Lifestyle

Wat te doen bij hevige menstruatiepijn?

67

Het is heerlijk om een meisje te zijn! We kunnen ons urenlang bezig houden met optutten en ook is het heerlijk om te shoppen met vriendinnen. Maar ongesteldheid is ook iets wat erbij hoort en dit is totaal geen feestje! Eetbuien, heftige pijn en stemmingswisselingen. Hoe komen we hier nou eigenlijk vanaf? Girlscene heeft het voor je uitgezocht, zodat je deze periode hopelijk wat comfortabeler doorkomt!

De één heeft minder last van menstruatiepijn dan de ander. Maar sommige meiden kunnen er ook echt heel ziek van zijn. Naast de pijn kun je koorts krijgen, last hebben van vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid. Ook zijn er meiden die het niet eens een uur volhouden zonder door te lekken. Dit is natuurlijk erg vervelend, want we willen allemaal het liefst dat we onze dag net zo makkelijk door kunnen komen als ieder ander! Girlscene heeft voor jou een paar tips op een rijtje gezet, zodat jij deze vervelende dagen wat makkelijker door kunt komen. 

♥ Gebruik ibuprofen om het bloedverlies te verminderen
Als je last hebt van enorme bloedverlies tijdens je menstruatie en jij dus behoort tot één van de meiden die snel doorlekt, kun je ibuprofen slikken. Ibuprofen zorgt er namelijk voor dat het bloedverlies afneemt. Het zorgt ervoor dat er minder bloedstolsels gevormd worden in de baarmoeder. Wanneer er bloedstolsels in de baarmoeder ontstaan, zal het bloedverlies juist toenemen, zodat de stolsels mee naar buiten stromen. Het bloedverlies kan met behulp van ibuprofen wel één derde tot de helft afnemen! Neem in de hevigste dagen van je menstruatie driemaal een tablet van 400 mg. Het is niet de bedoeling dat je onnodig medicijnen gaat gebruiken, dus mocht je geen last hebben van extreem bloedverlies of extreme pijn, neem dan ook geen ibuprofen in! Want goed voor je lichaam is dit natuurlijk niet.

♥ Gebruik warmte tegen de pijn
Als je veel last hebt van pijn in je buik of in je rug tijdens je menstruatie, dan kun je deze pijn verzachten door er een warme kruik tegenaan te houden. Neem even de tijd om bij te komen van de pijn. Maak het jezelf comfortabel en duik even lekker in de bank met een dekentje en een kop thee. 

♥ De pil
Het gebruik van de pil kan ook een goede oplossing zijn om je menstruatieklachten te verminderen. De pil zorgt er namelijk voor dat menstruaties regelmatiger worden en je minder bloedverlies en pijn zal hebben tijdens je menstruatie. Toch zijn er ook veel meiden die liever de pil niet slikken voor de bijwerkingen die het met zich mee brengt. De nieuwe pil Qiara beweert veel minder bijwerkingen te hebben.

♥ Zorg voor de juiste maandverband of tampons
Er zijn veel verschillende soorten tampons en maandverband te koop. Zorg dat je ook veel varianten thuis hebt liggen voor als je opeens hevig bloedverlies hebt. Vooral voor 's nachts kan het je een veilig geven als je dikke maandverband gebruikt.  

Tips tegen eetbuiten tijdens je menstruatie
Veel meiden hebben tijdens hun menstruatie ook last van eetbuien. We voelen ons nou eenmaal extra zielig, omdat we ongesteld zijn en we kunnen dit dan ook wel voor elk dingetje als smoesje gebruiken. Eetbuien zijn heel normaal rond je menstruatie, maar zorg ervoor dat je het niet gaat overdrijven. Eet bijvoorbeeld alles in bakjes. Als je trek hebt in chips, neem dan niet de hele chipszak mee naar je kamer, maar doe het in een bakje en geniet ervan door het langzaam te eten. Als je langzaam eet, zul je ook eerder vol zitten en kom je uiteindelijk minder snel aan in tegenstelling tot snel eten. 

Wil je juist jouw gezonde levensstijl ook behouden tijdens je menstruatie? Ruil de ongezonde snacks dan in voor een gezonde snack! Als je hierna maar steeds trek blijft hebben, kan het ook zo zijn dat je gewoon dorst hebt. Drink daarom dus ook voldoende. Een hongergevoel wordt namelijk ook heel snel verward met dorst.  

En bovenal, moeten we niet al te streng zijn tijdens de dagen dat we ongesteld zijn. Een stukje chocola op zijn tijd hoort er gewoon bij en wees even extra lief voor jezelf!

