Food

8 manieren om jouw havermout-ontbijtje op te pimpen

26

Ontbijt jij elke dag met hetzelfde en kun je wel wat inspiratie gebruiken om je ochtendmaaltijd een nieuwe twist te geven? Of heb je bijvoorbeeld nog nooit havermout als ontbijt geprobeerd omdat je denkt dat het niet lekker of saai is? Wij laten je zien dat een ontbijtje met havermout helemáál niet saai hoeft te zijn, maar juist heel lekker, gezond en veelzijdig is!

De basis voor havermout is makkelijk: havermout en melk of eventueel water (maar dat is minder lekker!). Drink je liever geen melk of heb je een allergie? Dan kun je natuurlijk gebruik maken van sojamelk, amandel- rijst- of havermelk. Doe voor een flinke bak havermout 5 eetlepels havermout in een kommetje en voeg er ongeveer 250 ml. melk aan toe. Je kunt wat meer of minder melk toevoegen als je je havermout liever wat vloeibaarder of juist dikker wil. 

Je kunt de havermout klaarmaken in een pannetje of in de magnetron. Wanneer je de magnetron gebruikt zet je het kommetje er ongeveer drie minuten in. Let op dat het niet overstroomt! Hou het dus een beetje in de gaten. Wanneer je een pannetje gebruikt breng je je havermout-melk mengsel langzaam aan de kook, en laat je het een paar minuutjes zachtjes koken. Daarna terug in je schaaltje!

havermout ontbijt
Dat is dus de basis, maar er zijn talloze manieren om dit ontbijtje véél lekkerder en origineler te maken!

1. Appel, kaneel, rozijnen: Voeg na het koken van de havermout een halve appel in kleine stukjes, een klein handje rozijnen en een flinke snuf kaneel toe. Goed doorroeren en je hebt een ontbijt wat naar appeltaart smaakt!

2. Banaan-chocola: Prak een banaan en roer het goed door je gekookte havermout heen. Schaaf er een stukje pure chocolade boven of snijd de chocolade eerst in snippertjes en roer het door je havermout heen. Yummie!

3. Creamy Peachy: Om je havermout nog crèmiger en smeuïger te maken voeg je er een eetlepel Griekse yoghurt of kwark aan toe. Maak het af met de zachte smaak en textuur van perzik en je hebt een romig, zijdezacht ontbijtje! Ben je fan van wat spicyness, voeg dan een snufje nootmuskaat toe!

4. Chocochoco: voeg, voordat je je havermout gaat koken of in de magnetron zet, een eetlepel cacaopoeder en een theelepeltje honing of zoetstof toe. Kook het mee en roer het goed door. Maak het af met (geprakte) banaan, vers fruit of wat noten!

5. Pina Colada: een zomerse en speciale combinatie blijft natuurlijk kokos + ananas. Vervang je melk eens door kokoswater of kokosmelk, en voeg na het koken stukjes verse ananas of geraspte kokos aan toe. Summer in a bowl!

6. Zomerfruit: bij elke supermarkt kun je in het vriesvak gemixt 'zomerfruit' vinden. Rasp wat sinaasappelschil boven je bakje havermout, doe er een snufje kaneel op of een theelepeltje honing en maak het af met twee eetlepels zomerfruit. Heerlijk fris!

7. Chunky Monkey: een gouden combinatie! Voeg aan je havermout een eetlepel pindakaas, schijfjes banaan, wat gehakte noten en geraspte chocola of een lepeltje cacaopoeder toe! Cookietime!

8. Aardbeiensorbet: ga je graag voor fris? Dan is dit jouw keuze! Voeg aan je havermout een klein beetje citroensap toe, wat rasp van de schil, verse aardbeien en wat gesneden munt. Heerlijk fris! 

Nog niet genoeg inspiratie gekregen? Je kunt ein-de-loos variëren met havermout. Denk eens aan lijnzaad, chiazaad, pompoenpitten, gedroogd fruit als dadels en abrikozen, (vruchten-) yoghurt en kwark, allerlei soorten vers fruit, kruiden en varieer met combinaties. 

Eet smakelijk!

Bron beeld: iStock

LOVE dit artikel
55 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

26 reacties

  • 5 jaar geleden Cynthia

    Dit is ook geweldig! www.instagram.com/havermoutje

  • 5 jaar geleden molletje_x

    Ik neem altijd een schaaltje kwark met havermout, banaan en honing

  • 6 jaar geleden Fleur - Stagiaire

    @Brandy Fruit kan gewoon door de warme havermout Maar als je het liever wat afgekoeld eet kan dat natuurlijk ook!

