Lifestyle

10 tips om te (be)sparen

Een stukje maand over aan het eind van je loon en eeuwig een gat in je hand… Komt dat bekend voor? Sparen is niet eenvoudig. Al helemaal niet als onverwachts je fiets wordt gestolen of een rekening op de mat valt op momenten dat je geen geld meer hebt. Oeps. Girlscene geeft tien (be)spaartips om dat te voorkomen.  

Misschien sta je weleens met een hand voor je ogen jouw pincode in te toetsen in de winkel. Of krijg je het benauwd omdat je niet weet of er genoeg geld op je rekening staat. Je gaat niet mee uit, omdat je salaris pas volgende week komt. Dolblij dat de sale er is zodat je goedkoop kleding kunt kopen en de laatste maanden niets kocht? Tijd om de knop om te zetten! Leer sparen en besparen en hou geld over aan het eind van de maand.


Bron

Geef niet meer uit dan je hebt
Duh, logisch. Maar het is wel belangrijk om te onthouden dat je niet meer geld moet uitgeven dan je daadwerkelijk hebt. Rood staan kost je uiteindelijk alleen maar meer. Als een dagje Walibi of uit eten niet kunt betalen, ga dan niet mee. Hoe moeilijk dat ook is. Vraag desnoods aan je vrienden of jullie iets anders (goedkopers!) kunnen gaan doen. Een Mexicaanse avond bij iemand thuis (wraps zijn niet heel duur) of thuis film kijken. Wees eerlijk dat je het deze maand niet breed hebt, maar dat je wel graag wil afspreken. 

Werk meer, verdien meer
Als scholier of student is de vakantie de tijd om wat extra cash te verdienen. In plaats van weken aan het strand liggen, werk je hard voor meer poen. Bijna alles in de wereld is leuker dan werken terwijl vrienden dobberen op een luchtbedje, maar dat is geen excuus. Aan het eind van de periode heb jij een flinke smak geld op je rekening en dat voelt heel goed, toch? Oppassen verdient redelijk goed vergeleken met een baan bij HEMA en kost je een paar uur op een dag. Of verkoop kleding en oude spullen op websites zoals Marktplaats. Maak sieraden als je daar goed in bent en verdien zo een extraatje. Er zijn verschillende manieren om zelf werk te creëren. Werk = geld. 

Spaar alles op
Spaar alle beetje op die je aan het einde van de maand overhoudt. Al is het maar een vijfje of een tientje. In het begin lijkt het alsof het niet opschiet op jouw spaarrekening, maar op de lange termijn loopt het op. Als je dan in de vakantie meer geld verdient, zet je meteen een groter bedrag op de spaarrekening.

Leef bewuster
Zelf brood meenemen is voordeliger dan elke dag een broodje kopen in de supermarkt of kantine. Die trui van Zara koop je voordeliger bij Primark. Weet waarin je moet investeren (goede schoenen in de winter) en waar je op bespaart (roken, dagjes weg, Kitkat uit de automaat…). Hetzelfde geldt voor de vaste lasten. De krant lees je online of op een tablet en in de telecomwereld smeren ze je de duurste abonnementen aan. Pak een kostenoverzicht erbij en kijk kritisch wat je niet nodig hebt of waar je minder voor kunt betalen.

Pin
Komt het je bekend voor dat je een briefje van twintig in je portemonnee had dat op magische wijze is verdwenen? Vaak heb je het dan uitgegeven of verloren. Pin vaker zodat je in de gaten hebt hoeveel je uitgeeft. Als je de afschriften durft te bekijken tenminste. 😉 Daarnaast is pinnen veiliger en zijn de winkels er ook blij mee. 

Vries eten in
In plaats van eten weggooien, bespaar je juist door het in te vriezen. Een grote portie macaroni maken is voordeliger dan voor een persoon koken. Ideaal voor dagen waarop je geen tijd hebt om te koken of wanneer je er gewoon geen zin in hebt. Soep kun je trouwens goed invriezen!

Bron

Stel doelen op
Werk naar hetgeen toe waar je al zo lang van droomt. Een reis naar New York, een rijbewijs, een eigen woning, een nieuwe kast. Vraag bij elke onnodige aankoop jezelf af of het waard is om het te kopen. Het zesde paar schoenen in drie maanden is je misschien minder waard dan shoppen op 5th Avenue in New York. Als je een doel stelt, weet je waar je naartoe werkt. De weg naar het doel toe duurt vaak lang en is saai, maar het geeft een goed gevoel als je jezelf beloont aan het eind van de rit. 

Blijf thuis wonen
Uitzonderingen daargelaten en het is niet altijd mogelijk, maar blijf thuis wonen als je nog jong bent. Het scheelt veel als je studeert en je moeder en/of vader zorgt voor je. Je bespaart tijd én geld. De was wordt vaak gedaan, het eten staat op tafel en de rekeningen zijn niet zo hoog. Gas, water en licht? Niet jouw probleem! Het studentenleven lijkt zo verleidelijk, maar dat leven kun je ook leiden als je thuiswoont. Desnoods ga je eens bij een vriend(in) in de stad slapen. 

Overzicht
Chaos en financiën zijn niet bepaald de beste vrienden. Een overzicht helpt als je veel lasten hebt. Schrijf op wanneer je geld binnenkrijgt, zoals loon of studiefinanciering, en wanneer er geld uitgaat. De telefoonrekening wordt maandelijks meestal op dezelfde datum afgeschreven. 

Geniet
Vergeet niet om te genieten. Je bent nog jong en de wereld ligt aan jouw voeten. Doe leuke dingen met vrienden of familie! Het klinkt tegenstrijdig met de voorgaande tips, maar uiteindelijk is een prettig leven leiden fijn. Las een balansweek in als je dure uitgaven hebt of vraag hulp aan je ouders als je nog jong bent.

Sparen is geen rocket science. Soms heb je gewoon een duwtje in de juiste richting nodig. 😉

Wat zijn jouw spaartips?