Lifestyle

Do's & Don'ts tijdens een sollicitatie

23

Solliciteren, of het nu voor een echte baan is, een bijbaan, of een stage.. Het blijft lastig! Wat kun je wel zeggen, wat kun je beter voor je houden? Wat moet je aan, wat kun je beter niet aantrekken.. Zoveel vragen! Heb jij binnenkort een sollicitatie of stagegesprek? Lees dan snel verder! Vandaag vertellen we je namelijk precies wat je wel en wat je niet moet doen tijdens een sollicitatie- of stagegesprek!


Bron beeld: Weheartit

Do’s tijdens een sollicitatie

♥Let op je lichaamstaal: Uit onderzoek van de Universiteit van Los Angeles is gebleken dat de impact van wat je zegt 7% afhankelijk is van wat je zegt, 38% van hoe je het zegt (intonatie) en 55% lichaamstaal. Hang dus niet in je stoel, geef mensen geen slap handje en probeer zelfverzekerdheid uit te stralen, hoe zenuwachtig je ook bent.

♥Zeg niet alleen: ‘leuk om u/je te ontmoeten’, maar straal het ook uit en kijk degene die het sollicitatiegesprek afneemt in de ogen aan als je het zegt.

♥Laat je handen zien. Verstop ze niet je zakken, onder je armen of onder tafel. Als je staat houd je ze netjes langs je zij, als je zit leg je ze op tafel. Uit onderzoek is gebleken dat je veel betrouwbaarder lijkt als je handen zichtbaar zijn.

♥Neem een professionele voicemail op. De kans is groot dat je gebeld wordt over een sollicitatiegesprek. Het is belangrijk dat je op je voicemail netjes overkomt. Dus zeg niet alleen je voornaam, maar ook je achternaam en vertel de beller netjes dat ze een bericht achter kunnen laten na de piep.

♥Zorg dat je niet teveel onzin online hebt staan. Natuurlijk mag je bloggen, Twitteren, Facebooken, maar foto’s waarop je dronken te zien bent, of teksten over drinken en seks en scheldwoorden zijn niet echt een goed visitekaartje.


Bron beeld: Weheartit

♥Verstuur een bedankje na het gesprek. Dit wordt in Nederland bijna niet gedaan, maar is in Amerika bijvoorbeeld wel gebruikelijk. Hiermee maak je echt het verschil. Stuur een berichtje met daarop een bedankje voor het gesprek. Verstuur binnen 24 een mail, of verstuur dezelfde dag nog een kaartje.

♥Voordat je aan je sollicitatiegesprek begint is het belangrijk om uit te vinden wat het bedrijf precies doet, je moet namelijk kunnen vertellen waarom je nu precies bij dit bedrijf wil werken/stage lopen. De kans dat je die vraag krijgt is namelijk 99% zeker en dan wil je natuurlijk niet met je mond vol tanden staan.

♥Een andere vraag die je kunt voorbereiden is: wat is jouw beste/slechtste eigenschap. Jouw beste eigenschap weet je natuurlijk het beste zelf, maar een slechte eigenschap moet je niet al te letterlijk nemen. Je kunt beter een goede eigenschap op een slechte manier uitleggen, bijvoorbeeld: “Mijn slechtste eigenschap is dat ik zo geïnteresseerd ben, dat ik het alleen nog maar daar over kan hebben.” Dit is voor een potentiële baas natuurlijk alleen maar goed, als jij je interesse voor je werk deelt met iedereen.

Don’ts tijdens een sollicitatie

♥Gebruik niet te veel loze woorden zoals ‘geweldig’ en ‘fantastisch’, maar probeer te omschrijven wat er nu zo geweldig of fantastisch is.

♥Ga niet onderuitgezakt zitten met je benen over elkaar en een ongeïnteresseerde uitdrukking op je gezicht. Het is fijn dat je je ‘thuis voelt’, maar het is belangrijk dat je een actieve houding hebt.