Bedankt voor de tip Sarah!  

Beeld: iStock

LOVE dit artikel
27 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

67 reacties

 • 3 jaar geleden kusnmfsxo

  . Als k op school zit mag k vaak ni naar de wc en dat s zo stom 😭. Van sommige docenten mag k wel, maar dan moet k mn tas in het lokaal laten. Fml 😫. Tijdens mn menstruatie heb k ook zin in niks, kwil dan ni eten enzo. Als k één beweging maak .. oei.. 😐

 • 3 jaar geleden Emma Apon

  Ik heb nu echt hele erge pijn in mijn onderbuik en rug ben moe en misselijk en er is geem paracetamol of iets wheeeee

  Ik heb zo veel pijn en juist geen zin in eten

  Hoe komt dat en wat moet ik doen?? 😭

 • 4 jaar geleden sweetmuziek

  Late reactie maar ik heb altijd last bij de menstruatie 😣 buikpijn , duizelig, rugpijn en moe. Ik neem geen rare dingen in. Wat ik doe is gwn een asprintje innemen en dan na een half uur merk ik niks meer. En het werkt bij mij gwn 2 tot 3 uur en daarna kan je gwn er weer eentje innemen werkt goed en is super goedkoop

 • 4 jaar geleden sweetmuziek

  Late reactie maar ik heb altijd last bij de menstruatie 😣 buikpijn , duizelig, rugpijn en moe. Ik neem geen rare dingen in. Wat ik doe is gwn een asprintje innemen en dan na een half uur merk ik niks meer. En het werkt bij mij gwn 2 tot 3 uur en daarna kan je gwn er weer eentje innemen werkt goed en is super goedkoop

 • 4 jaar geleden Jana de Graaf

  Als. Je er eeg veel last van heb neem dan de prilpil

 • 4 jaar geleden Janneke

  Behoefte aan chocolade kan trouwens een indicatie zijn dat je een tekort hebt aan magnesium. Kan trouwens ook in de vorm van een celzout, magnesium phosphoricum. Werkt sowieso erg ontstpannend.

 • 4 jaar geleden Janneke

  Magnesium kan enorm helpen maar dan wel in de vorm van citraat bijvoorbeeld, geen oxide, die werkt eerder laxerend. Vitamine D kan ook helpen. Ibuprofen is juist een rotmiddel, werd zelf elke 2 weken ongesteld.

 • 4 jaar geleden Ouiam Ouari

  chocolade is goed tijdens je menstruatie heb ik gelezen

 • 4 jaar geleden anoniempjex.x.x

  help ik heb een probleem:

  Ik kan mijn tampon niet meer inbrengen omdat de binnenkant van mijn vagina opgezwollen en droog is..

  Hoe kan dit heeft iemand dit ook ooit meegemaakt?

  Groetjes een supergestresst meisje

 • 4 jaar geleden Anoniempje

  wat bij mij heel goed werkt altijd is een of twee tabletjes aleve feminax, t is een pijnstiller en helpt tegen de krampen en de rugpijn en het werkt 8 tot 12 uur, je kan het gewoon kopen bij de kruidvat en andere drogisterijen.

 • 5 jaar geleden Lily

  Neem dan Naproxenatrium. Als ibuprofen niet goed is.

 • 5 jaar geleden TryingToBeMyself

  Hmm, als ik de reacties lees valt het bij mij volgens mij nog wel mee. Ik heb wel buikpijn en ben chagrijnig enzo, maar met een paracetamol gaat het meestal wel.

 • 5 jaar geleden Winchesterlady

  Chocolaaa ♡_♡ alleen het is zoo irritant als jongens het zoo grappig vinden als een meisje "chagrijnig" is om te zeggen geef haar chocola ze is ongesteld.

 • 5 jaar geleden Amar

  hm ik ga de ibuprofen maar is proberen. Ik heb er altijd veel last van en ik verlies veel te veel bloed, ik ben ook al een paar keer flauw gevallen door het bloedverlies (op school :d) de pil wil ik ook wel proberen maar wat zijn er voor bijwerkingen dan..?

 • 5 jaar geleden Heyq

  Het is nu 2:20 en ik kan niet slapen het doet zo'n pijn!!

 • 5 jaar geleden SoShyMe

  Ik ben echt ziek gewoon. Woensdag was ik nog niet ongesteld, dacht ik.

  Ik had een frans pw en ik kreeg ineens ziek veel buikpijn. Ik dacht miss word ik ongesteld. Toen bewoog ik en het was.. niet fijn..

