Wordt roken onder de zestien jaar strafbaar?

News door Janet

We weten allemaal dat het drinken van alcohol onder de zestien jaar strafbaar is. De kans is groot dat deze maatregel ook voor jonge rokers gaat gelden. De belangenvereniging van tankstations BETA en de brancheorganisatie van de tabaksdetailhandel NSO willen dit namelijk strafbaar maken. Dat houdt in dat je een boete kan krijgen als je jonger dan zestien jaar bent, maar toch met sigaretten op zak over straat gaat. 


Bron: Tumblr

Op dit moment mogen jongeren onder de zestien jaar volgens de wet niet roken. Vandaar dat je jezelf tot de 21 jaar moet kunnen legitimeren aan de kassa, op het moment dat je sigaretten of alcohol wilt kopen. Winkeliers mogen deze middelen niet verkopen. Doen ze het toch? Dan riskeren ze een boete van 450 euro. Dat is voor de meeste winkeliers dus wel een reden om streng 'nee' te zeggen. Datzelfde geldt ook voor kroegeigenaren. Zij mogen ook geen tabak of alcohol verkopen aan klanten jonger dan zestien jaar. 

Maar wij weten, net zo goed als jullie, dat er altijd mogelijkheden zijn om aan deze slechte spullen te komen. Je zou een oudere vriend of vriendin kunnen vragen om af te rekenen, je kunt jezelf ouder voordoen door make-up, of je vervalst een identiteitskaart. Met een vriendelijke lach en zes euro (!), loop jij glunderend met een pakje Marlboro Light de winkel uit. Mocht je gepakt worden, dan is er niets aan de hand. Mogelijk zou de winkelier een probleem kunnen hebben, want die is in jouw trucje gestonken. 


Bron: Tumblr

Edsko Schuitema van de BETA vindt dat niet helemaal eerlijk: 'Natuurlijk moeten winkeliers zich aan de regels houden. Maar wat je nu ziet, is dat pomphouders politieagentje moeten spelen als er jongeren aan de toonbank komen die weigeren zich te identificeren', zegt hij in de Telegraaf. 

De belangenvereniging van tankstations BETA en de brancheorganisaties van de tabaksdetailhandel NSO willen roken onder de zestien jaar strafbaar stellen. Op deze manier is dus niet alleen de winkelier strafbaar, maar jongeren zelf ook. Deze maatregel geldt al voor alcohol. 

De Europese Commissie wilde het roken ook al terugdringen. Zij dachten eraan om nog meer afschrikwekkende plaatjes op sigarettenpakjes te plaatsen. Denk dan aan teksten over enge ziektes en foto's van misvormde baby's of zwarte longen. De BETA en de NSO kwamen met dit voorstel als reactie op het plan van de plaatjes. Gert Koudijs van de NSO zei in de Telegraaf: 'Door een eng plaatje laat een jongere dat pakje echt niet liggen. Als je echt wilt dat een kind van veertien geen sigaretten koopt, moet je het bezit ervan beboeten.' 


Bron: Facebook

Volgens woordvoerder Martin van Rijn van de Volksgezondheid kan het wel moeilijk zijn om jongeren daadwerkelijk strafbaar te stellen voor het gebruik van tabak onder de zestien jaar. Dit in tegenstelling tot alcohol. Alcohol kan het gedrag namelijk direct beïnvloeden (agressie of minder doordachte handelingen) terwijl roken dat niet doet. 

Wat vinden jullie? Moeten jongeren, net als winkeliers, ook strafbaar worden gesteld? 

Door: Janet