Lifestyle

Zo raak je buikvet kwijt!

27

Het is soms best lastig om een figuur te bereiken (en te behouden) wat gezond is en waar je jezelf gelukkig in voelt. Vaak gaat het vet niet overal weg met sporten en diëten. Zo is het namelijk enorm lastig om van overtollig buikvet af te komen (hoe dun je verder ook bent!). Ik -Petra- ben op zoek gegaan naar dé manier om met je buikvet af te rekenen!

Waar we het eerste aan denken als we ons buikvet willen bestrijden is om rekening te houden met hoeveel calorieën we eten en natuurlijk veel sporten. Sporten is hoe dan ook gezond voor je, maar op de calorieën letten noem ik eigenlijk verre van gezond. Ik wil gewoon lekker kunnen eten wat ik wil, zonder mij druk te maken om hoeveel calorieën hier daadwerkelijk in zitten. Ik was dan ook ontzettend blij toen ik erachter kwam dat dit niet de manier is om af te vallen!  

Voeding
Er is namelijk één hormoon dat 99% van je gewicht problemen veroorzaakt en je telkens opnieuw kilo’s laat aankomen. En dat is: insuline. Insuline is het belangrijkste vetopslag hormoon die je lichaam aanmaakt. Je lichaam maakt dit hormoon aan om bepaalde voeding (niet alle) die je eet op te slaan in je spieren of als lichaamsvet. De primaire functie van insuline is dus opslag (van vetten en suikers).

Het belangrijkste om te weten is dat je lichaam bij sommige voeding veel insuline aanmaakt en hierdoor dus veel vet gaat opslaan. Je hoeft dan niet eens veel te eten van dit voedsel. Van andere voeding kun je bijvoorbeeld weer zo veel eten als je wilt zonder dat je lichaam dit vetopslag hormoon insuline hoeft aan te maken. Je kunt dus daadwerkelijk afvallen zonder ooit honger te hebben en dit kan nog lekker zijn ook!

Hoe? Voorkom zo veel mogelijk suiker. Over het algemeen is het wel bekend dat je niet te veel suiker moet eten, omdat je hier dik van kunt worden. Dit komt doordat door het eten van suiker het lichaam meer insuline gaat aanmaken.

stress
Bron: Tumblr

Stress 
Naast het hormoon insuline, wat dus alles te maken heeft met de voeding die je tot je neemt, is er nog een ander belangrijk hormoon dat veel invloed heeft op je gewicht namelijk: cortisol (het stresshormoon). Stress laat je lichaam namelijk meer vet opslaan en laat je honger gevoel toenemen. Het heeft dus dubbel invloed op vetaanslag. Maar heel weinig mensen vallen juist af van stress. Als je ooit last hebt gehad van vreetbuien voor of na een stress periode, komt dit door het hormoon cortisol. Het probleem is dan ook dat je heel gezond kunt eten, maar als je teveel stresshormonen in je lichaam aanmaakt, kan je nooit echt afvallen.

Zorg voor een goede balans tussen de hormonen
Om je overtollige vet dus te bestrijden kun je het beste zorgen voor een goede balans tussen de volgende vetopslag- en verbrandingshormonen:

♥ Insuline (opslag van suikers en vetten)
♥ Cortisol (suikerstofwisseling en stress- en vetopslag hormoon)
♥ Schildklier hormonen (stofwisseling)
♥ Groeihormoon (verjonging van cellen en verbranding van vetcellen)

De redenen hiervoor zijn:

♥ Hoe weinig je ook eet, als je lichaam teveel insuline aanmaakt kun je nooit afvallen
♥ Hoe gezond je ook eet, als je teveel cortisol aanmaakt blijf je altijd buikvet houden
♥ Hoe perfect je voedingspatroon ook is, als jouw lichaam te weinig groeihormoon aanmaakt zal je geen vet verbranden
♥ De meeste diëten brengen je schildklier van slag, waardoor je het jojo-effect krijgt en daarna moeilijker vet kunt kwijtraken. Je zult dan eerst weer je schildklier in balans moeten brengen voordat je kunt afvallen.

Sporten 
Combineer de bovenstaande tip met sporten om jouw overtollig buikvet aan te pakken. Cardio is dé methode om je buikvet kwijt te raken. Je zult misschien denken dat je beter met krachttraining je buikvet kwijt raakt, maar dit is niet zo. Met krachttraining groeien namelijk je buikspieren, maar verbrand je niet het vet op je buik. De buikspieren groeien dus door krachttraining, maar blijven verscholen onder het laagje buikvet. Begin dus eerst met cardio en na een aantal later met krachttraining. Krachttraining moet wel altijd voor de cardio work-out.

Quote
Bron: Tumblr

Heb jij nog tips om van je buikvet af te komen?

Bronnen: Jesse van der Veldenprettyhealthy

LOVE dit artikel
34 meiden hebben deze blog geloved