Lifestyle

De Russische anti-homowet en de Olympische Winterspelen

Girlscene gaat over beauty, fashion en lifestyle. Maar soms gebeuren er dingen in de wereld waar je niet omheen kunt. Zo ook de anti-homowet die sinds dit jaar geldt in Rusland. Deze wet verbiedt om homoseksualiteit te propageren onder minderjarigen. Er ontstond grote ophef op internationaal niveau. Zeker met het oog op de Olympische Winterspelen in Sotsji. 

In 2011 wilde Russische vicepremier Kozak de anti-homowet in Rusland invoeren. Tot die tijd gold de wet alleen in Sint-Petersburg, een belangrijke stad in het grote land. In die wet staat dat propageren voor pederastie (sexuele voorkeur van mannen voor minderjarige jongens), homoseksualiteit, biseksualiteit en transgenderisme onder minderjarigen verboden is. Degene die de wet overtreedt kan rekenen op een boete van omgerekend 1200 euro. Kozak vindt niets walgelijker dan propageren voor 'dergelijke zaken'.

Ingang anti-homowet
Inmiddels is het 2013 en in juli van dit jaar ging de anti-homowet in heel Rusland in. De homofoben in Rusland nemen de wet heel serieus. Zo serieus, dat er worden verhalen naar buiten gebracht over neo-nazi's en nationalisten die homoseksuele Russen martelen. Zij noemen het zelf 'opvoedende gesprekken'. Onlangs is er een man overleden door zo'n marteling. Het slachtoffer overleed omdat hij purschuim in zijn anus gespoten kreeg. Daarnaast verspreiden video's zich over het internet. Een homoseksuele jongen werd bijvoorbeeld gedwongen om urine te drinken.

Het blijft niet bij vernederingen: wie demonstreert of protesteert wordt opgepakt. Een lesbische journaliste moest vluchten omdat ze haar kinderen confronteert met haar geaardheid. Dat valt onder propageren en is verboden. Bovendien bestaat de kans dat haar kinderen haar ontnomen worden. Twee mannen of twee vrouwen mogen geen kinderen adopteren samen. Rusland wil zelfs de kinderen bij homoseksuele ouders weghalen. Aangezien de journaliste een geadopteerde zoon heeft, bestaat de kans dat hij meegenomen wordt. Inmiddels wonen ze in New York.

Het is legaal om in Rusland homo-clubs aan te vallen. Politie biedt homoseksuele mensen geen bescherming. Toch beweert de Russische VN-ambassadeur Churkin dat Rusland geen anti-homowetten kent. "We hebben wetten die het verspreiden van homopropaganda onder minderjarigen verbieden", zegt hij. 

Waarom is er een anti-homowet? David Jan Godfroid, NOS-correspondent in Moskou, schreef daarover. Omdat de meerderheid van de Russen een hekel aan homo's hebben, speelt de regering hierop in. Vervolgens schrijft hij over de anti-homowet. Volgens Godfroid is de term anti-homowet niet correct. Anti-propagandawet wel. Homoseksualiteit wordt niet verboden, maar als je als een homo op straat in elkaar slaat kom je er ongestraft van af. 

Internationale ophef
Je begrijpt vast wel dat dit internationaal voor ophef zorgt. Zeker met het oog op de Olympische Winterspelen die in de Russische stad Sotsji worden gehouden volgend jaar. Zou een biseksuele atleet zoals de Nederlandse schaatster Ireen Wüst zich veilig kunnen voelen? Het Internationaal Olympisch Commité (OIC) vroeg om meer uitleg aan Rusland. De Russische regering zegt de homoseksuele sporters niet te discrimineren tijdens de Spelen. Vicepremier Kozak is nog steeds voor de anti-homowet, maar zegt dat de wet niet als discriminerend mag worden geïnterpreteerd. Iedereen is dus welkom, maar propageren is ook tijdens de Olympische Winterspelen verboden. Doe je het toch? Dan moet je jezelf verantwoorden. Twee vrouwelijke of mannelijke atleten mogen elkaar geen kus geven of iets met een regenboog dragen. Het dragen van een regenboog(vlag) toont je solidariteit voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders aan. Het is het symbool voor een samenleving waarin iedereen in vrijheid kan leven en Rusland tolereert de regenboog niet. 

Amerikaanse president Obama is geschokt dat Rusland een anti-homowet heeft aangenomen. Hij vindt het belachelijk en vergelijkt het met nazi-Duitsland. Niet heel lang geleden weigerde een andere Amerikaan, Prison Break-acteur Wentworth Miller, om naar Rusland te gaan. Hij bekende homoseksueel te zijn en wilde niet een land betreden die op een slechte manier met homoseksuele inwoners omgaat. Minister van Sport Moetko begrijpt de ophef niet. Hij herhaalt dat de rechten van atleten worden beschermd, maar dat zij wel de wet moeten respecteren van het land waarin ze verblijven. 

Boycot
Schrijver Stephan Fry schreef een open brief aan de Britse premier Cameron. Hierin vroeg hij om een boycot van de Olympische Winterspelen. De Nederlandse schrijver Arthun Japin deed hetzelfde in een brief aan Mark Rutte.  Is een boycot de oplossing? Nee, zegt minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij is van mening dat atleten een statement maken als zij toch gaan en de kwestie aan de orde stellen. De vraag is dan of het niet onder propageren valt, wat strafbaar is. Het gaat hier om een dunne scheidingslijn tussen het recht op het uiten van je mening en de gedachtes en wetten van de Russische regering.

In dit topic op het forum kun je verder discussiëren over dit onderwerp.

Vind jij dat landen de Olympische Winterspelen boycotten om de anti-homowet in Rusland?

Bron: NOS, AD, Nieuwsuur, Elsevier, mens-en-samenleving, Trouw

Must reads 👀