Lifestyle

5 dingen die je nog niet wist over lichaamsvet!

26

Vet... Eigenlijk hebben we niet echt een beeld bij dit woord. Tja, we weten dat we niet te veel lichaamsvet willen hebben. Maar wist je dat lichaamsvet verschillende kleuren heeft? En dat vet effect heeft op je humeur? Dit en nog meer weetjes lees je hier!


Bron

Vet heeft verschillende kleuren
Volgens Talbott kan vet drie kleuren hebben: wit, bruin en beige. Grote kans dat jij in je hoofd hebt dat vet wit is. Wit vet slaat het extra vet uit ons eten op voor later. Dat was vroeger handig, als er bijvoorbeeld een hongerwinter was. Dan was die extra voorraad wel nuttig. Maar aangezien we nu makkelijk aan eten kunnen komen heeft het witte vet eigenlijk geen functie meer.

Bruin vet zorgt ervoor dat baby's en andere zoogdieren het warm hebben. Dit vet verbrandt vet en suiker uit het eten, en zet dat om in lichaamswarmte voor de baby. Een aantal jaar geleden kwamen onderzoekers erachter dat volwassen ook bruin vet hebben, maar dat het lastig te vinden is omdat er wit vet bij is gekomen. Bruin vet zit vooral tussen de schouderbladen en rond de ruggenwervel.

Er is ook vet met een kleur die tussen bruin en wit in zit, beige dus. Beige vetcellen en witte vetcellen stammen af van dezelfde soort cellen. Bruin vet heeft een andere stamboom. Maar net als bruin vet, verbrandt beige vet energie om warmte te maken. Beige vet is alleen niet zo actief als bruin vet.

Vet op je billen is gezonder dan buikvet
Als je voor de keuze stond of je meer vet op je buik of billen zou willen, dan zou je waarschijnlijk eerder kiezen voor vet op je billen. Dit blijkt ook gezonder te zijn. Buikvet is namelijk erg gevaarlijk. Vet op deze plaats wordt niet alleen als 'lelijk' gezien, maar het is ook actief weefsel. Het functioneert als een extra orgaan en produceert stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Het geeft vrije vetzuren af die je vermogen om het hormoon insuline goed te gebruiken kan verstoren. Een te hoge dosis aan insuline in het lichaam kan zorgen voor diabetes. Buikvet zorgt voor gezondheidsproblemen omdat het in de buurt van het hart, lever en andere organen gelokaliseerd is en waarbij de werking van deze organen extra belast worden.Bron

Eerst verbrand je calorieën, dan verbrand je vet
Voordat je vet verbrandt, verbrand je eerst calorieën. Hoe meer calorieën je verbrandt tijdens een work-out, hoe meer je een tekort creëert en daardoor zal je meer vet kwijtraken.

Vet beïnvloedt je humeur
Niks geeft ons een slechter humeur dan een paar extra kilo's op de weegschaal, maar het blijkt dat overmatig vet je ook écht een slechter humeur geeft. Vet activeert het hormoon 'cortisol' en wordt ook wel het stresshormoon genoemd.

Ook dunne en jonge mensen hebben cellulitis
Cellulitis is vet dat onder de huid zit. Mensen denken vaak dat vrouwen met overgewicht vaker last hebben van de sinaasappelhuid. Dit is niet waar, cellulitis is een aandoening waarbij gewicht en leeftijd geen rol spelen. Zo'n 90% van alle vrouwen krijgt er op een moment in haar leven mee te maken.

Wist jij dit al over vet? Of heb jij nog een weetje over vet dat hier nog niet tussen staat?

Pin je inspiratie op Pinbook

Bron: shape, diabetesfonds, ricardo-egido, cellulitis-fonds

LOVE dit artikel
11 meiden hebben deze blog geloved