30 Day Squat Challenge – Are you in?

Health door Redactie

Met het weer van de afgelopen weken vergeet je bijna dat op 21 maart (morgen dus) de lente begint. Maar goed, als de temperaturen onder het vriespunt liggen, hebben we in ieder geval genoeg tijd om aan onze beach body te werken! Met de 30 Day Squat Challenge zijn jouw billen en benen klaar om gezien te worden zodra de zon doorbreekt. Ga jij de uitdaging aan?


Bron

30 Day Squat Challenge
De 30 Day Squat Challenge is in het buitenland populair. Tijd om deze uitdaging naar Nederland te halen! Verschillende blogs en mensen op YouTube raven over deze uitdaging. Het is simpel, je doet het thuis (of in de sportschool) en iedereen kan meedoen. Je gaat tijdens de challenge de strijd aan met de ongewenste putjes en deukjes in je lichaam – bedankt, cellulitis! – en werkt ondertussen aan een sterker lichaam. En dit doe je door slechts een oefening uit te voeren: de squat.

Wat heb je nodig? Een paar minuten van jouw tijd en eventueel gewichten als je een gevorderde squat-queen bent. Een maand lang doe je op 23 dagen squat oefeningen. Je volgt het schema om te zien hoeveel reps je elke dag moet doen. Een rep betekent een squat. Op dag één begin je met 50 reps, dus 50 squats, en op dag 30 doe je er 250. Schrik niet, het aantal wordt rustig opgebouwd zodat zelfs de meest a-sportieve persoon het volhoudt.

Ode aan de squats
Als je een squat doet, train je billen en benen in één beweging. Krachtsporters gebruiken squats vooral om hun benen te trainen. Wees niet bang dat je eruit komt te zien als een bodybuilder, daar zijn vrouwen simpelweg niet voor gebouwd. Het is ook een goede oefening om te werken aan een strakke, gladde derrière. En wie wil dat niet? Als je last hebt van bovenbenen die elkaar raken, is deze challenge een win-win situatie. Squats helpen deels tegen dit ‘probleem’.


Bron

Schema
De 30 Day Squat Challenge is een prima oefening om op zichzelf te doen of naast jouw gewone work-outs. Het is makkelijk vol te houden, omdat je na elke derde dag een rustdag krijgt. Op de eerste dag begin je met 50 squats, op de tweede dag doe je er 55 en op de derde dag 60. Dag 4 is een rustdag. Gelukkig zijn er rustdagen, want deze uitdaging zorgt gegarandeerd voor spierpijn. Na de rustdag tel je er tien squats bij op. Op dag drie waren dat er 60, dag 4 is een rustdag en op dag 5 tel je er dus tien bij op en voer je 70 squats uit. De volgende twee dagen tel je er telkens vijf bij. Op dag 6 staat de teller op 75 squats en op dag 7 doe je 80 reps. Dag 8 is een rustdag. Dit is het patroon dat je gedurende de hele challenge aanhoudt.

Bij aanvang van de tweede week tel je er na de rustdag 20 extra squats bij op om de hoeveelheid reps te verhogen. We gaan ten slotte voor 250 squats in 30 dagen. ;) Of er tien, twintig of zelfs 30 squats bijkomen verschilt per rustdag.
Op dag 29 (240 reps) komt het eind in zicht en terwijl je jezelf euforisch naar de overwinning squat, doe je op de laatste dag 250 squats. Een mooi moment om tegen vrienden op te scheppen dat je 250 squats in no time doet én dat je butt er beter uitziet dan ooit.


Bron

Gaat de challenge jou gemakkelijk af? Voeg dan gewichten toe in het regime. Neem in elke hand een gewicht of hou een zware bal vast terwijl je de squats doet. Laat de gewichten langs je lichaam hangen als je rechtstaat en breng ze met gebogen armen naar je toe zodra je hurkt.

Rust
Een beginner doet op de eerste dag waarschijnlijk niet 50 squats in één adem. Als je merkt dat je moeite hebt met de squats, mag je na elke tien of vijftien reps 30 tot 60 seconden rusthouden. Het is goed om rust te nemen. Dan zorg je ervoor dat je de oefening goed blijft uitvoeren zodat je niet de kantjes eraf loopt.  

How to squat
Het beste resultaat boek je als je de squats goed kunt uitvoeren. Het hoe en wat van de squat is het makkelijkst om op beeld uit te leggen. Bekijk daarom de onderstaande video’s:Veel voorkomende fouten:

Dus: zet de voeten iets verder dan de heupen en zorg dat je comfortabel staat. Buig je rug iets naar voren en doe alsof je gaat zitten. Blijf zakken tot je het punt net boven de knie bereikt. Als je omhoog gaat stop je voordat je de knieën overstrekt. That’s it! Deze oefening is simpel maar effectief als je het schema aanhoudt.

Ga jij de uitdaging aan?
Ga jij de 30 Day Squat Challenge met Girlscene aan? Laat het weten in de comments. Je kunt voor jezelf de omvang van jouw heupen en bovenbenen opmeten om te kijken of je na dertig dagen strakker bent geworden. Maak eventueel foto’s voor en na foto’s om het resultaat te zien. Enne, die foto’s zijn natuurlijk voor privégebruik ;-)

Bedankt Renée voor het schrijven van dit sportieve artikel!