Lifestyle

Zo raak je buikvet kwijt!

27

Het is soms best lastig om een figuur te bereiken (en te behouden) wat gezond is en waar je jezelf gelukkig in voelt. Vaak gaat het vet niet overal weg met sporten en diëten. Zo is het namelijk enorm lastig om van overtollig buikvet af te komen (hoe dun je verder ook bent!). Ik -Petra- ben op zoek gegaan naar dé manier om met je buikvet af te rekenen!

Waar we het eerste aan denken als we ons buikvet willen bestrijden is om rekening te houden met hoeveel calorieën we eten en natuurlijk veel sporten. Sporten is hoe dan ook gezond voor je, maar op de calorieën letten noem ik eigenlijk verre van gezond. Ik wil gewoon lekker kunnen eten wat ik wil, zonder mij druk te maken om hoeveel calorieën hier daadwerkelijk in zitten. Ik was dan ook ontzettend blij toen ik erachter kwam dat dit niet de manier is om af te vallen!  

Voeding
Er is namelijk één hormoon dat 99% van je gewicht problemen veroorzaakt en je telkens opnieuw kilo’s laat aankomen. En dat is: insuline. Insuline is het belangrijkste vetopslag hormoon die je lichaam aanmaakt. Je lichaam maakt dit hormoon aan om bepaalde voeding (niet alle) die je eet op te slaan in je spieren of als lichaamsvet. De primaire functie van insuline is dus opslag (van vetten en suikers).

Het belangrijkste om te weten is dat je lichaam bij sommige voeding veel insuline aanmaakt en hierdoor dus veel vet gaat opslaan. Je hoeft dan niet eens veel te eten van dit voedsel. Van andere voeding kun je bijvoorbeeld weer zo veel eten als je wilt zonder dat je lichaam dit vetopslag hormoon insuline hoeft aan te maken. Je kunt dus daadwerkelijk afvallen zonder ooit honger te hebben en dit kan nog lekker zijn ook!

Hoe? Voorkom zo veel mogelijk suiker. Over het algemeen is het wel bekend dat je niet te veel suiker moet eten, omdat je hier dik van kunt worden. Dit komt doordat door het eten van suiker het lichaam meer insuline gaat aanmaken.

stress
Bron: Tumblr

Stress 
Naast het hormoon insuline, wat dus alles te maken heeft met de voeding die je tot je neemt, is er nog een ander belangrijk hormoon dat veel invloed heeft op je gewicht namelijk: cortisol (het stresshormoon). Stress laat je lichaam namelijk meer vet opslaan en laat je honger gevoel toenemen. Het heeft dus dubbel invloed op vetaanslag. Maar heel weinig mensen vallen juist af van stress. Als je ooit last hebt gehad van vreetbuien voor of na een stress periode, komt dit door het hormoon cortisol. Het probleem is dan ook dat je heel gezond kunt eten, maar als je teveel stresshormonen in je lichaam aanmaakt, kan je nooit echt afvallen.

Zorg voor een goede balans tussen de hormonen
Om je overtollige vet dus te bestrijden kun je het beste zorgen voor een goede balans tussen de volgende vetopslag- en verbrandingshormonen:

♥ Insuline (opslag van suikers en vetten)
♥ Cortisol (suikerstofwisseling en stress- en vetopslag hormoon)
♥ Schildklier hormonen (stofwisseling)
♥ Groeihormoon (verjonging van cellen en verbranding van vetcellen)

De redenen hiervoor zijn:

♥ Hoe weinig je ook eet, als je lichaam teveel insuline aanmaakt kun je nooit afvallen
♥ Hoe gezond je ook eet, als je teveel cortisol aanmaakt blijf je altijd buikvet houden
♥ Hoe perfect je voedingspatroon ook is, als jouw lichaam te weinig groeihormoon aanmaakt zal je geen vet verbranden
♥ De meeste diëten brengen je schildklier van slag, waardoor je het jojo-effect krijgt en daarna moeilijker vet kunt kwijtraken. Je zult dan eerst weer je schildklier in balans moeten brengen voordat je kunt afvallen.

