7 awkward geldsituaties

Lifestyle door Emma

Geld. Het speelt een grotere rol in ons leven dan we zouden willen. Zo is het behoorlijk vervelend als je die langgekoesterde MacBook niet kunt betalen. Om nog maar te zwijgen over alle awkward geldsituaties. Bijvoorbeeld als een vriendin geld wil lenen, maar jij dat eigenlijk liever niet wil... Nog meer lastige situaties lees je hier!

1. De vragen: 'Hoeveel verdien je?', 'Hoe hoog is je huur?' of 'Hoeveel kostte die tas?'
Mensen willen graag weten hoeveel iets kost. Tuurlijk, het is ook interessant om te weten hoeveel iemand in haar spaarvarken heeft zitten, maar dat betekent nog niet dat je alle vragen over geld hoeft te beantwoorden. Het wordt vaak vergeten dat sommige mensen geldzaken erg privé vinden en dat is hun goed recht. Als je niet wil vertellen hoeveel jouw nieuwe tas je heeft gekost, dan vertel je het lekker niet ;-). 


Bron

2. Je vriendin is geweldig met de naaimachine en jij betaalt haar een (kleine) vergoeding om een jurk voor je te maken. Je bent alleen niet zo blij met het resultaat...
Vriendschap en werk mixen kan erg goed uitpakken, maar het kan ook helemaal verkeerd gaan. Het wordt lastig als je samenwerkt, maar niet helemaal tevreden bent met haar werk. Je wilt haar gevoelens niet kwetsen, maar je wil het de situatie ook niet zo laten. Wij zouden je vriendin gewoon behandelen zoals je iemand anders zou behandelen: zeg dat je blij bent met de moeite en inzet, maar dat je toch iets anders in gedachten had. Misschien zal ze even teleurgesteld zijn, maar als jullie echte vriendinnen zijn, dan komen jullie er wel uit.

3. Je vriendin is haar pinpas vergeten tijdens het shoppen en je hebt haar €50 geleend. Maar nu is ze vergeten om je terug te betalen...
Oef, weer zo'n vervelende geldsituatie! Op deze leeftijd hebben we het al niet breed, dus zo'n bedrag is niet niks. Toch moedigen wij je aan om je geld terug te vragen, het was tenslotte een LENING. Leent die vriendin wel vaker wat van je en betaalt ze het niet snel terug? Vertel haar de volgende keer dat je het niet fijn vindt om haar geld te lenen omdat je het eigenlijk niet kan missen. Een echte vriendin zal dit begrijpen. 


Bron

4. De rekening komt na een diner en de groep besluit om het te splitten. Maar jij hebt veel minder besteld dan de rest... 
Oh god, hebben we dat allemaal niet eens gehad?! Eigenlijk vind je het niet eerlijk om de rekening te splitten (je bent al zo arm), maar je voelt je ook zo'n zeikerd als je er wat van zegt. Houd in je achterhoofd dat de meeste mensen bij het splitten gewoon denken aan de handigheid. Iedereen apart laten afrekenen kost nou eenmaal veel meer tijd. Zorg dat je de volgende keer van tevoren afspreekt hoe jullie gaan betalen. Je kunt ook zeggen dat je liever apart betaalt, aangezien je in geldnood zit. Dat bespaart je een hoop awkwardness aan het einde van het diner. 

5. Je vriendin verdient veel meer dan jij en elke keer als jullie wat gaan doen, geef je veel meer uit dan je kan betalen. Bovendien word je jaloers als je hoort van haar fabulous lifestyle.
Zoals we al zeiden speelt geld een grotere rol dan we zouden willen. Veel vriendschappen lopen op de klippen door geld. Je wil natuurlijk blij zijn voor een vriendin, maar het is soms moeilijk als je hoort over haar nieuwe Louis Vuitton tas als jij je huur amper kan betalen. Als jullie goede vriendinnen zijn, dan kan het geen kwaad om haar te vertellen dat je erg blij voor haar bent, maar dat je soms ook gestrest wordt over je eigen situatie. Grote kans dat ze helemaal niet weet hoe dat jij er zo over dacht. Zijn jullie niet zo close? Maak er een grapje over of verander van onderwerp. 


Bron

6. Maar het kan natuurlijk ook dat jíj degene bent die veel meer verdient en zich altijd schuldig voelt als je hebt geshopt of op vakantie gaat. En je hebt het gevoel dat je vriendin niet blij voor je kan zijn.
Deze situatie is ook absoluut niet fijn. Wat moet je delen met je vriendin zonder haar rot te laten voelen? Als je vriendin altijd erg geïnteresseerd is in jouw levensstijl, dan kun je haar misschien een keer trakteren (als zij zich daar fijn bij voelt). Daarnaast is het handig als je je vriendin een lunchtentje of feest voorstelt, zodat ze het in ieder geval kan betalen. Ook raden wij je aan om erover te praten. Vraag of haar iets dwars zit en vertel dat jij soms het gevoel hebt dat ze niet helemaal blij voor je kan zijn. Door erover te praten worden jullie bewust van elkaars gevoelens en kunnen jullie daar rekening mee gaan houden. Wij vinden niet dat je moet liegen of je aankopen moet verbergen. Je werkt waarschijnlijk erg hard voor wat je hebt, dus je verdient het ook! Een echte vriendin zal dit ook vinden.

7. Een familielid wil graag geld van je lenen, maar jij ziet dat niet zo zitten..
Geld uitlenen blijft lastig. Al helemaal als de persoon in kwestie weet dat je het geld zou kunnen missen. Hoe vertel je hem of haar dat je het niet wil lenen, zonder jullie relatie te beschadigen? Als hij of zij erg belangrijk voor je is, dan kun je misschien een kleiner bedrag uitlenen waar je je wel goed bij voelt. Ook zouden jullie een soort contractje op kunnen stellen. Als je het écht niet wil, dan moet je gewoon zeggen dat jij je er niet fijn bij voelt. Hierbij hoef je geen verder uitleg te geven als je dat niet wil. Vertel er ook bij dat je hem of haar wel op een andere manier wil steunen, zodat degene niet het idee heeft dat je niet om hem of haar geeft.


Bron

Herken jij deze awkward geldsituaties? Welke situatie heb jij weleens meegemaakt? En hoe los jij ze weer op?

Bron: thenest