Lifestyle

Heftig verhaal: ik heb Hematofobie

38

Girlscene.nl gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen. Helaas zijn er soms ook minder leuke dingen in het leven en die passen goed in onze rubriek 'lifestyle'. Want vervelende en heftige dingen horen helaas bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen.

'Ik ben een drukke, sportieve, creative, vrolijke meid. Ik hou van tekenen, shoppen, surfen, zeilen, zwemmen, snorkelen en bergbeklimmen. Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat ik ergens last van heb. Maar ik heb last van Hematofobie, een extreme angst voor bloed. Als ik bloed zie of andere mensen hoor praten over bloed, word ik misselijk, duizelig en kan ik flauwvallen. Alleen al aan bloed denken zonder misselijk te worden, kan ik niet.

pleister
Bron: Tumblr

Er zijn twee verschillende vormen van Hematofobie: de Ergo-vorm en de Exo-vorm. Bij de Ergo-vorm heb je geen last van angst als het bloed van je eigen lichaam is, maar wel als het om bloed gaat van een ander. Bij de Exo-vorm maakt het niet uit van wie het bloed is. Ik zit een beetje tussen de twee vormen in. Het hangt af van de hoeveelheid bloed, de diepte van de wond en dergelijke.

De oorzaak van deze fobie komt meestal uit een traumatische gebeurtenis in het verleden. Gek genoeg is dit bij mij niet het geval. Tenminste, niet dat ik weet of dat ik mij kan herinneren. Ik heb dit zover ik weet al sinds mijn geboorte, maar verder heeft niemand van mijn familie er last van. Om de angst onder controle te krijgen kun je gebruik maken van psychologische hulp en begeleiding. Voor de ergste gevallen is het ook mogelijk een pacemaker te laten implanteren, om zo het flauwvallen te voorkomen.

pleister
Bron: Flickr

Het hangt af van het moment of ik er last van heb of niet. Aangezien ik vaak best gevaarlijke sporten doe, is het best wel lastig, maar ik pas gewoon heel goed op. Wanneer ik ongesteld ben ga ik echt door een hel. En als andere mensen wonden hebben, voel ik me al niet lekker. Het maakt dan niet uit of het kleine of hele kleine wonden zijn. Meestal ontwijk ik het als er bloed in mijn omgeving is. Maar wanneer ik toch bloed zie denk ik er de hele dag aan en duurt het een tijdje voordat ik mezelf weer wat beter voel.

Mensen om mij heen reageren verschillend. Sommige leven gelukkig wel met me mee of begrijpen het goed, maar de meeste mensen vinden dat ik me aanstel. Ze zeggen dan dat ik overdrijf en dat het gewoon in mijn hoofd zit. Maar als ze dan zien dat ik een angstaanval heb als ik net bloed heb gezien, snappen ze pas dat het echt is.

Zon
Bron: Tumblr

Mijn toekomst ziet er goed, maar ook lastig uit. Mijn fobie beperkt mij soms wel in wat ik wel en niet kan doen. Maar het leven gaat door en ik houd niet van aanstellerij! Dus voor de meiden die hetzelfde hebben als ik: ga gewoon door met wat je leuk vindt en overwin je negativiteit met positieve gedachten. Life is too short to worry about the little things!

Door: Rose

LOVE dit artikel
10 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

38 reacties

 • 5 jaar geleden Ultraviolet

  Vorige schoolfeest was gewoon in de kelder van school. Heb ik weer hetzelfde gevoel. Ga ik optijd naar buiten gelukkig

 • 5 jaar geleden Ultraviolet

  Ik heb een hele rare vorm van claustrofobie. Ik ben niet bang en krappe ruimtes ofzo maar ik word ziek. Niet gewoon ziek maar echt ziek. Laatst op kamp toen hadden we een schoolfeest aan het eind. Ik voelde me de hele dag supergoed (was echt hyper). Kom ik daar in die discotheek moet ik de hele tijd hoesten. Niet normaal. Ik kon bijna niet meer ademen. Op een gegeven moment wou ik gaan zitten en toen hop viel ik flauw. School schrok zich kapot en moest gelijk gaan slapen. Volgende dag had ik knallende koppijn. Wat bleek ik was met me kop tegen een kruk aan geknald

 • 5 jaar geleden Tezzie

  ik heb extreme claustrofobie, niet hetzelfde maar ik weet toch ongeveer hoe erg het is

 • 6 jaar geleden MicheSpade

  ZO irritant. Ik heb precies het zelfde!

