Lifestyle

De mythes en fabeltjes van een simpele verkoudheid

31

Bah bah, die vieze en rottige verkoudheid. Loopneuzen, duizeligheid en een bonkend hoofd. Je kleedt jezelf al in september warm aan, neemt dagelijks vitaminepillen en weet iedere keer vriendinnen en familieleden met een verkoudheid te vermijden. Maar welke maatregelen zijn nu nodig en wat zijn de juiste feitjes? Girlscene zocht het uit!

Zorg jij altijd dat je met droog haar op de fiets stapt? Leg ons dan maar eens uit waarom, want het helpt niet tegen een verkoudheid. Wat zeggen we? Ja, droog haar voorkomt geen verkoudheid. Een griep of verkoudheid wordt enkel door een virus verspreid. Jouw haar heeft daar dus niets mee te maken. Niks aan het handje dus. Het kan natuurlijk zijn dat je met nat haar eerder een loopneus hebt. Buiten. Maar dat komt gewoon omdat je het wat sneller koud krijgt. Zodra je het koud krijgt, maakt niet uit waar, dan zetten de bloedvaten in de neus uit en dat is de reden van de loopneus. Weet je wat wel een verkoudheid kan doen ontstaan? Een airco. Ook al is het zomer. Als het virus in de airco zit en jouw weerstand niet al te best is, dan ben jij zeer waarschijnlijk het volgende slachtoffer. 


Bron: Cargohold

Iedereen, wij ook, heeft wel eens met een snotterend hoofd en een handdoek boven een warme teil water met een eucalyptus oplossing gehangen. Lekker laten doorstomen en uitzweten, dan gaat die verkoudheid er sneller uit. Niet dus. Het klopt dat je beter en makkelijker kunt ademen, maar je wordt niet sneller beter. Het virus gaat er op een eigen tempo uit. 

Lekker kussen en tongen tijdens een verkoudheid? Nou, dat mag dus gewoon. Eindelijk! Dat is nu eens leuk om te horen. De lippen en de mond bevatten slechts een klein deel van het virus. Maar wel wat. De hoeveelheid is waarschijnlijk te klein om een verkoudheid over te brengen aan iemand anders. Je hoeft je dus niet langer schuldig te voelen of angstig te zijn. Geef die knapperd een lekkere zoen en hoest vervolgens gewoon een andere kant uit. Vet romantisch ook. Ahum. 


Bron: Pinterest

Houd jij altijd je hand voor de mond als je hoest? Dikke prima, maar eigenlijk ben je er nog niet. Op het moment dat jij jouw zeehondgeluiden op de hand doneert, komt het virus daar ook. Als je daarna iemand een hand geeft en die raakt een achteloos zijn mond of neus aan, dan heeft diegene ook het virus te pakken. Beter hoest je in de ellenboog of was je je handen goed na een hoestaanval. 

Het komt vaak voor dat een verkouden persoon bepaalde maaltijden gaat overslaan. Je hebt geen zin in vlees, omdat je toch niets proeft. Liever drink je alleen of ga je voor wat fruit. Dat is dus heel erg dom. Het kan zijn dat het eten minder lekker is, maar het lichaam heeft alle voedings- en bouwstoffen wel nodig. Toch maar eten dus. Gewoon het bordje leeg en laat je moeder anders vertellen hoe lekker die spruitjes wel niet zijn. Sterker nog, vraag je moeder om spruitjes, want anders zou je ze toch niet lusten en nu proef je niets. 


Bron: Spain-in-iowa

Vitamine C-pillen zijn goed voor iedere persoon. Maar het voorkomt geen verkoudheid of griep. Ja, dat is balen en dat vinden wij ook. We zeggen niet dat het slecht is, maar er zijn geen bewijzen dat deze pillen effectief tegen griep zijn. Sterker nog; mocht je te enthousiast zijn, kan het voorkomen dat je diarree krijgt. Dat is mogelijk nog vervelender dan een verkoudheid. Overdrijf dus niet. 

Er zijn dus van die mensen - je kent ze wel - die zeggen dat de behandeling van enkel symptomen niet al te best is. Het is dus niet goed om de neus te snuiten of om iets te nemen tegen keelpijn. Vraag diegene eens waarom het niet goed zou zijn, want dat is dus wel. En wel om twee redenen. Op het moment dat jij minder last hebt van bepaalde symptomen, voel je je al wat beter. Wanneer bepaalde delen niet meer worden gevloerd door het virus, zal het ook minder snel overdraagbaar zijn. Het is namelijk minder sterk. Je doet het dus ook voor de ander. 

