Lifestyle

Alle zaakjes op orde daaronder?

45

Het gebied tussen de benen, is toch een bijzonder en verwonderlijk gebied. Waarschijnlijk ben je al bekend met maandelijks bloed en wat lichte afscheiding. Maar wat is dat nu precies en waarom is het er? Dit zijn niet de meest makkelijke gespreksonderwerpen en daarop besteden wij er met liefde een artikel aan. Wil je meer weten? Lees dan snel verder!

Heb jij wel eens afscheiding? Wat dacht je de eerste keer dat er wit 'slijm' tussen de benen vloeide? Mocht je het raar vinden, dat is het dus niet. Het zou eerder raar zijn wanneer je geen afscheiding hebt. De wand van de vagina en baarmoederhals maken slijm aan en dat moet er ook uit. Door middel van de vagina. Deze witte vloed is meestal wit, slijmerig en vloeibaar. Als het opdroogt, kijk maar een aan het einde van de dag in het ondergoed, wordt het ietwat gelig en het ruikt wat zuur. Wees niet bang: dit is een goed teken. De geur hoort zelfs een beetje zuur te zijn. 


Bron: Tumblr

Het kan voorkomen dat de afscheiding af en toe wat anders is. Dan is de kleur een beetje groenig of juist wit. Er kunnen brokken voorkomen of de geur kan zelfs vies zijn. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je lichaam verandert op basis van de cyclus. Het kan namelijk zo zijn, dat je rond de eisprong (tussen twee menstruaties in, dus meestal rond de tweede week), meer afscheiding produceert, of dat de kleur verandert.

Ieder meisje heeft afscheiding! Soms kan het zelfs tussen je benen glijden of kun je wat 'doorlekken'. Het ene meisje dept wat weg tijdens een toiletbezoek, terwijl de ander inlegkruisjes draagt. Vergeet niet dat die niet voor niets worden verkocht. Iedereen heeft afscheiding. 

Ben je opgewonden? Ook dan ontstaat er meer afscheiding. Dat is juist fijn, want dan glijdt alles beter. 

In de vagina zitten van nature bacteriën en schimmels. Ja. Door het gebruik van bijvoorbeeld zeep kan het zo zijn dat er meer bacteriën en schimmels ontstaan. Dat kan ook door het gebruik van antibiotica of door een verminderde weerstand. Het hoeft geen probleem te zijn, maar houdt alles nog even in de gaten, want meer schimmels en bacteriën kunnen voor een ontsteking zorgen. 


Bron: Facebook

Een ontsteking wordt ook wel een schimmelinfectie genoemd. Bij een infectie heb je behalve afscheiding ook last van jeuk en irritaties. Het kan dus branderig voelen en misschien heb je de neiging om te krabben. Probeer dat laatste te vermijden. Het ziet er niet al te charmant uit, maar het is ook niet goed voor de huid. Die is al heel gevoelig en kan dus nog meer gaan branden. Je kunt vervolgens al last krijgen van plassen. Het kan ook zo zijn dat de afscheiding wat grijzer wordt en naar vis ruikt. Ja, jakkie bah. De jeuk kan zowel in, als buiten de vagina zitten. 


Bron: Tumblr

Mocht jij dit hebben? Raak niet in paniek, ieder meisje en iedere vrouw heeft het wel eens. Het kan soms zelfs zo zijn, dat het al weg is voordat je het goed en wel door hebt. Het is vervelend, maar niet ernstig. In de meeste gevallen gaat de infectie vanzelf over omdat je lichaam ertegen vecht. Best knap! Mocht je toch last hebben, of angst? Ga dan even naar de huisarts. Je hoeft je echt niet te schamen, veel dames hebben het en ook de dokter heeft het vaker gezien. 

Over het algemeen kun je bij een normale ontsteking niet heel veel doen. Je kunt wel een speciale vaginale douche nemen of een pilletje nemen. Met nemen bedoelen we dat het pilletje in de vagina zelf wordt aangebracht. Dit moet je niet al te vaak doen. Geloof in de kracht van het eigen lichaam. 

