Lifestyle

Alle zaakjes op orde daaronder?

Het gebied tussen de benen, is toch een bijzonder en verwonderlijk gebied. Waarschijnlijk ben je al bekend met maandelijks bloed en wat lichte afscheiding. Maar wat is dat nu precies en waarom is het er? Dit zijn niet de meest makkelijke gespreksonderwerpen en daarop besteden wij er met liefde een artikel aan. Wil je meer weten? Lees dan snel verder!

Heb jij wel eens afscheiding? Wat dacht je de eerste keer dat er wit 'slijm' tussen de benen vloeide? Mocht je het raar vinden, dat is het dus niet. Het zou eerder raar zijn wanneer je geen afscheiding hebt. De wand van de vagina en baarmoederhals maken slijm aan en dat moet er ook uit. Door middel van de vagina. Deze witte vloed is meestal wit, slijmerig en vloeibaar. Als het opdroogt, kijk maar een aan het einde van de dag in het ondergoed, wordt het ietwat gelig en het ruikt wat zuur. Wees niet bang: dit is een goed teken. De geur hoort zelfs een beetje zuur te zijn. 


Bron: Tumblr

Het kan voorkomen dat de afscheiding af en toe wat anders is. Dan is de kleur een beetje groenig of juist wit. Er kunnen brokken voorkomen of de geur kan zelfs vies zijn. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je lichaam verandert op basis van de cyclus. Het kan namelijk zo zijn, dat je rond de eisprong (tussen twee menstruaties in, dus meestal rond de tweede week), meer afscheiding produceert, of dat de kleur verandert.

Ieder meisje heeft afscheiding! Soms kan het zelfs tussen je benen glijden of kun je wat 'doorlekken'. Het ene meisje dept wat weg tijdens een toiletbezoek, terwijl de ander inlegkruisjes draagt. Vergeet niet dat die niet voor niets worden verkocht. Iedereen heeft afscheiding. 

Ben je opgewonden? Ook dan ontstaat er meer afscheiding. Dat is juist fijn, want dan glijdt alles beter. 

In de vagina zitten van nature bacteriën en schimmels. Ja. Door het gebruik van bijvoorbeeld zeep kan het zo zijn dat er meer bacteriën en schimmels ontstaan. Dat kan ook door het gebruik van antibiotica of door een verminderde weerstand. Het hoeft geen probleem te zijn, maar houdt alles nog even in de gaten, want meer schimmels en bacteriën kunnen voor een ontsteking zorgen. 


Bron: Facebook

Een ontsteking wordt ook wel een schimmelinfectie genoemd. Bij een infectie heb je behalve afscheiding ook last van jeuk en irritaties. Het kan dus branderig voelen en misschien heb je de neiging om te krabben. Probeer dat laatste te vermijden. Het ziet er niet al te charmant uit, maar het is ook niet goed voor de huid. Die is al heel gevoelig en kan dus nog meer gaan branden. Je kunt vervolgens al last krijgen van plassen. Het kan ook zo zijn dat de afscheiding wat grijzer wordt en naar vis ruikt. Ja, jakkie bah. De jeuk kan zowel in, als buiten de vagina zitten. 


Bron: Tumblr

Mocht jij dit hebben? Raak niet in paniek, ieder meisje en iedere vrouw heeft het wel eens. Het kan soms zelfs zo zijn, dat het al weg is voordat je het goed en wel door hebt. Het is vervelend, maar niet ernstig. In de meeste gevallen gaat de infectie vanzelf over omdat je lichaam ertegen vecht. Best knap! Mocht je toch last hebben, of angst? Ga dan even naar de huisarts. Je hoeft je echt niet te schamen, veel dames hebben het en ook de dokter heeft het vaker gezien. 

Over het algemeen kun je bij een normale ontsteking niet heel veel doen. Je kunt wel een speciale vaginale douche nemen of een pilletje nemen. Met nemen bedoelen we dat het pilletje in de vagina zelf wordt aangebracht. Dit moet je niet al te vaak doen. Geloof in de kracht van het eigen lichaam. 

Maar je kunt het wel voorkomen. Zorg voor een goede weerstand (veel vitaminen, een goede conditie en veel rust) en let op de hygiëne. Verzorg alles goed, maar overdrijf niet. Houdt bijvoorbeeld zeep uit de buurt, dat is veel te agressief. Je kunt middelen als Lactacyd gebruiken, maar het is niet bewezen dat deze middelen werken. Sterker nog, velen raden het af. Feit is dat deze middelen naar een bepaalde zuurgraad werken, terwijl jij niet eens weet wat jouw zuurgraad is. Vandaar dat deze middelen onnatuurlijk zijn. Beter laat je ze achterwegen of je gebruikt deze zeep na seks of gedurende de menstruatie. 