  Ik dacht dat ik dus bloed verloor. Na ongeveer 10 minuten verging ik van de buikpijn, en dacht dat word een 1! Toen werd ik helemaal duizelig, viel half flauw, en toen vroeg de docent of het wel ging.

  Toen ben ik de klas uitgelopen met een vriendin, en toen viel ik op de grond, mn benen leken wel botloos! Ik dacht echt dat ik dood ging zoveel pijn. Gekotst, gehuild, geschreeuwt, ik dacht zeg maar dag met je handje.. Toen ben ik naar huis gegaan.

  Ik heb twee ibuprofen genomen, en mn moeder kwam even over mn hoofd aaien, toen viel ik in slaap en toen was het beter.

  Maar ben nogsteeds helemaal niet lekker.

  Al drie dagen thuis Als het zo heftig blijft? Moet ik dan aan de pil??

 • 5 jaar geleden Kris

 • 5 jaar geleden oona

  ik lig nu wakker van de pijn...niks helpt....ik dacht: mss heeft girlscene tips.....maar het werkt allemaal niet..... en ik ben als ongesteld sinds mn 10e.... ik voel me vreselijk....kan de slaap niet vatten...

 • 5 jaar geleden little_me

  ik heb altijd last van misselijkheid , moe en duizelig...

 • 5 jaar geleden Rood vogeltje

  Tip. Slik gewoon de pil door... Geen ongesteldheid dus geen gedoe.

  Mijn gynaecoloog heeft het zelf voorgesteld omdat ik zoveel last had, ik dacht dat het kwaad kon altijd door te slikken, maar dat was niet waar. Toch top ik zelf een per drie maanden. Weet ik ook dat ik niet zwanger ben.

 • 5 jaar geleden fashionmonkey

  ik kan niet slapen door mijn regels en heb juist nog moeten overgeven heb al verschillende pijnstillers geprobeerd perdofemina,nurofen,dafalgan helpen allemaal niet.En ergste is dat ik het 7of 8 dagen aan een stuk heel hard heb

 • 5 jaar geleden disfordangerous

  Chocola is men vriend tijdens mijn ongesteldheid maar OEEEF. DIE VERSCHRIKKELIJKE BUIKPIJN AAAAARGH, niks helpt, kruiken ook niet enz

 • 5 jaar geleden 1DsPerfectionn_

  De eerste en tweede keer had ik er echt geen last van maar daarna wel Maar gelukkig ben ik pas op mijn 15e geworden x

 • 6 jaar geleden Anna

  ik haat eten tijdens mn mestruatie ik krijg geen hap door me keel ...

 • 6 jaar geleden love_music

  ik vind ongesteld echt verschrikkelijk!!! ik ben bloed chagrijnig. meestal reageer ik dat af op me vader het enigste wat voor mij helpt is met vriendinnen leuke dingen doen of CHOCOLA eten

 • 6 jaar geleden Peej

  Zoo gek..

  Ik kan als ik ongesteld ben niet eens warme chocolademelk of ijs eten!

  Heeeeel warme/koude dingen krijg ik pijn van

 • 6 jaar geleden Margo

  Ik vind de mestruatie ook verschrikkelijk ! ik heb het a vanaf mn 11e en het doet bij mij echt zeer ;c, altijd een zere rug, dikke buikkrampen, en hoofdpijn! ik kijk er altijd weer tegenop en dat doorlekken heb ik ook , ik kan amper een maandverband in want dan gaan het al mis, maarja de ibroprufen helpt mij hierdoor !

 • 6 jaar geleden FrederiqueS

  Voor velen valt het ook hartstikke mee hoor! Ik heb er zelf nooit last van, gewoon een dag als alle andere dagen. En eetbuien heb ik altijd

 • 6 jaar geleden Thebrunetteandthebeast

  En nu heb ik al helemaal geen zin in die eerste menstruatie ...

 • 6 jaar geleden Anja

  De beste tip is: Neem een Mirena-spiraal! Ik word niet meer ongesteld dus heb al die vervelende poespas niet En als ik kinderen wil, laat ik em gewoon verwijderen! ben er mega blij mee

 • 6 jaar geleden ilovemylife

  Ik heb hele erge last van pijn en steken in mijn rug, ik neem meestal een paracetamol maar dat helpt vaak niet of maar voor even.

 • 6 jaar geleden Sabiena

  ik leef op zware pijnstillers van de dokter, en de pil. #thanks

 • 6 jaar geleden boo ♥

  De eerste dag of paar uur zijn het ergst. Mijn rug lijkt te breken en ik moet gwn kotsen van de pijn. Na al die smerigheid neem ik een paracetamol en ik heb geen pijn meer

 • 6 jaar geleden xMarsha

  ik zweer bij Alive Fenimax, maar dat is bij iedereen natuurlijk anders.

