7 heerlijke smoothie recepten

Food door Renee

Wat een heerlijke zomer hebben we (gehad). Toch? Voor Nederlandse begrippen dan. Om nog even in tropische sferen te blijven, geven José, Nadia, Amarantha en Lotte van MyStyle je een aantal recepten voor heerlijke smoothies! Super gezond, en deze zijn nog eens duurzaam ook. Daarmee kom je straks de herfst wel door!Als je een duurzame smoothie wilt maken, zorg er dan voor dat de ingrediënten biologisch, lokaal gekweekt of fairtrade zijn. Die producten vind je tegenwoordig gewoon bij je eigen supermarkt! Zo haalt José haar fairtrade en Max Havelaar producten bij de C1000. Ze maakt ook een smoothie met kokosmelk; ideaal voor veganisten die toch iets romigs willen.José's mango, ananas en kokos smoothie
Benodigdheden voor 3 à 4 glazen:
- ½ mango
- 4 schijven ananas
- kokoswater (De dikke room schep je eraf. Hiermee kun je later wat vegan slagroom kloppen met wat vanillesuiker).
In de blender en mixen maar!

José: “Ik ben een fan van smoothies, omdat het een super makkelijke manier is om al je fruitjes binnen te krijgen… Wat zijn er veel smaken die je kunt maken!”


José's banaan, kiwi, sinaasappel en chiazaad smoothie
Benodigdheden voor 2 glazen:
- 3 kiwi’s
- 1 banaan
- 150 ml sinaasappelsap
- 2 tl chiazaad (te koop bij de natuurwinkel of Ekoplaza)
Chiazaad is een zogenaamde ‘super food’. Het bevat meer ijzer dan verse spinazie, meer eiwitten dan bonen, meer vezels dan volkorenbrood en meer omega -3 vet dan zalm. Het is dus goed voor je spieren, botten, hart én brein! Maar pas wel op, alles met mate. Het kan zo zijn bijwerkingen hebben.


José's frambozen, banaan en abrikozen smoothie
Benodigdheden voor 2 glazen:
- 125 gram frambozen
- 3 abrikozen
- 1 banaan

José: “In De Groene Passage, een duurzaam miniwinkelcentrumpje in hartje Rotterdam, scoorde ik bio frambozen, bananen en abrikozen. Goed tegen de vrije radicalen en voor een mooie huid!’”

Nadia's groene smoothie
Benodigdheden voor 2 glazen:
- 4 diepvriesblokjes spinazie
- een handje verse rucola blaadjes
- een handje blauwe bessen
- een handje frambozen
- 10 aardbeien
- 1 glas water

Nadia: “Misschien vraag je je nu af of het niet vies is om spinazie en rucola door een smoothie te doen, want bij een smoothie denk je als snel aan fruitig en zoet. Maar ik kan je vertellen, de zoete smaak van fruit is sterker dan de smaak van de groentes!” Groene Smoothies zijn extra gezond door de rauwe groenten die erin zitten.

Nadia's blauwe bessen, kiwi, grapefruit en banaan smoothie
Benodigdheden voor 3 glazen:
- 200 gram blauwe bessen
- 1 kiwi
- 1 rode grapefruit
- 1 banaan
- 1 glas water

Nadia: “Voor deze smoothie ben ik naar Ekoplaza geweest, een biologische supermarkt. Hier heb ik lekker biologisch fruit gekocht voor een biologische smoothie! Gezond voor ons en goed voor de wereld!”

Amarantha's mango, nectarine, aardbei en yoghurt smoothie
Benodigdheden voor een hele kan (!):
- 1 mango
- 2 nectarines
- 1 bakje aardbeien
- 1 bak yoghurtijs

Amarantha: “Het lekkerste is om hem even in de vriezer of koelkast te zetten. Dan wordt het pas echt een genot om te drinken!”


Lotte's ananas, sinaasappel, wortel en chiazaad smoothie
Benodigdheden voor 2 glazen:
- 1 ananas
- ½ wortel
- 3 sinaasappelen
- 1 theelepel Chiazaad
Blend away! Lotte gebruikt in dit recept een staafmixer. Wist je trouwens dat smoothies gemaakt in de blender veel langer (wel maximaal 3 dagen) goed blijven dan drankjes gemaakt in een juicer? In een blender komen er veel meer antioxidanten vrij dan in een juicer, wat helpt in de bestrijding van oxidatie (bederven). Bovendien bevatten smoothies ook meer vezels dan juices.

Door Jessica Scheper

Wat voor smoothies maak jij thuis?