Lifestyle

Eerste hulp studiekeuze

Robert Pattinson of Liam Hemsworth? Daar kom je nog wel uit. Maar een studiekeuze maken is heel andere koek. De één weet al jaren welke opleiding ze wil volgen en de ander komt er maar niet uit. Journalistiek? Of nee, toch liever geneeskunde? Hellup, een studie kiezen is zo  moeilijk! Om je een beetje op weg te helpen heeft Girlscene speciaal voor jou een stappenplan opgesteld.

1. Ken jezelf
Om de beste keuze te maken, moet je natuurlijk weten wat je in huis hebt en waar je interesses liggen. Wie ben je, wat kun je en wat vind je leuk? Ga na wat je de afgelopen jaren hebt gedaan. Schrijf je al super lang met plezier voor de schoolkrant? Denk dan eens na over een journalistieke opleiding. Ga je na elke sportdag met een grote trofee naar huis, dan is een sportopleiding misschien wel iets voor jou. Heb je een hekel aan lezen? Kies dan vooral niet voor een taalstudie. Ga voor iets wat je leuk vindt, dan volg je straks je studie met plezier.

Weet je niet zo goed waar je talent ligt? Stel jezelf dan de volgende vragen:
– Waarin ben je beter dan je klasgenoten?
– Wat zeggen vrienden en familie over je?
– Wat zijn je hobby’s en waar heb je het meeste plezier in?


Bron

2. Oriënteren
Maak het jezelf lekker comfortabel op de bank, kopje thee erbij en beginnen maar. Zorg er voor dat je niet over een uur alweer met die leuke boy hebt afgesproken, maar je de hele middag de tijd hebt om je rustig in studies te verdiepen. Surf heel het internet af en bekijk welke studies er allemaal bestaan. Er zijn zoveel verschillende vervolgopleidingen, dat je vast en zeker dingen tegenkomt waarvan je niet wist dat ze bestonden.
Een studiekeuzetest is ook een handig hulpmiddel bij het oriënteren. Internet staat vol met testen waarbij je vragen moet beantwoorden over je interesses. Als uitkomst krijg je een aantal studies die bij jou passen. Let er wel op dat de test veel vragen heeft, de uitslag een uitgebreid verslag is en er een duidelijke uitleg bij staat. Dat pas weet je zeker dat je een betrouwbare test voor je hebt.

3. Selecteren
Pfoe, het zweet staat op je voorhoofd en je ogen branden van het staren naar je computerscherm, maar nu weet je wel welke opleidingen er allemaal zijn. Tijd om een lijstje te maken van de studies die het beste bij jou passen en je het leukste lijken. Kies er vier of vijf, maar niet meer. Anders maakt je het te moeilijk voor jezelf.

4. Verdiepen
Verzamel nu zoveel mogelijk informatie over de gelukkige studies die op jouw lijstje staan. Pluis de websites helemaal uit en vraag brochures aan. Hoe meer info, hoe beter! Kijk ook rond in je omgeving of er iemand is die je kent die de studie doet of heeft gedaan.Misschien heeft je buurjongen toevallig ook die toffe communicatie opleiding gedaan of blijkt de zus van je bff de toneelopleiding te doen waar jij je oog op hebt laten vallen. Zij kunnen je er dan meteen meer over vertellen.

Ook al heb je alle informatie van de wereld en lijkt het de perfecte studie, een opleiding is in real-life vaak anders. Geef je daarom online meteen op om een dagje mee te lopen. De meeste opleidingen bieden deze mogelijkheid aan en zo kun je meteen proeven hoe het  is om daar te studeren.


Bron

5. Open dagen
Zo, alle voorbereidingen zijn gedaan en je bent ready to go! Op naar de open dagen van jouw gekozen opleidingen. Die mag je echt niet missen, want zo kun je veel te weten komen over de studie. Ga naar presentaties en bekijk het gemaakte werk van de studenten. Onthoud wel dat elke school jou natuurlijk graag als leerling wil hebben en op een open dag dus hard hun best doen om alles zo aantrekkelijk mogelijk te laten lijken. Pak daarom een student bij de kraag en brand erop los met je vragen, want alleen hij of zij weet hoe de studie echt is. Deze vragen mogen in ieder geval niet ontbreken:

– Hoeveel tijd ben je kwijt aan je studie?
– Vallen er vaak lessen uit?
– Sloot de studie bij je verwachtingen aan toen je begon?
– Krijg je veel begeleiding of is alles je eigen verantwoordelijkheid?
– Hoe ziet een schooldag eruit? En de roosters?
– Hoe zit het met de voorzieningen zoals een bieb, kantine en studieruimtes?
– Hoe zijn de leraren en zijn ze ook buiten de lessen te bereiken?
– Hoe zit het met de aanwezigheidsplicht? Het klink misschien heel leuk als die er niet is, maar daar moet je wel goed mee om kunnen gaan. Je wilt niet in de problemen komen met je tentamens.

Jij hebt dan wel je eigen lijst met voorkeurstudies, maar het kan ook nuttig zijn om met een vriendin mee te gaan (en andersom). Wie weet blijkt de studie dierenassistent onverwachts wel helemaal jouw ding te zijn. You never know!


Bron

6. Nadenken
Neem de tijd om goed na te denken en die overdosis informatie die je binnen hebt gekregen tot je door te laten dringen. Maak vervolgens van elke opleiding een lijstje met voor- en nadelen. Ga vooral niet spontaan stofzuigen voor je ouders en andere dingen doen om onder deze moeilijke keuze uit te komen, want dit is nou eenmaal een beslissing die je moet nemen.
Blijf je maar twijfelen? Houd de volgende vragen dan in je achterhoofd. Kun je ze met ‘ja’ beantwoorden, dan zit je goed.

– Ben ik hier over een paar jaar nog steeds happy mee?
– Is de reden om het niet te doen, dat ik het eng vind?
– Voelt het goed?
– Wil ik dit echt helemaal zelf?
– Krijg ik er spijt van als ik het niet doe?
– Ben ik bereid er echt 100% voor te gaan?

7. Kiezen
Jaja, het is zover: nu moet je de winnende studie uitkiezen. Je kunt je ouders en vriendinnen om advies vragen, maar uiteindelijk is het up to you om de knoop door te hakken. Succes!

Tussenjaar
Kom je er echt niet uit? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om een tussenjaar te houden. Je kunt lekker wat cash bijverdienen door een jaartje te werken, of je kunt op reis gaan. Ga als au-pair naar Italië om de Italiaanse taal onder de knie te krijgen, of maak helemaal geen plannen en ga met je backpack de wereld rond. En wat dacht je van een geweldige ervaring als vrijwilliger in Afrika? Zo heb je een jaar lang de tijd om er achter te komen welke studie echt bij jou past.


Bron

Weet jij al wat je gaat studeren?

Bedankt voor het artikel, Heather!