Lifestyle

Mindfulness

Mindfulness, het is een term waar je onder hand mee wordt doodgegooid. Maar wat is mindfulness nu eigenlijk precies? Waar komt het vandaan? Waarom zou je je er mee bezig moeten houden? En op welke manieren kun je het allemaal toepassen? Wij gingen op zoek naar het antwoord.


Bron beeld: weheartit

Danique: "Annemerel wil je een artikel over mindfulness schrijven". Ik: "Ja hoor". Danique twee weken later: "Annemerel wil je vandaag het artikel over mindfulness schrijven?". Ik: "Ja hoor, maar wat bedoel je daar eigenlijk precies mee". Danique: "Nou dat je vertelt wat het precies is en hoe je het kan toepassen en waarom het zo belangrijk is enzo…". Ik: "Ahaa… Ik ga het uitzoeken.".

Goed, voordat ik 'op onderzoek' uit ging kende ik mindfulness alleen uit het hardlopen. Eerder dit jaar heb ik een training gehad van een Nederlands 5000-meter kampioen die zijn tijd tegenwoordig besteedt aan het geven van 'mindfull hardlooptrainingen'. Mindfull hardlopen is belangrijk, omdat je op die manier je meer bewust bent van je lichaam, wat zorgt voor betere prestaties en minder blessures. Doordat je in je hoofd bezig bent met het rennen, en niet met alle 100.000 dingen waar je normaal over nadenkt, presteer je beter. 

En eigenlijk is dat met mindfulness precies hetzelfde.. lees maar!


Bron beeld: weheartit

Mindfulness?
Mindfulness is een term die uit het Engels komt, de Nederlandse vertaling is 'achtzaamheid'. Mindfulness is een vorm van meditatie waarin je je bewust bent van zowel lichamelijke als geestelijke situaties van het moment. Oftewel, bewuste aandacht. 

Mindfulness is niet zomaar een term, het is een levenshouding. Een levenshouding die zich kenmerkt doordat je onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen aanvaardt. Aanvaarding is bij mindfulness, naast bewustzijn, één van de belangrijkste waarden.


Bron beeld: weheartit

Waar komt het vandaan?
Mindfulness vindt zijn oorsprong in het Boedhisme, waar ze het 'Vipassana' noemen. Misschien heb je die term wel eens gehoord, of ergens gelezen. Het is een vorm van mediteren die op veel plekken in Nederland ook wordt onderwezen.

Vipassana is een onderdeel van het achtvoudige pad. Het is een levenswijze die al duizenden jaren wordt aangehangen door allerlei vormen van boeddhisme. Vipassana is een 'achtzaamheidstraining', het zorgt ervoor dat de beoefenaar ervan inzicht en kennis krijgt over het bestaan zoals dit werkelijk is.

Vipassana/Mindfulness komt dus uit het Boedhisme. Maar, er zijn ook Christelijke mythes waarin vergelijkbare vormen van meditatie-terugkomen. Toch zijn er geen andere godsdienstige boeken waarin de Vipassana beschreven is.


Bron beeld: weheartit

Waarom dan?
Mindfulness is om meerdere redenen interessant. Wetenschappers hebben ontdekt dat mindfulness technieken op verschillende manieren de gezondheid kan beïnvloeden. Er is geen bewijs dat lichamelijke ziektes er ook bij gebaat zijn, maar verschillende psychische ziekten kunnen er wel (voor een deel) mee verholpen worden.

Waar het je dan precies bij kan helpen?
– Omgaan met stress
– Depressies
– Slaapgebrek

Doordat je beter om leert gaan met stress en beter zult slapen, zijn er toch ook weer een aantal ziektes waarop de kans minder groot wordt. Zoals…
– Hartziekten
– Lagere bloeddruk
– Chronische pijn
– Darmproblemen

Mindfulnesstrainingen helpen je verder:
– In het hier en nu te leven
– Ontspannen
– Minder piekeren
– Je vrijer te voelen
– Minder met het verleden en de toekomst bezig te zijn
– Je meer bewust te worden van de dingen die zich op dit moment in je leven afspelen.


Bron beeld: weheartit

Ja maar, hoe dan?
Wil je je serieus gaan bezighouden met mindfulness/vipassana dan heb je in Nederland de keuze uit honderden cursussen. Bijvoorbeeld bij het centrum voor de Mindfulness in Den Haag

Liever op eigen houtje aan de slag? Op de website Leren.nl vind je een online cursus mindfulness. In enkele lessen leer je de basisprincipes.

Geen zin in een hele cursus maar wil je gewoon wat tips om mindfulness te gebruiken, deze vind je hier.

Is het wat voor jou, mindfulness? Houd jij je er al mee bezig, zou je er iets mee willen doen, of is het niet aan jou besteed?

Bronnen: Universiteit Leiden, Mindfulnet, Leren.nl, psychologytoday.com

Must reads 👀