Lifestyle

Heftig verhaal: ik heb Hematofobie

Girlscene.nl gaat over fashion en beauty, allerlei happy dingen. Helaas zijn er soms ook minder leuke dingen in het leven en die passen goed in onze rubriek 'lifestyle'. Want vervelende en heftige dingen horen helaas bij het leven. Sommige meiden hebben wel iets heel heftigs meegemaakt en willen hun verhaal graag met jullie delen.

'Ik ben een drukke, sportieve, creative, vrolijke meid. Ik hou van tekenen, shoppen, surfen, zeilen, zwemmen, snorkelen en bergbeklimmen. Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat ik ergens last van heb. Maar ik heb last van Hematofobie, een extreme angst voor bloed. Als ik bloed zie of andere mensen hoor praten over bloed, word ik misselijk, duizelig en kan ik flauwvallen. Alleen al aan bloed denken zonder misselijk te worden, kan ik niet.

pleister
Bron: Tumblr

Er zijn twee verschillende vormen van Hematofobie: de Ergo-vorm en de Exo-vorm. Bij de Ergo-vorm heb je geen last van angst als het bloed van je eigen lichaam is, maar wel als het om bloed gaat van een ander. Bij de Exo-vorm maakt het niet uit van wie het bloed is. Ik zit een beetje tussen de twee vormen in. Het hangt af van de hoeveelheid bloed, de diepte van de wond en dergelijke.

De oorzaak van deze fobie komt meestal uit een traumatische gebeurtenis in het verleden. Gek genoeg is dit bij mij niet het geval. Tenminste, niet dat ik weet of dat ik mij kan herinneren. Ik heb dit zover ik weet al sinds mijn geboorte, maar verder heeft niemand van mijn familie er last van. Om de angst onder controle te krijgen kun je gebruik maken van psychologische hulp en begeleiding. Voor de ergste gevallen is het ook mogelijk een pacemaker te laten implanteren, om zo het flauwvallen te voorkomen.

pleister
Bron: Flickr

Het hangt af van het moment of ik er last van heb of niet. Aangezien ik vaak best gevaarlijke sporten doe, is het best wel lastig, maar ik pas gewoon heel goed op. Wanneer ik ongesteld ben ga ik echt door een hel. En als andere mensen wonden hebben, voel ik me al niet lekker. Het maakt dan niet uit of het kleine of hele kleine wonden zijn. Meestal ontwijk ik het als er bloed in mijn omgeving is. Maar wanneer ik toch bloed zie denk ik er de hele dag aan en duurt het een tijdje voordat ik mezelf weer wat beter voel.

Mensen om mij heen reageren verschillend. Sommige leven gelukkig wel met me mee of begrijpen het goed, maar de meeste mensen vinden dat ik me aanstel. Ze zeggen dan dat ik overdrijf en dat het gewoon in mijn hoofd zit. Maar als ze dan zien dat ik een angstaanval heb als ik net bloed heb gezien, snappen ze pas dat het echt is.

Zon
Bron: Tumblr

Mijn toekomst ziet er goed, maar ook lastig uit. Mijn fobie beperkt mij soms wel in wat ik wel en niet kan doen. Maar het leven gaat door en ik houd niet van aanstellerij! Dus voor de meiden die hetzelfde hebben als ik: ga gewoon door met wat je leuk vindt en overwin je negativiteit met positieve gedachten. Life is too short to worry about the little things!

Door: Rose

LOVE dit artikel
10 meiden hebben deze blog geloved