Lifestyle

'Het is absurd hoeveel topsporters verdienen'

48

Lekker discussiëren over actuele en/of maatschappelijke kwesties? Dat kan nu op Girlscene! Elke week legt Girlscene of een lezeres een stelling voor waar iedereen respectvol op kan reageren. Dit is de plek waar je terecht kunt met jouw standpunten over zaken die op dit moment spelen. De stelling van deze week: het is absurd hoeveel topsporters verdienen.

Ikhouvanmuziek opende een topic op het forum over hoge inkomsten van sporters. Voetballer Robin van Persie strijkt volgens Loonwijzer jaarlijks zo'n 12 miljoen euro op en verdient bijna 50.000 euro op een dag. 

De stelling luidt:
Het is absurd hoeveel topsporters verdienen.

Kloplop zei in het topic:
Sporters kunnen hun carrière maar tot een bepaalde leeftijd volhouden. Als sporter word je op je 36e al oud gevonden. In de tijd dat ze de sport fanatiek beoefenen proberen ze zoveel mogelijk geld te verdienen om het ook na hun sportcarrière vol te kunnen houden.


Bron

Bazinga reageerde:
Ik vind het belachelijk. Vroeger kwamen de voetballers op hun fietsje naar het stadion en kregen ze naderhand 10 gulden ofzo in de hand gedrukt. Ze deden het voor de eer en waren trots dat ze mochten spelen voor hun land. Tegenwoordig doen ze nauwelijks nog hun best want ze krijgen toch wel hun miljoenen toegeworpen. Het is onzin om te zeggen dat ze er zoveel voor moeten opgeven en zo hard moeten trainen. Wat denk je van een arts die jaren lang studeert en geld aan zijn studie moet geven. Of bouwvakkers, die hebben lichamelijk enorm zwaar werk, maar zij krijgen echt geen miljoenen hoor. Ook al kunnen zij hun werk ook niet super lang volhouden. Terwijl dat werk nog nuttig is ook. Ik vind het ook onzin om te zeggen dat ze hun werk maar een aantal jaar kunnen volhouden. Nou en, nadat zij klaar zijn zijn ze multimiljonair. De gewone mens is dat dus niet als hij klaar is met werken en die zal van zijn kleine pensioen moeten rondkomen. Die hebben niet de kans om met hun 35e al te stoppen met werken en lekker te genieten van het leven. Nee hoor, die moeten buffelen tot eind zestig. Waarom 'verdienen' topsporters wel enorm veel geld, en andere mensen die ook keihard werken voor andere beroepen niet? Een tijdje terug nog op het nieuws: Barcelona zo goed als failliet maar ze betalen nog wel even miljoenen voor een stomme voetballer :') zo krom.

Wil je over een bepaalde stelling discussiëren? Mail dan de stelling naar stage@girlscene.nl!

Wat is jouw mening over deze stelling?

LOVE dit artikel
2 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

48 reacties

 • 5 jaar geleden T.

  ik ben het eens met haar!

 • 5 jaar geleden Myu

  Ik vind het ook belachelijk. Het is niet alsof ze iemand een dienst bewijzen.

 • 5 jaar geleden Belanaaax

  Ben het helemaal met Bazinga eens!

 • 5 jaar geleden Palmtreee

  Met Bazinga eens!

  Ik snap trouwens ook nooit waar dat geld vandaan komt, hoe die clubs aan al die miljoenen komen...

 • 5 jaar geleden JonSnow

  @Willemijntjuhhh Nou dat valt wel tegen hoeveel topsporters er een opleiding naast doen.

  Naast Epke kan ik alleen Nordin Amrabat noemen..

  Maar Epke is een held, gewoon enorm veel respect voor die jongen

 • 5 jaar geleden Willemijntjuhhh

  Ik denk dat je de stelling aan moet passen naar: Het is absurd hoeveel voetballers verdienen. Ookal spelen ze na hun +/- 30ste niet meer. Zoveel geld is ook niet nodig. En de meeste sporters studeren voor een baan na hun carrière zoals Epke Zonderland.

 • 5 jaar geleden Just Eveline

  Voetballer kan je worden als je school hebt afgemaakt zodat je als je te oud bent je kan gaan werken.

 • 5 jaar geleden Itohan

  Topsporters verdienen meer (denk ik) omdat ze eigenlijk 'battlen' voor hun land. Het gaat om de eer, om beter dan andere landen te zijn. Waarom ze dan zoveel meer verdienen dan een andere baan snap ik niet. Het hoeft toch niet ZOVEEL te zijn? Van wat minder ga je ook niet dood.