 • 6 jaar geleden mandy

  aaahhh zo stom, ibuprofen dat verdunt je bloed juist dus daar word het zeker niet minder van.. Heb het al zo vaak geprobeert en het helpt echt niet. Gewoon een lekkere warme kruik en een beker slaap thee van celestial helpen mij echt!

 • 6 jaar geleden Joke Bensik

  Ik zie zoveel reacties van vrouwen die echt pijn hebben en pijnstillers gebruiken en je leven lang medicijnen gebruiken is echt slecht. 5 jaar van je hele leven ben je ongesteld! Die ZIIVAA riem (binnenkort de test op Girlscene.nl) werkt echt, hier de reactie van 1 van onze eerste klanten op Facebook (https://www.facebook.com/ZiivaaNederland) , toen verkochten wij de riem nog in mijn schoonheidssalon,

  Dag Joke,

  Vorige maand heb ik zo'n band bij je opgehaald en ik zou je even laten weten wat mijn ervaringen zijn.

  Eergisteren kon ik 'm meteen vanaf het eerste moment gaan uitproberen. Ik ben verbaasd en enthousiast. Ik heb goed geslapen, had geen pijnstillers nodig. Wel een naar zeurend gevoel in onderrug en buik, maar niet meer die heftige pijn telkens.

  Ik ben in totaal drie keer een kwartiertje gaan liggen; vanochtend ook nog even en vanochtend was daarna de buikpijn helemaal weg. Erg prettig.

  Ik zeg het voort!

  Vriendelijke groet,

  Marja

  2 maanden de kans om te proberen, als het echt niet werkt krijg je gewoon je geld terug. Ik hoor graag van je./

  Joke

 • 6 jaar geleden IKeepMyName

  Als je heel hevig bloedt en je hebt school, kun je ook een nachtverband gebruiken. Want dan hoef je alleen nog maar in de pauzes te verwisselen.

 • 6 jaar geleden Appelmoes

  eeeetbuien.. ja daaar heb ik zo er g last van!!

 • 6 jaar geleden Rebel

  lol dat eerste plaatje is zo herkenbaar.

 • 6 jaar geleden Daliyah

  Lang leve Aleve Feminax!

 • 6 jaar geleden FairyTale

  In dit artikel wordt toch niet echt aangegeven wat je moet doen tegen hevige menstruatiepijn? De mogelijkheden die genoemd worden zijn alleen voor lichte klachten. Als je écht heftige klachten hebt gaan Ibuprofen of een kruikje echt niet meer helpen. Bij heftige menstruatiepijn moet je gewoon naar de dokter gaan. Soms duurt het even, maar na jaren met mijn huisarts te hebben gezocht (verschillende pillen, medicijnen, ziekenhuisonderzoeken) heb ik een goed leefbare oplossing gevonden: ik slik de pil altijd door en bij een doorbraakbloeding slik ik paracetamol codinefosfaat, een pijnstiller die ook spierverslappend werkt.

 • 6 jaar geleden djerrrrr

  Ik heb er wel heel erg last van, vooral de eerste 2 dagen. Ik word gewoon wakker van de pijn. Ik neem natuurlijk paracetemol en het medicijn die wordt genoemd. Het helpt wel. Nja goed kan je het niet noemen natuurlijk maar de pijn kan ik ook niet verdragen

 • 6 jaar geleden Rieke • 6 jaar geleden MUSiCLOVER

  Ik heb eens in de 3 maanden héél erge pijn tijdens mijn menstruatie. De andere 2 menstruaties heb ik (bijna) nergens last van, zo apart..

  Maar ik doe meestal gewoon een lekker warme kruik op mijn buik.

 • 6 jaar geleden Signal

  foutje!

 • 6 jaar geleden Betuul

  Net achter de rug.

 • 6 jaar geleden Daryl

  gelukkig heb ik niet last van hevige pijn . Mijn menstruatie is elke maand 3 dagen, niet langer niet korter, zonder hevige pijn, rugpijn etc .

 • 6 jaar geleden Neggelswokkel

  Ik heb het ook altijd, enorme rugpijn en enorm chagrijnig. Ik neem geen medicijnen, omdat ik vroeger veel paracetamol geslikt heb en hier nu immuun voor ben. Dit wil ik niet laten gebeuren met andere medicijnen. Ik probeer zo min mogelijk chemicaliën in m'n lichaam te nemen, dus op zo'n moment neem ik liever gewoon wat rust.

