Food

10 voedingsmiddelen die je zou moeten eten

25

Havermout is niet ouderwets meer en chiazaad en goji bessen staan altijd in de keukenkast. Deze 'superfoods' zijn gezond door hun antioxidanten en vitamines. Maar er zijn meer van deze krachtige voedingsmiddelen die je wekelijks zou moeten eten. Benieuwd welke dat zijn? Girlscene geeft je een heads up.

Bosbes
Bosbessen zijn krachtige besjes. De stof die de bosbes blauw kleurt, heet anthocyaan. En die stof heeft een goede werking op hart- en bloedvaten. Door de anthocyaan in de bosbes wordt de doorbloeding door de bloedvaten beter, omdat het ervoor zorgt dat vetophoping vermindert.

Daarnaast bevat de bosbes een antioxidanten die ons verouderingsproces tegengaan. Hoe dan? Antioxidanten zijn ontstekingsremmend en cholesterolverlagend.

Als je bosbessen met suiker eet, verminder je de goede eigenschappen van de bes. Bessenjam kun je daarom beter laten staan.  

Appel
Ooit 'an apple a day keeps the doctor away' gehoord in een film? Die uitdrukking bestaat niet voor niets! In een appel zitten onder andere vitamines, antioxidanten en koolhydraten. Eet de appel met schil en al, want dat is waar de vitamines zitten. Daarnaast bevat een appel veel vezels, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Tot slot heeft een appel ook pectine. Pec-watte? De stof pectine vormt een gel in combinatie met suiker. Maar in het lichaam heeft het een reinigende functie. Kwik en lood worden door pectine uit het lichaam gehaald.

Grieke yoghurt
Griekse yoghurt is beter dan andere yoghurtsoorten. Deze yoghurt heeft een lager vetgehalte en dubbel zoveel eiwitten. Bovendien is Griekse yoghurt makkelijk verteerbaar. Dit zuivelproduct is dik van textuur en voor zowel ontbijt, lunch als avondeten te gebruiken.



Boerenkool
Wist je dat boerenkool vitamines in zich heeft die meer zijn dan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid? Daarnaast verslaat boerenkool de sinaasappel qua vitamine C-gehalte en bestaat het blad uit mineralen. 

Ook de antioxidanten komen weer terug. Boerenkool barst ervan en de glucosinalaten in de groente werken tegen kanker. Het wordt in het lichaam omgezet in een stof die helpt om kankercellen te bestrijden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het eten van boerenkool helpt tegen blaas-, darm-, eierstok-, prostaat- en borstkanker. Reden genoeg om deze kool vaker te eten, toch?

Zoete aardappel
Zoete aardappel is een bron van beta-caroteen (vitamine A). Dat zorgt voor een goede weerstand en gezonde botten, tanden en huid. De aardappel bevat een laag aantal calorieën en bijna geen vet. 

Vis
Een of twee porties vis per week is hartstikke gezond. De omega-3 (onverzadigde) vetzuren hebben verschillende functies. Het is goed voor de groei van het lichaam, maar ook voor de hersenen, hart- en bloedvaten en huid. In zalm zit veel omega-3.


Bonen
De gezonde stoffen in bonen zijn vezels (voor een goede darmflora) en anti-oxidanten. Bonen bevatten weinig calorieën, waardoor het een goed product is om aan je dieet toe te voegen. Het zorgt er namelijk voor dat je een verzadigd gevoel krijgt door de hoeveelheid vezels. Bonen zijn onmisbaar in het leven van vegetariërs door de eiwitten.

Quinoa
Vol met vezels en eiwitten, daarom is quinoa zo goed voor je. Dit volkoren product telt weinig calorieën en vult als een malle door de proteïne. Daarom eten afvallers vaak quinoa, maar je hoeft het natuurlijk niet te eten om af te vallen. Quinoa is een vleesvervanger, wat voor vegetariërs een goede tip is.
 
Haver
Haver bevat langzame koolhydraten. Het heeft iets weg van tarwe, rogge en gerst, maar dan met een hoger eiwit- en vetgehalte. De andere voordelen van haver zijn: veel vezels, eiwitten, zink, magnesium, ijzer en verschillende vitamines. Haver is goedkoop en geeft je een vol gevoel. Perfect als ontbijt!

Noten
Noten zijn geen dikmakers als je niet de hele zak opeet. Het bestaat voor 80 tot 90% uit onverzadigde vetten, die het cholesterolgehalte verlagen, en is een bron van eiwitten, vitamines en mineralen. Kies voor de ongebrand en ongezout en je hebt de ideale snack voor tussendoor.

Walnoten zijn goed voor de darmen, hazelnoten voor mensen die geen vlees eten en amandelen zorgen voor de meest efficiënte vorm van vitamine E (antioxidant werking). 

Welke superfoods eet jij regelmatig?

