Lifestyle

10 tips om te (be)sparen

49

Een stukje maand over aan het eind van je loon en eeuwig een gat in je hand... Komt dat bekend voor? Sparen is niet eenvoudig. Al helemaal niet als onverwachts je fiets wordt gestolen of een rekening op de mat valt op momenten dat je geen geld meer hebt. Oeps. Girlscene geeft tien (be)spaartips om dat te voorkomen.  

Misschien sta je weleens met een hand voor je ogen jouw pincode in te toetsen in de winkel. Of krijg je het benauwd omdat je niet weet of er genoeg geld op je rekening staat. Je gaat niet mee uit, omdat je salaris pas volgende week komt. Dolblij dat de sale er is zodat je goedkoop kleding kunt kopen en de laatste maanden niets kocht? Tijd om de knop om te zetten! Leer sparen en besparen en hou geld over aan het eind van de maand.


Bron

Geef niet meer uit dan je hebt
Duh, logisch. Maar het is wel belangrijk om te onthouden dat je niet meer geld moet uitgeven dan je daadwerkelijk hebt. Rood staan kost je uiteindelijk alleen maar meer. Als een dagje Walibi of uit eten niet kunt betalen, ga dan niet mee. Hoe moeilijk dat ook is. Vraag desnoods aan je vrienden of jullie iets anders (goedkopers!) kunnen gaan doen. Een Mexicaanse avond bij iemand thuis (wraps zijn niet heel duur) of thuis film kijken. Wees eerlijk dat je het deze maand niet breed hebt, maar dat je wel graag wil afspreken. 

Werk meer, verdien meer
Als scholier of student is de vakantie de tijd om wat extra cash te verdienen. In plaats van weken aan het strand liggen, werk je hard voor meer poen. Bijna alles in de wereld is leuker dan werken terwijl vrienden dobberen op een luchtbedje, maar dat is geen excuus. Aan het eind van de periode heb jij een flinke smak geld op je rekening en dat voelt heel goed, toch? Oppassen verdient redelijk goed vergeleken met een baan bij HEMA en kost je een paar uur op een dag. Of verkoop kleding en oude spullen op websites zoals Marktplaats. Maak sieraden als je daar goed in bent en verdien zo een extraatje. Er zijn verschillende manieren om zelf werk te creëren. Werk = geld. 

Spaar alles op
Spaar alle beetje op die je aan het einde van de maand overhoudt. Al is het maar een vijfje of een tientje. In het begin lijkt het alsof het niet opschiet op jouw spaarrekening, maar op de lange termijn loopt het op. Als je dan in de vakantie meer geld verdient, zet je meteen een groter bedrag op de spaarrekening.

Leef bewuster
Zelf brood meenemen is voordeliger dan elke dag een broodje kopen in de supermarkt of kantine. Die trui van Zara koop je voordeliger bij Primark. Weet waarin je moet investeren (goede schoenen in de winter) en waar je op bespaart (roken, dagjes weg, Kitkat uit de automaat...). Hetzelfde geldt voor de vaste lasten. De krant lees je online of op een tablet en in de telecomwereld smeren ze je de duurste abonnementen aan. Pak een kostenoverzicht erbij en kijk kritisch wat je niet nodig hebt of waar je minder voor kunt betalen.

Pin
Komt het je bekend voor dat je een briefje van twintig in je portemonnee had dat op magische wijze is verdwenen? Vaak heb je het dan uitgegeven of verloren. Pin vaker zodat je in de gaten hebt hoeveel je uitgeeft. Als je de afschriften durft te bekijken tenminste. ;-) Daarnaast is pinnen veiliger en zijn de winkels er ook blij mee. 

Vries eten in
In plaats van eten weggooien, bespaar je juist door het in te vriezen. Een grote portie macaroni maken is voordeliger dan voor een persoon koken. Ideaal voor dagen waarop je geen tijd hebt om te koken of wanneer je er gewoon geen zin in hebt. Soep kun je trouwens goed invriezen!