  Maar goed, na je carrière kun je na verloop van tijd misschien niet meer de beste pakken kopen, maar het is wel nog genoeg om een relaxed leventje te lijden zonder nog te hoeven werken..

 • 5 jaar geleden Ordinary.

  Hier hadden we het laatst op school over, toen zei iemand, ja, maar TOCH is het raar, een topsporter, die voor entertainment zorgt verdient MEER dan een dokter die LEVENS redt.

  Hier zit toch wel wat in vind ik

 • 5 jaar geleden sofie

  @Tessie: ligt eraan wat voor functie, maar bijv. een orthopeed verdient een paar ton per jaar. Dat noem ik veel geld.

  Ik neem maar even aan dat het om voetbal gaat en dan begrijp ik nog heel het probleem niet. Natuurlijk, het is superveel en het is in mijn ogen zeker niet de zwaarste sport. In dat opzicht zou het oneerlijk kunnen zijn. Maar er zit zo'n grote wereld achter het voetballen zelf. Je hebt merchandising, toegangskaarten, sponsoren en noem het maar op. Het is een erg gewilde sport om naar te kijken, dus dan is het logisch als er veel omzet gemaakt wordt, dat de mensen die dit entertainment mogelijk maken veel verdienen.

  Voetbal is nou eenmaal populairder dan bijv. turnen dus sponsoren zijn meer geïnteresseerd in voetbal, waardoor er grotere bedragen in die sport omgaan.

  De vergelijking van een voetballer en een leraar en dokter gaat ook niet op. De leraar en dokter worden betaald door de overheid en niet door de sponsoren en inkomsten van bijv. een ziekenhuis.

  Ik zie dus niet in waarom dit oneerlijk zou zijn, vooral omdat de clubs zelf hun geld verdienen.

 • 5 jaar geleden Tessie

  @Julyxxx: Dokters verdienen juist niet veel. Ik sluit me aan bij Bazinga en @Joie.de.Femme

 • 5 jaar geleden WinnieThePooh_

  ik ben het helemaal eens met bazinga

 • 5 jaar geleden Hiltjah

  Ik vind de stelling echt niet genoeg toegelicht en uitgewerkt! In Nederland zijn voetballers zo ongeveer de enige sporters die veel verdienen. Voor andere sporten is in dit land gewoon minder belangstelling en daardoor zijn er minder sponsors, jammerlijk genoeg. Want het lijkt heel makkelijk, maar topsport vergt uren training en is daarnaast een hele levenswijze met gezond eten en veel slaap. Het is eigenlijk bijna niet te combineren met een baan, maar helaas bijna alle sporters in Nederland hebben een baan naast hun sportcarrière...

 • 5 jaar geleden ilse

  Ik vind jullie reactie niet terecht! Het gaat hier alleen om de voetbal wereld. Die verdienen inderdaad veel te veel voor wat ze uitvoeren. Maar de meeste topsporters verdienen echt niet genoeg om van te leven hoor. Een Epke Zonderland verdient geen miljoenen. En in de wielrensport is het helemaal erg gesteld. Dat is een sport waar heel veel trainingsuren in zitten en ze verdienen nauwelijks.

 • 5 jaar geleden Theeglaasjex

  Ik vind het echt absurd! Een brandweerman die levens redt verdiend het minimale en mensen die een beetje tegen een bal aantrappen zijn miljonair!

 • 5 jaar geleden Serendipity

  Ik vind de opmerking 'ze werken er ook hard voor' een beetje gek. Iemand die een job doet aan een bureau, werkt die niet hard dan? Iedere job houdt hard werken in, anders lig je zo weer op straat. Het enige verschil is dat voetbal fysiek is en een bureaujob mentaal. Maar ze werken evengoed hard. En een voetballer heeft geen job buiten het voetbal, dus het is in mijn ogen een beetje evenredig.

  En mijn mening over voetbal is dan nog niet eens positief, ik zie het meer als achter een bal aanrennen voor geld. Maar dat is persoonlijk.

  Nu niet gekeken naar heel het entertainment gehalte en hoe de maatschappij in elkaar zit, vind ik het gewoon belachelijk hoeveel ze verdienen. Zij verdienen op een jaar, wat een gemiddelde mens nog niet eens op heel z'n leven kan verdienen. Belachelijk.