Bron: Lauren Conrad, Gezondheidsnet, Food-info, Oh my foodness, Livestrong, The World Healthiest Foods, Vitamine-info, Fit voor beginners, Is het gezond, mens-en-gezondheid

Pin jouw superfood in Pinbook

LOVE dit artikel
25 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

25 reacties

  • 4 jaar geleden Imran Uzen

    Appels, griekse yoghurt en (liefst amandelen en hazel) noten vind ik echt lekker

  • 5 jaar geleden Storm

    Ben veganistisch, dus eet altijd al veel noten en bonen enzo

  • 5 jaar geleden Dianahartjexx

    jepp! havermout, noten ( meestal gewoon studentenhaver) & vis!;D

  • 5 jaar geleden Suus

    Ik werk zelf in een notenkraam op de markt. Wij verkopen vrijwel alle noten ook ongebrand ongezouten. Dus ik zou op een markt in de buurt kijken of er een notenkraam staat.

  • 5 jaar geleden Elphaba

    Hazelnoten zijn harstikke lekker, maar ik zou alleen niet weten waar je ze los kan kopen.

    Dus niet in zo'n notenmix van de appie.

  • 5 jaar geleden Scorpio

    zalm

  • 5 jaar geleden HappyGirl123

    Leuk artikel! Heel handig voor mij. Ik wil ook wel gezonder gaan eten maar ik weet alleen niet hoe. Dit artikel help me een beetje bij.

  • 5 jaar geleden Zeeanemoon

    Ik eet sowieso altijd Griekse yoghurt, ik vind het veel lekkerder dan gewone!

  • 5 jaar geleden Evieefjuh

    Ik vind boerenkool echt zelden lekker en ik vertik het om boerenkool in een smoothy te doen (sonde van de Smoothies) maar gelukkig zitten glucosinolaten ook in broccoli. Alsjebbroccoli stoomt blijft er nog een hoop in zitten. Broccoli vind ik dan wel weer lekker

  • 5 jaar geleden ❝ Diligite ❞

    Bosbessen.... yummy!

  • 5 jaar geleden Lipleesbroek

    @OPERA De schijf van 5 is hartstikke achterhaald, daar moet je helemaal niet intrappen. Je moet gewoon sowieso gevarieerd eten en gewoon niet te vette dingen zoals chips/ijs e.d. eten. Maar vertrouw niet op die achterlijke schijf van 5. Zij beweren dat volwassenen melk moeten drinken terwijl volwassenen dat helemaal niet nodig hebben, sterker nog: de landen met de meeste melkdrinkers (waaronder NL) hebben de meeste spijsverteringsproblemen en de meeste mensen hebben botkanker. Ook zegt het Voedingscentrum (van de schijf van 5) dat koekjes als Liga en Sultana goed zijn terwijl die juist barstevol suiker e.d. zitten. Ik zou daar dus echt niet op vertrouwen.

  • 5 jaar geleden soap

    Gaan dan juist niet de goede stoffen uit bosbessen als je ze in de diepvries doet ?

  • 5 jaar geleden Renée - redacteur Girlscene (redactie)

    @Charlotte: Het gaat niet per se om hoeveel vet ergens in zit. Ook om eiwitten, suikers, etc. Zo ook met roomboter…

    @TheChain: bevroren zijn ze vaak goedkoper!

  • 5 jaar geleden OPERA

    Neeeheeeee, er bestaan geen 'superfoods'. Volg de schijf van vijf op; gevarieerd eten uit de 5 vakken. Dat is pas gezond.

  • 5 jaar geleden Tessie

    Ik vind een appel en havermout dus echt niet vullen. Vandaag nog had ik havermout als ontbijt gegeten en na een uurtje had ik alweer honger. Toen at ik een appel en na 3 kwartier had ik alweer honger. Misschien ligt het aan mij, maar ik vind ze niet vullen. Maar ik vind ze wel heel lekker

  • 5 jaar geleden Summerrrr

    Haha, heb juist een bakje bosbessen gekocht! Ideaal...

  • 5 jaar geleden maud

    ik heb nu sinds pas havermout als ontbijt, het is lekker met vers fruit eroverheen anders zit er weinig smaak in.

  • 5 jaar geleden TheChain

    Alleen jammer dat bosbessen zo stinkduur zijn. Ze zijn wel echt heerlijk tho.

  • 5 jaar geleden Charlotte

    Griekse yoghurt is toch niet zo goed want het is heel vet. Magere yoghurt is beter hoor

    Maar wel heel interessant!

  • 5 jaar geleden kyrina-02

    Het zijn glucosinolaten en niet glucosinalaten, voor de rest zeer interessant

  • 5 jaar geleden Sandra

    oh en ik vind het zooo niet lekker ><

    Behalve appels en vis ;x

  • 5 jaar geleden Marlot

    Glucosinalaten bestrijden niet kanker cellen, maar kanker verwekkende stoffen. Overigens vind ik het ook jammer dat de bronvermelding wel heel slecht is.

  • 5 jaar geleden Anna

    oooooo ik dacht juist dat in appels niet zo heel veel vitamines enzo zaten (vergeleken met ander fruit)

    maar ja wel beter een appel dan helemaal geen fruit natuurlijk.

    en ik kan het ook fout hebben natuurlijk!!

    en verder HOUD ik echt van bosbessen. < 3

  • 5 jaar geleden Peej

    Ik mag de helft al niet eens hebben..

    Pinda noten allergie!

  • 5 jaar geleden Tilly

    Ik eet altijd de natuur bio yoghurt van Pur Natur.

    Is deze dan minder goed dan de Griekse yoghurt?

  1. 1