Bron

Stel doelen op
Werk naar hetgeen toe waar je al zo lang van droomt. Een reis naar New York, een rijbewijs, een eigen woning, een nieuwe kast. Vraag bij elke onnodige aankoop jezelf af of het waard is om het te kopen. Het zesde paar schoenen in drie maanden is je misschien minder waard dan shoppen op 5th Avenue in New York. Als je een doel stelt, weet je waar je naartoe werkt. De weg naar het doel toe duurt vaak lang en is saai, maar het geeft een goed gevoel als je jezelf beloont aan het eind van de rit. 

Blijf thuis wonen
Uitzonderingen daargelaten en het is niet altijd mogelijk, maar blijf thuis wonen als je nog jong bent. Het scheelt veel als je studeert en je moeder en/of vader zorgt voor je. Je bespaart tijd én geld. De was wordt vaak gedaan, het eten staat op tafel en de rekeningen zijn niet zo hoog. Gas, water en licht? Niet jouw probleem! Het studentenleven lijkt zo verleidelijk, maar dat leven kun je ook leiden als je thuiswoont. Desnoods ga je eens bij een vriend(in) in de stad slapen. 

Overzicht
Chaos en financiën zijn niet bepaald de beste vrienden. Een overzicht helpt als je veel lasten hebt. Schrijf op wanneer je geld binnenkrijgt, zoals loon of studiefinanciering, en wanneer er geld uitgaat. De telefoonrekening wordt maandelijks meestal op dezelfde datum afgeschreven. 

Geniet
Vergeet niet om te genieten. Je bent nog jong en de wereld ligt aan jouw voeten. Doe leuke dingen met vrienden of familie! Het klinkt tegenstrijdig met de voorgaande tips, maar uiteindelijk is een prettig leven leiden fijn. Las een balansweek in als je dure uitgaven hebt of vraag hulp aan je ouders als je nog jong bent.

Sparen is geen rocket science. Soms heb je gewoon een duwtje in de juiste richting nodig. ;-)

Wat zijn jouw spaartips?

LOVE dit artikel
34 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

49 reacties

 • 2 jaar geleden Mirjam

  Hier is de link om in te loggen succes met geld verdienen via internet!! http://www.cash4ladies.nl/aanmelden.php?ref=396866

 • 2 jaar geleden Mirjam

  Ook een leuke tip! Geld verdienen via het internet heel simpel! Cash4Ladies - Geld verdienen met het Online Spaarprogramma voor vrouwen!

 • 3 jaar geleden Jolanda

  Goed advies!

 • 5 jaar geleden ZeynepZK_

  Pinnen is niet altijd fijn.

 • 5 jaar geleden cocochanelll

  Even over het pinnen, pinnen is wel heel handig enzo, maar wat ze daadwerkelijk kunnen zien, zijn de producten die je koopt waar je voor gepint hebt. Dat word allemaal geregistreerd. Veel mensen weten dat niet. Vandaar dat je ook 'cookies' kan ontvangen waar je van denkt: oke hoe weten zij dit. Of: oke, waar is dit van.

  Dit heb ik gewoon even geplaatst voor mensen die het niet prettig vinden gecheckt te worden .

 • 5 jaar geleden Tessa

  ik verdien geld bij via euroclix, echt een goede en betrouwbare site!

  Via deze link kun je je aanmelden: http://www.euroclix.nl/index?SRef=xGPMpYHuFDJIG2C7

 • 5 jaar geleden Rayaa

  ik pas op bij de buren daar krijg ik in een avond tussen de 12 en 25 euro. het enige wat ik moet doen is in dat huis zijn en tv kijken en lekker eten en zorgen dat dat kind staapt

 • 5 jaar geleden theycallmywendy

  super handig, ik ben 13 en ik werk alleen op zaterdag, ik heb wel de motivatie om te gaan werken door de weeks, maar ik zit natuurlijk ook met mijn huiswerk !

