10 voedingsmiddelen die je zou moeten eten

Food door Renee

Havermout is niet ouderwets meer en chiazaad en goji bessen staan altijd in de keukenkast. Deze 'superfoods' zijn gezond door hun antioxidanten en vitamines. Maar er zijn meer van deze krachtige voedingsmiddelen die je wekelijks zou moeten eten. Benieuwd welke dat zijn? Girlscene geeft je een heads up.

Bosbes
Bosbessen zijn krachtige besjes. De stof die de bosbes blauw kleurt, heet anthocyaan. En die stof heeft een goede werking op hart- en bloedvaten. Door de anthocyaan in de bosbes wordt de doorbloeding door de bloedvaten beter, omdat het ervoor zorgt dat vetophoping vermindert.

Daarnaast bevat de bosbes een antioxidanten die ons verouderingsproces tegengaan. Hoe dan? Antioxidanten zijn ontstekingsremmend en cholesterolverlagend.

Als je bosbessen met suiker eet, verminder je de goede eigenschappen van de bes. Bessenjam kun je daarom beter laten staan.  

Appel
Ooit 'an apple a day keeps the doctor away' gehoord in een film? Die uitdrukking bestaat niet voor niets! In een appel zitten onder andere vitamines, antioxidanten en koolhydraten. Eet de appel met schil en al, want dat is waar de vitamines zitten. Daarnaast bevat een appel veel vezels, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Tot slot heeft een appel ook pectine. Pec-watte? De stof pectine vormt een gel in combinatie met suiker. Maar in het lichaam heeft het een reinigende functie. Kwik en lood worden door pectine uit het lichaam gehaald.

Grieke yoghurt
Griekse yoghurt is beter dan andere yoghurtsoorten. Deze yoghurt heeft een lager vetgehalte en dubbel zoveel eiwitten. Bovendien is Griekse yoghurt makkelijk verteerbaar. Dit zuivelproduct is dik van textuur en voor zowel ontbijt, lunch als avondeten te gebruiken.Boerenkool
Wist je dat boerenkool vitamines in zich heeft die meer zijn dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid? Daarnaast verslaat boerenkool de sinaasappel qua vitamine C-gehalte en bestaat het blad uit mineralen. 

Ook de antioxidanten komen weer terug. Boerenkool barst ervan en de glucosinalaten in de groente werken tegen kanker. Het wordt in het lichaam omgezet in een stof die helpt om kankercellen te bestrijden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het eten van boerenkool helpt tegen blaas-, darm-, eierstok-, prostaat- en borstkanker. Reden genoeg om deze kool vaker te eten, toch?

Zoete aardappel
Zoete aardappel is een bron van beta-caroteen (vitamine A). Dat zorgt voor een goede weerstand en gezonde botten, tanden en huid. De aardappel bevat een laag aantal calorieën en bijna geen vet. 

Vis
Een of twee porties vis per week is hartstikke gezond. De omega-3 (onverzadigde) vetzuren hebben verschillende functies. Het is goed voor de groei van het lichaam, maar ook voor de hersenen, hart- en bloedvaten en huid. In zalm zit veel omega-3.

Bonen
De gezonde stoffen in bonen zijn vezels (voor een goede darmflora) en anti-oxidanten. Bonen bevatten weinig calorieën, waardoor het een goed product is om aan je dieet toe te voegen. Het zorgt er namelijk voor dat je een verzadigd gevoel krijgt door de hoeveelheid vezels. Bonen zijn onmisbaar in het leven van vegetariërs door de eiwitten.

Quinoa
Vol met vezels en eiwitten, daarom is quinoa zo goed voor je. Dit volkoren product telt weinig calorieën en vult als een malle door de proteïne. Daarom eten afvallers vaak quinoa, maar je hoeft het natuurlijk niet te eten om af te vallen. Quinoa is een vleesvervanger, wat voor vegetariërs een goede tip is.
 
Haver
Haver bevat langzame koolhydraten. Het heeft iets weg van tarwe, rogge en gerst, maar dan met een hoger eiwit- en vetgehalte. De andere voordelen van haver zijn: veel vezels, eiwitten, zink, magnesium, ijzer en verschillende vitamines. Haver is goedkoop en geeft je een vol gevoel. Perfect als ontbijt!

Noten
Noten zijn geen dikmakers als je niet de hele zak opeet. Het bestaat voor 80 tot 90% uit onverzadigde vetten, die het cholesterolgehalte verlagen, en is een bron van eiwitten, vitamines en mineralen. Kies voor de ongebrand en ongezout en je hebt de ideale snack voor tussendoor.

Walnoten zijn goed voor de darmen, hazelnoten voor mensen die geen vlees eten en amandelen zorgen voor de meest efficiënte vorm van vitamine E (antioxidant werking). 

Welke superfoods eet jij regelmatig?

Bron: Lauren Conrad, Gezondheidsnet, Food-info, Oh my foodness, Livestrong, The World Healthiest Foods, Vitamine-info, Fit voor beginners, Is het gezond, mens-en-gezondheid

Pin jouw superfood in Pinbook