Is een rijstwafel wel zo gezond?

Food door Emma

Op de redactie zitten we bijna altijd met een rijstwafel in onze hand (oké dat is overdreven, maar we zijn er dol op). Onder het mom van 'een rijstwafel is gezond' eten we er zo drie achter elkaar. Maar is een rijstwafel wel zo gezond? Girlscene ging op onderzoek uit.

De rijstwafel kent iedereen wel en ze zijn in elke supermarkt verkrijgbaar. Gewone rijstwafels bevatten weinig calorieën (zo'n 30 calorieën per stuk) en zijn glutenvrij. Ze bevatten verder meer dan 9 gram eiwit, 1,1 gram suiker, 2,2 gram vet waarvan 0,6 gram verzadigd vet en 3,3 gram voedingsvezels, dit is per 100 gram.


Bron

Rijstwafels hebben een gezond imago, maar is dat wel terecht? Rijstwafels bevatten dus weinig calorieën, maar ze bevatten relatief veel koolhydraten. Er zitten helaas weinig nuttige voedingsstoffen in zoals vezels en eiwitten. Daardoor vult een rijstwafel niet goed.

Een rijstwafel moet je dus meer als tussendoortje zien dan als volwaardige maaltijd. Wel kun je voor voedzaam beleg gaan. Denk aan:
- Plakje kipfilet met komkommer
- Humus met schijfjes avocado
- Hüttenkäse met tomaat
- Plakje gerookte zalm en komkommer
- Appelstroop
- Gekookt ei met tomaat
- Dun laagje pindakaas
- Schijfjes aardbei (en eventueel wat honing)


Bron

Kortom: een rijstwafel is op zichzelf niet per se gezond. Er zitten niet veel nuttige voedingsstoffen in en ze vullen niet. Wel bevatten ze weinig calorieën, maar dit geldt natuurlijk niet als je er meerdere van eet. Kies er daarom voor om een rijstwafel met voedzaam beleg te eten. Wij op de redactie zullen proberen om het bij twee rijstwafeltjes te houden...


Bron

Eet jij weleens een rijstwafel?

Bron: livestrong, rateyourburn