Lifestyle

Tips tegen vermoeidheid

16

Avondjes uit, lange gesprekken tot 's avonds laat, weinig zonlicht, lange werkdagen, slecht slapen en te veel suiker eten zijn een paar voorbeelden waardoor vermoeidheid ontstaat. Super vervelend en vooral niet welkom als je het druk hebt! Als zelfs de meest dekkende concealer je geen oppepper meer geeft, weet je dat het tijd is om iets aan de vermoeidheid moet doen. Girlscene geeft tips!

Vitamine tekorten aanvullen
Grote kans dat vermoeidheid ontstaat doordat je vitamine tekort hebt. Normaal gesproken krijg je genoeg vitamines binnen door je dagelijkse voeding. Als je minder tot geen vlees of vis eet, heb je sneller kans op een vitamine B12-tekort. Maar ook een tekort aan vitamine D (uit zonlicht) heeft te maken met vermoeidheid. Dit merk je vaak in de winter als de zon minder lang schijnt. Vitamine D zit in vis, margarine en halvarine. Probeer dus de vitamines op peil te houden. Waarschijnlijk voel je je dan na een paar weken een stuk beter! Daarnaast heeft vermoeidheid ook vaak te maken met een ijzertekort. In groene groentes zit veel ijzer, net als in varkensvlees, gevogelte en tomaat.


Bron

Rust en herstel
Een andere oorzaak van vermoeidheid is als je jouw lichaam te weinig rust geeft en te weinig kans geeft om te herstellen. Wissel inspanning af met ontspanning onder het mom work hard, play hard. Pak 's nachts genoeg uren slaap mee, omdat je lichaam zich vooral dan aan het herstellen is. Vervelend is het niet, want wie houdt er niet van slapen?! Zorg voor een patroon. Voorbeeld: 's avonds om 11 uur slapen, 's ochtends om 7 uur opstaan. Dan weet je lichaam waar het aan toe is en pep je zo op.

Cut the crap
We know, KitKat en snoep is zo lekker, maar het is troep die met je suikerspiegel speelt. Door de snelle suikers krijg je een piek in je bloedsuikerspiegel, die vervolgens keihard daalt. Als je behoefte hebt om te slapen nadat je een zak snoep op hebt, is de suiker echt te veel geweest. Hoe gezonder je leeft, hoe minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel, hoe minder vermoeid je bent. Beperk het snoep en chocola eten dus tot af en toe en geniet er dan extra van. 


Bron

Sport
Stress is een boosdoener van vermoeidheid. Om je gedachten te verzetten kun je gaan sporten. Dan denk je automatisch aan andere dingen, zoals op de loopband blijven staan, en hoef je niet meer te denken aan dingen die jou stress bezorgen. En het is dan natuurlijk mooi meegenomen dat je er fitter van wordt. :-) Een wandeling is vaak al genoeg en de frisse buitenlucht doet je goed. Je kunt ook gaan paardrijden, hockeyen, fitnessen, fietsen of hardlopen. Wat je maar leuk vindt!

Ontbijt
Begin de dag met een ontbijt dat bestaat uit langzame koolhydraten. Dan heb je de rest van de dag minder last van schommelingen van je suikers. Langzame suikers vind je in volkoren brood, pindakaas, muesli (geen cruesli!), yoghurt en melk. Of maak een smoothie! Probeer het af te wisselen. Een goed begin van de dag is het halve werk. ;-)

Powernap
Een quick fix tegen vermoeidheid is een powernap. Het enige waar je op moet letten is dat je niet te lang slaapt. Je wordt vaak nog vermoeider als je te lang ligt. Een half uur is genoeg om weer even vooruit te gaan!

Luister naar je lichaam
Je lichaam geeft de hele dag signalen af. Probeer een patroon te ontdekken: wanneer ben je energiek en wanneer ben je moe? Als je moe bent na de lunch is het misschien verstandiger om een lunch te eten met minder troep - suiker - zoals wit brood vervangen door volkoren- of speltbrood. Als je meer energie krijgt van de frisse buitenlucht kun je proberen om vaker naar buiten te gaan.

Hoe voorkom jij vermoeidheid?
Pin je inspiratie in Pinbook


Bron: sochicken, salusi, energiektrading, hoedoe, nursing

LOVE dit artikel
20 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

16 reacties

 • 5 jaar geleden NEZ

  Echt hele fijne tips

 • 5 jaar geleden Suri

  Dít kan ik nou goed gebruiken

 • 5 jaar geleden Treacherous

  in plaats van dat ik nu ga slapen lees ik tips tegen vermoeidheid. zo ver is het dus al gekomen bij mij 😂

 • 5 jaar geleden Cacharell

  ^

  Je wordt zo moe van M&M's omdat er zóveel kleurstoffen in zitten!