♥Kom niet binnen wandelen met je iPod-oortjes nog in je oren, je zonnebril op je hoofd en een overvolle tas. Het is belangrijk dat je vooral een nette en georganiseerde eerste indruk maakt.

♥Je telefoon aanlaten is een andere grote zonde. Zet het geluid uit en kijk er tijdens het gesprek niet naar. Dat moet voor een uurtje toch wel lukken?

♥Zeg niets slechts over eerdere stages of werkgevers. Ook al was je vorige werk/stage een hel, vertel dit niet tijdens je sollicitatie. Zeg liever iets als ‘Het was een ervaring, maar ik ben nu op zoek naar een nieuwe uitdaging’. Werkgevers houden van loyale werknemers en willen niet het idee hebben dat als jij ooit bij ze weg gaat, je slechte dingen over ze vertelt bij een ander bedrijf.


 

♥Vraag aan het eind van het gesprek niet hoe het gegaan is, hoe graag je dat misschien ook zou willen weten. Vraag liever wat de volgende stap is en wanneer je bericht zou kunnen verwachten.

♥Draag niet teveel make-up. Het is belangrijk dat je laat zien wie je bent, maar dit is niet het moment om te experimenteren met make-up. Een naturel make-upje is je beste optie.

♥Een kort rokje willen we je niet aanraden, blote schouders ook niet, hoe warm het ook is. Je hoeft niet in een mantelpakje op je gesprek te verschijnen, maar het is niet de bedoeling dat je veel vlees laat zien. Een diep decolleté is dus ook een no-go.

♥Kom niet te laat! De mensen die jouw sollicitatie afnemen hebben het waarschijnlijk erg druk, als ze dan hun tijd moeten verdoen met wachten op jou, is er een grote kans dat er al meteen een streep door jouw naam gaat. Moet je ver reizen en ben je bang te laat te komen? Neem dan een treintje eerder, zorg dat je er ruim van tevoren bent. Dat betekent overigens niet dat je een half uur te vroeg op gesprek moet komen.

♥Vraag tijdens je eerste gesprek niet direct naar het geld dat je gaat verdienen.

♥Tweet of Facebook niet over de sollicitatie die je zojuist gehad hebt, werkgevers kunnen dat niet op prijs stellen.

Heb jij nog tips voor meiden die binnenkort moeten solliciteren?

Bedankt voor de tip Lieke!

LOVE dit artikel
35 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

23 reacties

 • 4 jaar geleden Peej

  Hanidg...

  Heb bijna een gesprek!!

 • 5 jaar geleden Teenwolfer:)

  Bedankt voor de tips , Ik heb volgende week een sollicitatie gesprek bij de v&d dus met deze tips kom ik een stuk verder

 • 5 jaar geleden just me

  Heb net een paar sollicitatiebrieven op de bus gedaan, dus als er iets goeds uit komt kan ik deze tips goed gebruiken !

 • 5 jaar geleden CRYSTAL'X

  Ik heb me ook laten vertellen dat je niet speciaal voor een gesprek nieuwe kleding moet kopen, de meeste werkgevers hebben dit altijd wel in de gaten.

 • 6 jaar geleden SupremeBitch

  suheylamarseille

  Het is toch de keiharde waarheid, je naam word even gegoogled, en als ze jouw facebook of twitter vinden gaan ze daar even op kijken..

 • 6 jaar geleden suheylamarseile

  Ze gaan toch niet je facebook of twitter checken? Come on... Beetje privacy moet nog wel hoor...

 • 6 jaar geleden Fashi0nL0VER-xo

  Dankjewel ! dit kan echt helpen

 • 6 jaar geleden blondjeexx

  mijn goede slechte eigenschap is dat ik perfectionistisch ben.

  meestal vinden ze dit niet zo'n slechte eigenschap.

 • 6 jaar geleden Stark

  "Vraag in het eerste gesprek niet naar het geld dat je gaat verdienen"

  Nou, eig zou ik dit wel doen. Ik kom net van een stage af waarbij mss 99% dat niet heeft gevraagd waarna er nooit een woord over gerept is en ze in een onbetaalde stage terecht kwamen zonder dat ze dat wisten, terwijl ze ook ander aanbod hadden.

