Lifestyle

Heftig verhaal: Ik heb Binge Eating Disorder

32

Girlscene gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen. Helaas zijn er soms ook minder leuke dingen in het leven en die passen goed in onze rubriek ‘lifestyle’. Want vervelende en heftige dingen horen helaas bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen.

Girlscene ontving een e-mail van een 16-jarig meisje. Zij wil graag anoniem haar verhaal vertellen nadat ze Girlscene's artikel over de eetstoornis BED las.

Allereerst zal ik wat over BED of te wel Binge Eating Disorder vertellen. Als je last hebt van het Binge eating disorder heb je regelmatig vreetbuien. Die vreetbuien zijn meestal gepland. Het verschilt bij iedereen hoe vaak je die buien hebt en hoe erg ze zijn. Ook is het bij iedereen verschillend hoe je je buien plant. Ik heb al een aantal jaren last van BED, maar omdat het vrij onduidelijk is en omdat er niet zoveel over bekent is, is er bij mij nooit vastgesteld dat ik BED heb.

Het is moeilijk om te zeggen wanneer ik het heb gekregen, omdat het langzaamaan in je gewoontes kruipt. Ik denk dat heb bij mij is begonnen toen ik naar de middelbare school ging. Ik ben al van jongs af aan te zwaar en ik weet eigenlijk ook niet beter. Ik heb allerlei diëten geprobeerd, maar er zat nooit iets bij wat ik langer als hooguit een maand volhield. Hier had ik last van en ik dacht dat het aan mij lag, dat ik niet genoeg doorzettingsvermogen had. Het afgelopen jaar ben ik gaan uitzoeken hoe ik zou kunnen diëten en er misschien iets in mijn lichaam verkeerd was, waardoor ik eigenlijk mijn hele leven al te zwaar ben.


Bron

Na allerlei onderzoeken te hebben gedaan kwam eruit dat ik gewoon te zwaar was en dat er lichamelijk niks te vinden was. Ook vertelde een dokter mij dat ik in de laatste 3 jaar 30 kilo ben aangekomen. Hier schrok ik van en ik wist dat ik iets moest doen. Ik ben toen begonnen met een programma bij mijn sportschool genaamd 'afvallen afblijven'. Hier werd mij verteld hoe ik gezond moest eten en ik ging veel en actief sporten. Ook vroeg een goede vriendin van m'n ouders of ze gesprekjes met mij mocht hebben want ze werkt op een school waar ze kinderen met anorexia en boulimia helpt maar ze had nog nooit iemand met overgewicht geholpen. Door haar werd mij eindelijk verteld dat ik BED had.

Dit hielp, want zo kon ik de dingen beter plaatsen. Een keer per week heb ik bij haar een gesprek van ongeveer een uur. Met haar heb ik het over mijn week en tegen welke problemen ik aanloop, maar we hebben het ook over mijn vreetbuien over hoe ik er de spanning vanaf moet halen. Dit helpt me enorm en ik voel me top!

Mijn vreetbuien: Hoewel ik altijd dacht dat ik gewoon vreetbuien had en zin had in snoep ben ik erachter gekomen dat het veel dieper zat. Zo ben ik van aard best wel perfectionistisch. Als ik een dieet doe wil ik dan ook dat het perfect is en dat ik het precies doe zoals het hoort. Dit kan ik niet volhouden door mijn BED. Ik ontzeg me zelf dan namelijk de vreetbuien helemaal en hou dit dan maar een paar weken vol. Vervolgens komen de vreetbuien terug en zijn ze veel erger. Ik heb mezelf dit jaar dus ook geen dieet opgelegd. Ik eet gewoon normaal alleen dan met nu nog maar 1x in de week een vreetbui. Ook is het zo dat ik mijn vreetbuienplan. Ik maak een plan en zodra ik het plan heb moet het gebeuren want anders word ik chagrijnig en ben ik geïrriteerd.

Ik werk er nu dus aan om geen plan meer te maken. Ik ben al zover dat ik dat nu haast niet meer doe. Ook proberen we de spanning eraf te halen, want met het plan komt een spanning mee van 'yes ik kan me straks helemaal laten gaan!'. Zo plan ik m'n vreetbuien soms bewust. Ik bedenk dan op welke dag ik het ga doen, wat ik ga kopen en dan is de spanning weg en denk ik niet meer continue aan wanneer ik weer naar de winkel kan gaan. Ik snap dat voor veel mensen BED moeilijk is te begrijpen en het is ook moeilijk uit te leggen. Ik heb pas 1 iemand buiten m'n ouders en zus verteld dat ik BED heb. Ze begreep het en vond het vervelend voor mij. Ik ben super blij dat ze het zo goed begreep, omdat ze een van mijn beste vriendinnen is.