 • 6 jaar geleden Charlotteex

  ik heb dit ook, ik val al flauw bij een erg verhaal ( ook al zonder bloed gewoon erge wonden enzo) en ook bij nep bloed wordt ik al duizelig en misselijk...

 • 6 jaar geleden ♡SayBubble

  wat erg mijn klein zusje heeft het ook en dat kan soms super

  lastig zijn voot haar en voor ons.

  Sterkte meid xx

 • 6 jaar geleden thatpianogurlx

  wauw, respect! lijkt me echt lastig dit....

 • 6 jaar geleden polarbear

  sterkte!!!

 • 6 jaar geleden Theddy x

  @Anna dat vraag ik me ook af!

 • 6 jaar geleden Theddy x

  Jeetje, sterkte!

 • 6 jaar geleden anoniem

  Ik heb precies hetzelfde..

  Kan er ook niks aan doen, helaas.

  Sterkte! xx

 • 6 jaar geleden m.h

  Sterkte! x

 • 6 jaar geleden Ramona

  Meid, ik dacht dat ik recht had om te zeuren over ongesteldheid, maar voor jou moet het helemaal een ramp zijn! Sterkte hihi xxx

 • 6 jaar geleden SilverLining

  Wow, heftig! Ik had even een vraag: Hoe kun je je eigen verhaal insturen? Is er een speciaal e-mailadres hiervoor? Sorry als het al ergens staat en ik erover heen heb gelezen.

 • 6 jaar geleden Anna

  Ik vind bloed echt totaal niet vies/eng en dat zou ook niet handig zijn, want ik wil verpleegkundige worden. Maar wat ik me wel afvraag: hoe heb je dit stukje kunnen schrijven als het woord bloed er weet ik veel hoe vaak in voorkomt en je er dan dus aan moet denken?

 • 6 jaar geleden piecake5

  Is er geen mogelijkheid om daar therapie voor te krijgen? Als je er zo mee zit!

 • 6 jaar geleden ----

  wow herkenbaar, ik denk dat ik dit ook heb, maar dan in lichte vorm. Als ik het woord alleen al hoor gaat mijn hoofd tollen en krijg ik een misselijk gevoel. Ik ben gelukkig nog nooit hierdoor flauwgevallen. Ik heb het net als Kuzzz hieronder ook als er gepraat wordt over operaties, organen, aderen, wonden. Ik krijg op een of andere manier ook altijd kriebels/jeuk op de plek waar het over gaat. Als iemand een wond op zijn arm heeft of daarover verteld, begint mijn arm 'raar' aan te voelen. Heel vervelend.

 • 6 jaar geleden kuzzz

  Wist niet dat dit een naam had. Ik heb het namelijk ook. En niet alleen met bloed, maar ook het praten en denken over/aan ingewanden enzo bah... Als ik dit typ wordt ik al weer misselijk :\

 • 6 jaar geleden crazylittleaddict

  Ik ben ook al 3x bijna flauwgevallen van m'n eigen bloed (merk het ook meteen, mijn hele beeld word wazig, m'n oren poppen dicht, voel me slap), maar heb er geen last van als ik ongesteld ben ofzo, op de een of andere manier is dat voor mij een "ander soort" bloed, weet ook niet waarom.

 • 6 jaar geleden tnkrbll

  oow dit is echt erg! sterkte meid. İk wordt ook niet goed als ik bloed zie maar ik moet er niet van flauwvallen ofzo.

 • 6 jaar geleden mynameismara

  Ik heb dit ook, ik denk de meeste wel toch?

 • 6 jaar geleden Anna

  huh ik wist niet dat dit een naam had. xdd maar ik heb dit ook echt heel erg. ik word echt al misselijk bij het woord bloed alleen al. :'D echt idioot.

 • 6 jaar geleden Keke

  Wow klinkt lastig zeg! Misschien een persoonlijke vraag maar zou je ooit kinderen willen? Aangezien de bevalling (voor jou al helemaal dan) niet niks is + eventuele kinderen bezeren zich natuurlijk vaak. Ben ik even benieuwd naar.