Ga jij ook na de eerste keer overgeven of hoesten aan de antibiotica. Niet doen! Antibiotica werkt alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen. Wat is een verkoudheid of griep? Juist ja, een virus. Dat pilletje voegt dus helemaal niets toe. Bovendien is het niet goed om veel antibiotica binnen te krijgen. Het kan namelijk zijn dat bacteriën uiteindelijk muteren en te sterk zijn voor antibiotica. En dan heb je dus maar heel weinig redmiddelen wanneer het wel nodig is. Afblijven dus, zolang het kan:) Oh, antibiotica werkt dus ook niet bij een keelontsteking of bronchitis. Je kunt het wel gebruiken wanneer de verkoudheid gepaard gaat met een acute oorontsteking. Dat is namelijk wel bacterieel. Overleg eerst met de dokter voordat je zelf keuzes maakt. 


Bron: Tumblr

Wist je dat een griepprik delen van het verkoudheidsvirus bevat? Dat is de reden dat sommige mensen geen griepprik durven op te halen. Ze zijn bang dat ze juist ziek worden door dit 'medicijn'. Die angst is echter nergens voor nodig. Een griepprik bevat een deel van het verkoudheidsvirus, maar dat deel is 'dood'. Het is dus niet meer schadelijk voor de gezondheid, maar bevat wel de juiste elementen om een echte verkoudheid te voorkomen. Bovendien bevat de prik niet het gehele virus, maar slechts een deel ervan. Don't panic :) Een griepprik helpt overigens niet tegen alle vormen van griep. Ja, griep kan bestaan uit verschillende soorten virussen. De prik beschermt voor ongeveer 80 procent van alle virussen. Voor zo'n 20, soms meer en soms minder, procent ben je dus nog vatbaar. Ieder jaar duiken er weer nieuwe soorten griep op. De griepprik wordt ieder jaar slechts één keer aangepast en vandaar dat je nog steeds de nieuwste versies kunt krijgen. Tsja. 

Zonder jas, word je zeker verkouden. Niet dus. Dat slaat eigenlijk op het eerdere verhaal. Een verkoudheid of griep wordt enkel door een virus verspreid. Niet door de kou of door het weer. Hoogstens door de weerstand, maar ook dat hoeft niet door winters weer te worden bepaald. Veel mensen worden juist in de zomer verkouden door apparaten als airco's. Zorg dus dat het lichaam zelf gezond is, dat is de ware strijder tegen verkoudheidsvirussen.


Bron: Tumblr

Dan heb je ook nog verhalen over waarom je geen melk gedurende de griep of verkoudheid zou mogen drinken. Ja die verhalen doen echt de ronde, maar dat is dus onterecht. Veel mensen denken dat je door melk meer slijm zou aanmaken. Dat proef je wel eens na een groot glas. Maar dat is totaal niet slecht voor het lichaam. Het helpt overigens ook niet hoor, gewoon neutraal. Wil je dus graag een groot glas melk? Lekker doen dan. 

Heb jij nog middelen om een verkoudheid of griep te voorkomen of te behelpen? Echt goede trucs? 

Door: Janet

Bron: Chacha, Goedgevoel, Apotheek

LOVE dit artikel
3 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

31 reacties

 • 6 jaar geleden Emilia Dolmans

  ik heb blijvende keelpijn al een week onderhand wat meot ik doen !

 • 6 jaar geleden Sumargestur

  @BeingFearless Keelontsteking kan door een bacterie komen

 • 6 jaar geleden Oliviwander

  Het meeste in dit artikel klopt juist wel hoor, volgens mij. Ik heb voor doktersassistente gestudeerd, en dit is wel zo'n beetje wat ik ook over de griep heb geleerd.

 • 6 jaar geleden BeingFearless

  Hoezo helpt anitbiotica niet tegen keelontsteking? Ik kreeg dat anders wel voorgeschreven door de huisarts toen ik dat had.

 • 6 jaar geleden Tessie

  Volgens mij wordt je door een open jas hartstikke verkouden hoor, als ik nu de hele weg naar school met open jas zou fietsen zou ik hartstikke verkouden en zelfs ziek zijn.

 • 6 jaar geleden Charlotte

  Het verhaal dat je van natte haren of zonder jas naar buiten niet verkouden wordt is onzin! Je lichaam koelt af, je lichaam probeert je temperatuur constant te houden en je weerstand verlaagt. Door de verlaagde weerstand ben je eerder vatbaar voor virussen en krijg je dus eerder bijvoorbeeld een verkoudheid!!!

 • 6 jaar geleden Lancelot

  Ben zooo verkouden nu..

 • 6 jaar geleden Nynke

  ik was vorige week ernstig verkouden en heb een ui op mijn kamer gelegd. Dat werkte echt perfect, ongeveer 2 dagen later (normaal ben ik echt 2 weken zwaar verkouden)

 • 6 jaar geleden Gizem

  @Joyce

  Precies wat ik dacht!

 • 6 jaar geleden Rianne

  Leer toevallig voor een toets vanalles over verkoudheid, echt de helft in dit artikel klopt niet,

  met nat haar naar buiten gaan, kan wel leiden tot een verkoudheid enz. precies omdat je het dan sneller koud hebt.

 • 6 jaar geleden Tessa

  Dat stomen waar jullie het over hebben, helpt niet in alle gevallen inderdaad maar wel als je verkoudheid het gevolg is van een besmetting met het rhinovirus, dit virus kan namelijk slecht tegen warmte en vocht.