Bron

Ik heb nog steeds BED maar het gaat steeds beter en ik hoop dat ik over 1 tot 2 jaar kan zeggen: 'Ik heb een eetstoornis gehad' in plaats van 'ik heb een eetstoornis'. Naar dat moment kijk ik het meeste uit en naar het moment dat ik in een maatje 38/40 pas. Soms zit ik vast en heb ik een moeilijke week maar ik probeer mezelf dan weer te overwinnen en dan voel ik me beter als daarvoor.

Mijn tip aan andere meiden? Zoek hulp. Het is moeilijk en het zou niet altijd even makkelijk zijn maar hoewel het moeilijk is het is het waard. Ik ben nog lang niet klaar maar voel me nu al zo goed! En als je er niks aan doet zul je er altijd last van hebben en wie wil nou niet een gezonde relatie met eten en er niet continue mee bezig zijn? 

Bedankt voor het delen, anoniem!

LOVE dit artikel
9 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

32 reacties

 • 5 jaar geleden xlarisxariana

  wel erg..........

 • 5 jaar geleden anoniem

  IK wist nooit van deze eetstornis! Maar nu ik dit lees herken ik mezelf in dit verhaal... Ik weet niet zo goed wat ik moet doen nu..

 • 5 jaar geleden sneeuwpopje x

  Ik snap het verhaal niet echt goed?

 • 5 jaar geleden Meee

  Hey!

  Ik leef met je mee en heb respect voor je!

  Ik wens je nog enorm veel succes!!

  PS: naar wat moet je je verhaal sturen zodat deze op het forum komt?? bedankt!

 • 5 jaar geleden Fran

  Ik heb binge Eating disorder gehad. Jarenlang omdat iedereen dacht dat ik gewoon zwak van karakter was. Ik ben uiteindelijk zelfs opgenomen in een instelling waar ik er mee om leerde gaan. Nu in de instelling zelf zat ik niet op mijn plaats omdat ze enkel mensen met anorexia en boulimia opnamen eigenlijk. ALs je niet lekker in je vel zit en er veel stress is, is het een makkelijke vlucht. Bij mij is het beginnen beteren toen ik op mezelf ging wonen. De stress van thuis was weg, meer vrijheid. Niet simpel in het begin maar ik ben er (:

  Ik hoop echt dat iedereen met een eetstoornis erdoor komt.

  En dan liefst zonder dat mensen gewoon commentaar geven omdat ze het niet begrijpen of kennen.

 • 5 jaar geleden Diepvrieskip

  @Niama

  Ik begrijp waarom je dat zegt, maar ik ben het er niet mee eens. Het klopt dat alleen een arts de diagnose BED mag stellen, maar dat betekent nog niet dat je zonder die diagnose gekregen te hebben, geen eetstoornis kan hebben. Vaak lopen mensen jaren rond met een eetstoornis, voordat ze hulp zoeken. Anoniem legt zichzelf ook geen eetstoornis op en het zal waarschijnlijk ontzettend rot voor haar zijn om te lezen dat iemand zegt dat ze maar "problemen heeft met eten." Als iemand zoiets over mij zou zeggen, zou ik ook denken "goh, zie je wel! het is helemaal niet erg. Ik stel mezelf maar aan, zie je wel dat ik waardeloos ben."

  Ik vind het ook erg naar dat je zegt dat dat van die eetbuien plannen niet klopt. Nou weet ik helemaal niets over jou en dat hoeft ook niet, dus voor hetzelfde geldt dat jij BED kan hebben en dit verhaal dus met jezelf vergelijkt, maar je moet inzien dat iedereen met een eetstoornis anders is. De een plant het, de ander niet. Nee, niet iedereen plant elke eetbui, soms gaat het een hele dag goed en zie je het allemaal positief in, maar dan nog kan het avondeten overgaan in een eetbui, zonder dat je het zelf wilt. Dat plannen gebeurt vooral als de persoon met de eetstoornis van tevoren al weet dat hij/zij alleen thuis zal zijn.

  Nogmaals, ik begrijp waarom je het zegt. Ik studeer zelf verpleegkunde, dus dan wordt het nog eens benadrukt hoe je zelf geen diagnoses mag stellen, maar dan nog: dat je het geen naam mag geven, betekent nog niet dat het er niet is. Ik reageer hier dus ook niet op om jou aan te vallen, maar meer omdat ik kan begrijpen dat Anoniem zichzelf hier erg druk om zou kunnen maken en zich niet serieus genomen kan voelen.

 • 5 jaar geleden Niama

  Heel vervelend dat je problemen hebt met eten, maar je kan jezelf geen eetstoornis 'opleggen'. Ook niet door iemand die beweert dat je dat hebt, zoals die vrouw. Alleen iemand die daar gekwalificeerd voor is (arts/psycholoog) heeft daar bevoegdheid toe. Dat plannen van die eetbuien klopt trouwens ook niet... kan zijn dat jij dat doet, maar dat is niet specifiek kenbaar voor BED

  Irritatiepuntje, sorry.

 • 5 jaar geleden Channa

  sterkte!!

