Wat kunnen jouw menstruatiekrampen betekenen?

Lifestyle door Petra

Ongesteld zijn is echt geen pretje! De menstruatiekrampen die we er gratis bij krijgen zijn misschien nog wel het vervelendst. Maar wat betekenen deze krampen eigenlijk en wanneer moet je je zorgen gaan maken dat er misschien iets meer aan de hand is? Girlscene heeft het voor je uitgezocht!

♥ Normale krampen
Dit zijn krampen die je voelt in je onderbuik. Het is meestal een milde pijn en kan een paar uur duren.

buikkramp
Bron: Facebook

♥ Cysten
Als je zware krampen hebt in combinatie met hevige bloedingen kan er een kans zijn dat je misschien cysten hebt. Dit komt erg vaak voor bij vrouwen. Raadpleeg je arts als je denkt dat je hier last van hebt.

Gesprongen follikel
Wanneer je een scherpe kramp voelt kan dit komen doordat er een follikel gesprongen is. Dit is een normaal proces in het lichaam. De follikel springt namelijk tijdens de ovulatie, zodat de eicel uit het follikel verdwijnt. Het follikel is een stimulerend hormoon in de baarmoeder.

Ben & jerry
Bron: mmmmatildas.blogg.se

♥ Endometriose
Als je erge pijn voelt tijdens het vrijen, of als er bloed zit tussen je ontlasting of urine, kan dit erop wijzen dat je last hebt van endometriose. Bij endometriose nestelen baarmoederslijmvliescellen zich buiten de baarmoeder. Bij de menstruatie komt er namelijk niet alleen bloed naar buiten, maar loopt er ook altijd wat bloed via de eileiders terug de buikholte in. In dit bloed zitten afgestoten endometriumcellen en deze dwarrelen onderin de kleine bekken neer. De meeste cellen zijn dood en worden opgeruimd door het lichaam, maar levende cellen kunnen zich gaan hechten aan het buikvlies of aan het oppervlak van organen zoals baarmoeder, eierstokken, eileiders, blaas, urineleiders, endeldarm en blinde darm. Als de baarmoederslijmvliescellen zich dus buiten de baarmoeder hebben genesteld wordt dit endometriose genoemd. Je kunt het beste even langs je huisarts gaan als je denkt hier last van te hebben.

♥ Eileiderontsteking
Je kunt ook erge kramp krijgen als je eileiders zijn ontstoken. Eileiders kunnen ontsteken door een cyste of een andere infectie. Ontstoken eileiders zorgt voor een pijnlijke ovulatie en buikkrampen. 

buik
Bron: Tumblr

PID (pelvic inflammatory disease)
PID is een ontsteking van de organen in het kleine bekken. Dit kan ontstaan als bacteriën van buiten de baarmoeder de eileiders weten te bereiken en daar een ontsteking veroorzaken. De kans is groter dat dit tijdens de menstruatie gebeurt omdat de baarmoedermond minder hecht is gesloten. PID kan extreme kramp veroorzaken het is een terugkerende of chronische ziekte.

Heb jij vaak last van hevige buikkrampen?

Bronnen: cosmopolitan.com, mens-en-gezondheid.infonu.nl, endometriose.nl en gezondheidsnet.nl