Beauty

SOS! Kalknagels!

Blote voeten! Hartstikke leuk natuurlijk als je mooie gezonde nagels hebt en er een leuk kleurtje op kunt dragen, maar sommige meiden hebben last van kalknagels. In Nederland hebben zo'n 100.000 mensen last van kalknagels, meestal krijg je er pas op oudere leeftijd last van, maar ook jonge meiden hebben last van kalknagels. Wat zijn het eigenlijk, hoe krijg je ze en niet geheel onbelangrijk, hoe kom je er vanaf?! Vandaag beantwoorden wij al deze vragen.


Bron beeld: Weheartit

Wat is een kalknagel?
In ons lichaam bevinden zich verschillende bacteriën. Die bacteriën zijn niet allemaal per definitie slecht, je hebt bacteriën nodig om je lichaam gezond te houden. Maar wanneer de balans verstoord raakt, kunnen sommige bacteriën doorgroeien en problemen veroorzaken. Datzelfde kan in de nagels van je vingers of tenen voorkomen. 

Dit wordt een schimmel/kalknagel genoemd. Een schimmelnagel is en verdikte, verkleurde en brokkelige nagel. Ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking heeft last van één of meerdere schimmelnagels. Meestal – in 98% van de gevallen – bevinden de kalknagels zich aan de voet.


Bron beeld: Weheartit

Wanneer heb je last van een kalknagel?
– Je nagels zijn broos
– De vorm van je nagel verandert
– Verkruimeling van de buitenranden
– Puin onder de nagel
– Verlies van de glans
– Verdikking van de nagel
– Witte of gele strepen
– De nagel komt omhoog uit het voetbed

Benieuwd naar hoe een schimmelnagel er écht uit ziet.. We vinden het beeld niet erg smakelijk, dus plaatsen het liever niet in dit artikel. Klik HIER als je het toch graag wilt zien.


Bron beeld: Weheartit

Wat is de oorzaak van kalknagels?
Kalknagels worden meestal veroorzaakt door een schimmelinfectie. Meestal raakt eerst de huid besmet met een schimmel en daarna de nagel. Je voeten kunnen bijvoorbeeld besmet raken in douche ruimtes, sportclubs, zwembaden en sauna's. In warme en vochtige ruimtes is de kans het grootst. 

Schimmelnagels komen meestal voor bij oudere mensen, zij hebben een 30x grotere kans op schimmelnagels.Een verklaring hiervoor is dat hoe ouder je wordt, hoe langzamer je teennagels groeien, hoe meer kans de schimmel heeft om de nagel te besmetten. Ook mensen met een verminderde weerstand hebben meer kans op kalknagels.


Bron beeld: Weheartit

Hoe kun je kalknagels behandelen?
Nu het belangrijkste, wat kun je het beste doen als je last hebt van kalknagels?

Het is allereerst belangrijk dat je bij een dokter laat vaststellen dat je last hebt van kalknagels. Er wordt dan een monster van je nagel gemaakt en dit wordt naar een laboratorium gestuurd, hierna kan worden vastgesteld worden of jij daadwerkelijk last hebt van een kalknagel.

Vervolgens kan de dokter je een zalfje voorschrijven. Is de schimmel hardnekkig, dan kan het zijn dat je een pilletje voorgeschreven krijgt. In het allerergste geval zal de dokter je nagel verwijderen, om verspreiding van de schimmel te voorkomen. Maar dit gebeurt echt alleen in de alle ergste gevallen.

Heb jij tips tegen kalknagels?

Bron: Gezondheidsnet.nl, huidziekten.nl

Pin je favoriete inspirerende afbeeldingen in Pinbook

Must reads 👀