Lifestyle

Do’s & Don’ts tijdens een sollicitatie

Solliciteren, of het nu voor een echte baan is, een bijbaan, of een stage.. Het blijft lastig! Wat kun je wel zeggen, wat kun je beter voor je houden? Wat moet je aan, wat kun je beter niet aantrekken.. Zoveel vragen! Heb jij binnenkort een sollicitatie of stagegesprek? Lees dan snel verder! Vandaag vertellen we je namelijk precies wat je wel en wat je niet moet doen tijdens een sollicitatie- of stagegesprek!

Bron beeld: Weheartit

Do’s tijdens een sollicitatie
♥Let op je lichaamstaal: Uit onderzoek van de Universiteit van Los Angeles is gebleken dat de impact van wat je zegt 7% afhankelijk is van wat je zegt, 38% van hoe je het zegt (intonatie) en 55% lichaamstaal. Hang dus niet in je stoel, geef mensen geen slap handje en probeer zelfverzekerdheid uit te stralen, hoe zenuwachtig je ook bent.

♥Zeg niet alleen: ‘leuk om u/je te ontmoeten’, maar straal het ook uit en kijk degene die het sollicitatiegesprek afneemt in de ogen aan als je het zegt.

♥Laat je handen zien. Verstop ze niet je zakken, onder je armen of onder tafel. Als je staat houd je ze netjes langs je zij, als je zit leg je ze op tafel. Uit onderzoek is gebleken dat je veel betrouwbaarder lijkt als je handen zichtbaar zijn.

♥Neem een professionele voicemail op. De kans is groot dat je gebeld wordt over een sollicitatiegesprek. Het is belangrijk dat je op je voicemail netjes overkomt. Dus zeg niet alleen je voornaam, maar ook je achternaam en vertel de beller netjes dat ze een bericht achter kunnen laten na de piep.

♥Zorg dat je niet teveel onzin online hebt staan. Natuurlijk mag je bloggen, Twitteren, Facebooken, maar foto’s waarop je dronken te zien bent, of teksten over drinken en seks en scheldwoorden zijn niet echt een goed visitekaartje.


Bron beeld: Weheartit

♥Verstuur een bedankje na het gesprek. Dit wordt in Nederland bijna niet gedaan, maar is in Amerika bijvoorbeeld wel gebruikelijk. Hiermee maak je echt het verschil. Stuur een berichtje met daarop een bedankje voor het gesprek. Verstuur binnen 24 een mail, of verstuur dezelfde dag nog een kaartje.

♥Voordat je aan je sollicitatiegesprek begint is het belangrijk om uit te vinden wat het bedrijf precies doet, je moet namelijk kunnen vertellen waarom je nu precies bij dit bedrijf wil werken/stage lopen. De kans dat je die vraag krijgt is namelijk 99% zeker en dan wil je natuurlijk niet met je mond vol tanden staan.

♥Een andere vraag die je kunt voorbereiden is: wat is jouw beste/slechtste eigenschap. Jouw beste eigenschap weet je natuurlijk het beste zelf, maar een slechte eigenschap moet je niet al te letterlijk nemen. Je kunt beter een goede eigenschap op een slechte manier uitleggen, bijvoorbeeld: “Mijn slechtste eigenschap is dat ik zo geïnteresseerd ben, dat ik het alleen nog maar daar over kan hebben.” Dit is voor een potentiële baas natuurlijk alleen maar goed, als jij je interesse voor je werk deelt met iedereen.

Don’ts tijdens een sollicitatie
♥Gebruik niet te veel loze woorden zoals ‘geweldig’ en ‘fantastisch’, maar probeer te omschrijven wat er nu zo geweldig of fantastisch is.

♥Ga niet onderuitgezakt zitten met je benen over elkaar en een ongeïnteresseerde uitdrukking op je gezicht. Het is fijn dat je je ‘thuis voelt’, maar het is belangrijk dat je een actieve houding hebt.

♥Kom niet binnen wandelen met je iPod-oortjes nog in je oren, je zonnebril op je hoofd en een overvolle tas. Het is belangrijk dat je vooral een nette en georganiseerde eerste indruk maakt.

♥Je telefoon aanlaten is een andere grote zonde. Zet het geluid uit en kijk er tijdens het gesprek niet naar. Dat moet voor een uurtje toch wel lukken?

♥Zeg niets slechts over eerdere stages of werkgevers. Ook al was je vorige werk/stage een hel, vertel dit niet tijdens je sollicitatie. Zeg liever iets als ‘Het was een ervaring, maar ik ben nu op zoek naar een nieuwe uitdaging’. Werkgevers houden van loyale werknemers en willen niet het idee hebben dat als jij ooit bij ze weg gaat, je slechte dingen over ze vertelt bij een ander bedrijf.


 

♥Vraag aan het eind van het gesprek niet hoe het gegaan is, hoe graag je dat misschien ook zou willen weten. Vraag liever wat de volgende stap is en wanneer je bericht zou kunnen verwachten.

♥Draag niet teveel make-up. Het is belangrijk dat je laat zien wie je bent, maar dit is niet het moment om te experimenteren met make-up. Een naturel make-upje is je beste optie.

♥Een kort rokje willen we je niet aanraden, blote schouders ook niet, hoe warm het ook is. Je hoeft niet in een mantelpakje op je gesprek te verschijnen, maar het is niet de bedoeling dat je veel vlees laat zien. Een diep decolleté is dus ook een no-go.

♥Kom niet te laat! De mensen die jouw sollicitatie afnemen hebben het waarschijnlijk erg druk, als ze dan hun tijd moeten verdoen met wachten op jou, is er een grote kans dat er al meteen een streep door jouw naam gaat. Moet je ver reizen en ben je bang te laat te komen? Neem dan een treintje eerder, zorg dat je er ruim van tevoren bent. Dat betekent overigens niet dat je een half uur te vroeg op gesprek moet komen.

♥Vraag tijdens je eerste gesprek niet direct naar het geld dat je gaat verdienen.

♥Tweet of Facebook niet over de sollicitatie die je zojuist gehad hebt, werkgevers kunnen dat niet op prijs stellen.

Heb jij nog tips voor meiden die binnenkort moeten solliciteren?

Bedankt voor de tip Lieke!

Must reads 👀