 • 6 jaar geleden xxMinnyMousee

  ik heb net als meer meiden echt altijd last van mijn menstruatie. Ik heb heel erge buikpijn, daardoor ga ik me misselijk en slap voelen en heb ik het idee dat ik ieder moment flauw kan vallen. Wat bij mij helpt zijn speciale pilletjes tegen menstruatiepijn. Ze zijn bijna bij iedere drogist te vinden.

 • 6 jaar geleden TheBlondesBeauty

  Ik ben het (gelukkig) nog niet! Sorry voor alle meiden die 't al wel zijn!

 • 6 jaar geleden dreamxo

  Alive Feminax heeft me echt gered. Voordat ik het gebruikte waren de eerste dagen van mn menstruatie echt hell. Overgeven, rugklachten, buikklachten, ik kon echt niets doen zonder te lijden.

 • 6 jaar geleden keepy0urfaith

  ik heb juist altijd gehoord dat ibuprofen tijdens je menstruatie slecht is? dat je daar juist stolsels van krijgt wat dus buikpijn veroorzaakt?

 • 6 jaar geleden Jasmijn

  @emma98 ik denk niks, ik ben ook nooit op tijd

 • 6 jaar geleden BigGirl

  niet handig beschreven, 3 maal daags 400 mg of 3 tabletten in een keer?

  Nou weet ik wel dat je er maar 1 tegelijk moet nemen. maar voor mensen die dit niet weten...

 • 6 jaar geleden Manouk

  Sinds ik aan de pil ben verlies ik veel minder! Normaal deed ik er een week over en nu 5 dagen en ben ik helemaal klaar! het enige nadeel voor mij is wel dat ik soms iets meer last heb van buikpijn, maar daar hoor je mij niet over klagen

 • 6 jaar geleden Bordeaux

  Komt net te laat (:

  Wanneer ik een kruik gebruik zet ik die meestal onder mijn voeten en ik heb het idee dat dit beter werkt.

 • 6 jaar geleden rosa1234

  .

 • 6 jaar geleden Lil' Monster

  Whuuut, ibuprofen adviseren en uitleggen op deze manier? Girlscene ga je schamen, zo is het echt niet bedoeld....

 • 6 jaar geleden bluelion

  medicijnen adviseren aan meisjes van 12-14.. Tsja. Zorg dat je eerst toestemming van je moeder krijgt, want ibuprofen is een best zwaar medicijn.

 • 6 jaar geleden Oceaan

  Dit komt echt gewoon op het juiste moment.

 • 6 jaar geleden Frederieke

  Ik heb echt hele fijne medicijnen bij de huisarts gekregen ! (Hierdoor heb ik ooit een grappige reactie op het *bliep pakket geplaatst en gewonnen, omdat de bijwerking van dit medicijn buikpijn was haha, maar achteraf valt dit reuze mee!)

 • 6 jaar geleden Ronald Vos

  Binnenkort op girlscene.nl kun je de test lezen van de ZIIVAA. Een uniek product tegen menstruatiepijn zonder medicijnen of hormonen! Met 15 minuten per dag de pijn veel minder of zelfs weg? Het kan echt! Kijk alvast op www.ziivaa.nl of www.ziivaa.com . Voor meer informatie kun je een mail sturen aan info@ziivaa.nl . Ook op Facebook te vinden. Zoek op Ziivaa Nederland.

 • 6 jaar geleden Suzy

  Lopen, heel veel lopen. Wandelen, hardlopen, iets vaker de trap op en neer. De pijn zakt. Ik ben een hardloper, de eerste dag van mn menstruatie ga ik hardlopen voor een half uur en ik heb geen buikpijn meer.

 • 6 jaar geleden Falathiel

  Dat Alive Feminax werkt bij mij voor geen meter. Daarnaast kan ik niet op stage rondlopen met een kruik tegen mijn rug en asprines werken daar nu ook niet echt meer tegen. Dus ik zit elke maand met hevige rugpijn. Maar ik ga gewoon door, want als juf kun je niet elke maand een paar dagen thuisblijven..

 • 6 jaar geleden m..

  Alive Feminax for the win!

 • 6 jaar geleden Love_Fashion!!xx!

  de warm water kruik is echt een goed middeltje!! xx

 • 6 jaar geleden Denise

  Het is wel verstandig om ibuprofen bij de apotheek te kopen, dan kunnen ze direct kijken of het bij ander medicatie gebruikt kan worden.

 1. 1