Zelfbeeld en de media

Lifestyle door Emma

Met plezier kijken we naar de afleveringen van Gossip Girl en bladeren we in tijdschriften met Doutzen Kroes op de voorkant. De media spelen een grote rol in ons leven en daardoor hebben zij ook veel invloed op ons zelfbeeld. Wij zouden er ook wel zo uit willen zien als Doutzen! Maar hoeveel kracht hebben de media eigenlijk?

Uit onderzoek blijkt dat het zelfbeeld van jonge meisjes erg slecht is. Driekwart van de meisjes tussen de 10 en 17 jaar voelt een grote druk om mooi te zijn. Ze leggen in grote mate de druk op zichzelf, maar ook de media spelen een rol. Slechts 1 op de 10 meiden vindt zichzelf mooi! 

Maar waarom hebben media zo'n grote invloed op ons? Onderzoekers zeggen dat wij ons al snel spiegelen aan andere meiden. De media brengen de boodschap over dat dun en mooi zijn gelijk staat aan succes en gelukkig zijn. Als je al onzeker bent over hoe je eruitziet, dan kan het zien van Doutzen of Serena van der Woodsen die gevoelens over bijvoorbeeld je gewicht, huid of haar versterken.


Bron

Een paar feitjes:
- Modellen wegen 23% lichter dan een normale vrouw. Twintig jaar geleden was dit nog 8%.
- Twintig jaar geleden was de markt voor diëten lang niet zo groot als nu. Tegenwoordig gaat er jaarlijks 33 miljard dollar in om. 
- Veel vrouwen worden nu gezien als een object.
- Eetstoornissen zijn 400% toegenomen sinds 1970.
- Slechts 5% van de vrouwen in Amerika hebben dezelfde maten als modellen. 
- Een onderzoek wijst uit dat 69% van de meisjes vindt dat modellen het perfecte figuur hebben.
- Wereldwijd oefenen media de grootste druk (20%) uit op meisjes om mooi te willen zijn.
- Vergeleken met het wereldwijde beeld dat meisjes van zichzelf hebben, zijn Nederlandse meisjes extreem kritisch over hun uiterlijk. Wereldwijd zegt 49% van de meisjes dat zij het meest kritisch zijn over zichzelf, in Nederland ligt dit percentage met 72% aanzienlijk hoger.

De meeste mensen weten wel dat foto's in tijdschriften met photoshop zijn bewerkt. Maar wist je dat beeld ook gemanipuleerd wordt? Denk maar aan make-up, goede belichting en fantastische styling. Blake Lively en Leigthon Meester zijn natuurlijk prachtige meiden, maar ook zij moeten eerst minimaal anderhalf uur in de haar en make-up voordat zij op de set van Gossip Girl verschijnen. Daarnaast zijn er bewerkprogramma's voor bewegend beeld die bijvoorbeeld een effect over het beeld doen zodat alles er mooier en egaler uitziet. Vergis je niet, dit gebeurt bij bijna elk programma, zelfs bij De Wereld Draait Door. 


Bron

Wat wij jullie vooral willen meegeven: je bent mooi zoals je bent! Schijn bedriegt, geloof niet alles wat je ziet in de media.


Bron

Wat voor invloed hebben de media op jou? Voel jij ook de druk? Of ben je er wel bewust van dat veel dingen mooier gemaakt worden?

Bron: admedia, cwhn, telegraaf

Bedankt voor de tip, Nine!