Lifestyle

Zzz… 5 tips voor meer slaap

Ben je ook altijd de hele dag door gigantisch moe, maar lukt het je in de avond maar niet om in slaap te komen? Hierdoor stap je elke dag met een verkeerd been uit bed en op lange termijn kan slecht slapen zelfs serieuze gevolgen hebben. Wil jij meer slaap, maar weet je niet hoe je het aan moet pakken? Lees hier vijf tips!  

1. Routine
Routine is erg belangrijk voor een goede nachtrust. Als jij de ene nacht om 10 uur in je bed ligt en de andere nacht pas om 1 uur onder de lakens gaat, dan is het logisch dat je niet 1-2-3 in slaap valt. De meeste mensen hebben 7 tot 9 uur slaap per dag nodig, dus reken uit hoe laat jij elke avond naar bed zou moeten gaan. Zorg dat je op het uitgerekende tijdstip het licht uitdoet, zodat je niet nog 'even' een boekje kan lezen of een serie kan kijken (want we weten allemaal dat het dan 'per ongeluk' een uur later is).


Bron

2. Zorg voor een ritueel voor het slapengaan
Bedenk wat jou helpt om rustig te worden. Het idee van een ritueel is om je lichaam voor te bereiden op het slapengaan. Zorg dat je 30 tot 60 minuten voor jouw bedtijd begint met het ritueel. Denk aan een lekker warm bad of een goed boek op de bank. Let wel: iPhones en laptops horen niet in het ritueel, want onderzoek wijst uit dat het licht van elektronica je lichaam juist wakker houdt. Ook is het absoluut niet rustgevend om vlak voor het slapengaan een mail van je baas of klasgenootjes te krijgen. 

3. Vermijd producten als cola en koffie
Een glaasje cola aan het einde van de middag of een kopje koffie na het eten is heel lekker, maar niet zo goed voor je nachtrust. Het is beter om na 3 uur geen caffeïne-houdende producten meer te nuttigen. Ook al denk je dat het geen effect heeft, het beïnvloedt wel degelijk je nachtrust. Vergeet niet dat er in producten als thee en chocolade ook caffeïne zit. 


Bron

4. Hit the gym
Huh? Sporten voor een goede nachtrust? Ja, lichaamsbeweging is goed voor je biologische klok. Het is wel belangrijk dat je in de avond of in de middag naar de sportschool gaat, want sporten zorgt voor adrenaline en daarvan kun je niet bepaald makkelijk in slaap vallen. 

5. Zeg 'nee' tegen drank en drugs
Er wordt wel gedacht dat je van een drankje of een jointje sneller in slaap valt, maar op lange termijn is dit geen goed idee. Je lichaam raakt al snel verslaafd aan deze middelen en voor je het weet kun je niet meer zonder slapen. Daarnaast is de kwaliteit van je nachtrust niet hoog, aangezien je vaak niet diep slaapt en daardoor weer moe opstaat. 


Bron

Val jij ook moeilijk in slaap? Heb jij nog een tip om makkelijker in slaap te kunnen vallen?