 • 5 jaar geleden Cacharell

  Heel fijn artikel. Het klopt inderdaad, ik had een keer toen ik moest oppassen superveel M&M's naar binnen gewerkt. Ik was daarna gewoon super moe en kon wel slapen, ook was ik heel erg vermoeid. Toen wist ik dat ik echt minder suikers moest gaan eten, ben zelf namelijk een echte zoetekauw!

 • 5 jaar geleden Anjatjuhxx

  ik had ijzer tekort dus ik slik nu ijzertabletten en daardoor voel ik me wel beter en ik denk dat ik wat minder chocolade moet eten dan word het nog beter.

 • 5 jaar geleden Phoenix

  Een maand geleden is er een enorme Vitamine D gediagnosticeerd bij mij. Heb nu een kuur voor 10 maanden. Na mijn eerste dosering voelde ik mij direct al fitter en minder vermoeid! Ook heb ik stukken minder last van mijn fibromyalgie. Epische blijdschap

 • 5 jaar geleden Mirjen

  zorg voor voldoende slaap, GEEEN SUIKER!!! Je kunt in plaats van suikerige dingen wel veel fruit en groente eten, wil je wel die lekkere zoete smaak dan is honing jou vriend honing is namelijk een natuurlijke suiker en zorgt er NIET voor de vermoeidheid Ook een banaan ergens doorheen werkt ook altijd

  Je kunt ook altijd die recepten van Blogilates volgen de "cheap clean eats" die 2 ingredienten pannenkoeken zijn er lekker. Je hebt dan alleen 1 banaan nodig 2 eieren en ongeveer een kwartiertje tijd en je hebt een lekkere ontbijt of lunch gemaakt die...... Zoet is.

  Frisdrank kun je het beste ook skippen drink in plaats daar van water en thee. Je kan ook fruitwater maken en je kunt ook altijd honing bij je thee doen

  Ik drink en eet veel minder dingen die veel suikers bevat, en ik moet zeggen dat ik veel meer energie heb en ook makkelijker kan slapen.

  Je kan natuurlijk ook nog gewoon 1 cheat day hebben en dat je op die dag wel gewoon zoete dingen "mag" eten en drinken

  Heb je echt heel veel moeite met het afblijven van zoet spul, zorg er dan ook voor dat je het niet meer in huis hebt dan word het alleen maar makkelijker

 • 5 jaar geleden Sanne_

  Ik ben vaak moe maar ik had ook een tekort aan ijzer.

 • 5 jaar geleden Hester

  Suiker is echt mijn probleem, waaaaay too much haha. Maar hé hoewel de wekker niet mijn grootste vriend is functioneer ik prima en bijna vakantie dus ik mag niet klagen (:

 • 5 jaar geleden Lily

  Ik ben net klaar met mijn examen...ik heb al 4 maanden geen slaap gehad. Dus..ik kan bruin brood eten wat ik wil, maar na een blokje om lopen ben ik bekaf en moet ik slapen.

 • 5 jaar geleden MissSunshine

  @Snoopy dat zijn afkickverschijnselen, doordat er heel veel suikers aan ons eten toegevoegd worden en door daarbij ook nog eens veel te snoepen raak je verslaafd aan suiker.. Waardoor je dus afkickverschijnselen krijgt als je hiermee probeert te stoppen

 • 5 jaar geleden lieke

  Ik heb het chronisch vermoeidheid syndroom. Dus ben altijd erg moe. Maar deze tips helpen bij mij ook. Ik merk wanneer ik veel snoep en minder slaap ik er veel meer last van heb. Sporten werk ook erg goed inderdaad, hoe moe ik ook ben, ik moet gewoon gaan sporten en dan voel ik me altijd ietsje beter (:

 • 5 jaar geleden Madame

  Minder snoepen is zooo moeilijk

 • 5 jaar geleden Damon_master_piece

  ik merk altijd wanneer weinig suiker na binnen hebt dat handen gaan trillen

  goede uitleg

 • 5 jaar geleden Marlot

  Vooral vlees is belangrijk als je een ijzertekort hebt, en in rund- of lamsvlees zit nog meer ijzer dan in varkensvlees. Je kan ook altijd even langs je huisarts gaan. Ik zelf heb dat ook gedaan en kreeg gewoon ijzerpillen mee, die heel goed werken. In ieder geval handig artikel!

 1. 1