Toffe opleiding: Audiovisueel Ontwerpen

Lifestyle door Fleur
Een tijdje geleden vroegen we jullie de meest toffe en leukste opleidingen ever met ons te delen. Wij kregen hiervoor ontzettend veel inzendingen met super leuke opleidingen die het verdienen om in de spotlights te staan. Dit keer is het de opleiding van Sophie met haar tofste opleiding ever: Audiovisueel Ontwerpen.

Ik ben Sophie, 22 jaar en ik studeer Audiovisueel Ontwerpen aan de Willem de Kooning Academie Rotterdam. Ik ben op dit moment aan het afstuderen.

Toen ik mijn examenjaar in ging op de middelbare school wist ik nog niet echt wat ik erna wilde doen. Iets creatiefs, dat stond wel vast, maar daarbinnen was nog zoveel keuze! Ik heb heel lang getwijfeld om iets grafisch te gaan doen, maar omdat dit meer onder het mom 'het lijkt me wel leuk' was bleef ik toch zoeken. Via de open dag van de Willem de Kooning Academie kwam ik bij Audiovisueel Ontwerpen terecht. Er werd daar materiaal vertoond van (oud-) studenten en dat zag er heel vet uit! Ik maakte toen zelf ook al eens filmpjes, compilaties van vakantiefilms en verjaardagscadeautjes in de vorm van een video, maar had er nooit bij stil gestaan hier ook een studie voor was. Super leuk, dus ik besloot me in te schrijven!

Voordat je wordt aangenomen moet je een soort toelatingstest doen. Ik kreeg twee opdrachten thuisgestuurd die ik vervolgens bij een gesprek op de academie moest laten zien en toelichten. Verder nam ik nog een grote map vol ander werk mee: tekeningen, foto’s etcetera. Ik werd toegelaten!


Een still uit de documentaire die ik over mijn oma gemaakt heb.

Het eerste half jaar van de opleiding is heel breed. Alle richtingen krijgen dezelfde vakken, maar de opdrachten zijn wel toegespitst op de door jouw gekozen richting. Daarna krijg je steeds meer specifieke vakken en leer je hoe je een breed opgeleide audiovisueel ontwerper wordt. Je krijgt eigenlijk overal een beetje de basics van om overal mee uit de voeten te kunnen. Omdat het zo breed is kun je zelf je eigen richting kiezen: wil je documentaires maken of liever motion graphics? Van speelfilms tot videoclips: je kunt de opdracht vaak naar eigen wens invullen. Als het toch niet mogelijk is helpen de docenten je er een andere draai aan te geven. Zelf ben ik me gaan focussen op motion graphics en animatie. 


Een still van een animatie die ik heb gemaakt voor een vrije opdracht. 

Naast de reguliere lessen en opdrachten zijn er ook veel andere projecten. Zo hebben wij een project gedaan samen met muzikanten van Codarts, het conservatorium in Rotterdam. Ook hebben we meegedaan met de Mediaprijs van NTR, videobeelden gemaakt voor het DEAF Festival en nog veel meer andere leuke projecten!

Op de WdKA is Audiovisueel Ontwerpen best een mannenwereld. Alhoewel de man/vrouw ratio onder de leraren aardig goed verdeeld is, bestaan de klassen vooral uit jongens. Zo zijn er in mijn klas van zestien personen maar vier meisjes! Super gezellig, maar soms lijken de heren wel een beetje te vergeten dat we niet allemaal van het mannelijk geslacht zijn. Het fijne eraan is wel dat je geen last heb van gekonkel en gebitch!


Een still van een typografische animatie van Bridget Jones's Diary.

Voor mijn afstuderen moet ik twee films maken en een scriptie schrijven, best een flinke kluif! Zelf heb ik hier een half jaar voor, maar de jaren onder mij  hebben een nieuw lesformat waardoor ze hier een jaar voor krijgen, wat veel fijner is! Als de films straks klaar zijn en we door de examencommissie heen komen worden alle films vertoond op ons eigen filmfestival, het FIN! festival. Ik heb nog een paar weken waarin ik ontzettend veel moet doen, maar heb er vertrouwen in dat alles goed komt!

Audiovisueel Ontwerpen is een HBO opleiding, dus je moet minimaal een MBO of Havo diploma hebben. Hier heb je geen bepaalde opleiding of vakkenpakket voor nodig, al is een creatieve MBO of tekenen bij de Havo altijd mooi meegenomen! Ook moet je toelating doen om op de opleiding te worden aangenomen. Belangrijk is dat je gewoon je eigen ding doet! Zolang je werk maakt waar jij achter staat en wat je goed kunt onderbouwen kan er weinig mis gaan. Laat zien dat je van alle markten thuis bent, dus dat je bijvoorbeeld ook tekent en schrijft. Deze skills kunnen heel belangrijk zijn in de concepten die je gaat maken! Verder hoef je niet heel veel technische kennis te hebben om aan de opleiding te beginnen. Toen ik toelating deed filmde ik mijn filmpjes met mijn fototoestel en monteerde ik ze in Windows Movie Maker. Ik had echt 0,0% verstand van camera's, geluid en belichting. Maar in het eerste jaar leer je al zo veel dat ik me nu niet meer kan voorstellen dat ik ooit zo begonnen ben. 


Een still van de animatie waar we mee in de Top 6 van de NTR Mediaprijs kwamen.

Dus als je van films houdt en regelmatig met filmpjes maken bezig bent is deze opleiding echt wat voor jou! Je bent met zowel beeld, geluid en het vertellen van verhalen bezig en kan jezelf ontwikkelen tot de regisseur/documentairemaker/cameravrouw/editor die je zelf wilt zijn!

Wat vind jij van Audiovisueel Ontwerpen, de toffe opleiding van Sophie?

Wil jij net als Sophie dat jouw opleiding ook in de spotlights komt, omdat jij de tofste opleiding ever hebt? Kijk dan even hier en ontdek wat je moet doen! 

Bron tekst: Sophie
Bron beeld: Sophie