 • 5 jaar geleden sharon

  Snel en makkelijk geld verdienen !

  https://www.cash4ladies.nl/aanmelden.php?ref=70121

  ik heb pas geleden 25 euro uitbetaald gekregen in een korte tijd !! meld je aan

  (als je vragen hebt ofzo, vraag maar)

 • 5 jaar geleden flowerchild

  Handige tips !

 • 5 jaar geleden 'Amber

  Ik verdien geld via mijn bijbaantje maar ook online, het is super handig en snel! Je hoeft alleen maar mails te openen en dat is alles! Eerst dacht ik: waarom zouden mensen gratis geld weg geven? Maar dat doen ze niet omdat ze reclame maken. Maar het is heel betrouwbaar! dit is de link:

  https://www.cash4girls.nl/aanmelden.php?ref=183377

  Je kunt ook geld "winnen" door mee te doen aan de jackpot!

  met vragen kun je me altijd mailen!

 • 5 jaar geleden Moonlight

  Deze tips zijn echt handig, vooral omdat ik nu echt op m'n geld moet letten.

 • 5 jaar geleden Sneeuwwitje

  Het is trouwens wel duidelijk dat je beter niet kunt pinnen, wordt nogal vaak gezegd hieronder.

 • 5 jaar geleden Sneeuwwitje

  Ik wil graag een iPhone 5s over een tijdje en alvast doorsparen voor mijn studie, rijbewijs etc. Deze tips kan ik goed gebruiken, bedankt!

 • 5 jaar geleden thesp00kygirl

  Je kunt volgens mij beter met contant geld betalen, dan merk je dat je ook écht geld uitgeeft. Meestal is bij mij met pinnen dat ik dan helemaal niet in de gaten heb hoeveel geld ik eigenlijk uitgeef... *oops*

 • 5 jaar geleden Maartje Wendelmoet van Pijkeren

  @livingmyownlife Briefjes in de brievenbus doen, op een verjaardag aan de praat gaan met iemand, iemand uit de buurt die je niet zo goed kent gewoon vragen! Niemand neemt het je kwalijk en meestal zijn ze er nog blij mee ook!

 • 5 jaar geleden Rosalyees

  Aaaaah zeker sparen voor Tomorrowlanddddd!!!!

 • 5 jaar geleden livingmyownlife

  Ik wil gaan oppassen, maar hoe laat je mensen dat weten? Iemand tips?

 • 5 jaar geleden Beautyplace

  OMG , ik hou van deze tipss.

 • 5 jaar geleden Iris

  Ik doe altijd boodschappen bij winkels als Aldi en Lidl en dan maak ik meestal iets grotere porties zodat ik ook kan invriezen. Sowieso is dat makkelijk als je aan het eind van de maand geen geld meer hebt, dan heb je toch nog eten in de vriezer.

  Kleding en zo koop ik in winkels als Primark, C&A en H&M.

  Als ik ga stappen, drinken we meestal bij iemand in, dat bespaart sowieso al €10-15 per avond.

  Bovendien maak ik aan het eind van de maand atijd een overzichtje van mijn financiën, zo kan ik precies zien of ik mijn geld niet onnodig verbras.

  En op kamers wonen is sowieso de ervaring waard. Ja het kost meer geld, maar het bespaart juist veel tijd. Ik zou anders 5 uur per dag moeten reizen, nou daar maak ik graag mijn eigen maaltje voor klaar hoor!

 • 5 jaar geleden Davinco

  pinnen is juist kut

 • 5 jaar geleden Tesoro

  Ik weet niet hoor, maar als ik ga pinnen en ik ga shoppen is mijn bankrekening juist zo leeg, omdat ik maar blijf kopen en kopen.. Heb dan liever cash bij me en dat ik dan alleen dat bedrag mag uitgeven.. Is toch juist veel slimmer en handiger voor jezelf! Geld is geld en dan is de verleiding er ook niet meer om te blijven pinnen..

 • 5 jaar geleden Kraplapje

  Ik loop nu stage op Curacao voor vijf maanden en moet alles zelf bekostigen. Na jaren van sparen heb ik dat geld nu liggen, maar men o men wat is de realiteit hard om hier ineens alles zelf te moeten kopen en te betalen. Ik heb gisteren gehuild dat ik al veel geld heb moeten pinnen. Nu heb ik een flink bedrag in mijn kluis en daar wil ik tot half februari mee doen. Cashing.