Bron: Tumblr

Ga je naar het toilet? Veel plezier. Maar denk eraan dat je jezelf, net als bij baby's, van voren naar achteren afveegt. Zodoende kunnen er geen vreemde bacteriën in de vagina ontstaan. 

Het gebruik van inlegkruisjes wordt nogal eens betwijfeld. Het zou niet natuurlijk zijn en daardoor verkeerd. Toch kan het een fris gevoel geven om een inlegkruisje te dragen, je verwijdert het op simpele wijze op het moment dat je wat meer hebt gevloeid. Het is niet bewezen dat inlegkruisjes niet goed zouden zijn. Wel weten we dat het een broedplek is voor verkeerde bacteriën als het langer wordt gedragen. Denk er dus aan om regelmatig te verwisselen. 

Wil je dagelijks je vagina schoonhouden? Gebruik normaal water en dep alles schoon. Meer heb je niet nodig. 

Ben je ongesteld? Dan vloeit er ook het een en ander tussen de benen door. Iedere maand maakt het lichaam zich klaar om een eitje te dragen totdat het een volgroeid mens is. Op het moment dat jij niet zwanger raakt, wordt het rijpe eitje en het slijmvlies losgelaten en dat is dus wat jij eens in de maand in je ondergoed terugvindt.  


Bron: imgfave

Het lijkt misschien zo, dat je ontzettend veel bloed verliest. In werkelijkheid is dat niet zo. Vaak hebben we het over een half kopje over vijf dagen: 70 milliliter. Is het heel veel meer? Dat kan verschillen per persoon. Heb je toch twijfels? Ga dan even naar de huisarts. Nogmaals; je hoeft je nooit voor je eigen lichaam te schamen. 

Er is niet zo heel veel verschil tussen tampons en maandverband. Beiden vangen bloed op en geen van beiden is schadelijk. Het kan zo zijn dat je weinig bloed afstaat. Je ziet dat het beste als je een keer een maandverbandje in je ondergoed plakt. Dan zie je het beste of er veel of weinig bloed wordt opgevangen. Is het weinig? Kies dan voor een kleine tampon. Je wilt geen druk of pijn voelen als het niet nodig is. Is het erg veel? Kies dan voor een grotere tampon. Het kan zijn dat deze in het begin nog wat pijn doen, maar dat gevoel wordt snel minder. 

Vergeet omwille van de schimmels en bacteriën niet op tijd de bescherming te vervangen. Ben je aan het begin van de menstruatie en verlies je veel bloed? Denk dan aan ongeveer drie tot vier uur. Ben je al een paar dagen verder? Dan mag je een tampon of maandverband rustig langer dan vier uur laten zitten. Ga niet verder dan zes tot acht uur. Dan ontwikkel je al makkelijk nieuwe schimmels en bacteriën.


Bron: imgfave

Heb je wisselende bedpartners? Ook dan hoef je jezelf niet te schamen, maar let op de gezondheid. Heb je bijvoorbeeld last van een branderig gevoel, heb je pijn of is er veel afscheiding? Is de kleur raar en ruikt het naar? Het kan zijn dat je een soa hebt. Ga na of je veilige seks hebt gehad en praat er eventueel met je bedpartner over. Vervolgens is het belangrijk om op tijd een test te doen waaruit blijkt of je wel of geen soa hebt. Je kunt hiervoor naar de huisarts, maar je kunt ook naar een soakliniek. Ben je bang voor nare reacties? Je kunt het onder andere in Amsterdam ook anoniem doen.

We vonden dit filmpje op het internet door middel van Gezondheidsplein. Super handig en ontzettend duidelijk. Kijk er even naar als je wat meer over onder andere afscheiding wilt weten. 

Watch on YouTube

 

Negeer je klachten in geen geval. Je hoeft niet in paniek te raken, maar wees bewust van het lichaam en wat zich allemaal afspeelt. 

Praat jij wel eens over deze zaken en waar heb je het dan allemaal over? Wellicht kunnen wij dan weer een nieuw onderwerp aansnijden in een artkel 🙂

Door: Janet

Must reads 👀