Food

8 manieren om jouw havermout-ontbijtje op te pimpen

Ontbijt jij elke dag met hetzelfde en kun je wel wat inspiratie gebruiken om je ochtendmaaltijd een nieuwe twist te geven? Of heb je bijvoorbeeld nog nooit havermout als ontbijt geprobeerd omdat je denkt dat het niet lekker of saai is? Wij laten je zien dat een ontbijtje met havermout helemáál niet saai hoeft te zijn, maar juist heel lekker, gezond en veelzijdig is!

De basis voor havermout is makkelijk: havermout en melk of eventueel water (maar dat is minder lekker!). Drink je liever geen melk of heb je een allergie? Dan kun je natuurlijk gebruik maken van sojamelk, amandel- rijst- of havermelk. Doe voor een flinke bak havermout 5 eetlepels havermout in een kommetje en voeg er ongeveer 250 ml. melk aan toe. Je kunt wat meer of minder melk toevoegen als je je havermout liever wat vloeibaarder of juist dikker wil. 

Je kunt de havermout klaarmaken in een pannetje of in de magnetron. Wanneer je de magnetron gebruikt zet je het kommetje er ongeveer drie minuten in. Let op dat het niet overstroomt! Hou het dus een beetje in de gaten. Wanneer je een pannetje gebruikt breng je je havermout-melk mengsel langzaam aan de kook, en laat je het een paar minuutjes zachtjes koken. Daarna terug in je schaaltje!

havermout ontbijt
Dat is dus de basis, maar er zijn talloze manieren om dit ontbijtje véél lekkerder en origineler te maken!

1. Appel, kaneel, rozijnen: Voeg na het koken van de havermout een halve appel in kleine stukjes, een klein handje rozijnen en een flinke snuf kaneel toe. Goed doorroeren en je hebt een ontbijt wat naar appeltaart smaakt!

2. Banaan-chocola: Prak een banaan en roer het goed door je gekookte havermout heen. Schaaf er een stukje pure chocolade boven of snijd de chocolade eerst in snippertjes en roer het door je havermout heen. Yummie!

3. Creamy Peachy: Om je havermout nog crèmiger en smeuïger te maken voeg je er een eetlepel Griekse yoghurt of kwark aan toe. Maak het af met de zachte smaak en textuur van perzik en je hebt een romig, zijdezacht ontbijtje! Ben je fan van wat spicyness, voeg dan een snufje nootmuskaat toe!

4. Chocochoco: voeg, voordat je je havermout gaat koken of in de magnetron zet, een eetlepel cacaopoeder en een theelepeltje honing of zoetstof toe. Kook het mee en roer het goed door. Maak het af met (geprakte) banaan, vers fruit of wat noten!

5. Pina Colada: een zomerse en speciale combinatie blijft natuurlijk kokos + ananas. Vervang je melk eens door kokoswater of kokosmelk, en voeg na het koken stukjes verse ananas of geraspte kokos aan toe. Summer in a bowl!

6. Zomerfruit: bij elke supermarkt kun je in het vriesvak gemixt ‘zomerfruit’ vinden. Rasp wat sinaasappelschil boven je bakje havermout, doe er een snufje kaneel op of een theelepeltje honing en maak het af met twee eetlepels zomerfruit. Heerlijk fris!

7. Chunky Monkey: een gouden combinatie! Voeg aan je havermout een eetlepel pindakaas, schijfjes banaan, wat gehakte noten en geraspte chocola of een lepeltje cacaopoeder toe! Cookietime!

8. Aardbeiensorbet: ga je graag voor fris? Dan is dit jouw keuze! Voeg aan je havermout een klein beetje citroensap toe, wat rasp van de schil, verse aardbeien en wat gesneden munt. Heerlijk fris! 

Nog niet genoeg inspiratie gekregen? Je kunt ein-de-loos variëren met havermout. Denk eens aan lijnzaad, chiazaad, pompoenpitten, gedroogd fruit als dadels en abrikozen, (vruchten-) yoghurt en kwark, allerlei soorten vers fruit, kruiden en varieer met combinaties. 

Eet smakelijk!

 

Must reads 👀