Lifestyle

Hoe voorkom je een jetlag?

Reizen is (of kan) geweldig zijn. Je ontdekt de wereld, krijgt nieuwe dingen te zien, proeven en leren en veel plekken op aarde zijn in een woord a-ma-zing. Het enige nadeel? Die jetlag… Je voelt jezelf helemaal uitgeput, kunt niet slapen en hebt een ontregeld gevoel. Het kan je trip, of een deel ervan, grondig beïnvloeden of zelfs verpesten. En dat willen we niet! Maar wat is nou precies een jetlag? En wat kun je er aan doen om er een te voorkomen of te genezen? Lees verder om het te ontdekken!

Waarom heb je last van een jetlag?
Iedereen van ons heeft een interne klok, ofwel je biologische ritme of je slaap-waak ritme. Deze 'klok' wordt gecontroleerd door een klein gebiedje in je hersenen: de hypothalamus. Dit gebied regelt onze interne gang van zaken zoals de lichaamstemperatuur, of je honger of dorst hebt en of je moe bent of juist niet. De hypothalamus werkt samen met onze ogen om te bepalen welk deel van de dag het is en, gebaseerd op het licht dat je ogen zien zullen er seintjes worden verstuurd die je helpen slapen of juist wakker blijven. Wanneer we door verschillende tijdzones vliegen krijgen we een andere hoeveelheid licht in onze ogen. Dat zorgt ervoor dat de hypothalamus in de war raakt! Hierdoor kan het bijvoorbeeld zijn dat je seintjes doorkrijgt dat je moet slapen terwijl je normaal seintjes zou doorkrijgen dat je wakker moet blijven. Deze vreemde verandering zorgt ervoor dat je lichaam zich vreemd en in de war voelt: je hebt een jetlag.

Bron: weheartit

Signalen en Symptomen
Een van de meest voorkomende symptomen van een jetlag is het gevoel dat alles op het verkeerde moment gebeurd. Je hebt honger wanneer je normaal gesproken geen honger zou hebben, het is bedtijd wanneer het voor je gevoel nog te vroeg of juist al veel te laat is en je bent wakker wanneer je zou moeten slapen. Andere signalen zijn:

– Je moeilijk kunnen concentreren
– Snel geïrriteerd zijn
– Misselijkheid of buikpijn
– Een loopneus
– Spierpijn
– Hoofdpijn
– Verstoorde menstruatiecyclus

Tips & Tricks!
Oké, we hebben het nu over de symptomen gehad en die zijn niééét fijn. De volgende keer willen we een jetlag voorkomen! Hoe ga je te werk?

1. Bereid je voor op een nieuwe tijdzone
Als je weet dat je naar een andere tijdzone gaat vliegen kun je al een paar dagen eerder beginnen met het aanpassen van je slaapritme. Ga, afhankelijk van het tijdverschil op de plaats van bestemming wat eerder of juist later naar bed. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zich makkelijker aan zal passen aan de omschakeling.

2. Ga naar buiten
Het kan helpen om lekker naar buiten te gaan. Het zien van natuurlijk daglicht stimuleert je lichaam om meer ‘wakker’-seintjes af te geven, zodat je je minder moe zult voelen dan wanneer je alleen maar binnen blijft.

3. Drink water
Als je lang in het vliegtuig zit verlies je veel vocht en loop je kans om uit te drogen. Dit komt door de luchtdruk in het vliegtuig en omdat de lucht in vliegtuigen gerecycled wordt. Maar uitdroging kan je erg suffig laten voelen en dat is niet bepaald een jetlag-killer! Dus: drink véél water voor, tijdens en na je vlucht. Dan maar vijf keer aan de man naast je vragen of je er wéér langs mag, maar als jij landt ben je fris, fruitig én gehydrateerd!


Bron: tumblr

4. Eet veel kleine maaltijden
Wanneer je vijf keer op een dag kleine maaltijden eet in plaats van drie keer een grote past je lichaam zich makkelijker aan een nieuwe ritme aan. Dit komt doordat je eetritme, wanneer je van tijdzone veranderd, dan niet ineens totaal omslaat en je gewoon makkelijk een volgende maaltijd kunt nemen zonder dat het verschil met je eigen eetpatroon erg groot is.

5. Vermijdt alcohol en caffeïne
Alcohol en dranken zoals koffie en cola werken vochtafdrijvend en zorgen er dus alleen voor dat je uitgedroogd raakt. Daarnaast maken deze dranken het moeilijker voor je hersenen om te bepalen welk deel van de dag of hoe laat het is. Waardoor het dus langer duurt voordat je jetlag over is!

6. Slááp
Slaap als je moe bent, ook al is het maar voor een kwartiertje. Het geeft je lichaam dat extra beetje rust dat het nodig heeft om met de tijdsverandering om te gaan en het werkt als energieboost. Het heet niet voor niets een powernap!

7. Blijf actief
Wandel wat rond door het vliegtuig tijdens je vlucht, en ga zo snel mogelijk de stad verkennen of een duik in het zwembad nemen als je op plaats van bestemming bent. Lichamelijke activiteit zorgt ervoor dat je ’s avonds makkelijker in slaap valt en stimuleert je bloedcirculatie zodat je meer energie hebt. Win-win dus!

Heb jij vaak last van een jetlag en wat doe je hier dan aan?

Must reads 👀