Maar je kunt het wel voorkomen. Zorg voor een goede weerstand (veel vitaminen, een goede conditie en veel rust) en let op de hygiëne. Verzorg alles goed, maar overdrijf niet. Houdt bijvoorbeeld zeep uit de buurt, dat is veel te agressief. Je kunt middelen als Lactacyd gebruiken, maar het is niet bewezen dat deze middelen werken. Sterker nog, velen raden het af. Feit is dat deze middelen naar een bepaalde zuurgraad werken, terwijl jij niet eens weet wat jouw zuurgraad is. Vandaar dat deze middelen onnatuurlijk zijn. Beter laat je ze achterwegen of je gebruikt deze zeep na seks of gedurende de menstruatie. 


Bron: Tumblr

Ga je naar het toilet? Veel plezier. Maar denk eraan dat je jezelf, net als bij baby's, van voren naar achteren afveegt. Zodoende kunnen er geen vreemde bacteriën in de vagina ontstaan. 

Het gebruik van inlegkruisjes wordt nogal eens betwijfeld. Het zou niet natuurlijk zijn en daardoor verkeerd. Toch kan het een fris gevoel geven om een inlegkruisje te dragen, je verwijdert het op simpele wijze op het moment dat je wat meer hebt gevloeid. Het is niet bewezen dat inlegkruisjes niet goed zouden zijn. Wel weten we dat het een broedplek is voor verkeerde bacteriën als het langer wordt gedragen. Denk er dus aan om regelmatig te verwisselen. 

Wil je dagelijks je vagina schoonhouden? Gebruik normaal water en dep alles schoon. Meer heb je niet nodig. 

Ben je ongesteld? Dan vloeit er ook het een en ander tussen de benen door. Iedere maand maakt het lichaam zich klaar om een eitje te dragen totdat het een volgroeid mens is. Op het moment dat jij niet zwanger raakt, wordt het rijpe eitje en het slijmvlies losgelaten en dat is dus wat jij eens in de maand in je ondergoed terugvindt.  


Bron: imgfave

Het lijkt misschien zo, dat je ontzettend veel bloed verliest. In werkelijkheid is dat niet zo. Vaak hebben we het over een half kopje over vijf dagen: 70 milliliter. Is het heel veel meer? Dat kan verschillen per persoon. Heb je toch twijfels? Ga dan even naar de huisarts. Nogmaals; je hoeft je nooit voor je eigen lichaam te schamen. 

Er is niet zo heel veel verschil tussen tampons en maandverband. Beiden vangen bloed op en geen van beiden is schadelijk. Het kan zo zijn dat je weinig bloed afstaat. Je ziet dat het beste als je een keer een maandverbandje in je ondergoed plakt. Dan zie je het beste of er veel of weinig bloed wordt opgevangen. Is het weinig? Kies dan voor een kleine tampon. Je wilt geen druk of pijn voelen als het niet nodig is. Is het erg veel? Kies dan voor een grotere tampon. Het kan zijn dat deze in het begin nog wat pijn doen, maar dat gevoel wordt snel minder. 

Vergeet omwille van de schimmels en bacteriën niet op tijd de bescherming te vervangen. Ben je aan het begin van de menstruatie en verlies je veel bloed? Denk dan aan ongeveer drie tot vier uur. Ben je al een paar dagen verder? Dan mag je een tampon of maandverband rustig langer dan vier uur laten zitten. Ga niet verder dan zes tot acht uur. Dan ontwikkel je al makkelijk nieuwe schimmels en bacteriën.


Bron: imgfave

Heb je wisselende bedpartners? Ook dan hoef je jezelf niet te schamen, maar let op de gezondheid. Heb je bijvoorbeeld last van een branderig gevoel, heb je pijn of is er veel afscheiding? Is de kleur raar en ruikt het naar? Het kan zijn dat je een soa hebt. Ga na of je veilige seks hebt gehad en praat er eventueel met je bedpartner over. Vervolgens is het belangrijk om op tijd een test te doen waaruit blijkt of je wel of geen soa hebt. Je kunt hiervoor naar de huisarts, maar je kunt ook naar een soakliniek. Ben je bang voor nare reacties? Je kunt het onder andere in Amsterdam ook anoniem doen.

We vonden dit filmpje op het internet door middel van Gezondheidsplein. Super handig en ontzettend duidelijk. Kijk er even naar als je wat meer over onder andere afscheiding wilt weten. 

 

Negeer je klachten in geen geval. Je hoeft niet in paniek te raken, maar wees bewust van het lichaam en wat zich allemaal afspeelt. 