 • 5 jaar geleden Jade.

  Ik vond het totaal niet vervelend lezen, je moet een beetje over de punten heen lezen, maar dat kunnen we allemaal wel. Het gaat om de inhoud, goed dat je dit durfde te vertellen, weliswaar anoniem, maar toch.

 • 5 jaar geleden -

  Na één alinea stopte ik met lezen omdat het kut leest :')

 • 5 jaar geleden Nis

  @s. Ik ben het ermee eens. Het is niet erg netjes geschreven en het kon makkelijk gecorrigeerd worden door de redactie. Maar verder vind ik het heel heftig verhaal, omdat je ook niet weet wat je precies hebt weet je ook niet goed hoe je dat kan veranderen. Maar gelukkig was er iemand die het wel aan je kon vertellen en je er nu makkelijker tegenaan kijkt dan ervoor. Veel succes en hopelijk komt dat moment er [snel].

 • 5 jaar geleden maroon5

  Wow anoniem. Dit is echt heftig.. Sterkte meisie!

 • 5 jaar geleden Emma

  @Nadine Compleet met je eens!

 • 5 jaar geleden strangepanic

  Wow. Ik had nog nooit gehoord dat dit een serieuze stoornis is, maar ik herken mezelf er helaas wel erg in (eerst een maand lang mezelf uithongeren, dan weer vreetbuien).

  Succes anon.

 • 5 jaar geleden Pretty little liar

  @leukebrunette ze heeft wel gelijk, het leest supervervelend. Maar ze zei wel veel succes anoniem!

 • 5 jaar geleden S.

  @ LeukeBrunette, dat snap ik maar dat vind ik geen excuus voor een slecht geschreven artikel.

 • 5 jaar geleden Mini

  S. dit is een heftig verhaal geen spellingtoets?!

 • 5 jaar geleden S.

  Sorry maar dit artikel is echt heel slecht geschreven. 'omdat er niet zoveel over bekent is', bekend met een t?! En; 'maar er zat nooit iets bij wat ik langer als hooguit een maand volhield'. Alsjeblieft zeg, langer dan... En het artikel leest ook nog eens niet erg lekker.. Als dit artikel even kort was doorgenomen door de redactie dan waren de spelfouten en formuleringsfouten er zo uitgehaald.

  Verder trouwens veel succes anoniem!

 • 5 jaar geleden nadine

  "Ik heb nog steeds BED maar het gaat steeds beter en ik hoop dat ik over 1 tot 2 jaar kan zeggen: 'Ik heb een eetstoornis gehad' in plaats van 'ik heb een eetstoornis'"

  dat heb je mooi gezegd en ik weet zeker dat het je zal lukken!

 • 5 jaar geleden Maaike

  Heel erg moedig om hier je verhaal te delen meid. Ik heb zelf ook een eetstoornis (anorexia) en ik merk toch dat er veel onbegrip is vanuit de omgeving, daarvandaan extra knap van je om hier voor wat meer duidelijkheid te zorgen. Zet hem op, je klinkt als een doorzetter! x

 • 5 jaar geleden xlovesther

  Dit klinkt heel herkenbaar... Respect hoor meid!

 • 5 jaar geleden PurpleLily

  Ik herken mezelf. Ik plan het ook altijd ..

 • 5 jaar geleden ♡ Teen Idle ♡

  Heel veel sterkte en succes voor de komende tijd.

 • 5 jaar geleden Suzanne

  Het is bijna eng hoe herkenbaar dit is... (Het dieëten en de vreetbuien etc) Ik had voordat ik dit las nog nooit van BED gehoord. Respect meid!

 • 5 jaar geleden virtualpopstar.com

  respect, geloof in je zelf

 • 5 jaar geleden Anna

  wauw wat goed dat je je verhaal deelt! en je kunt dit echt overwinnen! voor iedereen die hulp zoekt kijk eens op de website van Human Concern voor meer informatie: http://www.humanconcern.nl/home/eetstoornis/eetbuistoornis-bed-binge-eating-disorder/

 • 5 jaar geleden xxlot

  so heftig!!

 • 5 jaar geleden Trouble

  Echt goed beschreven! Ik heb ook Binge Eating Disorder. Veel mensen begrijpen inderdaad niet wat het is. Ik zou het zelf waarschijnlijk niet eens begrijpen als ik het niet had.

 • 5 jaar geleden claire01

  respect

 • 5 jaar geleden theinvisiblekid_

  Heel veel respect, zelf heb ik ook heel erg last van emotionele vreetbuien en daarna voel ik me nog slechter omdat ik weet dat ik aankom etc.

  Ik hoop dat het je lukt om dit vol te houden! Je kunt het, zo klinkt het zeker in het artikel.

 • 5 jaar geleden Bloemetje

  Heftig! Goed dat je het zo inplant en zo. Respect! Ik hoop dat je ervan afkomt! X

 1. 1