Toffe opleiding: Tandartsassisente

Lifestyle door Fleur
Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Anika met haar tofste opleiding ever: Tandartsassistente.

Hallo! Ik ben Anika en ik ben 21 jaar oud. Ik woon nog thuis. Mijn opleiding waar ik zo trots op ben is de opleiding tandartsassistente. Ik volg deze in Heerlen op het Arcus College.

Praktijkles & theorieles
Deze opleiding vind ik leuk omdat het praktijk- en theorie gericht is. Praktijkles heb ik ongeveer negen uur per week. Dit houdt in dat we de echte handelingen, die in de praktijk plaatsvinden, in deze lessen oefenen in een nagebootste praktijk. We oefenen de procedures aan de stoel als echte toekomstige tandartsassistentes. De overige lessen zijn dan de theorielessen. Dit zullen er ongeveer 20 per week zijn. In mijn eerste jaar waren mijn vakken anatomie & pathologie, anatomie & pathologie van het gebit, praktijkhygiëne, kaakchirurgie, administratie, communicatievaardigheden, mentorles, stagebegeleidingsles, Nederlands, rekenen en Engels. Deze laatste drie zijn verplicht voor MBO niveau 4.  Indeling opleiding
De opleiding duurt drie jaar. Ieder jaar bestaat uit vier periodes. In het eerste jaar heb ik totaal acht weken stage gelopen. In het tweede jaar zal ik twee keer tien weken stage lopen. Dit zal ook zo zijn in het derde jaar. Je moet dus vooral even door het eerste jaar komen want dat is het jaar met de meeste lessen!

Beroep tandartsassistente
Mijn toekomstige baan ziet eruit als tandartsassistente. Dit houdt onder andere in dat ik administratieve werkzaamheden zal uitvoeren aan de balie waar ik de patiënten ontvang. Ik zal de tandarts assisteren bij behandelingen. Hierbij kun je denken aan het vullen van een tand. Ook mag je in sommige praktijken veel zelf doen. In de praktijk waar ik afgelopen jaar stage heb gelopen, mochten de assistentes heel veel zelf doen. Ze mochten zelf tandsteen verwijderen en controles uitvoeren, dus je krijgt best veel verantwoordelijkheden.


Toelatingseisen
De toelatingseisen voor deze MBO niveau 4 opleiding zijn:
• VMBO diploma theoretisch, gemengd of kadergerichte leerweg
• MAVO diploma
• VBO diploma waarvan Nederlands met niveau C en drie andere vakken op niveau B
• Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO
• Minimale leeftijd is 16 jaar Als intake is er een soort van algemene kennistoets die je moet maken voordat je aangenomen wordt.  


Ik heb nu het eerste jaar van deze opleiding erop zitten. Ik ben nog steeds super enthousiast! Het eerste jaar ging ook heel snel. Dus ik verwacht dat de laatste twee jaren zo voorbij zijn. Ik heb er vooral heel veel zin om weer nieuwe kennis op te doen en weer nieuwe ervaringen te zullen ervaren bij mijn volgende stage.

Kortom, lijkt het je helemaal geweldig om als tandartsassistente aan de slag te gaan? Kun je tegen bloed? Vind je de mens en zijn anatomie helemaal top? Zoek dan waar in jouw omgeving je deze opleiding kunt gaan volgen. Wie weet ben je over drie jaar tandartsassistente!  

Wat vind jij van deze opleiding tot tandartsassistente, de toffe opleiding van Anika?

Wil jij net als Anika dat jouw opleiding ook in de spotlights komt omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Bron beeld & tekst: Anika