Lifestyle

Tips tegen vermoeidheid

Avondjes uit, lange gesprekken tot 's avonds laat, weinig zonlicht, lange werkdagen, slecht slapen en te veel suiker eten zijn een paar voorbeelden waardoor vermoeidheid ontstaat. Super vervelend en vooral niet welkom als je het druk hebt! Als zelfs de meest dekkende concealer je geen oppepper meer geeft, weet je dat het tijd is om iets aan de vermoeidheid moet doen. Girlscene geeft tips!

Vitamine tekorten aanvullen
Grote kans dat vermoeidheid ontstaat doordat je vitamine tekort hebt. Normaal gesproken krijg je genoeg vitamines binnen door je dagelijkse voeding. Als je minder tot geen vlees of vis eet, heb je sneller kans op een vitamine B12-tekort. Maar ook een tekort aan vitamine D (uit zonlicht) heeft te maken met vermoeidheid. Dit merk je vaak in de winter als de zon minder lang schijnt. Vitamine D zit in vis, margarine en halvarine. Probeer dus de vitamines op peil te houden. Waarschijnlijk voel je je dan na een paar weken een stuk beter! Daarnaast heeft vermoeidheid ook vaak te maken met een ijzertekort. In groene groentes zit veel ijzer, net als in varkensvlees, gevogelte en tomaat.


Bron

Rust en herstel
Een andere oorzaak van vermoeidheid is als je jouw lichaam te weinig rust geeft en te weinig kans geeft om te herstellen. Wissel inspanning af met ontspanning onder het mom work hard, play hard. Pak 's nachts genoeg uren slaap mee, omdat je lichaam zich vooral dan aan het herstellen is. Vervelend is het niet, want wie houdt er niet van slapen?! Zorg voor een patroon. Voorbeeld: 's avonds om 11 uur slapen, 's ochtends om 7 uur opstaan. Dan weet je lichaam waar het aan toe is en pep je zo op.

Cut the crap
We know, KitKat en snoep is zo lekker, maar het is troep die met je suikerspiegel speelt. Door de snelle suikers krijg je een piek in je bloedsuikerspiegel, die vervolgens keihard daalt. Als je behoefte hebt om te slapen nadat je een zak snoep op hebt, is de suiker echt te veel geweest. Hoe gezonder je leeft, hoe minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel, hoe minder vermoeid je bent. Beperk het snoep en chocola eten dus tot af en toe en geniet er dan extra van. 


Bron

Sport
Stress is een boosdoener van vermoeidheid. Om je gedachten te verzetten kun je gaan sporten. Dan denk je automatisch aan andere dingen, zoals op de loopband blijven staan, en hoef je niet meer te denken aan dingen die jou stress bezorgen. En het is dan natuurlijk mooi meegenomen dat je er fitter van wordt. :-) Een wandeling is vaak al genoeg en de frisse buitenlucht doet je goed. Je kunt ook gaan paardrijden, hockeyen, fitnessen, fietsen of hardlopen. Wat je maar leuk vindt!

Ontbijt
Begin de dag met een ontbijt dat bestaat uit langzame koolhydraten. Dan heb je de rest van de dag minder last van schommelingen van je suikers. Langzame suikers vind je in volkoren brood, pindakaas, muesli (geen cruesli!), yoghurt en melk. Of maak een smoothie! Probeer het af te wisselen. Een goed begin van de dag is het halve werk. ;-)

Powernap
Een quick fix tegen vermoeidheid is een powernap. Het enige waar je op moet letten is dat je niet te lang slaapt. Je wordt vaak nog vermoeider als je te lang ligt. Een half uur is genoeg om weer even vooruit te gaan!

Luister naar je lichaam
Je lichaam geeft de hele dag signalen af. Probeer een patroon te ontdekken: wanneer ben je energiek en wanneer ben je moe? Als je moe bent na de lunch is het misschien verstandiger om een lunch te eten met minder troep - suiker - zoals wit brood vervangen door volkoren- of speltbrood. Als je meer energie krijgt van de frisse buitenlucht kun je proberen om vaker naar buiten te gaan.

Hoe voorkom jij vermoeidheid?
Pin je inspiratie in Pinbook


Bron: sochicken, salusi, energiektrading, hoedoe, nursing

LOVE dit artikel
20 meiden hebben deze blog geloved