Fashion

Kopen of laten?

Waar blijft je geld toch iedere maand? Hmm… Misschien komt het door dat gat in je hand ter grootte van een watermeloen en je kledingkast die aan alle kanten uitpuilt. De volgende keer dat je op het punt staat je euro’s over de balk te smijten, stel jezelf dan de volgende vragen om te checken of dit wel echt het moment is om een big time uitgave te doen.

Bestaat er een look-a-like?
Die Birkin bag hóórt gewoon aan jouw arm te bungelen. Maar bedenk dat als Birkin hem heeft, er in een andere winkel vast en zeker een kopie te krijgen is. Mét een kleiner prijsje eraan. Wil je toch echt een originele, denk er dan eerst heel goed over na. Want helaas maar waar, je kunt je geld maar een keer uitgeven en that’s it.


Bron

Waarom wil je het hebben?
Ben je een shop-a-holic die last krijgt van ontwenningsverschijnselen als je een dag niet hebt geshopt? Baal je dat je vriendinnen tassen vol leuke aankopen hebben en jij nog niks hebt gevonden? Of heb je ruzie met je boyfriend gehad en ben je aan het troostshoppen? Niet doen! Je wordt er in alle gevallen misschien even blij van, maar als je er later achter komt dat er geen cent meer op je rekening staat omdat je zo nodig iets moest scoren, voel je je alleen maar slechter.

Hoe graag wil je het hebben?
Als de verkoopster je de die skinny jeans al overhandigt zodra je een voet over de drempel hebt gezet, omdat je al vijf keer langs bent geweest, wil je hem blijkbaar echt graag hebben. En stel je eens voor dat hij bij je zesde bezoek opeens verkocht is… Tsja, dan kun je wel huilen dat je hem hebt laten liggen. Zou het je niet zoveel uitmaken als hij weg zou zijn? Dan moet je hem uit je hoofd zetten en verder kijken.

Heb je het echt nodig?
Weet wat je hebt! Heb je je oog op een mooi topje laten vallen, maar heb je er al acht die op dit exemplaar lijken? Ho, stop! Bedenk dan eerst of je hem wel echt nodig hebt. Vaak is het slimmer om in te pakken en weg te wezen en op zoek te gaan naar dat ene shirtje van je dromen die je nog niet hebt.


Bron

Is het een impulsaankoop?
Als je iets leuks ziet, koop het dan niet meteen, maar wacht een paar dagen. Krijg je die prachtige schoenen in die dagen niet meer uit je hoofd en duiken ze ’s nachts op in je dromen? Dan vind je ze wel heel mooi en zijn ze het geld waard. Ben je ze na een uur vergeten omdat je alweer een ander leuk paar hebt gespot, dan is het maar goed dat je ze niet meteen hebt gekocht. In plaats van al die goedkopere impulsaankopen die ergens onderin je kast verdwijnen, kun je beter sparen voor een mooi duurder item. Daar ben je dan veel blijer mee.

Past het bij de rest van je kledingkast?
Bedenk tijdens het passen alvast waar je je aankoop bij wilt dragen. Heb je in je hoofd meteen al tien setjes samengesteld waar het leuk bij zal staan, dan mag hij mee naar huis. Als er niks in die overvolle garderobe van je hangt waar je het bij zou kunnen dragen, dan is het een no-go en kun je het beter laten liggen. Op naar de volgende winkel!


Bron

Hoe vaak ga je het dragen?
Bedenk voordat je overgaat tot de koop eerst hoe vaak je het gaat dragen. Kosten die vette sneakers 100 euro en draag je ze wel honderd keer, dan kosten ze per keer eigenlijk maar 1 euro. Nou, een koopje! Maar als je dat jurkje van 200 euro alleen op de bruiloft van je tante gaat dragen en misschien ooit nog eens naar de verjaardag van je oma, dan kost hij eigenlijk 75 euro per keer dat je hem draagt. Oei! Misschien toch een ander jurkje?

Op = op
Koop alleen iets als het helemaal perfect zit. Als je maat er niet is, dan is het niet meant to be en ligt jouw droomaankoop ergens anders op je te wachten. Koop geen te kleine spijkerbroek in de hoop dat hij op een dag wel zal passen. Een bikini die drie maten te groot is, is ook geen slim idee, want voor je het weet drijft hij ergens aan de andere kant van het zwembad. En hoe mooi die hot pink pumps ook zijn, als ze te klein zijn zul je afscheid moeten nemen. Want helaas, je voeten zullen echt nooit krimpen. Weet je zeker dat het de aankoop van je leven zou zijn geweest en moet je een traantje wegpinken terwijl je de winkel met knikkende knieën verlaat, dan kun je altijd nog vragen of ze het artikel voor je willen bestellen.


Bron

Heb jij nog een tip?

Bedankt voor het artikel, Heather!

LOVE dit artikel
18 meiden hebben deze blog geloved