Toffe opleiding: Art & Design

Lifestyle door Fleur
Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Jodie met haar tofste opleiding ever: Art & Design.

"Ik ben Jodie en ik studeer Art & Design op het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Ik zit nu in het tweede jaar, en moet er hierna nog twee. Mijn opleiding begon als 'gewoon' Grafisch Vormgeven, als basisjaar. In dit jaar kreeg ik eerst de basics van de meeste adobe programma's geleerd, zoals Photoshop, Dreamweaver en After Effects. We kregen de optie om specialisaties uit te proberen, zodat we dus een specifiekere richting op konden gaan. Ik had eerst visualiseren geprobeerd, waar het vooral gaat om tekenen, maar dat beviel me niet omdat de opdrachten niet leuk waren en de vrijheid erin erg beperkt was. Toen probeerde ik Art & Design, slaagde ik voor de toelating daarvoor, en ben daar mee verder gegaan!Art & Design is de excentrieke tak op het Grafisch Lyceum, je leert namelijk  grafisch vorm te geven op een andere manier. Waar de andere studenten hun computer en muis gebruiken heb jij de vrijheid om elk materiaal te gebruiken dat je wilt, zolang het bij de opdracht past. Ik heb bijvoorbeeld al een toren van een meter gemaakt van kapot geknipte plastic flessen. Als toelatingsopdracht heb ik zelfs een getatoeëerde armband van varkenshuid gemaakt.We hebben natuurlijk ook nog 'normale' vakken buiten schilderen, ruimtelijk vormgeven en schilderen om, we moeten ook nog grafisch vormgeven. Die vakken vind ik natuurlijk minder leuk, maar ook daar hebben wij meer artistieke vrijheid in dan andere vormgevers. Dan maken we folders, kalenders en covers van magazines.

Autonoom is het leukste, meest zweverige vak dat we hebben. We moeten altijd onze dummy bij ons hebben, een klein boekje om in te schetsen. Daar beginnen we elke les mee: de docent noemt vreemde steekwoorden en wij moeten daar met enigszins beperkte voorwaarden tekeningen van maken, om 'creatiever' te leren denken. Dan gaan we verder met de opdracht die we die periode hebben gekregen. Ooit moesten we collages maken over bepaalde thema's. Een daarvan was bijvoorbeeld eten. Maar er mocht niet letterlijk een foto van eten op staan, het moest als eten 'voelen'. Daar moesten we vervolgens 4 kleuren uit kiezen, en 4 vormen. En daarmee schilderijen maken die er niet eens meer op leken.Voor ruimtelijk vormgeven heb ik ooit een koffer moeten bewerken in het thema van zigeuners. Ik heb toen een karakter bedacht, en levensstijl, en de koffer als een soort theater gebruikt. Het is ook heel erg leuk om elkaars opdrachten te zien en elkaar te inspireren, iedereen interpreteert de opdrachten zo anders, en je leert veel van elkaar.


Het is hard werken, en je moet voor een hoop open staan. Je moet goed je werk uit kunnen leggen en heel goed tegen kritiek kunnen. Sommige van mijn klasgenoten moeten soms huilen tijdens de beoordelingen, omdat je werk tot aan de grond afgekraakt kan worden. Je moet ook goed kunnen plannen en een kennis van materiaal hebben. Als je deze opleiding wilt gaan doen, is mijn beste tip om al vanaf het begin van het 1e jaar te laten zien dat je meer kan en wilt dan grafisch vormgeven, en haal alles uit de kast. Zorg ervoor dat men je herinnert. En wees vooral eigenwijs!

Wat vinden jullie van de toffe opleiding van Jodie?

Wil jij net als Jodie dat jouw opleiding ook in de spotlights komt omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen!

Door: Jodie

Bron beeld: Jodie