Lifestyle

Toffe opleiding: Restauratie & Decoratie

13

Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Celine met haar tofste opleiding ever: Restauratie & Decoratie

"Al je hele leven in de weer met tekenen, schilderen of ben je gewoon vaak lekker creatief bezig? En doe je het liefst niets anders? Maar hoe maak je daar later je werk van? Hier dacht ik over na toen ik op zoek was naar een opleiding. Zelf heb ik mijn havo diploma gehaald, maar ik wist dat ik op het hbo geen opleiding kon vinden waar ik veel met mijn handen bezig kon zijn. Op het mbo ben je meer bezig met de praktijk en zo ben ik bij 'Cibap: de vakschool voor verbeelding' terecht gekomen. Op dit moment volg ik de opleiding Restauratie & Decoratie.Het eerste bezoek aan het Cibap maakte meteen indruk op mij. Een school vol met creatieve opleidingen en studenten die zich nergens voor schamen. Alhoewel het vroeger een echte schilderschool was zijn er nu ook allerlei opleidingen in de grafische en ruimtelijke sectoren. Maar het schilderen blijft bestaan en wel binnen de opleiding restauratie & decoratie.

Elke periode krijg je een nieuw onderwerp waarin je je in moet verdiepen. Met de praktijklessen ga je echt met een opdracht aan de slag. Informatie opzoeken over de stijl waarmee je moet werken, een ontwerp maken voor de opdracht die je moet maken en schilderen maar!Je leert niet alleen het decoreren, maar ook wat je daarvoor allemaal moet doen. Hoe verbeter je de ondergrond waar je op moet werken? En wat moet er op de ondergrond komen voordat je begint met decoreren? Soms kan dat een vervelend klusje zijn: schuren, grondverf op het paneel, schuren, grondverf, schuren. En dat zo een paar keer achter elkaar. Maar als je uiteindelijk je decoratie erop hebt staan, ben je super trots!

In de theorielessen leer je ook veel over de ondergronden. Hoe ziet verrot hout eruit en hoe komt er schimmel op de muur? Ook leer je veel over restauratie. Hoe ontstaan er scheuren in een schilderij, en hoe onderzoek je de geschiedenis van een schilderij?In de praktijk ben eigenlijk alleen met decoratie bezig en niet met restauratie. Maar je leert er wel veel over in de theorie. Wil je echt de kant van restauratie op, dan kan je wel stage lopen bij een restaurator. Daar leer je meestal ook meer dan in een klaslokaal. Om het vak echt goed te leren moet je dan ook eerst de basis kennen. Bij je eerste stage moet je bij een echt schildersbedrijf stage lopen, voordat je begint bij een decoratiebedrijf. Dit ga ik na de zomervakantie doen. Het lijkt heel saai, maar ik weet zeker dat ik er veel van leer. En als je geluk hebt, mag je misschien ook al wat leren over het decoreren!

Om toegelaten te worden voor deze opleiding moet je eerst een intake doen. Je wordt dan uitgenodigd voor een hele dag. Op die dag doe je een paar opdrachten en je krijgt een gesprek met een van de leraren, om te kijken hoe creatief je bent. Voor dat gesprek moet je een eigen portfolio meenemen waarvoor je onder andere een paar weken voor de intake een opdracht hebt gekregen die je thuis moet maken.De opleiding duurt vier jaar, maar heb jij een havo diploma of een mbo niveau 4 diploma dan kan je de opleiding zelfs in drie jaar doen. Dus zie jij jezelf later al met penselen in je hand mooie schilderingen op de muur maken? Dan is deze opleiding echt wat voor jou!"

Bron beeld & tekst: Celine

Wat vind jij van Restauratie & Decoratie, de toffe opleiding van Celine?

LOVE dit artikel
5 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

13 reacties

 • 6 jaar geleden Amelie

  Dit heb je ook op SintLucas in Boxtel.

 • 6 jaar geleden Mphor

  Hoezo zonde van je havo. Had ik dat maar niet gedacht toen ik voor een opleiding koos, want dan had ik nu een geweldige mbo opleiding gevolgd die ik echt leuk vond. Niks voor mij, schilderen, maar het klinkt wel erg leuk!

 • 6 jaar geleden Iris

  Leuk om te lezen over deze opleiding. Ik heb een soort gelijk opleiding gevolgd op het Nimeto. Wat je vooral na deze opleiding kan gaan doen is bij een decoratie bedrijf gaan werken om het decor te maken voor musicals, theater stukken maar ook voor in museums en pretparken. Of bij een restaurateur om bv schilderijen en lijsten te restaureren. Als je graag met je handen werkt echt om aan te raden!

 • 6 jaar geleden Ingeexx

  vast leuk voor anderen, maar niet iets voor mij !

 • 6 jaar geleden secondhandsmoke

  Heuj mijn school. Apart om er hier iets over te lezen :']

 • 6 jaar geleden vivrelavie

  Het is raar om je school hier te zien

 • 6 jaar geleden Lonneke

  Het klinkt best wel interessant!

 • 6 jaar geleden Sapphire

  Ik mis even een stukje waarin staat wat de opties voor later zijn, dit lijkt me lastig werk vinden! Het klinkt wel heel leuk en praktisch! (er zijn overigens genoeg crea opleidingen op hbo niveau...!)

 • 6 jaar geleden Pann

  Miessjel, het is pas zonde als je iets doet wat je niet leuk vindt Kunstacademie is idd ook heel praktisch, maar ik geloof wel dat er nog een verschil is tussen MBO en HBO. Iig lijkt me dit een leuke opleiding!

 • 6 jaar geleden Miessjel

  Hoezo kun je geen opleiding vinden op het hbo als je graag met je handen bezig wil zijn? Wat dacht je van kunstacademies? Fijn dat je je opleiding tof vind enzo, maar ik vind het persoonlijk zonde van je havo..

 • 6 jaar geleden CheerleaderM

  iemand interesse in een cheerleading team in de buurt van Amersfoort?

 • 6 jaar geleden Nicolle

  Haha ik zit daar ook op school! leuk!

 • 6 jaar geleden Bibiesboeken

  Klinkt onwijs leuk! Veel succes nog!

 1. 1