  Salaris is vaak een belangrijk onderdeel van jouw baan, ik vind het ook niet onprofessioneel om daar naar te vragen. Ik vind het een erg naar punt, maar als je het idee hebt dat er geen tweede gesprek gaat komen dan zou ik er echt wel naar vragen hoor.

 • 6 jaar geleden Onbekend

  E: Je uiterlijk is extreem belangrijk!

  nee je uiterlijk is totaal niet belangrijk maar je verzorging wel!

 • 6 jaar geleden angel

  Hier nog wat tips:

  -Ga niet al te netjes. Je moet wel gewoon netjes gekleed gaan, maar ook als jezelf. Draag je nooit hoge hakken? Trek dan lekker platte schoentjes aan! Draag jij je nagels altijd kort? Laat ze dan nu ook niet lang groeien.

  -Glimlach veel, maar niet nep!

  -Kijk een beetje naar het bedrijf waar je gaat solliciteren. in een bouwmarkt hoef je niet met een mantelpakje te komen.

  -Bereid je goed voor, zoek dus bijvoorbeeld info op over het bedrijf op internet, en vertaal dit in je eigen woorden

  - Spreek de 'afnemer' van het gesprek altijd aan met u, meneer of mevrouw. Ook al is hij/zij jonger als jou.

  - Begin met goede morgen/middag/avond meneer/mevrouw. En Eindig met Dank u wel voor het gesprek.

 • 6 jaar geleden Appelmoes

  Blijf altijd jezelf!

 • 6 jaar geleden Soepstengel

  Mijn sollicitatie gesprek ging voor mijn gevoel vet slecht. Ik wist niet wat ik moest antwoorden op goede en slechte eigenschappen. Aan het einde zei diegene waar ik een gesprek mee had ook nog dat er al hele goede op gesprek waren geweest dus ik was het al zowat vergeten toen hij belde dat ik wel aangenomen was. Vond het best grappig haha.

 • 6 jaar geleden ♡ Teen Idle ♡

  Super handige tips.

 • 6 jaar geleden Floor

  Haha mijn eerste sollicitatiegesprek faalde heel hard... Ik was namelijk anderhalf uur te laat omdat ik me verslapen had, maar ik ben toch nog aangenomen =D

 • 6 jaar geleden lOverstOned.

  handig! Kan ik dus echt wel gebruiken.

 • 6 jaar geleden NOYOUDONT

  ik ben aangenomen bij de jumbo, morgen eerste werkdag.. spannend !

 • 6 jaar geleden littlerosewoodliar

  Komt goed uit, heb morgen sollicitatiegesprek bij de Blokker! (:

 • 6 jaar geleden Manouk

  Hmm mijn tips dan:

  - Wees jezelf

  - Ik ging solliciteren bij een drogisterij Op = Op Voordeelshop, en wat ik aanhad waren m'n sneakers (All Stars) een spijkerbroek, een shirtje en een blazer. Niet té netjes voor mij. Je moet vooral als jezelf gaan.

 • 6 jaar geleden MORIARTY

  En zorg als het even kan voor relevante werkervaring. Toen ik een sollicitatie had voor een bijbaan op mijn hogeschool, had ik op mijn CV vermeld dat ik al 3x mee had geholpen bij een opendag. Zo wist degene die de sollicitatie afnam dat ik al ervaring met werken voor mijn hogeschool had en dat ik een harde werker ben (aangezien je ook alle stents zelf op moet bouwen e.d.).

  En daarom kreeg ik de baan en een klasgenootje niet. (ze namen maar 1 student per studie aan)

 • 6 jaar geleden E.

  Je uiterlijk is extreem belangrijk!

 • 6 jaar geleden xHeyStar

  Goede tips!

 • 6 jaar geleden TheBlondesBeauty

  Probeer sociaal over te komen

 1. 1