Lifestyle

Met deze 4 tips ga jij oorpijn tegen in het vliegtuig

oorpijn-vliegtuig

Je bent onderweg naar je vakantiebestemming, onderweg heb jij nergens last van. Alleen dan gaat bij aankomst het vliegtuig dalen. Jij krijgt last van je oren en vergaat van de pijn. Heel vervelend... Gelukkig is het iets wat veel voorkomt, wat betekent dat jij heus niet de enige bent die hiermee zit. Maar waar komt die oorpijn vandaan en hoe ga je ermee om? Lees snel verder, want wij leggen het je uit en geven je tips. 

1. Waar komt de oorpijn vandaan?

Oorpijn is een probleem die tijdens het dalen van het vliegtuig veel voorkomt. Dit komt doordat wanneer het vliegtuig stijgt of daalt de druk om ons heen verandert. Het klinkt heel gek, maar hierdoor wordt het trommelvlies naar binnen of buiten geduwd en dat zorgt voor de pijnklachten. Je voelt op dat moment een dof gevoel of misschien krijg je wel last van oorsuizen. Om de druk van het vliegtuig gelijk te maken met het oor, moet er lucht naar binnen via de buis van Eustachius. Alleen dat gaat veel moeilijker dan je denkt…

2. Wat je tegen de pijnklachten kunt doen

Dus wat kan je nou echt doen om die verschrikkelijke oorpijn tegen te gaan? Het makkelijkste trucje is om te gapen, slikken of kauwen. Natuurlijk is dit niet de best werkende tip als je vergaat van de pijn. Als dit niet lukt dan kan je ook proberen je neus en mond dicht te houden tijdens het landen. Terwijl de neus en mond namelijk worden dichtgehouden, wordt door een uitademing de druk in de neus- en keelholte verhoogd. Hierdoor gaat de buis van Eustachius eventjes open. Let op: doe dit wel rustig en niet te hard!

3. Oorplugs of plastic bekertjes

Helpt dit ook niet? Overweeg dan het gebruik van oorplugs. Het voordeel is dat je niks ziet als je ze in hebt, dus je hoeft je nergens voor te schamen. Ben je de oorplugs vergeten mee te nemen? Vraag dan aan de steward of stewardess of ze plastic bekertjes voor jou hebben. Plaats deze over je oren en de kans is groot dat de bekertjes hun werk doen. Het ziet er misschien een beetje vreemd uit, maar jij hebt voorlopig geen last van je oren en daar gaat het om :-).

Lees ook:
Heb je last van vliegangst? Déze TikTok-hack kan je daarbij helpen!

4. Langs de huisarts

Wanneer jij altijd al last hebt van blijvende oorontstekingen en oorproblemen, dan is het handig om ruim van tevoren even een bezoek te brengen aan de huisarts. De arts kan je voorzien van een goed advies. Ben jij trouwens verkouden? Dan kan een neusspray of neusdruppels je een uitkomst bieden. Good luck met vliegen en geniet van je vakantie!

Heb jij het altijd koud tijdens je vlucht? Lees hier waarom het vliegtuig meestal lage temperaturen inzet.

Must reads 👀