Praat jij wel eens over deze zaken en waar heb je het dan allemaal over? Wellicht kunnen wij dan weer een nieuw onderwerp aansnijden in een artkel :-)

Door: Janet

LOVE dit artikel
17 meiden hebben deze blog geloved

Plaats een reactie

Je bent nog niet ingelogd.

of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Of login via Facebook

45 reacties

 • 5 jaar geleden Josefien-girlpower

  ha gelukig................

 • 5 jaar geleden Fleur1998

  Dit is echt een handig artikel en heel interessant dankje!!

 • 6 jaar geleden Anna

  ik heb alleen last van dat mijn vagina een beetje stinkt, ik weet niet waarnaar. naar vis ofzo, kan ik dan ook zo'n schimmel infectie hebben?

 • 6 jaar geleden Itjustme

  handig en el fijn dat er zo fijn over word gepraat

 • 6 jaar geleden Roosie

  Fijn artikel!!

 • 6 jaar geleden fashionista

  wauw, er werd zo luchtig over gesproken!

 • 6 jaar geleden Roos

  Heel fijn artikel! Ook fijn dat er gewoon zo open over wordt geschreven en er veel informatie in het artikel staat.

 • 6 jaar geleden Antsje

  Handig artikel!

 • 6 jaar geleden Tina

  Handig! Ik wist al nooit waar het goed voor was ;p

 • 6 jaar geleden Oxelsnor

  Goed artikel ! Nu weten al die meisjes dat ze niet gelijk sterven als ze wat wits zien !

 • 6 jaar geleden JanetGirlscene

  @ Leonie, Chilly werkt net als Lactacyd naar een bepaalde zuurgraad. Het is dus niet altijd even goed, maar het voelt zeker tijdens bijvoorbeeld de menstruatie, erg hygiënisch.

  @ Kim, Inlegkruisjes zijn niet slecht hoor, het is een soort van katoenen laag die slijm opvangt, maar deze moet wel tijdig worden vervangen. Oh en het is heel normaal om eerder afscheiding te ontwikkelen dan dat je ongesteld wordt. No worries!!!

  Zijn er nog dingen waarover jullie meer willen weten? Soa's, klachten of andere dingen; ik ga nog meer schrijven over allerlei zaken daaronder!

 • 6 jaar geleden Leonie

  en dat chilly gel dan? is dat wel bewezen dat t werk?

 • 6 jaar geleden avelisa

  Zo moest echt even kokhalzen bij de beschrijving over afscheiding

 • 6 jaar geleden Ell

  Heel goed artikel. Mijn gynaecoloog adviseert Lactacyd ipv zeep.

 • 6 jaar geleden Kim

  Goed artikel! Ik heb last van afscheiding en om dat natte gevoel te vermijden draag ik iedere dag inlegkruisjes. Is dit slecht voor je vagina? Ik doe dit al een jaar ofzo en heb nog nooit een infectie gehad.

  En is het raar dat ik dus wel last heb van afscheiding, maar nog niet ongesteld ben geweest? Ik weet dat ik niet moet zeuren hierom maar ik zou het graag willen weten.

 • 6 jaar geleden Marieke

  'Op het moment dat jij niet zwanger raakt, wordt het rijpe eitje en het slijmvlies losgelaten en dat is dus wat jij eens in de maand in je ondergoed terugvindt'

  Even voor de duidelijkheid, je eicel komt niet bij de menstruatie naar buiten. Een rijpe eicel die niet bevrucht word komt niet eens in je baarmoeder terecht!

  Voor de rest een goed artikel!

 • 6 jaar geleden lien123

  Vind het echt goed dat er zo makkelijk over een onderwerp wordt geschreven ook heel fijn om te lezen. Heel mooi gezegd, schaam je nooit voor je eigen lichaam. Ga er zeker aan denken iedereen is mooi zoals hij is.

 • 6 jaar geleden Ohmy

  Handig artikel, vooral omdat dit onderwerp vaak vermeden wordt door de meeste meiden.

