Girlpower deel 1: zo verdedig je jezelf!

Lifestyle door Petra

Helaas komt het heel vaak voor dat meiden vaak het slachtoffer zijn van geweld. 's Avonds kun je al niet meer alleen over straat, omdat er gewoon een kans bestaat dat er iets vervelends gebeurd. Mensen denken vaak dat ze in zo'n situatie hulpeloos zijn of durven gewoon niks te doen uit angst. Girlscene heeft tips gevonden, zodat jij jezelf kunt verdedigen in een uit de hand gelopen situatie.

Het is allereerst belangrijk dat je gevaarlijke situaties uit de weg gaat. Fiets dus niet in je eentje 's avonds laat over straat. Je kunt beter iets eerder naar huis gaan als je alleen moet, of zorg ervoor dat je met vrienden of vriendinnen mee kunt reizen als je uit bent geweest. Een situatie vermijden is veel beter dan dat er iets eventueel iets ergs met je gebeurt. Nu moet je er natuurlijk niet altijd vanuit gaan dat er iets met je gaat gebeuren, we willen je ook niet bang maken, maar het is wel heel fijn als je jezelf weet te verdedigen als je wordt aangevallen. Let op, de onderstaande technieken moet je alleen toepassen als je in een noodsituatie zit!  

Wees niet bang om jezelf te verdedigen
Er zijn verschillende manieren om je aanvaller pijn te doen. Wees absoluut niet bang om iemand aan te vallen als je zelf aangevallen wordt! Je kunt er beter alles aan doen om jezelf in veiligheid te brengen. Er zijn genoeg technieken waardoor je jouw aanvaller pijn kunt doen, zodat je misschien kunt vluchten. Ongeacht hoe groot en hoe sterk de aanvaller ook is! 

Zelfverdedigig
Bron: Tumblr

Slaan met je handpalm
Je kunt de aanvaller op verschillende manieren slaan. Zo kun je met je handpalm een klap uit delen. Let hierbij op dat je je arm recht houdt en je elleboog op slot zet. Op deze manier kun je harder slaan dan met een gebogen elleboog. Buig je pols recht naar achter en buig ook je vingers een beetje. Je slaat uiteindelijk met de onderkant van je handpalm. Om zo effectief mogelijk te slaan is het belangrijk dat je zo hard mogelijk slaat. Draai met je heupen met de slag mee. Oefen dit net zo lang tot dat je dit goed kan. Met deze slag kun je op het gezicht mikken of op zijn middenrif of kruis.  

Als je in zijn gezicht wilt slaan stap je met één been een stap naar voren en breng je je hand zo snel mogelijk omhoog met zo veel mogelijk kracht. Sla met je open handpalm tegen de neus van de aanvaller. Als je dit op de juiste manier doet kun je de aanvaller een gebroken neus slaan. Als je de aanvaller in zijn middenrif wilt slaan is het belangrijk dat je je focust op het gebied vlak boven zijn ribbenkast. Als de aanvaller een overhemd aan heeft is dit ongeveer ter hoogte van de derde bovenste knoop. Als hij je probeert te pakken stap je weer met één been een stap naar voren terwijl je met een stijve arm boven zijn ribbenkast slaat. Als je deze klap hard genoeg uitvoert, zal hij geen lucht meer krijgen en op de grond vallen, waardoor je kunt ontsnappen. 

Self defence
Bron: Tumblr

Mocht de aanvaller je al hebben vastgepakt, is het vaak lastig om hem nog in het gezicht of in zijn middenrif te slaan. Je hebt hier dan niet meer genoeg ruimte voor. Je kunt er dan het beste voor kiezen om hem in zijn kruis te slaan. Zwaai je arm langs je lichaam en versterk de zwaai door je heupen iets naar voren te draaien. Mep hem vervolgens rechtsreeks in zijn kruis. Je kunt bij deze klap het beste met je vingers naar beneden slaan, zo is het oppervlakte waarmee je de aanvaller raakt groter.  

Slaan met je elleboog
Met je elleboog kun je harde slagen en stoten uitdelen. Er is namelijk geen ander gedeelte van je lichaam waar je zo hard mee kunt slaan zonder jezelf pijn te doen. Door je heupen een klein beetje mee te bewegen voeg je meer kracht aan de slag toe. Als de aanvaller je van achteren vastgrijpt, kun je een stoot met je elleboog uitdelen in zijn ribben, maag of kruis. Hoe sneller je je elleboog zwaait, hoe harder de klap zal zijn. Grijpt de aanvaller je van de zijkant vast, zwaai dan je elleboog opzij en iets naar achter. Je kunt hierbij op zijn gezicht of middenrif mikken. Als de aanvaller zijn armen om je lichaam proberen te slaan, kun je jezelf verdedigen door je elleboog omhoog te zwaaien zodat je hem een stoot in zijn gezicht geeft.  

Heb jij nog tips om jezelf te verdedigen tijdens een noodsituatie?

Bedankt voor de tip Romée! 
Bron: cursus-zelfverdediging.nl