Sporten 
Combineer de bovenstaande tip met sporten om jouw overtollig buikvet aan te pakken. Cardio is dé methode om je buikvet kwijt te raken. Je zult misschien denken dat je beter met krachttraining je buikvet kwijt raakt, maar dit is niet zo. Met krachttraining groeien namelijk je buikspieren, maar verbrand je niet het vet op je buik. De buikspieren groeien dus door krachttraining, maar blijven verscholen onder het laagje buikvet. Begin dus eerst met cardio en na een aantal later met krachttraining. Krachttraining moet wel altijd voor de cardio work-out.

Quote
Bron: Tumblr

Heb jij nog tips om van je buikvet af te komen?

Bronnen: Jesse van der Veldenprettyhealthy

LOVE dit artikel
34 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

27 reacties

 • 5 jaar geleden NEZ

  Niet alles in dit artikel is helemaal waar, maar daarvoor moet je heel veel toelichten. Verder denk gewoon veel aan cardio doen?! Vond het wel een fijn artikel om te lezen tho.

 • 5 jaar geleden lisa

  Dit is echt een heel slecht artikel!! Insuline zorgt niet voor opslag van vetten maar voor het afbreken van suikers. Ook wordt je van suikers zelf niet dik! Een persoon is dik omdat hij overtollig vet heeft, vet en suiker zijn twee verschillende dingen. Je lichaam kan geen suikers in vet veranderen omdat ze verschillende structuren hebben en verschillende bouwstenen. Het zit namelijk zo: op een dag eet je zowel suiker als vet, dit zijn alle twee energie bronnen. Het is voor je lichaam makkelijker om suiker te verbranden dan vet, waardoor het vet wordt opgeslagen. Het is dus wel zo dat als je geen suiker eet afvalt omdat je lichaam dat gedwongen wordt om vet te verbranden.

 • 5 jaar geleden shawn29

  Volg liever de bloggers op voedzo.nl ook kun je hier de cursus ikeetsuikervrij gratis volgen. Heel leerzaam en door de facebook groep kun je ten alle tijden vragen stellen waar je vrijwel direct antwoord krijgt van 1 van de leden. Ik heb de cursus gevolgd en vond het echt heel interessant. Het is geloof ik maar zon 14 dagen en alles wordt haarfijn uitgelegd.

 • 5 jaar geleden Depp.

  handig!

 • 5 jaar geleden Peej

  Ik heb een traagwerkende schildklier.. merk ook dat ik dat ook allemaal goe dmoet bijhouden en goed eten!

  Mjaa..

  Vind, je kan best een beetje suiker af en toe.. gewoon, 'met mate'.. haha

 • 5 jaar geleden LESLEYYY_

  oh en trouwens, je kan niet plaatselijk vet verliezen. verlies je vet van je buik, verlies je dat ook van je benen, billen etc

  én met krachttraining verbrand je meer calorieën dan met cardio, omdat je zeker 48 uur na het sporten nog kcal verbrand.

 • 5 jaar geleden LESLEYYY_

  @marleen; Je wordt absoluut wel dik van suiker. ik vermijd op dit moment zetmeel, maar eet dus wel nog fruit (ook suikers ofc) en merk flink verschil.

  misschien kan je even onderbouwen waarom je zo reageert? ben nu toch wel benieuwd.

 • 5 jaar geleden Karolien

  Check even mijn nieuwe blog, Thanks! xo

  http://blogbykaro.blogspot.be/

 • 5 jaar geleden Marleen

  NEE NEE NEE!!! JESSE VAN DER VELDE MOET NIET SERIEUS GENOMEN WORDEN! Echt hoe kunnen jullie als Girlscene ingaan op deze bangmakerij van zo'n oplichter!

  De primaire functie van insuline is NIET NIET NIET opslag van vetten, het hormoon insuline is NOODZAKELIJK voor het vervoer van glucose naar de cellen voor energie. Te veel energie? Dan wordt de energie opgeslagen in je lever en spieren en pas daaaarna wordt het kleine beetje resterende energie (glucose) opgeslagen als vet.