 • 6 jaar geleden fajerios

  wow lijkt me lastig!

 • 6 jaar geleden Hasret

  Ik heb dit ook niet zo extreem gelukkig

 • 6 jaar geleden Lotte

  Begrijp hoe je je voelt meid! Tis echt vervelend.. Zelf word ik heel snel onwel soms val ik flauw.

  Werd door dit artikel ook al wat duizelig :$

 • 6 jaar geleden nefelibata

  Het lijkt me trouwens echt super naar, zo'n fobie! Kan me zelf alleen echt niet voorstellen hoe dat is, want ik vind bloed juist super fascinerend.

 • 6 jaar geleden nefelibata

  @MORIARTY

  Dat is helaas niet bij iedereen het geval. Als ik de pil doorslik krijg ik binnen een week doorbraakbloedingen en dan blijf ik 3 weken achter elkaar ongesteld.

 • 6 jaar geleden MORIARTY

  Even een praktische vraag: Ben je ook aan de pil? Dan kun je je ongesteldheid uitstellen en ben je dus minder vaak ongesteld! En ook is het dan minder heftig.

 • 6 jaar geleden x_Brunettee

  Ik heb hier zelf ook last van. Ik krijg alleen geen paniekaanval, maar ik val flauw. Zelfs als iemand alleen al praat over bloed. Sinds een paar weken ga ik hiervoor naar een psycholoog. Het is heel lastig, omdat ik daar word geconfronteerd met mijn angst (genaamd exposure). Ik heb altijd geprobeerd om het te negeren, en om weg te lopen maar dit was voor mij niet de oplossing. Ik begon aan mijn toekomst te denken: Wat als ik later kinderen wil? Sowieso gaat de bevalling dan een hel worden, en kinderen vallen natuurlijk ook best vaak. Dan is het niet zo handig als hun mama flauwvalt haha.

  Misschien is het voor jou ook een idee om zo'n soort therapie te doen? Ik merk bij mezelf dat het echt helpt, ook al ben ik nog maar 3x geweest.

  Heel veel sterkte ermee, ik hoop dat je eruit komt!

 • 6 jaar geleden immyself

  @veralove maar niet iedereen denkt er zo over .. heel veel mensen uit mijn oude klas dachten ook dat ik me aanstelde toen ik tripte bij een filmpje over hoe men een koe slacht ... tja, gelukkig begrijpt iedereen in m'n klas van nu 't wel

 • 6 jaar geleden Floralscents

  ik ben 3 keer flauwgevallen toen ik ongesteld was gewoon door het te zien.. maar ik denk niet dat ik echt hematofobie heb om eerlijk te zijn. Want ik heb ook best vaak last van bloedneus enzo maar daar kan ik echt wel tegen. Ik vind het wel heel erg voor haar dat ze hier last van heeft !

 • 6 jaar geleden veralove

  waarom zou je je aanstellen!!! als zij bang zijn voor spinnen en jij niet en ze zien een spin en gaan gillen kan je mooi zeggen dat ze zich aanstellen

 • 6 jaar geleden XxCakepopsxX

  Ah dat lijkt me echt vreselijk, sterkte!

 • 6 jaar geleden Wonderland

  Ah vervelend vooral als je ongesteld bent!

 • 6 jaar geleden immyself

  Ik heb echt precies hetzelfde, als iemand over bloed ofzo gaat praten, dan begin ik te hyperventileren, duizelig te worden en breekt het zweet me gewoon uit .. das echt vervelend

  ik weet alleen niet echt wat ik eraan kan doen, als we 't op school over bloed hebben dan probeer ik gewoon niet echt te luisteren, wat lang niet altijd lukt .. herkenbaar dus

 • 6 jaar geleden Ellen

  Mijn hemel, echt naar! Ik ben ook doodsbenauwd voor bloed. Laatst, op stage, had een kind een bloedneus door een ongelukkige val.. Ik dacht écht dat ik van mijn stokkie ging. Als ik zelf bloed heb kan ik er wel naar kijken, maar ik vind het niet prettig. Erover praten kan ik wel ! Wist niet eens dat hematofobie bestond. x

 • 6 jaar geleden CupcakeGirl

  Ik hoop dat je een mooie toekomst krijgt!

 1. 1