 • 5 jaar geleden Cranberry

  Zeker niet alles pinnen, dan raak je het overzicht juist kwijt. Moet je voor 1 week boodschappen doen en heb je een budget? Pin dit budget en betaal contant. Zo weet je wat je uit kunt geven en overhoud.

  Water en thee drinken ipv frisdrank, bespaart hoop geld.

  Avondjes thuis drankje doen met vriendinnen ipv in de stad.

  Ik heb een vast bedrag per week wat ik nodig heb om rond te komen. Daar zitten boodschappen bij in, cadeautjes voor verjaardagen e.d., uitgaan, kleding. Als mijn geld binnen komt houd ik dat vaste bedrag voor een maand op de lopende rekening, plus mijn vaste lasten. De rest gaat direct naar mijn spaarrekening.

 • 5 jaar geleden sanne

  Henk, ik bedoel meer dat je sommige dingen niet voorziet (zoals de aankoop van een nieuwe wasmachine) en dat dan je geld op is. Terwijl je thuis veel meer kunt voorzien, want in principe heb je daar veel minder plotselinge noodzakelijke uitgaven.

 • 5 jaar geleden Henk

  @sanne, jouw laatste stukje vind ik ook een beetje onzin. Zelf woon ik op kamers, maar een aantal vriendinnen/neven&nichten niet, die ook heel goed met geld om kunnen gaan. Je hebt immers ook in- en uitgaven als je nog thuis woont, dus dat je dat alleen op kamers leert, daar ben ik het niet mee eens. Er zit ook een deel in je karakter (ben je verantwoordelijk of niet).

 • 5 jaar geleden sanne

  Leuk overzicht, maar de tip blijf thuis wonen vind ik slecht. Wat Punthoofd zegt, de ervaring is heel veel waard. Om desnoods bij een vriendin in de stad te slapen vind ik een beetje hypocriet want die vriendin stopt er wel al haar geld in. Natuurlijk zijn al mijn vriendinnen welkom om bij mij te slapen omdat ik weet dat ze niet zo redeneren. Het is ook niet zo dat je je studentenleven kan hebben als je thuiswoont, want het zelfstandig worden is een belangrijk deel van het studentenleven. Daar hoort ook een onverwachte gas/water/licht rekening bij, niet leuk maar wel leerzaam. Als je op jezelf woont leer je dat je geld soms snel op is en dat je dan heel zuinig moet doen, dat leer je thuis niet. Bijvoorbeeld als je ineens een grote uitgave moet doen zoals een wasmachine.

 • 5 jaar geleden Ashperge

  Oh zo'n pot moet ik ook gaan maken!

 • 5 jaar geleden Punthoofd

  Ik heb juist nooit door wat ik uitgeef als ik pin!

  Vind het trouwens ook een slechte tip om aan te raden thuis te blijven wonen alleen omdat het goedkoper is, die ervaring is meer waard dan het geld dat je erin steekt. Als je het echt niet kan missen is het natuurlijk een ander verhaal.

 • 5 jaar geleden Soothsayer

  als je pint ben je juist niet bewust hoeveel je eigenlijk uitgeeft terwijl als je contant uitgeeft je ook letterlijk ziet hoeveel je uitgeeft. Je kan ook zien hoeveel er nog in je portemonnee zit, en als je pint is dat besef juist minder.

 • 5 jaar geleden Traveler

  Werk meer, verdien meer... Lekker makkelijk gezegd als je in deze tijd geen werk kunt vinden... Pinnen is een hele slechte tip maar verder zijn ze wel okay =)

 • 5 jaar geleden DinjaDONUT

  Echt niet gaan pinnen.... Dan vergeet je echt in 2 seconden wat je net hebt uitgegeven! En bankafschriften? Iedereen heeft toch internet bankieren, en dan kijk je niet wat je hebt uitgegeven maar wat je binnen krijgt :p

 • 5 jaar geleden soap

  Júíst níét pinnen!!!!