  Niks om je zorgen te maken over je hormonen want als je gewoon normaal eet wordt je niet dik van suiker!!! Girlscene, laat voortaan eens een diëtiste een artikel schrijven in plaats van een artikel over te nemen van zo'n scumbag Jesse van der Velde. Please

 • 5 jaar geleden Ilja

  In welke vorm dan ook. Suiker is niet goed en kun je het beste zo min mogelijk eten. Echter is dat tegenwoordig bijna onmogelijk. In alles wat je koopt zit suiker en vaak ook nog eens heel veel suiker. Daarnaast zijn zoetstoffen nog slechter dan suiker zelf, omdat je lichaam denkt suiker te eten, insuline gaat aanmaken en vervolgens geen suiker aanwezig is om om te zetten. Dat zorgt ervoor dat je weer zin krijgt in zoet en begint het hele verhaal weer van voor af aan.

 • 5 jaar geleden UpTop

  Je moet geen toegevoegde suikers eten, natuurlijke suikers (dat staat vaak op het product: hier zitten alleen natuurlijke suikers in) heeft je lichaam wel nodig, maar vaak zit er overal toegevoegde (slechte) suiker in, dus het is niet erg om daar wat vaker op te letten

 • 5 jaar geleden Inge

  Om op een paar voorgaande comments te reageren: geraffineerde (witte) suiker heeft je lichaam niet nodig. Daaruit is alle voedingswaarde weggehaald en blijft alleen de energie over. Dat kun je dus prima uit je voeding weglaten. Zoetstoffen als bijvoorbeeld rijststroop, ahornsiroop en kokosbloesemsuiker bevatten nog wel een boel nuttige voedingsstoffen. Die kun je dus prima (met mate) aan je dagelijks eten blijven toevoegen.

 • 5 jaar geleden kisseskyrax

  eindelijk een goede uitleg, heel handig!

 • 5 jaar geleden Monica Van Overloop

  Goed artikel!!! Aan deze tips heb ik eindelijk iets!!

 • 5 jaar geleden Evelienmh

  neem ook een kijkje op mijn site evelienmh.weebly.com ♡

 • 5 jaar geleden Sneeuwwitje

  @May Er zijn 'goede' suikers die je lichaam wel degelijk nodig heeft.

 • 5 jaar geleden herbalgreeninfinitea

  Wel handig om er even bij te vermelden dat je lichaam alleen insuline aanmaakt wanneer je koolhydraten eet. Wanneer je langzame koolhydraten eet (appels, havermout, quinoa) wordt er veel minder insuline aangemaakt dan wanneer je snelle koolhydraten eet (witte pasta en rijst, wit brood, producten met suiker). Je kunt dit verminderen door er eiwitten of vetten bij te eten zoals avocado's, noten en eieren.

 • 5 jaar geleden Michelle

  Goed artikel met een duidelijke uitleg... maar het onder controle houden van je hormonen is veeeel makkelijker gezegd dan gedaan

  @May Suiker/koolhydraten is de belangrijkste bron van energie voor je lichaam. Dus dit heb je juist nodig, maar wel in goede verhouding met de rest van je voeding en je energieverbruik.

 • 5 jaar geleden flowerchild

  Als je geen snoep enzo meer eet maar wel gewoon brood en fruit (waar ook suiker in zit), kun je dan ook teveel insuline aanmaken? (denk dan aan 3 broodjes per dag en 3 stuks fruit)

 • 5 jaar geleden Suuske

  Conclusie is...?

 • 5 jaar geleden May

  +dreamxo je lichaam heeft geen suiker nodig

 • 5 jaar geleden Natascha

  Wat kan ik dan beste eten zonder te veel suikers te gebruiken?

 • 5 jaar geleden I'm that girl

  Supergoeie artikel !

 • 5 jaar geleden dreamxo

  'Voorkom zo veel mogelijk suiker'. Ik zou eerder zeggen let op de hoeveelheid die je binnen krijgt. Suikers heeft je lichaam ook gewoon nodig.

 • 5 jaar geleden biribeer

  ik sport veel (voetbal) maar het helpt nie echt het je buik word er weinig dunner van voor de rest goeie tips

 • 5 jaar geleden shortcake

  Fijn artikel! Ik ga deze tips zeker toepassen!

 1. 1