 • 5 jaar geleden Anna

  gewoon vraag en aanbod.

  naar voetbal kijken echt super veel mensen. dus reclame maken kost voor bedrijven meer. dat levert suuuper veel geld op waarmee je weer goede voetballers kunt kopen.

  in de wereld gaat het sowieso niet echt om wat je nou precies betekent voor de wereld (ik bedoel, een arts is waardevoller dan een voetballer, laten we eerlijk wezen)... maar daar waren we volgens mij al lang achter. ik zeg ook niet dat ik het allemaal eerlijk vind. maar het (dat voetballers zoveel verdienen) is wel gewoon een logisch gevolg van hoe de wereld in elkaar zit

  edit: en dan noem ik eigenlijk nog een stom voorbeeld ook, een arts. die verdient alsnog wel redelijk.

 • 5 jaar geleden swaGeit

  Nou en

 • 5 jaar geleden invisible

  het is vooral voetbal waar veel geld te verdienen valt, in de turnsector krijg je echt niet veel.. Dat is wat het scheef maakt, die trainen nog dubbel zoveel als die voetballers

 • 5 jaar geleden JallyNienRosa

  Het is indeed alleen bij voetballers zo volgens mij, als top turn(st)er ofzo krijg je ook echt geen bakken met geld hoor! Alleen wordt het voetbalwereldje gewoon te veel gespekt met geld...

 • 5 jaar geleden Ville88

  Er zit zowiezo veels te veel geld in voetbal. Vind dat er een max op hun salaris moet komen.

 • 5 jaar geleden xHeyStar

  Ik houd zelf niet van voetbal en van mij mag het dus ook gewoon afgeschaft worden, maar ik snap dat dat nooit gaat gebeuren en op zich kan ik de hoge lonen wel begrijpen - je moet veel opofferen, hebt een ander leven, het is lichamelijk belastend en je kan het niet tot je dood doen. Maar ik vind het ook wel een beetje onzin ja, er is crisis zat en die voetballers mogen zomaar blijven voetballen voor zoveel miljoen. Ik denk dat je er vrij weinig aan kan doen maar zóveel is wel onzin vind ik, de helft is toch ook meer dan zat voor al die redenen?

 • 5 jaar geleden loveTHAT

  Het is misschien veel wat ze verdienen maar een deel is terecht.

  De meeste voetballers zitten al in dat wereldje vanaf hun 15 en dat betekend voetbal voetbal voebal. Ze mogen bijna niks en zijn er de hele tijd mee bezig.

  Een normale jeugd hebben ze niet. En ja dan mogen ze ook wel wat verdienen.

  Ze kunnen iets wat niemand anders zo goed kan als hun. Het beroep is ook zwaar zo heel veel. En ze kunnen nooit normaal over straat altijd staan er gillende mensen of mensen willen met ze op de foto. En al het geld wat ze krijgen is niet alleen van de club maar ook van andere factoren bvb reclame spotjes. En ze kunnen nooit een dag vrij nemen zo als normale mensen alleen in de zomer en wintersport en de rest van het jaar moeten ze de hele tijd werken. En ze moeten de hele wereld over reizen in het begin is dit leuk maar na een tijdje als je je familie mist ben je ook liever thuis. Er kijken zo veel mensen na en ze hebben een enorme verantwoordelijkheid ze hebben een enorme voorbeeld functie ze verdienen veel misschien iets te veel maar nee ze verdienen. Ze kunnen iets wat niet veel mensen kunnen en hebben hiernaast ook nog hard voor gewerkt dan verdien je ook wat

 • 5 jaar geleden sweetmaria98

  Het is echt oneerlijk. Ik snap dat ze een beetje meer moeten krijgen om het vol te houden als ze gestopt zijn, maar ze hoeven niet meteen multimiljonair te worden.

 • 5 jaar geleden Jeanine

  Het is inderdaad gewoon een populaire sport en omdat er zoveel vraag naar is, verdienen ze zoveel, hoe krom het ook is. Ik zou ook liever zien dat een brandweerman wat meer verdiend, maarja wat kunnen we er aan doen

 • 5 jaar geleden Jeanine

  @Aardbei vrouwelijke voetballers in Nederland krijgen bijna niks, terwijl ze naast het voetballen geen andere baan oid kunnen nemen omdat ze zo vaak moeten trainen. Daarom gaan veel vrouwelijke voetballers naar Duitsland toe, daar krijgen ze wel goed betaald

