasjuhh

  Lijkt me erg gaaf!

  Leuk stukje ook

 • 5 jaar geleden Tauriel

  Toen ik scheikunde en wiskunde las haakte ik al af haha. Ben slecht erin. Maar als je het kunt lijkt me het een leuke opleiding!

 • 5 jaar geleden Dinges

  wow, dat lijkt me echt een toffe opleiding, deze ga ik onthouden!

 • 5 jaar geleden Dracina Aglaia

  Ontzettend gaaf, zeg!

 1. 1