Help, ik ben verbrand!

Lifestyle door Petra

Ken je het gevoel van een pijnlijke verbrande huid? Je huid is knalrood en ruw, en het lijkt wel alsof de stoom er vanaf komt. Zonnen is leuk, maar verbranden niet! Wees daarom niet al te zuinig met zonnebrand en gebruik de factor die bij je past. Ben je toch nog verbrand? Dan heeft Girlscene voor jou een paar tips om de verbrande huid wat te kalmeren.

zonnen
bron: imgur.com

♥ Pijnstillers
Heb je ontzettende last van pijn, zwelling van de huid en jeuk? Neem dan een aspirientje in. Je kunt om de vier uur twee aspirientjes innemen voor de ergste pijn.

♥ Verzachtend kompres
Maak een doek nat met koud kraanwater of doe er wat ijsblokjes in. Houd het voor 10-15 minuten tegen je verbrande plek aan en herhaal dit gedurende de dag. Zorg dat je het kompres om de paar minuten vervangt, want de doek zal snel warm worden door je huid.

vebrand
bron: Facebook.com

♥ Gebruik niet te veel zeep
Douchen met een verbrande huid kan erg pijnlijk zijn, vooral wanneer je normaal gesproken altijd een ruwe spons gebruikt. Laat deze spons dus even een keertje liggen en gebruik een zacht washandje. Doe ook niet al te veel zeep op het washandje, aangezien zeep de verbrande huid kan irriteren en uitdrogen. Gebruik een zachte zeep en spoel deze grondig af. Vermijd een bad in zeepwater of een bubbelbad.

♥ Zuiveringszout
Strooi een ruime hoeveelheid zuiveringszout in een lauw bad. Droog je niet af, maar laat de oplossing op de huid drogen.

♥ Magere melk
Melkeiwitten werken verzachtend. Om de huid te verzachten kun je één kop magere melk met vier koppen water mengen en doe er wat ijsblokjes bij. Doe een doek in het mengsel en leg het op je verbrande huid als een kompres. Laat het 15-20 minuten op je huid koelen en herhaal dit om de twee tot vier uur. 

melk
bron: Tumblr

Havermout
Havermout is ook erg verzachtend voor de huid. Het is alleen wat meer werk dan een kompres met koud water of magere melk. Strooi droge havermout op een kaasdoek of gaas en bind het dicht. Laat er vervolgens koud water over stromen en vang de vloeistof op. Gooi de havermout weg en gebruik de gevangen vloeistop voor een kompres. Herhaal de kompressen om de twee tot vier uur.

♥ Alternatief voor kompressen
Vind je het teveel gedoe om met kompressen in de weer te gaan? Dan kun je als alternatief een koud bad nemen. Het is belangrijk om de huid droog te maken door met een handdoek te deppen i.p.v. te wrijven.

♥ Azijn
Azijn helpt tegen pijn, jeuk en ontsteking. Meng één kop witte azijn in een bad koud water en de jeuk en pijn zal afnemen.

♥ Komkommer
Snij de komkommer in reepjes en leg ze op de verbrande huid. Laat het 15 minuten liggen en herhaal dit een paar keer per dag. Komkommer werkt verzachtend voor een verbrande huid. 

komkommer
bron: Tumblr

Gebruik een vochtinbrenger
Een kompres en een koud bad voelt erg aangenaam en het verzacht de pijn ook, maar helaas is dit maar tijdelijk en kan je huid er droger door worden. Het is daarom belangrijk dat je een vochtinbrengende crème of bodylotion aanbrengt.

♥ Houd je benen omhoog
Heb je last van verbrande benen en voeten, en zijn ze helemaal opgezwollen? Houd dan je benen omhoog, dit vermindert namelijk de zwelling.

♥ Drink veel water
Het is altijd al heel gezond om veel water te drinken, maar als je verbrand bent is het extra aan te bevelen. Water helpt namelijk om je lichaam en de huid te herstellen.

♥ Ga niet meteen de zon in
Het spreekt misschien voor zich, maar ga niet met een verbrande huid meteen weer de zon in! Wees ook voorzichtig met de schaduw, want zelfs in de schaduw kun je verbranden. Smeer je dus goed in met zonnebrand en zorg dat je in de schaduw zit als je toch graag naar buiten wilt. Het is ook aan te raden om een T-shirt aan te trekken als je bijvoorbeeld op je schouders verbrand bent.

zon
bron: Facebook.com

♥ Oppassen met blaren
Als je blaren hebt door het verbranden, dan ben je heel ernstig verbrand. Het is je aan te raden om dan naar je huisarts te gaan, zodat deze kan kijken of de huid niet al te erg beschadigd is.

Wat doe jij als je verbrand bent?

Bronnen: mens-en-gezondheid.infonu.nl, omaweetraad.com, natuurlijke-producten.com