  • 6 jaar geleden Brandy

    Maar ik snap het niet helemaal, fruit door de warme havermout? Of laat je het eerst afkoelen?

  • 6 jaar geleden stopwishingstartdoing

    Heeeerlijk artikel

  • 6 jaar geleden GoingtoNarnia

    Ik kan ook niet meer zonder havermout! Ik doe ze altijd in mijn cornflakes, meestal van Lion

  • 6 jaar geleden Unconditionallyyy

    Ik hou van havermout!

    Ik kan echt niet meer zonder.

    Nu ik dit artikel heb gelezen ga ik deze ideeën zeker uitproberen! Jumm

  • 6 jaar geleden Claudy

    Dit artikel komt precies op tijd! Ik begon net genoeg te krijgen van die saaie havermout. Goede tips!

  • 6 jaar geleden Warrior

    Ik houd ervan, het is ook zo gezond en goed voor je buik vooral. Ik denk dat ik de eerste wel eens ga proberen, al vind ik het zo ook gewoon lekker.

  • 6 jaar geleden Dissonance

    Zodra ik een magnetron heb...

    Ga ik dit eten voor leven.

  • 6 jaar geleden Sanguine

    Btw. Haal geen quaker.. Is kei duur, terwijl euroshopper en die blauwe zakken bij alle andere overige winkels 38 cent kosten.. Gewoon hetzelfde haha.

  • 6 jaar geleden Sanguine

    Vind de mijne lekkerder :') is ook stuk dikker en lekker stevig; gebakken idee.

    ook warm ik de banaan geprakt al mee. Plus dat er bij mij iets meer in beland haha. Opgepimt als wat. Kaneel chocola noten appel banaan dus besjes.. Soms ook wat koffie of mokka of vanillestokje of watjemaarwilt,

    Btw, ik leerde altijd van m'n diëtiste dat 1 portie zeker acht eetlepels is. Ik gebruik er dik tien en zoveel is dat nog niet eens ö nja nevermind.

  • 6 jaar geleden williannexx

    kan dat ook met brinta?

  • 6 jaar geleden ammique

    Mijn favoriet is de combinatie havermout met banaan en pindakaas, maar met chocopasta is ook erg lekker!

  • 6 jaar geleden IRememberYou

    Mijn moeder maakt altijd dit soort dingen voor ontbijt en dan proef ik het wel eens maar bijna altijd vind ik het echt ranzig !

  • 6 jaar geleden lieliela

    alsnog vind ik havermout echt niet lekker ;x

  • 6 jaar geleden Ville88

    Lijkt wel kots

  • 6 jaar geleden Sargasso

    Ik eet mijn havermout altijd met soja yoghurt, aardbeitjes en blauwe besjes (: Maar in de winter ga ik 'm waarschijnlijk met warme melk gaan maken en dan komen deze tips erg van pas!

  • 6 jaar geleden Anna

    omg nr 5 (kokosmelk met ananas) klinkt wel echt superlekker moet ik zeggen!!!

    waarschijnlijk dat ik die nog wel eens wil proberen

  • 6 jaar geleden Anna

    ik eet havermout altijd met water en dan het liefste zonder iets er in. xdd

    net als bij brinta, maar dan gemaakt met rijstmelk (dat is al iets zoet van zichzelf)...

    maar echt liever niets erdoor want dan heb ik na 1 hap al genoeg.

    op plaatjes ziet het er wel altijd heel lekker uit!!

  • 6 jaar geleden miss.candy

    mmmmh jammie ik eet alltijd Basic havermoud Maar dit is heel leuk veel verschil daar hou ik van!

  • 6 jaar geleden LIEVESPROET

    Leuk artikel, alleen wordt er niks verteld over de havermout zelf. Is het gezond? ben daar erg benieuwd naar.

  • 6 jaar geleden miss_recherche_

    1. je kan ook appel(rozijn-kaneel)stroop of (hero) appeltaart-jam gebruiken.

    2. je kan ook cacaopoeder (+suiker) en/of hagelslag/vlokken/chocolate-chips gebruiken.

    3. perzikjam/ -compote

    8. aardbeienjam

    * i.p.v. vers fruit kun je ook gedroogd fruit, jam, compote of fruit uit blik (op siroop) gebruiken

  • 6 jaar geleden xMelinda

    Komt goed uit! Ik heb al voorgenomen om als de school weer begint elke dag havermout te eten. Ik ga er denk ik een halve appel en kaneel indoen zonder rozijnen.

  • 6 jaar geleden healthfreak

    zooooooo lekker

  • 6 jaar geleden Vera

    Ik heb zelf nog nooit havermout gegeten, maar ik probeer het graag.x JUMMIE

  1. 1