 • 5 jaar geleden Nutella4Life

  Vergeet niet dat ze er heel hard voor hebben gewerkt, als sinds ze heel jong waren. Maar idd alsnog als het echt om heel veel miljoenen per jaar gaat en ze er niks voor doen zijn ze overbetaald

 • 5 jaar geleden Lorem Ipsum

  Het zijn vooral de voetballers die zoveel verdienen en het zijn wel grote bedragen. En ik vind dat ze best een vergoeding mogen want ze sporten dan ook wel heel veel maar als je kijkt naar wat zwemmers of schaatsers off weet ik maar wat verdienen , verdienen ze geen eens zo veel. Die zijn zo 30 uur per week aan het trainen en krijgen er veel minder voor

 • 5 jaar geleden JonSnow

  @Lenie, klopt maar daar komt de entertainment bij. Er is lang niet zoveel aandacht en interesse voor schaatsen en zwemmen als voor voetbal..

 • 5 jaar geleden Lenie

  Topsporters zijn niet alleen voetballers hè

  Kijk even naar schaatsers, zwemmers etc...

  Deze sporten zich helemaal suf en krijgen volgens mij nog niet eens een kwart van wat voetballers verdienen!

  Dus gaat het om voetballers, ja die verdienen te veel.

 • 5 jaar geleden JonSnow

  Onzin, ja ze verdienen ongelofelijk veel maar ze moeten er ook veel voor opofferen.

  Daarnaast is dat geld dat ze krijgen lang niet allemaal van de club, het meeste komt van sponsoren, modellenwerk etc dat ze ernaast doen.

  Het is logisch dat ze ervoor worden betaald, dat noem je handel. Er is veel vraag naar, dus stijgt de prijs. Mensen willen het zien, dus wordt er in geïnvesteerd. That's life.

  ps. Heel veel voetballers doneren ook geld aan goede doelen of zijn ambassadeur. Met hun aanzien en bekende gezicht halen ze heel wat donaties binnen hoor.

 • 5 jaar geleden Dana

  Ik vind het onzin want sporters doen heel onbelangrijk werk maar verdienen heel veel.

  Dat komt ook omdat profecionele sportclubs veel geld verdienen met toegangskaartjes enzo.

  Het zou een goed idee zijn als die clubs een bepaalt percentage bijv. aan een goed doel spenderen zodat ze een groter aandeel kunnen leveren aan de maatschappij.

  Topsporters kunnen dan bijv. verplicht worden om naast hun baan een opleiding te volgen zodat ze door kunnen gaan met werken en niet nog zinlozer worden voor de samenleving.

 • 5 jaar geleden VIVRE Δ

  Topsporters kan je vergelijken met acteurs. Het is een wereld waar ze geld mee verdienen omdat andere mensen er naar kijken het is entertainment. Het is nu eenmaal zo gegroeid dat ze zo veel geld verdienen omdat er iedere dag weer een kijker bij komt of een belanghebbende en een van de belanghebbende zijn sponsoren ze geven belachelijk veel geld zodat eer reclame gemaakt wordt. Het zijn veel factoren ook zijn ze 24/7 met hun sport carrière bezig (voeding, leefpatroon alles) En ze verdienen ook naar mate hun prestaties dus het is kei hard werken.

 • 5 jaar geleden BrigitteBardot

  Buiten voetbal denk ik niet dat topsporters veel verdienen hoor. Ze doen ook vaak snabbels erbij en werken met bedrijven samen om geld te verdienen.

 • 5 jaar geleden Julyxxz

  Ik vind dat ze inderdaad teveel verdienen. Het mag wel iets minder. Maar bedenk wel dat bijvoorbeeld, schaatsers alleen echt verdienen in de winter tijd. De rest van het jaar trainen ze. Ze verdienen ook nog een bepaald percentage bij hoe ze presteren dus ik vind dat het wel iets minder mag, maar niet te erg. Je bent maar topsporter tot een bepaalde leeftijd en dan moet je wel nog rond kunnen komen van wat je ooit verdienden. Dokters kunnen hun hele leven werken en verdienen ook hartstikke veel.

 • 5 jaar geleden Isadora

  Ik sluit me aan bij Bavinga.

 • 5 jaar geleden Miessjel

  Topsporters mogen best een bovengemiddeld inkomen hebben hoor, maar de aantallen die ik wel eens voorbij hoor komen over hoeveel sommige voetballers verdienen zijn inderdaad absurd. Als je in het leger gaat en uitgezonden wordt moet je nog veel meer opgeven, maar die mensen verdienen toch ook geen miljoenen per jaar?

