Lifestyle

Fotograferen met zonlicht

10

De zon kan in de fotografie je grootste vriend zijn, maar ook je ergste vijand. Kleuren gaan knallen, alles ziet er vrolijker uit en je hebt meer contrast in je foto's. Heel fijn allemaal, maar het kan ook zorgen voor uitgebleekte plekken, geknepen ogen en donkere silhouetten wanneer je denkt een leuke foto te hebben gemaakt. Met de fotografietips van Evelien van fotografille.nl staat de zon snel aan jouw zijde.

1. Bye bye geknepen ogen
Laat de mooie oogopslag van je model niet veranderen in kleine spleetjes door hem/haar tegen de zon in te laten kijken. Misschien makkelijk voor jou, maar niet voor je model. Zonlicht recht van voren maak je foto sowieso erg plat. Probeer te draaien totdat de zon mooie schaduwen maakt waardoor je een dynamischer beeld krijgt. Je model kijkt zo niet meer direct in de zon en kan daardoor veel meer spelen met gezichtsuitdrukkingen.


Er komt veel meer vorm in het gezicht wanneer de zon niet recht van voren staat.

2. Flits!
Flitsen met zonlicht? Ja! Ik ben eigenlijk geen fan van flitslicht, maar het voordeel van flitsen met zonlicht is dat je de harde schaduwen een klein beetje oplicht door er licht van vooraf in te brengen. Zeker wanneer je tegen de zon in fotografeert of de schaduwen gewoon te hard zijn is flitsen dus een goede optie om eens te proberen.  

3. Tegen de zon in
De meest gehoorde vraag als ik mensen tegen de zon in wil fotograferen is: “Zo krijg je toch een silhouette?” Wanneer je iemand echt pal tegen de zon in gaat fotograferen krijg je inderdaad een silhouette. Tenzij je weet hoe je je instellingen moet zetten! Laat je model niet helemaal richting de zon staan maar draai een klein stukje, zo'n 40 graden. Stel je camera in zodat hij 1 stop overbelicht. Je camera denkt door al dat licht van de zon al snel dat je foto licht genoeg is. Dat is hij volgens het histogram ook, maar je model is onderbelicht. Door over te belichten draag je je camera op om meer licht toe te laten en daardoor is je achtergrond misschien overbelicht, maar je model krijg genoeg licht om mooi zichtbaar te zijn. Door tegen de zon in te fotograferen komt je model helemaal los van de achtergrond en krijg je een mooie gloed over het haar.  


Voorbeeld van een foto met enerzijds automatische belichting en anderzijds handmatige belichting tegen de zon in.

4. Attributen gebruiken
Zoals je vast weet weerkaatst wit licht en absorbeert zwart het licht. Door een reflectiescherm of bijvoorbeeld een simpel stuk stof of een plaat piepschuim te gebruiken kun je het zonlicht reflecteren en daardoor sturen. Je vult de harde schaduwen op die manier in een handomdraai op! Denk maar eens aan foto's op het strand of in de duinen. Door het lichte zand wordt je veel egaler belicht dan een soortgelijke foto op het asfalt.

Ook een leuke manier om met het licht te spelen is een kanten doek. Door het patroon in het kant tegen de zon in te houden maak je schaduwen op de grond óf op je model!

En als laatste doet de grote zonnehoed het ook goed. Niet alleen is de zonnehoed fotogeniek, het zorgt er ook voor dat je model nooit tegen de zon in hoeft te kijken en je dus vrij bent om de achtergrond te kiezen die je voor ogen hebt.  


Patronen van schaduw maken met behulp van een stuk kant.

5. Schaduw vs zon
Als je wat schaduw in de buurt heb is het leuk om te spelen met het contrast van de harde zon en de zachtheid van de schaduw. Je model in de zon en de achtergrond in de schaduw zorgt ervoor dat je model loskomt van de achtergrond die ineens stukken donkerder zal lijken in je foto's. Andersom kan ook! Zet je model in de schaduw voor zachtere foto's en zorg ervoor dat de achtergrond pal in de zon staat. De achtergrond zal overbelicht zijn en zo valt je model opnieuw extra op!

Neem de tips in je op en wie weet komen ze snel van pas! Ook als je geen modellen maar bijvoorbeeld met objecten, dieren of eten aan het fotograferen bent komen dezelfde tips van pas.

Meer fotografie tips? Kijk op www.fotografille.nl.

Wat vinden jullie van de tips van Evelien? En maken jullie al gebruik van het zonlicht in je foto's?

LOVE dit artikel
23 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

10 reacties

 • 6 jaar geleden anoniempjeee

  k wil super graag model worden, alleen op de meeste sites staat dat je een maximale lengte moet hebben van 183 cm. Maar ik ben 190 cm. Kan ik dan model worden? Ik ben 14 jaar.

 • 6 jaar geleden Fotografille

  @Red Sonja

  Dankjewel!

  Het kan inderdaad zo zijn dat je foto's maakt met een knalblauwe lucht en dat je lucht dan toch wit wordt. Dit heeft volgens mij meestal te maken met het verschil in licht tussen de lucht en de voorgrond die je op de foto zet. Wanneer je tegen de zon in fotografeert schijnt er enorm veel licht in je lens terwijl bijvoorbeeld bomen en huizen niet vanaf de voorkant belicht worden. Het verschil is zo groot dat je camera een middenweg zoekt en je lucht overbelicht raakt.

  Je zult zien dat de lucht stukken blauwer is wanneer je 'met de zon mee' foto's maakt. Dan schijnt de zon mooi op je voorgrond waardoor het contrast tussen de lucht en de voorgrond minder groot is. Succes!

 • 6 jaar geleden Retro Sonja

  Leuke tips! Ga ik wat mee proberen te doen ook. Wat ik alleen ook graag wil weten: ik heb heel vaak als ik foto's maak in de zon dat de KNALblauwe lucht er wit uit ziet en dat vind ik dan zo jammer, want dan lijkt het weer op de foto veel slechter dan het daadwerkelijk was. Weet iemand wat je hieraan kan doen?

 • 6 jaar geleden Shifra

  @Kangeenleukenaamverzinnen

  Ik gebruik heel vaak kantenstof van de IKEA, dit is wel wit. 1,99 per meter. Maar als je per se zwart wil kun je dit ook verven met textielverf.

 • 6 jaar geleden kangeenleukenaamverzinnen

  Whaa! ik ben al super lang op zoek naar stuk kant! dat idee wil ik zoooo graag uitvoeren! Kan alleen geen geschikt kant vinden

 • 6 jaar geleden xHeyStar

  Ik heb mijn Canon 600D nu ongeveer een maandje en gisteren heb ik toevallig een uitgebreide cursus gehad, heel leuke tips! Vooral van dat handmatig overbelichten! Ik moet snel eens echt erop uit gaan om te fotograferen, in plaats van alleen voor mijn blog.

 • 6 jaar geleden xXMainiacxX

  ik hou echt van fotograferen handige tips btw thanx

 • 6 jaar geleden Horizon

  Goede tips Meestal ben k lui en ga ik gewoon andersom staan als ik een foto in de zon wil nemen haha

 • 6 jaar geleden epiphani

  handige tips!

 • 6 jaar geleden Xavora

  handig!

 1. 1