 • 6 jaar geleden Barbie88

  @ joyce, dit is inderdaad alleen maar spreektaal, irritant om te lezen!

  btw.. ga asjeblieft niet zonder jas naar buiten. Als je weerstand laag is, word je sneller ziek. Weinig slapen, veel blootstellen aan temperatuurverschillen en vaak in contact komen met verkouden/zieke mensen maken de kans groter dat je ziek wordt!

 • 6 jaar geleden Joyce

  Ik vind het artikel slecht geschreven. Veel in spreektaal, voor een site als girlscene kan dit dus echt niet.

  Een voorbeeld:

  "Beter hoest je in de ellenboog of was je je handen goed na een hoestaanval. " Uitleg: dat 'beter' kan echt niet, dit gebruik je in spreektaal, niet in schrijftaal. Het is elleboog, geen elleNboog.

  Dit heeft me enorm gestoord tijdens het lezen van dit artikel.

  Volgende keer dus een betere spelling en grammatica check door de eindredacteur.

  Verder ben ik het niet eens met alles in dit artikel.

 • 6 jaar geleden Femke

  Ik ben het er niet helemaal mee eens Ik ben nu verkouden, en heb even research gedaan. Snuiten zorgt ervoor dat je een holteontsteking kan oplopen, dus je kunt je neus beter ophalen en de zooi uitspugen of doorslikken (beide bah) maar ik doe dat liever dan een holteontsteking te kweken.

  Verder is een vaccin niet altijd dood. Dat kan, maar er zijn ook verzwakte vaccins in omloop, zodat je lichaam zelf aan de slag gaat om immuun te worden.

 • 6 jaar geleden ---

  veel zeggen dat snuiten slecht is en nu zeggen jullie dat het niet zo slecht is. ik weet niet wat ik moet geloven... maar ik snuit meestal wel want je snuit wel dat gore snot eruit.

 • 6 jaar geleden blacksandals

  Ik vind het artikel niet op een leuke manier geschreven, 'Dat is dus heel erg dom', 'Er zijn dus van die mensen - je kent ze wel - '. En zo zijn er nog wel wat meer dingen.

 • 6 jaar geleden ann95

  Mijn KNO arts verteld dat snuiten juist WEL slecht voor je is want je slijmvlies beschadigt EN je verspreid het snot naar andere holtes waar door bijv een bijholtes ontsteking kan ontstaan. Tevens ik snuiten niet altijd prettig want er komt daar door veel druk.

 • 6 jaar geleden Earthell

  Ik ben het niet met alles eens...

 • 6 jaar geleden Serafijn

  Interessant artikel, maar ik vind de schrijfstijl slecht.

 • 6 jaar geleden Rozemarijn

  handig artikel! ik wist sommige dingen echt niet

 • 6 jaar geleden AMORFATI

  Leuk geschreven!

 • 6 jaar geleden Traveler

  De griep heb ik gelukkig nog nooit gehad (tot zover ik me kan herinneren) maar ben helaas wel bijna altijd verkouden. 's Ochtends wakker worden met een pijnlijke keel en in de winter altijd een loopneus. Ook bij elke weerswisseling word ik strontverkouden en als het hoogzomer is, is een airco mn grootste vijand

 • 6 jaar geleden diyaax

  http://diyaax.blogspot.nl/

 • 6 jaar geleden joke

  handig artikel!

  Wel jammer dat ook dit artikel weer verschillende spel-, taal- en stijlfouten bevat...

 • 6 jaar geleden Nadine

  Je kan toch niet zomaar aan de antibiotica zonder recept? En een arts zou geen antibiotica kuur geven voor een verkoudheid..

 • 6 jaar geleden H_0909

  Van die griepprik klopt niet helemaal. Het virus is niet 'dood' maar gewoon zo erg verzwakt dat je er meestal niet ziek van zult worden maar je lichaam wel anistoffen gaat aanmaken en de volgende keer het virus zal herkennen.

 • 6 jaar geleden PrettyPrincess

  Sommige wist ik echt niet! Ik wist wel dat wanneer je geen jas aan hebt je niet verkouden kan worden maar ik pak me toch liever dik in in de winter

 • 6 jaar geleden patricia

  het is wel waar dat je slijmen krijgt van melk! Het is niet slecht voor je, maar ik zelf vind het uiterst onprettig wanneer ik al ziek ben en al extra slijm aanmaak ook nog een keer die extra van melk krijg, nee bedankt. Dan pas ik toch echt even..

  nu kan ik mijn ouders weer eens leuk vertellen dat ik best zonder jas buiten in de kou gaan lopen zonder ziek te worden

 • 6 jaar geleden Avadakedavra

  Handig!

 • 6 jaar geleden Sinterklaas

  Dit kan niet vaak genoeg herhaald worden

 • 6 jaar geleden Anouk

  Handig artikel!

 1. 1