 • 5 jaar geleden Joie.de.femme

  Het is inderdaad absurd veel geld wat met name voetballers verdienen. Ze moeten er natuurlijk wel veel voor opgeven en hartstikke hard werken, maar dat moeten, zoals al gezegd is wel meer mensen in de samenleving. Verschil is echter dat een dokter of een bouwvakker geen duizenden dan wel miljoenen fans achter zich heeft staan. Voetbal is een immens populaire sport. Veel fans zijn bereid hier voor te betalen. Sommige voetbalfans zijn miljonair en investeren bakken vol met geld in hun favoriete club (denk aan Manchester City). Mensen zijn schijnbaar bereid veel te betalen voor een goede voetballer als het hun clubje beter maakt, wat de lonen steeds hoger maakt, zodat de voetballers tevreden zijn en bij een club blijven of juist naar een club toe komen. Het is een aanbod-vraag spelletje. Is het absurd? Ja. Maar kennelijk vinden de fans het waard.

  Het feit dat voetballers meer verdienen dan bijvoorbeeld een zwemmer komt gewoon doordat deze twee groot van elkaar verschillen in populariteit.

  Het wordt natuurlijk een ander verhaal wanneer de overheid gaat betalen voor een club, zoals in Spanje veelal gedaan wordt. Dat is gewoon belachelijk en oneerlijk voor de niet-voetbalfans.

 • 5 jaar geleden Henk Spermaswek

  Topsporter zijn is een beroep dat je 24/7 doet. Je mag niet drinken, je moet gezond eten je moet op tijd naar bed blablabla.

 • 5 jaar geleden Love_x

  Oke, ze mogen dan wel veel opgeven, en iets meer verdienen. Maar het mag ook wel wat minder hoor. Zoals Bazinga zei in het artikel, andere mensen moeten ook hard werken.

 • 5 jaar geleden piecake5

  Ik vind het belachelijk oneerlijk. Topsporters kunnen gemist worden in de samenleving. Op zich zijn ze niet erg belangrijk als het gaat om het goed functioneren van de samenleving. In dat geval zou ik eerder leerkrachten dat extra geld gunnen. Zij maken pas echt een verschil in de wereld. Come on, 50.000 euro per dag verdienen, dat is toch niet normaal? Wat moet je met al dat geld?

 • 5 jaar geleden Romy

  Ach ja.

 • 5 jaar geleden sannekakkie

  Ik vind het terecht dat topsporters veel verdienen. Er zit bij mij op de studie bijvoorbeeld een topsporter en hij heeft erg veel problemen en zal ook langer over zijn studie doen, dat kost veel geld. Daarnaast is het naar mijn mening ook prima als mensen bereid zijn om het te betalen, zolang het maar niet door regeringen wordt betaald.

 • 5 jaar geleden Aardbei

  Topsporters moeten erg veel opgeven voor hun passie, het is dus niet gek dat ze meer dan het gemiddelde verdienen, maar wat mij het meeste irriteert is dat er zulke grote verschillen zijn. Een schaatser verdient echt niet zo veel als de gemiddelde voetballer. Daarbij zijn er binnen het voetbal ook nog eens verschillen tussen de dames en de heren, vrouwen verdienen echt niet evenveel als mannen die op hetzelfde niveau spelen. Belachelijk!

  Ik ben het ermee eens dat sporters boven het gemiddelde betaalt krijgen, maar houd het wel binnen de perken en laat er niet zulke grote verschillen zijn!

 • 5 jaar geleden Rianne

  Ze zouden het wel wat minder mogen maken. Oké, topsporters moeten veel opgeven. Maar wie niet? Een arts moet ook veel dingen laten, net als andere belangrijke beroepen. Komop.

 • 5 jaar geleden BelieveYourself

  Het is in de wereld oneerlijk verdeeld

 • 5 jaar geleden MissB

  Ik vind het erg oneerlijk verdient. Een tennisspeler kan meer dan genoeg verdienen, mits hij/zij goed is. Maar heb je een tennisspeler die in een rolstoel zit, die verdiend dan meteen stukken minder.

  En voor voetbal geldt: een beetje achter een balletje aanrennen en miljoenen verdienen. Dan heb je het toch goed voor elkaar!

 • 5 jaar geleden LESLEYYY_

  voetballers wel ja, maar bijv zwemmers trainen wel 30 uur per week en verdienen maar heel weinig geld met hun sport hoor, t is gewoon oneerlijk.

 1. 1