Last minute studietips

Lifestyle door Redactie

De zon begint eindelijk te schijnen en alle leuke festivals staan voor de deur. Reden genoeg om spontaan te vergeten dat je ook nog moet leren voor je toetsen. En voordat je het weet heb je het uitgesteld tot de avond van tevoren. Oeps! No worries, met deze last minute studietips is er nog hoop!

Stap 1: focus
WhatsAppen met je BFF en die leuke boy checken op Facebook is natuurlijk veel leuker, maar nu zul je je echt moeten focussen op je toets. Sluit jezelf op in je slaapkamer en leg je mobiel, laptop en afstandsbediening van je tv in de woonkamer. Vind je het echt te moeilijk om afstand te nemen van je spullen, vraag dan of je ouders ze willen bewaken zodat je er niet toch stiekem bij kan. Nu er niets of niemand is om je af te leiden kun je die schoolboeken tevoorschijn toveren en aan het echte werk beginnen. Klaar voor de start, af!


Bron

Stap 2: scannen
Om alle hoofdstukken uitgebreid gaan lezen is het nu te laat. Daarom zul je de stof moeten scannen. Ga in vogelvlucht door de bladzijden heen en pik de hoofdonderwerpen er uit. Besteed daar wat meer aandacht aan en schrijf de belangrijkste punten op, zoals namen, jaartallen en formules. Op deze manier kun je ze later nog eens doornemen zonder het hele boek weer te moeten uitpluizen. Heb je onderin je kast nog oefenvragen en verkreukelde oude toetsen liggen?Glad strijken en goed doornemen! Check over welke onderwerpen er toen veel werd gevraagd, dikke kans dat die onderdelen weer terug komen.

Stap 3: snappen
Je kunt een onderwerp over en over lezen en naar je lesboek blijven staren, maar soms wil het er gewoon niet in. Ga niet in een hoekje zitten piekeren, maar ga op zoek naar een uitleg die je wél  begrijpt. Vooruit dan maar, je mag je laptop er even bij pakken, want op internet is altijd wel een duidelijke uitleg te vinden. Ook je vriendinnen of je ouders kunnen je hierbij helpen. Kijk ze even lief aan en vraag of ze het in ‘baby-taal’ aan je kunnen uitleggen of zelfs tekenen. Het klink een beetje suf, maar helpt echt! Vertel het daarna in je eigen woorden na en je weet zeker dat je het onder de knie hebt.


Bron

Stap 4: niet meer vergeten!
Door de stof persoonlijk te maken, onthoud je al die saaie tekst makkelijker. Maak daarom van al die lastige jaartallen, plaatsen en namen die je moet kennen een catchy liedje, gedichtje of zelfs een rap. Op deze manier maak je het voor jezelf ook nog eens ‘leuk’ om te leren. Zo’n liedje is eigenlijk een onzichtbaar spiekbriefje, die je in je hoofd kunt zingen. Kijk wel uit dat je niet tijdens de toets de slappe lach krijgt door je eigen gekke song.
Zelf ezelsbruggetjes verzinnen voor al die moeilijke rijtjes die je moet stampen, is nu ook een must. Neem bijvoorbeeld van elk woord de eerste letter en maak daar een grappige zin van. Als je tijdens je tentamen het zinnetje in je hoofd zegt, floept de rest er vanzelf uit. Handig!

Stap 5: ’s ochtends herhalen
Zorg ervoor dat je de avond van tevoren niet al te laat gaat slapen, want juist nu heb je die acht uur slaap hard nodig. Tijdens je slaap verwerken je hersenen namelijk wat je overdag hebt geleerd. Sta ’s ochtends een uurtje eerder op om nog een keer te herhalen wat je de vorige avond in je hoofd hebt gestampt. Mocht je kleine broertje zo vroeg al wakker zijn, trek hem dan weg voor de tv om je nog een laatste keer te overhoren.


Bron

En last but not least: blijf positief. Je kunt het!

*Wist je dat er uit onderzoek is gebleken dat op het laatste moment studeren juist goed werkt? Door de stress maken je hersenen stofjes aan, waardoor je alles beter onthoudt. Maarrrrrrr, dat is natuurlijk geen reden om nu telkens last minute te beginnen!


Bron

Heb jij nog een last minute studietip?

Bedankt voor het artikel, Heather!