  NIET NIET NIET!

 • 5 jaar geleden Manouk

  Een deel van je verdiende geld opzij zetten (het grootste deel) op spaarrekening

 • 5 jaar geleden It'sMYlife

  ik heb een spaarpotje op de Aegon. Als ik dan op mijn bankrekening meer dan een bepaald bedrag heb staan (bijvoorbeeld €200) dan maak ik de rest over naar mijn spaarpotje dat werkt bij mij heel goed

 • 5 jaar geleden livelovesmile

  Wauw dit kwam net op het goede moment!

  super handige tips girlscene!

 • 5 jaar geleden Nianga

  Super grappig, ik spaar voor tomorrowland

 • 5 jaar geleden SupremeBitch

  Caitlin,

  als je ouders jou niet financieel willen steunen en de regering is ook niet lief voor je. Praat er op school over, kijk of je uren vrij kan krijgen om zo beetje te kunnen werken. In ruil daardoor dat je dan extra opdrachten op school krijgt ofzo.

  Maar je zit wel in een rotsituatie zeg.. auch

 • 5 jaar geleden SupremeBitch

  Koop een spaarvarken. doe er elke dag één euro in. Een euro kan je elke dag missen. na een jaar heb je 365 euro verdiend. BAMM

  Nog spaarpottip: spaarpot en al je wisselgeld aan het einde van de dag daar in doen. na een jaar weer een vette pot!

  Maak een balans. schrijf al je vaste inkomen zoals loon, kleedgeld, zakgeld, stufie, zorgverzekering etc. op aan de linker kant. tel alles op. dan 2e kolom rechts schrijf je al je uitgavens. 50 euro per maand kleding. 50 euro tanken. alles voor je auto, whatever. tel alles op.

  als je bij de linker kolom meer geld hebt als rechts, ben je goed bezig!

  nog een tip: laat maandelijks een vast bedrag naar je spaarrekening overschrijven!

 • 5 jaar geleden Loesje

  zitten goede tips tussen. meestal lukt het mij wel aardig om te sparen.

  @ Caitlin, misschien kun je op zaterdag een baantje nemen? als je elke zaterdag een paar uurtjes werkt lukt het misschien wel om die 100 euro te verdienen ?!

 • 5 jaar geleden MarchaBruijnes

  Als je iedere week bij een vriendin moet slapen, word je vriendin (en jijzelf) het waarschijnlijk ook een keer zat .

 • 5 jaar geleden Niceleanth.

  Vind het een heel handig artikel, ga een paar tips ook zeker toepassen. Alleen vind ik het stukje bij je ouders een beetje kort door de bocht. "Gas, water, licht, niet jouw probleem." Ik neem aan dat als jij een jaar of 22 bent en een baan/baantje hebt. Er wel van jou wordt verwacht dat je een beetje meebetaalt aan de rekeningen?

 • 5 jaar geleden Pindakaas

  Ik pin altijd een vast bedrag als mijn loon is gestort. Zo hou ik in de gaten wat ik uitgeef. Met een pinpas geef je geld makkelijker uit.

 • 5 jaar geleden Innocent

  ik heb tijdens nieuwjaar veel Li Xi gekregen teehee~

 • 5 jaar geleden Caitlin

  En wat nou als de regering je zo hard nakt dat je elke maand 100 euro te kort komt en weigert te lenen en je geen tijd hebt voor een baantje ivm school? ):

 • 5 jaar geleden Super Ninja Warrior

  Dit zijn écht goede tips & komen precies op tijd! Ik wil namelijk al heel lang sparen voor een reisje naar een ver land, maar geef mijn geld te snel uit aan verleidingen. Ugh.

 • 5 jaar geleden jadoire

  Ik krijg juist altijd van huis mee dat ik juist meer contant moet uitgeven. Dan weet je wat voor bedrag je door je hangen haalt, maar het zijn goede tips!

 1. 1