 • 6 jaar geleden Jaimie-lynn

  Ik heb mrk syndroom . En krijg niet echt witte afscheiding /word nooit ongesteld. Vind het wel interessant om te lezen hoeveel mensen zich schamen over dit gespreksonderwerp !! Wees blij dat alles normaal werkt bij jullie xx

 • 6 jaar geleden emma

  echt een handig artikel en ik vin het goed dat er over zo'n onderwerpen geschreven wordt. Er mogen er meer komen voor mijn part over zo'n 'taboe' onderwerpen zoals sex of masturbatie ofzo..goed geschreven x

 • 6 jaar geleden Alyssa

  Ik was net een bakje yoghurt aan het eten..... Niet echt de beste timing om dit artikel te lezen haha

 • 6 jaar geleden AMORFATI

  Oké, beste artikel over intieme shizzle ever. Er heerst zo'n taboe op het gerommel dat daar beneden plaatsvindt. Fijne informatie! Ik vind het ergens dus ook dapper dat jullie dit hebben geschreven. Goed bezig!

 • 6 jaar geleden Cutiebeauty

  Ga je naar het toilet? Veel plezier. 0.o okeeeey?

 • 6 jaar geleden ScrewIt

  Wat een fijn artikel zeg! Goede informatie, zeker voor de wat jongere meiden hier, en leuk geschreven!

 • 6 jaar geleden passion

  goed artikel! ik heb er echt super vaak last van maar nu vraag ik me dus weer af of er dan ook periodes zijn waarin je er vaker last van krijgt?

 • 6 jaar geleden Fame

  Heel goed artikel! Uitgebreid, informatief en luchtig geschreven. Goed dat hier aandacht aan wordt besteed.

 • 6 jaar geleden BeingFearless

  Helaas al een aantal keer infectie gehad, heul vervelend

 • 6 jaar geleden Skyisblue

  Goed artikel!

 • 6 jaar geleden Kelly

  Dit wist ik allemaal al, maar super goed artikel voor jonge meisjes die hier nog niks van afweten! Ook fijn dat het zo luchtig geschreven word, zet aan om verder te lezen vind ik

 • 6 jaar geleden Horizon

  Soms kun je gratis bij een GGD Soa test doen en krijg je smsje met uitslag en het komt niet op de rekening ofzo te staan.

 • 6 jaar geleden Danique - hoofdredacteur Girlscene (redactie)

  Mocht je het liever willen mailen, mail mij dan: info@girlscene.nl

 • 6 jaar geleden Danique - hoofdredacteur Girlscene (redactie)

  Dat willen we ook zeker doen, hebben jullie misschien onderwerpen die jullie aangesneden willen hebben? Dan kunnen we daar zeker op inspelen in een volgend artikel

 • 6 jaar geleden serenavanderwoodsen

  eens met alles wat gezegd word, ik zou ook wel meer van dit soort artikelen willen !

 • 6 jaar geleden rosa1234

  ik vind het erg fijn dat dit soort artikelen hier worden geplaats! ik wil zeker dat er meer over dit soort artikelen komen!

 • 6 jaar geleden ---

  heel goed, wel een klein beetje kinderlijk op sommige stukjes maar zeker handig!

 • 6 jaar geleden Esra

  Sommige dingen wist ik niet, dat wordt dus beter opletten

 • 6 jaar geleden sam

  jeetje mensen zeur is niet zo dit is toch gewoon een goed artikel (:

 • 6 jaar geleden Acrylic

  Waar is in vredesnaam op de 3e foto de navel van dat meisje gebleven?

 • 6 jaar geleden The peacemaker

  Hahhaha hier moest ik echt om lachen: Ga je naar het toilet? Veel plezier.

  Maar handig artikel!

 • 6 jaar geleden Floralscents

  Handig artikel, maar net zoals Irem zegt vind ik het een beetje raar dat sommige stukken voor kinderen van 8 lijken geschreven te zijn en de andere voor meiden van 16 of zo..

 • 6 jaar geleden Octopus's Garden

  "Ga je naar het toilet? Veel plezier. Maar denk eraan dat..."

  seriously?

 • 6 jaar geleden Marjolein

  Goed artikel, alleen ben ik het wel eens met Irem, vooral de zin: 'Ga je naar het toilet? Veel plezier.', vind ik een beetje raar haha

 • 6 jaar geleden Miracle

  Handig, alleen voel ik me bij sommige stukjes echt een klein kind die les krijgt en bij andere weer gewoon mezelf. Beetje apart geschreven

 • 6 jaar geleden fajerios

  wouw echt goede info!

 1. 1