Lifestyle

Aan de slag met fotografie in 5 stappen

15
Word je ook altijd zo blij van camera's? Kun je uren door de effecten op je fotografie-apps bladeren? Dan hebben wij goed nieuws voor je, want de komende maanden lees je hier tips en tricks van Evelien om je foto's naar een (nog) hoger niveau te tillen!Eerst wil ik me graag even voorstellen. Mijn naam is Evelien en in het dagelijks leven ben ik grafisch ontwerper bij een reclamebureau. Daarnaast fotografeer ik al heel wat jaren en blog ik al ruim 2,5 jaar op mijn fotografieblog fotografille.nl. Neem dus gerust een kijkje als je op zoek bent naar meer informatie over fotografie en beeldbewerking.

In dit eerste artikel wil ik wat korte tips en tricks geven waar je snel mee aan de slag kunt gaan. In de volgende artikelen ga ik hier graag dieper op in. Laat dus bij de comments weten waar je graag meer over leest!

1. Camera
Of je nou fotografeert met je smartphone, compact camera of spiegelreflex, het gaat om het beheersen van je apparatuur. Dit wil in theorie dus zeggen dat je betere foto's kan maken met een smartphone die je van binnen en buiten onder de knie hebt, dan met een dure spiegelreflex die je alleen gebruikt op de automatische stand. Focus je dus op de mogelijkheden van de camera die je tot je beschikking hebt en probeer die maximaal te benutten.2. Lenzen
Mocht je toch de gelukkige eigenaar van een spiegelreflexcamera zijn, kijk dan eens verder dan alleen je body. Elk onderwerp kun je het beste vastleggen met een specifieke lens. Ben je een echte landschapsfotograaf? Dan is een groothoeklens waarschijnlijk een goede aankoop. Fotografeer je graag portretten? Investeer dan in een lens met een grote diafragma-opening om veel onscherpte in je foto te krijgen. Lenzen zijn niet goedkoop, maar je koopt ze meestal om levenslang te kunnen gebruiken. Een body is na een aantal jaar verouderd, maar je lenzen blijven altijd bruikbaar!

3. Kennis en instellingen
Er zijn een aantal dingen die je moet begrijpen om goed te kunnen fotograferen. Allereerst is dat 'licht' in het algemeen. Er zijn verschillende lichtbronnen (de zon, lamplicht, raamlicht, flitslicht) die allemaal voor een andere belichting zorgen. Door te begrijpen wat licht doet en hoe je dit kunt manipuleren krijg je betere foto's. Een kwartslag draaien geeft vaak al een heel ander effect.

Daarnaast zijn er verschillende instellingen op een (spiegelreflex) camera die je handmatig in kunt stellen om precies de foto te maken zoals je hem in je hoofd hebt zitten. De belangrijkste drie daarvan zijn: diafragma, sluitertijd en ISO-waarde. Deze drie staan met elkaar in verbinding. Pas je 1 van de drie aan, dan heeft dit automatisch gevolgen voor de andere twee. Over de werking en mogelijkheden van het diafragma hebben jullie laatst al kunnen lezen. Voor meer informatie over sluitertijd en beeldbewerking, lees je hier!

Foto 1 - Demi Koen
Foto 2 - kafike.blogg.no
Foto 3 - Evelien Oerlemans / Fotografille

Ben jij ook dol op fotografie?

LOVE dit artikel
15 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

15 reacties

 • 5 jaar geleden Meg

  Neem een kijkje op mijn blog: http://clothesarelikecandy.wordpress.com xx

 • 6 jaar geleden Michelle

  Ik heb net een spiegelreflex gekocht! Een cursusje gehad. Echt super handig! En je kan er hele mooie foto's mee maken!

 • 6 jaar geleden Soesoe

  Ik ben nu vooral met fotografie bezig - na jaren lang met een digitale camera te hebben gewerkt heb ik eindelijk een spiegelreflex. Gelukkig weet ik er veel van af dus kan ik wel een beetje aanvoelen hoe ik de camera moet instellen. Over dit artikel, ja, erg handig voor beginners!

 • 6 jaar geleden Cassandra Marie

  Ik verlang naar je artikels!

 • 6 jaar geleden Charles

  Wel goede tips, en die optische illusie op haar blog is echt supermooi!

 • 6 jaar geleden xHeyStar

  Op haar eigen blog staan wel vijf stappen... Raar. Ik ga deze zomer waarschijnlijk een spiegelreflex kopen, dus wat tips zijn welkom!

 • 6 jaar geleden Jessie

  ik wil zo`n groote camera kopen maar ik twijfel toch nog

 • 6 jaar geleden LIEVESPROET

  Ik begrijp dit artikel niet helemaal. en als ik op die link klik krijg ik reclame.

 • 6 jaar geleden Nis

  @ILoveYou2 haha you are right

 • 6 jaar geleden ILoveYou2

  waar zijn de laatste 2 stappen?

 • 6 jaar geleden iemand2013

  zou u ook iets kunnen vertellen over poseren

 • 6 jaar geleden ijskonijn

  Leuk zeg!

  Je vraagt naar dingen waar we meer over zouden willen weten,

  mij lijkt het leuk om te weten hoe je voorwerpen, mensen en dieren zo 'spannend' mogelijk op de foto zet, in plaats van saai recht van voren bijvoorbeeld.

  En heb je misschien tips hoe je een mooi zelfportret kan maken?

 • 6 jaar geleden Sassofono

  In vijf stappen, toch?! Waarom staan er dan maar drie stappen genoemd?

 • 6 jaar geleden Skitty_

  Leuke tips, heb sinds een week een Canon gekocht kan dus wel wat tips gebruiken!

 • 6 jaar geleden Mini

  Cool.. Handige tipss ;d

 1. 1