Lekker slapen of ontspannen? ASMR!

Lifestyle door Renee

Ugh... Iedereen heeft het weleens: dagen waarop je niet in slaap kunt vallen. Of momenten dat je gewoon niet relaxed bent. Je draait je nog eens om in bed en je stopt maar niet met denken. Een lavendel geurtje kan helpen, maar misschien merk je wel gelijk verschil als je het volgende probeert... Maak kennis met ASMR!

Fluisteren, kraken en krabben... Het klinkt een beetje apart. Maar ASMR is meer dan dat. Voor sommigen is ASMR dé manier om te ontspannen en zelfs in slaap te vallen. Hoe? Het enige wat je nodig hebt is computer/laptop/telefoon met internet en oordopjes. Je zoekt jouw favoriete ASMR-video op en ontspant. 

Bron

Maar wat is ASMR?
Vice noemt ASMR een syndroom waarbij je een soort van orgasme krijgt. Dat verklaart ASMR nog niet, of wel? ;-) Waar ASMR voor staat, is Autonomous Sensory Meridian Respons. YouTube staat vol met fluistervideo's die gemaakt zijn door zogenaamde ASMRtists. Er zijn verschillende technieken die zij gebruiken om de kijker een tintelsensatie te geven. De tintelingen voel je vooral op je hoofd(huid), maar het is per persoon en per video verschillend. Door zacht te praten en objecten te gebruiken triggeren ze jouw brein als het ware. Die objecten zijn vaak producten uit het dagelijkse leven, zoals een tas of een plastic snoepverpakking. Voor de één werken de video's ontspannend en de ander wordt onrustig door deze rustige video's.

In 2007 werd ASMR bekend toen een man vertelde over AIHO (Attention Induced Head Orgasm) op een forum. In 2010 werd de eerste Facebookpagina opgericht voor ASMR. Mensen maakten video's om anderen dat tintelgevoel te geven en op die manier ontstond er een community voor mensen die dat gevoel als prettig ervaren.

Welke video's zijn er?
ASMR is grofweg te verdelen in twee categorieën: rollenspellen en de rest. Een voorbeeld van een rollenspel zijn de volgende video's van GentleWhispering.In andere video's triggeren ze je met andere technieken, terwijl de ASMRtists voor of achter de camera staan.Er zijn nog meer verschillende video's. Het is een kwestie van ontdekken. :-) In de laatste video praat ze ear-to-ear, ofwel van oor tot oor. Door de ene keer in de ene microfoon te praten en de andere keer in de andere microfoon hoor je haar ineens links in jouw oor en daarna weer rechts. Die afwisseling in combinatie met tekst en fluisteren geven tintelingen. Er is geen wetenschappelijk onderzoek dat uitlegt hoe ASMR werkt op het menselijk lichaam en hoe het kan dat mensen die tintelingen voelen. Bijzonder is het wel. 

Ontdek jouw favorieten
Sluit je af van de wereld. Oordopjes in, nergens aan denken en alleen maar kijken en luisteren. Op die manier voel je of ASMR iets voor jou is. Als je bezig bent met een to do-lijst voor de volgende dag, merk je minder of zelfs niets van de effecten. Mijn - Renée - persoonlijke favoriet is GentleWhispering (video's hierboven), maar er zijn andere grote videomakers in de ASMR community. Bekijk ook eens de Nederlandse The Water Whispers of Heather Feather, Veni Vidi Vulpes en The One Lilium. Beautyblogger Mascha schreef eerder al over ASMR en maakte zelfs verschillende ASMR-video's. 

Mijn ervaring
ASMR is voor mij de ultieme manier om slaperig te worden of om te ontspannen. Op dagen dat ik opgefokt ben kijk ik graag een ASMR video om te kalmeren. Op avonden dat ik niet moe word hoef ik alleen maar een video te bekijken en ik slaap binnen no time. ASMR ervaar ik als iemand mijn haar doet. Ik vind dat gevoel heel lekker. Maar ik had het bijvoorbeeld ook als iemand op de middelbare school - heel random - mijn etui inhoud bekeek. Op een gegeven moment voel je wat jou die trigger en tinteling geeft. Het kan ook zijn dat je dat gevoel totaal niet voelt, die mensen zijn er ook. Probeer eens een paar video's van verschillende mensen als je last hebt van slaapproblemen of als je even wil ontspannen. Anders zijn er altijd nog deze tips om in slaap te vallen!

Ken jij ASMR al? Wat vind je ervan?

Bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl, YouTube